За 140-тата си годишнина Националната библиотека ще покаже съкровищата си

За 140-тата си годишнина Националната библиотека ще покаже съкровищата си

© Юлия ЛазароваТази седмица Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще отбележи 140-годишнината си с поредица от събития и с откриването на ново пространство. Друга инициатива, насочена към повишаване на интереса на младите хора към институцията, е създаването на виртуална разходка из библиотеката и 3D мапинг на фасадата на сградата. Това беше обявено на пресконференция на Националната библиотека.


На 5 декември в 11.00 часа в Централното фоайе на библиотеката ще се проведе валидизирането на пощенската марка "140 години Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий". Автор на марката е художникът Стоян Дечев. Марката ще е с лика на учителя Михаил К. Буботинов, по чиято идея на 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател Марин Дринов, чиято цел е създаването на българска национална библиотека.


На 7 декември от 11.00 часа отново в Централното фоайе на библиотеката ще бъде откриването на изложбата "Съкровищата на Националната библиотека." Експозицията ще представи любопитни книжни артефакти, част от богатата колекция на най-стария културен институт в България. Основен акцент в нея ще бъде писмото на Христо Ботев до Венета и семейството му, написано на борда на "Радецки". Посетителите ще имат възможност да видят и старопечатни книги.
Изложбата е стъпка към отварянето на вратите на Националната библиотека към всички изкушени посетители, защото до момента няма традиция да се показват толкова много документи наведнъж.


Под същото заглавие ("Съкровищата на Националната библиотека") ще бъде достъпен и албум, в който ще са включени 140 артефакта от колекцията на библиотеката - по един за всяка навършена година.


На 10 декември от 10.30 часа в Централното фоайе ще се състои тържественото честване на годишнината.


В Националната библиотека е създадено и ново пространство на първия етаж - "История на българската книга". В него ще бъде изложен минимодел на Гутенбергова преса, дарен от Съюза на печатарската индустрия в България. В новата зала освен това ще бъдат представени виртуална книга и 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата.


Друга инициатива е новооткритата "Библиотечна класна стая", чиято цел ще бъде да популяризира четенето не само сред младите, но и сред хората от всички възрасти.


Разработена е и виртуална разходка в библиотеката, с която институцията цели да покаже връзката си не само с отминалите времена, но и с новите технологии. Това е и още едно средство за повишаване на интереса на младите към Националната библиотека.


Вечерта на 10 декември от 17.30 за пръв път ще бъде показан 3D мапингът на фасадата на библиотеката.


Цялата програма по повод на 140-годишниния юбилей на Националната библиотека е под патронажа на Министерството на културата. Осъществяването на част от инициативите е станало възможно и благодарение на частни дарители.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Честит юбилей!
  Дано и покривът,който тече вече втора година да е оправен!

 2. 2 Профил на tamolin
  tamolin
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Инициативите са прекрасни, но празненствата трябваше да са в почивните дни. Тези сутрешни часове през седмицата са убийци.

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  От десетина години библиотеката не е "народна", а "национална". Аз лично не разбрах защо се преименува. Надписът отпред на сградата не е променен (по снимката личи). Не се промени и при причисляването на двамата братя към светците. Да се радваме, все пак, че Васил Коларов не наднича от надписа.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Не бих казал, че имаше някакъв ефект в окултуряването на шопите.

 5. 5 Профил на Госпожа Каменова
  Госпожа Каменова
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Страхотно! Прекрасна инициатива. Трябва все повече да съхраняваме културата за нас и нашите деца!

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Хубаво и достойно честване на юбилея. Дано тази културна институция пребъде във времето занапред, както се е съхранила досега. Аз лично дълбоко уважавам библиотеките, но принципно предпочитам да си чета вкъщи и то собствени книги. Ако близо до нас има филиал на Столична библиотека, бих заемал някои от заглавията оттам.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  За 140-тата си годишнина Националната библиотека ще покаже съкровищата си

  Течовете спадат ли към горните?

  Шега, шега, но прозира отношението на еднокнижниците към слово и култура!
  Не само Боко е еднокнижник – кой говори така:
  назАде
  намАля
  –––––––––
  ––––––––––
  Клетата председателка на Нар. – – – – –
  Той си ги подбира по ръст на "Аз съм прост, и вие сте.......

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Вместо да ги показват веднъж годишно - да вземат да сканират книгите и да ги публикуват в Интернет.
  Има сканиращи машини, които сами прелистват страниците на книгата. Достатъчно е да я сложиш на скенера и след 20 минути, книгата е сканирана.

 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  "История на българската книга" е реализация на много интересен и образоващ читателите проект.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK