Министерството на културата преговаря с Лувъра за остров на изкуствата в Созопол

Министерството на културата преговаря с Лувъра за остров на изкуствата в Созопол

© Велко АнгеловСъвместен проект за остров на изкуствата край Созопол и център на археологията и подводната археология в бившето военноморско училище там - за това Боил Банов води разговори с директора на Лувъра Жан-Люк Мартинез, който ще посети Музея на София на 11 декември, казва министърът на културата в интервю за в. "24 часа".


Подобен проект, но от друг характер се подготвя и със световния център за съвременни изкуства в Париж "Жорж Помпиду", допълва той. Става дума за интерактивна библиотека за изкуство и култура във фоайетата на НДК.


Засега няма подписани официални споразумения по тези проекти. На последната си среща Жан-Люк Мартинез и Боил Банов на шега поставили подписите си на салфетка, но "все пак салфетката трябва да премине и на лист хартия", допълва българският министър.
Банов обяснява, че проектите в Созопол, за които му предстои разговор и с френския министър на културата, засягат конкретно острова Свети Кирик и Юлита, където се намира бившето военноморско училище - паметник на културата. Това е малкият остров, свързан с вълнолом от северната страна на града, който допреди няколко години беше недостъпен за туристи. Идеята е мястото да се превърне в "световен остров на изкуствата, на музеите". Археолог от Лувъра вече работи в Созопол дългосрочно.


Там щяло да има и съвременни изкуства, за което имало достатъчно помещения - "стари сгради, бивши общежития, които през социализма бяха казарми". "Те са еклектика с всичко на острова, което е било по царско време, както и с древните останки там", допълва той.


Според Банов всичко, което археолозите откриват и конкретно покрай съвместния проект с Центъра за морска археология към Университета в Саутхемптън, трябва да бъде представено подобаващо. Това ще провокира посещения не само на туристи, но и специалисти и ценители, смята той.


Освен това след двете реализирани изложби в Лувъра - на тракийските царе и "Първото българско царство", министерството има договорена и трета - "XV - XVIII век", която предстои през 2020 г.


Междувременно Банов замисля и интерактивна дигитална библиотека съвместно с "Жорж Помпиду", която му харесала във фоайетата на центъра за съвременни изкуства в Париж. Неговата идея е нейно подобие да се реализира във фоайетата на НДК. В нея посетителите ще могат да имат достъп до световната база данни за изкуство и култура, която ще включва и българските постижения в сферата на археологията, театъра, киното, модата и археология. Подобно място има и в Милано, допълва министърът, който смята, че целта на такъв вид библиотека е да привлича посетителите заради специалното съдържание, което предлага, но и в същото време да даде тласък на дигитализирането на българските фондове.


"Не можем да се гордеем само с това, че тука е имало траки и Рим", казва още Банов и изрежда няколко големи чуждестранни институции, с които си сътрудничи по различни поводи. Има дългосрочен договор с Ермитажа, от където догодина в България ще гостуват мечът и пръстенът на Кубрат и с който ще бъдат осъществени още изложби и обучения на куратори. По подобен начин се работи с "Жорж Помпиду" и музея "Гети" в САЩ, допълва той.


"Искам да задам перспективи в културата и изкуството, които са дългосрочни, неотменни", допълва министърът и обяснява, че с тази поредица от дългосрочни споразумения иска да постигне "среда, в която българският творец - утвърден или прохождащ, да има усещането, че може да отиде много напред, че има визия за развитие и може наистина да бъде част от световната култура не само на думи."


В интервюто той коментира още и приемането на нов закон за киното, както и включването на текст за компенсиране на чуждестранните кинопродуценти с връщане на ДДС. "За да се направят такива облекчения, трябва да има идентична инвестиция и в нашето кинопроизводство. Нужнда е и комисия (...), която преценява дали филмът има качества. Не могат да се дават пари за всяка глупава продукция."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK