Андрей Даниел представя "Места за срещи", вдъхновени от ПарижХудожникът Андрей Даниел открива днес, 15 ноември, изложбата "Места за срещи" в галерия "Нюанси". В нея авторът представя серия от творби, в които пресъздава имагинерни и конкретни пространства.


Идеите за голяма част от картините, включени в експозицията, се заражда през 2017 г. по време на последното посещение на художника в Париж. Макар това съвсем да не е първият му допир с града, едва тогава Даниел се вдъхновява от факта, че френската столица е осеяна с места за срещи - някои злободневни, други специални и дългоочаквани, а трети - донякъде абстрактни - между творци и техните предци.


"Разбира се, заглавието на тази изложба е пак опит за метафора. Защото тези срещи са въображаеми, в някакви други (някои ги наричат "духовни") пространства. (...) Там можем да се срещнем с мъдри и гениални хора, с техния огромен талант да превръщат предметите в скъпоценности, там можем да се срещнем дори със себе си", казва художникът в представянето на изложбата.
Андрей Даниел е роден през 1952 г. в Русе. Завършва живопис при проф. Добри Добрев в Националната художествена академия. Там става доцент, а след това и професор в специалността. През годините е декан на факултета, ръководител на катедра живопис, а в момента е член на НС на НХА и член-кореспондент на БАН.


Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации. Голяма част от работите му са живопис, но има и стенописи, сценографии и графики. През 2011 г. издателство "Захари Стоянов" публикува книгата му "Неща, места и хора".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK