Новият живот на паметника на Бузлуджа няма да бъде свързан с политиката

Новият живот на паметника на Бузлуджа няма да бъде свързан с политиката

© ReutersВчера организацията "Европа Ностра" и Институтът на Европейската инвестиционна банка публикуваха технически и финансов доклад, в който излагат план за опазването и развиването на паметника на старопланинския връх Бузлуджа. През тази година монументът попадна в класация на 7-те най-застрашени обекти на културното наследство в Европа.


Докладът е съставен на базата на тридневно експертно проучване на място, проведено в периода 26-28 септември тази година. По време на проучването делегацията от европейски специалисти по културно наследство и финанси е посетила паметника на Бузлуджа и се е срещнала с представители на Министерския съвет, Министерството на културата и община Стара Загора.


Според експертите "паметникът на Бузлуджа е уникално архитектурно постижение" и "шедьовър на архитектурата и занаятите, който представлява интерес за Европа поради историческата си значимост, специфичните си характеристики и многото потенциални възможности за използването му в бъдеще".
Новият живот на паметника на Бузлуджа няма да бъде свързан с политиката

© Юлия Лазарова, foton.bg


Целта на плана за опазване на монумента е възстановяването на паметника. За целта той първо трябва да бъде върнат в безопасно състояние, което да дава възможност да бъде използван. След това на монумента ще бъде вдъхнат нов живот чрез организирането на културни и туристически посещения и други видове събития - семинари, концерти, изложби. Паметникът няма да бъде възстановяван до оригиналния си вид, а ще бъде адаптиран за нови начини, по които може да бъде използван. В доклада се обръща внимание и на това, че монументът трябва да бъде опазен от политизиране в бъдеще.


В момента паметникът на Бузлуджа е държавна собственост, а отговорност за поддържането му носи община Стара Загора. Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната администрация, включително отговорността за осъществяването на проекта и на бъдещото му управление. Най-вероятно е това да бъде Министерството на културата, а други варианти са община Стара Загора или община Казанлък. Не е препоръчително той да става частна собственост или да бъде отдаден на концесия, защото по този начин няма да има директен контрол върху бъдещата употреба на паметника.


Междувременно паметникът трябва да бъде обозначен като паметник от културното наследство с национално значение и да бъде защитен от българското законодателство.


Планът предвижда да бъдат планирани и предприети спешни действия за предпазването на паметника от по-нататъшно влошаване на неговото състояние и той да бъде подготвен да посреща посетители безопасно. Минималното изискване е сградата да бъде направена водоустойчива, за да през покрива и прозорците да не влиза вода, която да нанася допълнителни поражения. Трябва да бъдат извършени основни действия по почистването и обезопасяването на сградата - демонтирането на елементите, които представляват риск, спешен ремонт на мозайката, слагането на прозорци и ремонтирането на покрива.


Новият живот на паметника на Бузлуджа няма да бъде свързан с политиката

© Юлия Лазарова, foton.bg


В доклада се казва, че този спешен план за действие вероятно може да бъде осъществен и финансиран от българското правителство възможно най-бързо. Преди това е добре да се направят необходимите стъпки, за да бъде оценено сегашното състояние на сградата и да се намерят най-добрите решения за нейното минимално съхранение. Според европейските експерти, съставили доклада, цената на тези спешни действия ще бъде около 500 хил. евро.


Новият живот на паметника на Бузлуджа няма да бъде свързан с политиката

© Юлия Лазарова


Следва проучване, което да развие концепция за архитектурен дизайн в зависимост от бъдещата употреба на паметника. Тя трябва да мине през обществено обсъждане. В доклада се препоръчва да бъде обърнато внимание на концепцията за дизайн на фондацията "Проект Бузлуджа", в която се набляга на креативни, интерактивни и иновативни форми на употреба на паметника. Проучването трябва да включва бизнес план, анализ на възможните рискове и оценка на въздействието над околната среда.


Докладът препоръчва прагматичен подход, в който да е запазен духът на оригиналната концепция, като междувременно сградата бъде модернизирана, за да отговаря на съвременните стандарти. Комунистическите символи трябва да останат като част от историята, без да бъдат възвеличавани. Презентацията на паметника, неговата история и интерпретация, които се предлагат на посетителите, би следвало да показват, че тези детайли в дизайна нямат за цел да промотират социалистическия период, а да го включат в по-широкия контекст на българската история в последните две столетия. И накрая, стъклен асансьор трябва да дава възможност на посетителите да се насладят на гледката към Стара планина от покрива на паметника.


Новият живот на паметника на Бузлуджа няма да бъде свързан с политиката

© Юлия Лазарова, foton.bg


Предварителната стойност на проекта е изчислена на 7.5 млн. евро, а междувременно така ще бъде осигурявана работа на около 600 души годишно. Според доклада работата по възстановяването на монумента би трябвало да бъде завършена за период от около 4-5 години.


Възможно е проектът да бъде осъществен чрез някой от Европейските структурни фондове - най-вероятно по Европейския фонд за регионално развитие или по Кохезионния фонд. Ако българските власти са готови да управляват и дофинансират проекта, JASPERS (консултант на ЕК, Европейската инвестиционна банка и ЕБВР по големи инфраструктурни проекти) са готови да предоставят безплатно техническа помощ за подготвянето на формуляра за кандидатстване.


В доклада се казва и че ако Министерството на културата се захване с проекта за Бузлуджа, би следвало с европейски средства да бъде разработен и един по-амбициозен проект за целия Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа". Освен с опазването на паметниците и на природата в парка този проект би могъл да включи система за превенция от пожари, нова туристическа инфраструктура и промотирането на парка като част от международните туристически маршрути.


"Европа Ностра" са на мнение, че опазването на паметника на Бузлуджа би отбелязало "възраждането на една иконична забележителност, намираща се в забележителна атмосфера, и би предложило чудесни бъдещи перспективи на културно, туристическо и социо-икономическо равнище". Според тях този проект би могъл да стане добър пример за бъдещето на други занемарени артефакти от социалистическия период както в България, така и в цяла Източна Европа."

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2016 Весело

  Вчера нали откриха 10 кг. черен барут...сега разбирам за какво е бил...язък...

 2. 2 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално  Тоз артефакт изисква постоянна скъпоструваща поддръжка заради изкълчената си архитектура.

  На другия байр има построен като хората шипченски паметник, нуждаещ се от минимална грижа.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Само ще се хвърлят много пари на вятъра. Вярно, че е интересен като архитектура и местоположение, но каквото и да направят от него, той винаги ще си остане символ сборище за комунистите.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Значи българският и европейският данъкоплатци да дадат 8 милиона евро за реанимиране на един гнусен паметник, възпяващ тоталитарната държава! Това е чиста идиотия.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нинов":

  Едно събаряне ще излезе по-евтино - а купчината нека стои - природата ще я завземе. Съдбата на безмисления ненужен паметник.

 6. 6 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Още,милиони,за да не забравят следващите,българи,коя партия,е върнала България сто години назад в човешката еволюция.Има смисъл.

  Ръй! Ръй!
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Полезните идиоти няма да свършат, но ако им позволим да потрошат наши средства за техните щуротии и изгъзици, то това значи, че и ние сме идиоти.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  Взривяване, закарване на една голяма трошачка, след това на фракция размер 0-63, и за основна настилка при строеж на пътища. По-здрава от тази няма, здрава и непробиваема като комунистическа кратуна...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  навремето това беше зала за партиини мероприятия, както и да водят ученици. Тоест имало е много народ, заангажиран с ежедневната поддръжката.
  Интересно как ли е отоплявано това чудо?

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  На това му се казва да трошиш грешна парА.
  Тъпо и унизително.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Айде, нЕма нужда! Пари, хвърлени на вятъра за опазване на вещерското комунистическо сборище.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Според мен има смисъл построиката да се възтанови като музей на комунизма, който да ни напомня за този период. Има достатъчно артефакти за добра експозиция, може да се обособи хубава експозиция за лагерите, за ДС заедно с една килия за разпити, дисиденти, края на комунизма.
  Музея на комунизма в Берлин е много посещаван и дори хора които помним комунизма има какво да видят.

 13. 13 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  нали го подариха на БСП, каква бъдеща употреба на този кенеф

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  и каква е тази Коза Ностра :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Голямото предизвикателство е комбинацията от езотична и сложна нетрадиционна конструкция, намираща се на локация с екстермни метеоролигични условия.

  Дори и да възстановят съоръжението ще трябва постоянно да се грижат, даже и да го отопляват.

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нинов":

  В седми клас, ни заведоха, обикаляйки по "100-те национални обекта". Края на май - беше мъгливо и студено вън и вътре... 2012 бях в България и обикаляхме с кола с чужденци. Качихме се, беше в пълна разруха. Италианците, които 15 г бяха живяли между Северна Америка и Азия не бяха екзалтирани. Всеки, обикалял малко повече по света, е виждал подобни недомислици.

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Гневно

  На това абсолютно ненужно и грозно комунарско творение му трябват 200 кг.Семтекс!!!И квалифицирани бомбаджии....!За да се върне на хората и природата връх Х.Димитър!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#16] от "vhv":

  И мен са ме водили там като чавдарче, но нищо не помня.

  На тази възраст има други неща (като надпърдяване) с по-висок приоритет.

 19. 19 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":
  До коментар [#4] от "spiegel":

  Като го възстановят, да го прекръстят в Паметник на европейския бюрократически полезен идиотизъм. Пак ще е по Ленин горе-долу.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нинов":

  Които разходи ще се покриват с приходите от билети. Да, първоначалния ремонт ше глътне посочените милиони и да, в държавата има и доста други нужди. Но според мен е важно да пазим паметта за комунизма и какво наистина е било. Защото иначе е много лесно за следващите поколения да повярват в мантрата "колко хубаво беше".

 21. 21 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Някой кравар да го вземе.
  Лятото да пасе кравите наоколо.
  Става и за туристическ подслон.

 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  ВЪЗСТАНОВЕТЕ ГО!

  Покрай този култов пилон, там може да се организира всяка година световен шампионат по пийп-шоу (а може и по по-обикновен стриптийз), а покрай това може да кандидатства за редовен домакин на годишните порно награди с мотото "От тук почна най-голямото пре@баване на един цял народ"!
  При това положение само за 2 години ще си избие ремонта и ще мине на печалба.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Подкрепям! Това великолепно постижение на архитектурната и инженерна мисъл трябва да се съхрани и ползва целесъобразно напред в годините. А и ще привлича много чужди туристи. Проблемът не е в символите на социализма, колеги, а в системата, в която живеем. Колкото по-отвратително е настоящето, толкова по-силна става носталгията и съответно обратното. Време е за директна демокрация с референдуми, както много добре правят в Швейцария и Исландия. Крайно време е суверенът да вземе управлението в свои ръце.

 24. 24 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нинов":

  Не е отоплявано. Това чудовище се построи по случай 90 годишнината на БКП изцяло от войници, служещи в Казанлък и региона, т.е. без пари. Профсъюзите "доброволно" продаваха марки по 1 лв от всички членове, а това бяха всички работещи в БГ. Партийните членове бяха "доброволно" одрусани с още, нали е тяхно.
  Изключително малоумно съоръжение.
  Там е връх Хаджи Димитър, а не Бузлуджа.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Този паметник да не се превърне във второ Белене.

 26. 26 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Няма нужда да се хвърлят милиони на вятъра за тая кочина дето спокойно може да си я поддържат червените мултимилионери. Събаряй!

 27. 27 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Един народ, каквото сам си направи...никой друг не може.
  Вместо това недоразумение да се разруши като символ на скъсаните окови на комунизма, ние, с европейски пари ще го реставрираме, за да може след това, комунистите да продължат да се събират там, плюещи по ЕС и НАТО и продължаващи да си искат СССР.

  Е, това ако не е малоумие, не зная кое е!

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Не може ли да го предложим на , цитирам: " организацията "Европа Ностра" и Институтът на Европейската инвестиционна банка" да си го вземат и да си го стопанисват. Безплатно може да сложат там и МОЧА.

 29. 29 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":

  Луди човече, първо грамотност и психично здраве, после референдуми.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 30. 30 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Паметникът трябва да се възстанови. Стига се бутайте с вашия криворазбран антикомунизъм, по-примитвен от самия комунизъм.

 31. 31 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#23] от "Читател":

  Аре другарю суверен, отваряй кесията,брой сухо за мат,риал,после обличай *ватенка топла*,кирка,лопата и бегом на връо!Бачкай за една бобена чорба,пей,пърди на воля и бъди много,мнооого щастлив!А,и да не забравиш да си напечаташ билетчета за амсалаците,които ще дойдат!

 32. 32 Профил на blackflag
  blackflag
  Рейтинг: 217 Неутрално
 33. 33 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Представяте ли си следния текст в германски медии:
  "Райхсканцеларията може да бъде възстановена като туристическа атракция, и тя няма да бъде свързвана с определени политически идеологии..."

  Ей богу, чета горната комунистическа абракадабра и сякаш сънувам лош сън...

 34. 34 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Защо милионерите на БСП не съберат пари и не си оправят тоалетната чиния? Отговорът май е, защото са пинтии, а се правят на социалисти.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 35. 35 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  "В доклада се казва, че този спешен план за действие вероятно може да бъде осъществен и финансиран от българското правителство възможно най-бързо."
  Финансиран с нашите данъци демек. Не искам да плащам за тази простотия!!!

 36. 36 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 669 Неутрално

  НЛО-то несъмнено предизвиква интерес, особено сред чужденците и по-младите, които идея си нямат какво и за какво е това чудо.

  Ако някой е готов да налива кинти, които се чуди какво да прави - добре дошъл, тук усвояваме всичко. Само дето бюджетът от 7,5 милиона евро, лесно ще стане двоен, когато проектът бъде поет от съответните Джи-Пи-та. Пък и що джиджан фаянс може да се пласира там...

  Истинският български паметник там е 200-300 метра по-надолу по южния склон, в една закътана горичка. Опасявам се, че младите хора, посещаващи с интерес реликта на върха, не само че не минават покрай другия паметник, но и надали знаят за съществуването му. Нито защо го има там.
  За него има една единствена табела, там, където трябва да се завие наляво от пътя, само че и тази табела така е избеляла, че реално не се чете от пътуващите в кола по пътя нагоре.
  Затова сигурно и погледът на Хаджи Димитър на паметника, погледнат от по-далечна перспектива, е преди всичко тъжен...

  Между другото, като за паметник, правен през комунизма, мемориалът на Хаджи Димитър и четниците му е повече от достолепен и хубав. Тази година, покрай повсеместно пропуснатата 150 годишнина от похода на четата му, има и интересна експозиция относно създаването на паметника.

 37. 37 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 434 Разстроено

  А бе хора мислете малко. Цяла Европа има нужда от такива паметници на комунизма - като запитат децата кво е тва комунизъм да можем да им обясним колко авторитарна и човешко ненавистна система е.
  Сигурно на много хора им се иска да разрушат Освиенцим но това е паметник на нацизма и трябва да стои за да ни напомня от какво зло сме се отървали

 38. 38 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 707 Неутрално

  само ако знаете някои страни от какви дреболии какъв туризъм правят...Бузлуджа не е за изпускане! Малко 'вайръл' маркетинг и ще потекат туристите

  Я вижте Рованиеми във Финалндия от една сауна и един Дядо Коледа какви милиони правят. Че и еленчета имат, кеф ти на впряг, кеф ти нафурна с гарнитура сладко от боровинки...

 39. 39 Профил на aavprim
  aavprim
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Докладът препоръчва прагматичен подход, в който да е запазен духът на оригиналната концепция, като междувременно сградата бъде модернизирана, за да отговаря на съвременните стандарти. Комунистическите символи трябва да останат като част от историята, без да бъдат възвеличавани."
  Хайде стига! Не ни стига родния комуно - идиототизъм, а ще обслужваме и плащаме идиотизма на комплексари дето не са и сънували на каква перверзна идеология е олицетворение е това нещо.

 40. 40 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#37] от "ЙЕИ":

  Принципно мисля че съгласие има за това което вие казвате. За съжаление обаче в България мисля че управляващите не допускат да се каже истината за жестокостта и катастрофите на комунизма, и ако се реставрира под каквато и да е форма, Бузлуджа ще се превърне в някаква форма на апологетика за НРБ, вместо вътре да показват убитите в Белене, Скравена, иззетите земи, убитите земеделци, македонизацията, престъплението Възродителен Процес и какво ли още не.

  Какво стана с музея на тоталитарното изкуство? Нали там щяхме да осъждаме култа към личността? Вежди Рашидов го направи да е като пантеон на комунизма през творбите на придворните творци, величаещи партийните вождове.

  Но нека да не съдя твърде бързо. За мен теста е друг - нека да направим първо мемориал на концлагера в Белене и Скравена, интерактивни музеи с постоянен екскурзовод, да се възстанови част от комплекса за илюстрация за да не се забрави никога.

  Тогава може да говорим за уникалното архитектурно наследство Бузлуджа.

 41. 41 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Скандал! Европа Ностра предлага да се възстанови монумент, възхваляват терористичната групировка БКП, която е построила монумента с принудителен труд (маскиран като "младежки бригади").

  Да им се забрани да стъпват в България!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 42. 42 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#40] от "skeptichen":

  Ама то от нас си зависи.
  Ако оставим на отрочетата на убийците да го подредят така ще стане, но може да стане и музей на Що е това комунизъм и неговото проявление в България.
  Но като се има напредвид че вече 30 години ни управляват точно такива наследници, явно сте прав и си заслужаваме съдбата

 43. 43 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Най-грешният подход за съхраняването и експлоатацията на този паметник е политизирането на въпроса. Мнозинството не успява да се освободи от стари догми, поради което трудно разбира и не вижда бъдеще за паметника.
  Правилният подход е анализ на тази даденост и как от паметника държавата може да направи пари.
  Според мен наистина паметникът и местността където е разположен са уникални. Ако съоръжението се разглежда като бизнес възможност , вярвам ще има много интересни и печеливши идеи.

  Stupid people make me sick
 44. 44 Профил на Unplug
  Unplug
  Рейтинг: 217 Весело

  Европа Ностра" са на мнение, че опазването на паметника на Бузлуджа би отбелязало "възраждането на една иконична забележителност, намираща се в забележителна атмосфера, и би предложило чудесни бъдещи перспективи на културно, туристическо и социо-икономическо равнище". Според тях този проект би могъл да стане добър пример за бъдещето на други занемарени артефакти от социалистическия период както в България, така и в цяла Източна Европа."

  Всичко това само за една летяща чиния! Правим пиар на извънземните! Нищо случайно няма... :)))

  All ideologies are idiotic, whether religious or political, for it is conceptual thinking, the conceptual word, which has so unfortunately divided man.
 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  Честно казано никога не съм виждал отблизо "чинията" освен по "Дискавъри" и още една американска програма за интересни обекти в чужбина, например статуите по Великденските острови, комуникационната система на маите, подземни пещери и т.н., включително и този артифакт. Може пък да стане интересна изложбена площ за туристи през лятото със събрани паметници на етохата, включително гротескни "шедьоври" на соца - такива безспорно има.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да бе...
  Ще е обрисуван с полит безполови лозунги и същества ;)

  Културни туристи ще съзерцават Българско Беломорие,
  Българска Македония, Българско Черноморие,
  (какво става в) Българско отвъд Дунава, и др. забележителности.

  "Новият живот на паметника на Бузлуджа
  няма да бъде свързан с политиката"

 47. 47 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Възстановен или невъзстановен този паметник винаги ще бъде политизиран, ще разделя нацията, докато този на Хаджи Димитър ще бъде вечно български.

 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  нека да направим първо мемориал на концлагера в Белене и Скравена, интерактивни музеи с постоянен екскурзовод, да се възстанови част от комплекса за илюстрация за да не се забрави никога.
  —цитат от коментар 40 на skeptichen


  Ами хайде де!
  Откога го говорите!
  Американското посолство няма ли да даде някой милион?

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Любопитно

  До коментар [#9] от "Нинов":

  Спомняте ли си малкия калорифер - 6 киловата; и големия му батко - 12 киловата.

 50. 50 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 483 Неутрално
 51. 51 Профил на yxy22526730
  yxy22526730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От даденото мнение на Европа „Ностра“ за паметника Бузлуджа излиза, че тези хора не само не са живели по времето на комунизма, но и не познават комунизма. С други думи нямат право на мнение поради културна инфантилност. А ако погледнем бюджета им няма ли да видим, че заплати им се осигуряват от поклонниците на комунистическите артефакти „от социалистическия период както в България, така и в цяла Източна Европа.".
  Така че, НЕ НА БУЗЛУДЖА, ДА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР!

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#49] от "Deaddark":

  Да помня ги.
  Големият май беше на трифазен ток.

 53. 53 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Паметникът няма да бъде разрушен, от което приматите озверяха. Това е добре!

 54. 54 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "Нинов":

  Мисля, че на снимки от времето на построяването му, се виждаха ниши под прозорците, където може да са били изходите на климатизационната и отоплителна система, ето тук например:
  http://3.bp.blogspot.com/-5Laa3yaB3K0/VcXTBy8N3aI/AAAAAAAAI4o/1S9nw7TVvN0/s1600/ %D0%B1%D1%83%D0%B7%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B01-1024x1024.jpg
  или тук:
  http://peika.bg/pictures/13797_980__5.jpg

  Мислех си, че в сервизните помещения в основата би трябвало да има останки от котелно за местно парно на мазут или нафта, но на доста подробно насниманото от тези младежи се виждат само останки от много солидно електрозахранване:

  http://blog.ivanatora.info/2013/07/10/бузлуджа-от-вътре/

  Може и наистина да са го топлели на ток звездолета - по времето, когато са го проектирали, е нямало режим на тока и други красоти на презрелия социализъм.

 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  ,,Новият живот на паметника на Бузлуджа няма да бъде свързан с политиката,,

  В този паметник има много голям символизъм, не политически, а общопланетен. Какъв по голям символизъм от БУЗЛУДЖА ( заледен чал,връх,), връх на който е имало светилище за съжаление унищожено. И където човекът построява нещо което може да се превърне в светилище на ЗЕМЯТА и стремежът на човека към небето. Какъв по голям символ на земята, чиния обърната нагоре и небето над нея, чиния обърната надолу. Какъв по голям символ на пилона сочещ към небето, стремежът на човека към космоса. Познати са ми казвали, че голямата зала имала страхотна акустика, в нея от определено място всяка казана дума можела да се чуе много ясно без употребата на микрофони. Този паметник трябва да се превърне в дом на земята където да се обсъждат всички въпроси свързани с миналото, настоящето и бъдещето на ЗЕМЯТА

 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иван Раданов":

  на една от снимките има кабел с табела 1600 KVA, който би бил достатъчен да отоплява съоръжението на електичество.

 57. 57 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иван Раданов":на една от снимките има кабел с табела 1600 KVA, който би бил достатъчен да отоплява съоръжението на електичество.
  —цитат от коментар 56 на Нинов


  Да, точно това имах предвид, когато предположих, че са го климатизирали (топлели) на електричество.

 58. 58 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Европа Ностра или Коза Ностра? Бг комунистите и руските имат голям дял там. Така, че говорят те. Чинията е буклук, няма кой да я ползува, да не се занимават с нея. Никой не вярва на подобни символи, а и каквото, и да е там ностра, няма да може да им изкара парите и за ремонт, и за поддръжката. Освен ако не смятат/както подозирам/ пак ние да платим сметката, а сега се крият за Джирардели, Европа ностра и тути кванти.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 59. 59 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не го искам този паметник.Комунизмът оттеè в клозетната ìния!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK