Изложба представя историята на чешкия дизайн между кубизма и 21 век

Изложба представя историята на чешкия дизайн между кубизма и 21 век

© Чешки център СофияКак би изглеждал малък представителен отрязък от историята на чешкия дизайн в периода между кубизма и 21 век, каква е неговата стогодишна история, доколкото е известен и какво от миналото е запазено в съвременността - на това се опитва да отговори изложбата с продуктов дизайн, която се открива днес от 18 ч. в Чешкия културен център и ще продължи до 10 януари.


Пътуващият проект "Историята на чешкия дизайн. От кубизма до 21 век" е подготвен съвместно с Музея за приложни изкуства в Прага по повод 100-годишнината от създаването на Чехословакия и показва накратко развитието на дизайна по чешките земи.


Изложбата показва колекция с емблематични примери на чешкия дизайн – предмети, които убедително са доказали своето качество във времето, дори и с това, че продължават да се произвеждат. Според куратора Ива Кноблох посредством предметите, които оформят нейното културно и цивилизанно наследство, посетителите успяват да научат за живота на една малка държава в сърцето на Европа.
Между експонатите няма да липсват класиките в чешкия дизайн – столовете Ton, колелото Favorit от 50-те години, известният комплект от гарафи и чаши на Адолф Матура, награден със златен медал на Миланското триенале през 1960.


Изложба представя историята на чешкия дизайн между кубизма и 21 век

© Чешки център София


Специално място е отделено на кубистичните и други предмети на приложното изкуство от първата половина на 20 век, които имат нов живот благодарение на компанията Modernista. Няма да липсват кристалните съдове на Павел Янак, прословутият стол на Властимил Хофман, незаменимото кресло на Индржих Халабала или играчките на Ладислав Сутнар.


Наред с известните за чехите експонати ще бъдат представени и по-обикновени и по-малки предмети като джобното ножче "рибка", механични моливи и надуваеми играчки Fatra от Либуше Никлова, както и редица
други "всекидневни уникати". В селекцията попадат още творбата на Рони Плесъл - бирена чаша за Pilsner Urquell, както и примери за чисто нова визуална идентичност, подготвена от Якуб Короуш, Матей Хабера и Томаш Броусил за фирмата Primeros, за която те получават чешката награда Czech Grand Design 2017 в категорията "Графичен
дизайн".


Посетителите на галерията в Чешкия център ще имат възможност да закупят част от показаните неща в новооткрития там Czech Design Маг. Освен описаните по-горе предмети се предлага и съвременен дизайн на известните марки BOMMA, Rückl, Český porcelán Dubí a.s. и Dechem.


Последните бяха част от форума МЕЛБА, който се проведе на 10 ноември в "Генератор". Там те говориха за идеите зад техните красиви колекции и предмети от стъкло, как се опитват да съхранят някои емблематични форми и технологии за обработка на този специфичен материал, но в същото време да бъдат актуални, добре представени на пазара и да предлагат нови интересни решения.


За първи път експозицията бива представена в Прага, а след това посещава чешките центрове в Милано (Италия), Чешин (Полша), Загреб (Хърватия), Париж (Франция), Братислава (Словакия), Будапеща (Унгария). Последната й визита ще е в Мюнхен през пролетта на 2019 година.


Концепцията на проекта е на Qubus design studio (Якум Бердих Карпелис, Йозеф Томшей), Ива Кноблох (Музей за приложни изкуства), Сандра Карачони (Чешки центрове) и Щепан Маловец, който е автор на графичния дизайн.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK