Един месец е срокът в конкурса за кураторски проект за Венецианското биенале

Кадър от схемата на експозиционното пространство, което България ще ползва

© Министерство на културата

Кадър от схемата на експозиционното пространство, което България ще ползваМинистерството на културата публикува в сайта си отворена покана за участие в конкурс за кураторски проект за националното участие на България в 58-ата Международна художествена изложба на Венецианско биенале, което ще се проведе между 11 май и 24 ноември 2019 г. Срокът за подаване на документите е един месец от публикуването на поканата - до 29 декември 2019 г.


В конкурса могат да участват физически лица - самостоятелно или в екип, като се допуска кандидатстване само с едно проектно предложение. Максималният размер на допустимото финансиране за дейности и услуги, свързани с реализация на проекта, е 50 хил. лв.


Предложените проекти ще се разглеждат от жури, назначено от министъра на културата, в срок до 10 работни дни след издаване на заповед пак от него. Резултатите ще бъдат обявени в сайта на Министерството в 3-дневен срок след приключване на конкурса.
Подробности за начина на кандидатстване има на страницата, където е приложена и заповедта за конкурса, както и скица на експозиционното пространство, което страната ще може да ползва в рамките на биеналето.


България се завръща официално на най-голямото събитие за съвременно изкуство в Европа, а и в света, след дълго отсъствие. Последното официално представяне на България на престижния арт форум е през 2007 г., когато страната бе представена от художниците Правдолюб Иванов, Иван Мудов и Стефан Николаев, а куратор на проекта бе изкуствоведът Весела Ножарова. През 2011 г. българското участие там стана повод за скандал сред културните среди в страната заради неясния начин, по който бяха избрани и финансирани представителите тогава.


Само преди около седмица правителството одобри официално участието на страната в изложбата догодина, след като в средата на ноември министърът на културата Боил Банов утвърди Статут за национално участие на страната в престижното културно събитие, с който се регламентират необходимите процедури при подготовка на участието на България в голямата международна изложба.


С този документ се цели участието на България на арт форума да се превърне в трайна практика, за което да има регламентиран ред на избор на организаторите и участниците в него, както и механизъм за определяне на финансова рамка. С него се утвърждава и че задължително трябва да има конкурс за кураторски проект.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 760 Неутрално

  ЕС е подотвен, но дали англичаните са готови? Ще боли много

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 760 Весело

  Клетата идиотия винаги боли много и у нас има доста примери

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Първият ми коментар по темата е част от коментар, който написах вчера под една друга статия.
  Свързано е със съмненията в средите какво се готви за Венеция. А именно, синът на Недко Солаков, Димитър Солаков, се оказва главен претендент.

  Ето и какво написах вчера:

  Например, дори колегите от ИСИ на Солаков и на Бубнова не са много доволни от това, какво гигантско побутване получава синчето на Солаков. Някой си мислят, че куратора ще дойде от другия край на света и специално ще избере от хилядите и десетките хиляди артисти, точно синът на Солаков за участие в биеналето в Сидни. Боже, колко наивни хора има.
  Куратора има идея за региона, който го интересува и пише на познати куратори тук там и местния куратор му предлага нещо.
  Ха сега да се замислим, кой от българските куратори има най-много контакти... И после, да се замислим, кое име е предложила тя. защото, бащата вече е бил във Венеция, сега трябва и синчето в тази посока да го побутаме. Първо Сидни, което е огромно нещо, наистина.
  И сега, с перспективата за Венеция, направо слюнките до земята.
  Това обаче дори на колегите от ИСИ не харесва. Но виждат, че са зависими от Яра и Недко и какво да правят, официално си мълчат.
  Но тези, които са изключени от този кръг, те вече на мълчат.
  И Недко ходи тези дни по студия и се пени и защитава същата тази Яра, във връзка със скандала с Ода Жон.
  Това ако не е конфликт на интереси, не зная кое друго може да е. Той, благодарен за позицията и парите си , на него и синът си и какво още може да каже, естествено, че ще я защитава.

  Много е вероятно това с Ода Жон да прелее чашата. Защото, това наистина не се прави заради Ода толкова много. Наистина, за Яра най-важното е било да направи още контакти с влиятелни галерии. Но не е предвидила, че веселата вдовица Ода е толкова елементарна и ще направи тези глупости.
  Ода дори няма да я коментирам. Гнусна история. Някакви мъже, с неприкрити интереси към тялото и се правят на клоуни, сама и само за да си спечелят усмивки от нея.

  Яра , заради алчност и невъзможност да прецени ситуацията, търси всеки, който и е задължен или зависим от нея и се опитва да изгаси пожара. Не зная дали ще успее сега, сякаш успява засега, но гарантирам, че когато, Димитър Солаков е избран да представя България във Венеция, (въпрос на време, не дали, а кога) работата ще стигне чак до народното събрание!
  Една приятелка днес ми казва, то е много лесно това, Яра едни вид да покаже, че е готова за шеф на галерията, просто не помага на конгломерата около нея, и ще гарантира Яра, че като директор на Националната Галерия, няма да има нито една изложба на членовете на ИСИ, в нито един от клоновете или там, частите , който попадат под шапката на Националната галерия. Също така, че няма да има нито една откупка на артисти от ИСИ.

  Това, аз казах, разбира се е абсолютно невъзможно!!!

 4. 4 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  А сега, хората са настръхнали. Художници и не само, всичко ще бъде гледано под лупа. Кой ще е в комисията. какви решения се взимат. точкуването.
  Предполагам, че няма да искат да бъдат записвани от комисията.

  Ако проектът не е с изключително силна концепция и не е подкрепен с много добър и сериозен визуален материал, и не проблематизира ситуация, концепция, идея - дълбоко и нетрадиционно, просто ще стане буря.
  И не е въобще работата до тези мизерни пари, които държавата ще даде. Просто, много скоро след едно участие на такъв форум, една твое произведение започва да струва толкова, а и повече от това, което сега държавата отпуска за организация и прочие.
  Също така, доста хора знаят за механизмите вече.
  ПИК, ясно е че има някакъв такъв, не много добър език, но това отворено писмо, което е написано и е публикувано там от художници, макар и не с най-добрия изказ, показва доста добре ситуацията в България. И това е само началото.

  Да видим лобито на ИСИ и на Галерия Сариев дали и този път ще успее да прокара интересите си.


 5. 5 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Мдааа, Да би мирно седяло, не би чудо видяло.

  Толкова много години никой нищо не забелязваше. Просто, за параван имаше друг директор. И тук, там, подмолно, правеха си какво си искат. В Софийски арсенал - Музей на съвременното изкуство, най-вече. Там е Надежда Джакова, уж, куратор. но е ясно кой дърпа конците там(същата тази Джакова е куратор на Ода Жон...)...
  Получаваше се. Ама не винаги. Слава не се подаваше винаги. Ама, пуста лакомия. Те искат всичко.
  Е, на ти сега всичко.

  Проверяват Яра Бубнова за конфликт на интереси
  https://www.ploshtadslaveikov.com/proveryavat-yara-bubnova-za-konflikt-na-interesi/

  Е, остава и да кажат на бялото зелено, при всички тези доказателства. Ама, да видим.

 6. 6 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Гледам и Юлиан Попов е писал във фейсбук за ситуацията.Но, този път нещо на настоящата медия не им изнася и не цитират фейсбука му...

  Стигна се до там, в ПИК да разказват за постовете му във фейсбук.

  Мама Мия, не съм вярвал но ето как Дневник и Капитал са категорично ЗА корупцията и ЗА зависимостите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK