Георги Господинов: Обичам поезията, защото тя се пише само по вдъхновение

Георги Господинов

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги ГосподиновПисателят Георги Господинов днес се срещна с ученици от столични гимназии в Софийската градска художествена галерия. На нея той разказа за творчеството си, литературата и живота на български писатели класици. Накрая той отговори на въпроси от учениците. "Дневник" публикува три от тях.


Пишете само когато имате вдъхновение или и когато ви се налага?


- Пиша и в двата случая. Идеята може да ти хрумне навсякъде. Но понякога, когато трябва да завърша нещо в срок, нямам време и не мога да чакам вдъхновението.
Има случаи и в които не ти се пише, т.нар. writers block. Описани са различни начини за излизане от това състояние, но те са индивидуални. Например Фридрих Шилер е държал гнили ябълки в шкаф, защото миризмата на гнило е отпушвало вдъхновението му. Друг си топял краката в нещо си.


Аз затова обичам поезията, защото тя се пише само по вдъхновение и то може да се появи навсякъде, във всеки момент.


Четете ли книгите си, след като ги публикувате?


- Това винаги е странно. Обикновено се случва по задължение, най-често когато книгата се превежда на друг език. Защото преводачът винаги има въпроси и ти трябва да прочетеш цялата книга, за да можеш да му отговориш.
Когато ги четеш, откриваш неща, които си могъл да напишеш по-добре. Някои неща може да се махнат. "Естествен роман" излезе преди 20 години и когато го чета, на места си казвам: "Ей, тук можеше още."


Редактирате ли се сам?


- Редактирам се основно докато пиша. Някои писатели го правят след второто или третото издание на книгите си, но това е основно с рекламна цел. Големите корекции, които правя, са докато пиша.


Знаете ли дали книгите ви са променяли нечий живот?


- Веднъж получих едно писмо, след публикуването на "И други истории", от една читателка, която се беше омъжила благодарение на един от разказите. Тя имала приятел, който дълго време не й предлагал брак. В един ден тя му подарила книгата, като оставила бележка в началото на един от разказите: "Ако искаш да спрем да се засичаме по летищата, направи нещо!"


На срещата присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и Яна Генова, директор на фондация "Следваща страница" и на Къщата за литература и превод в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK