Софийският международен литературен фестивал идва през декември с 80 участници

Софийският международен литературен фестивал идва през декември с 80 участници

© Софийски международен литературен фестивалШестото издание на Софийския международен литературен фестивал е с фокус върху немскоезичната литература, но ще предложи на зрителите богата съпътстваща програма, съобщават организаторите на фестивала.


В чуждестранната програма присъстват едни от най-известните немскоезични автори като Кристоф Хайн, чиито книги са преведени на над 20 езика. Друго известно име е швейцарецът Лукас Берфус, чието творчество е разположено между литературата и драматургията. Ще гостуват и писатели от ранга на Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац и Забине Бохмюл.


Кураторската програма на фестивала, която обичайно включва срещи с писатели, дискусии и детска програма, ще бъде разширена с три нови формата: Бързи литературни срещи, Софийски международен литературен фестивал представя и Тайно поетическо четене.
На сцената на Литературния фестивал ще бъдат експонирани и две изложби: "Бухшмук" – с илюстрации по сюжети от немскоезични автори и селекция от художествени книги на платформата ТИ - РЕ.


В своята шеста година фестивалът ще включи 40 събития.


Срещи с писатели


Основна свързваща нишка между различните срещи ще бъде въпросът за темите и тенденциите в немскоезичната и българската литература. Част от темите са Европа като сюжет, Поезията, представена пред скоби и Социалната травма. Сред участниците от българска страна се открояват Георги Господинов, Яна Букова, Здравка Евтимова, Христо Карастоянов, Кристин Димитрова и Марин Бодаков.


Дискусии


Сред най-интригуващите разговори ще бъде този за "Случаят СВЕП, визуалната поезия и свободата на образите" или как списанието, част от колекцията на МоМА и от архивите на Getty Center, участва в международните процеси на изкуството.


Тазгодишният дебат за превода ще бъде посветен на неговите маршрути и преводните издания на българска литература на немски език.


Международната тема в програмата на фестивала изисква и присъствието на сериозни и ангажирани дискусии, тематизиращи късия разказ, немскоезичния роман, българската и немскоезичната драматургия.


Новите формати


За първото Тайно поетическо четене организаторите издават съвсем малко, тъй като публиката няма да знае почти нищо предварително. Тайна ще бъдат имената на поетите и мястото, в което ще се проведе събитието. Броят на хората, които ще присъстват ще бъде ограничен, а предварителното записване ще е задължително. Това, което се знае със сигурност, е, че поетите също имат поставена задача: те трябва да прочетат две свои стихотворения, едно стихотворение от немскоезичен автор, което е важно за тях, и да "реагират", както намерят за добре, на тайната.


Тази година фестивалът добавя в програмата си разговор за някои значими литературни инициативи в страната. В рамките на Софийски международен литературен фестивал представя всяка година ще бъдат канени разпознаваеми, устойчиви, интересни, непознати или напълно нови начинания. Гости през декември ще бъдат организаторите и съмишленици на Международния литературен фестивал в Русе, Къщата за литература и превод и платформата Свободно поетическо общество.


Алек Попов, Елена Алексиева, Виргиния Захариева, Иван Ланджев и Соня Тодорова ще бъдат първите автори, които ще участват в Бързите литературни срещи. Тези лични срещи между читател и писател ще заимстват случайния принцип на формата на бързата среща. Първите 50 души, които се запишат, ще имат възможността да разговарят с един от писателите в рамките на 5 минути. Авторите ще са си подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип.


Детска програма


Всеки ден от Литературния фестивал започва със събития, свързани с детските книги, срещи с писатели или работилници. В детската програма тази година гостуват немскоезичните писателки Катя Алвес и Дагмар Гайслер, като и добре познатите български автори: Юлия Спиридонова-Юлка, Радостина Николова, Сотир Гелев, Калина Мухова, Мила Попнеделева-Генова и Петя Кокудева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK