За Никола Корабов, за филма "Тютюн", за Димитър Димов - една среща с режисьора

Никола Корабов, 2012 г.

© Рада Петкова

Никола Корабов, 2012 г.Днес се навършват 90 години от рождението на големия режисьор и сценарист Никола Корабов.


Една вечер през есента на 2012 г. кметството на район "Младост" покани живеещи в квартала интелектуалци - така бяха нарекли идеята, на среща да обсъдят създаване на клуб, който с помощта на общината да поднася изложби, да организира срещи и разговори за популяризиране на изкуството. Идеята беше на фотографката Рада Петкова, която дори бе намерила помещение за бъдещия клуб. Покрай нея сред интелектуалците - които кметицата Цвета Авджиева представи като хора на изкуството, се оказахме и двама-трима журналисти.


По-нататък с клуба май нищо не стана, но на скромния коктейл, даден от кметството, се озовах до възрастен господин, който излъчваше изключителна добронамереност. И докато ми поднасяше през минута от сладките и ми наливаше вино, ме попита с усмивка "от кое изкуство" идвам. Отвърнах - и аз с усмивка, че не идвам от изкуство, а и от наука не идвам - журналистка съм. Ооо... сериозна работа, каза с неопределена изненада събеседникът ми и с доловимо желание да си говорим. И аз на свой ред попитах той от кое изкуство идва. От киното, правя кино - отвърна. О, така ли? И какво кино например правите? - продължих аз, нищо неподозираща - като в добронамерена закачка.
Ами... например... "Тютюн" - каза все така усмихнат съседът ми.


Толкова рязко се обърнах и се втренчих, че си разлях чашата. Никола Корабов все така се усмихваше.


Говорихме дълго - а моят интерес си имаше съпътстващо обяснение: Димитър Димов ми е любим писател - до степен, че трудно обсъждам романите и героите му рационално, както налага литературоведският канон.


От дългия ни разговор, накъсан от нетърпеливи взаимни въпроси, си спомням изненадата на Корабов, когато го попитах дали е имал проблем с цензурата през 1961 г., за да вложи в Ирина гневната й реплика: "Кой народ, кой ви е упълномощил да говорите от името на народа?" Става дума за кадъра, когато партизаните спират автомобила с ковчега на Борис Морев и Ирина с придружаващите я Фон Гайер и експертът Костов и обявяват, че българите ще бъдат пуснати, но германецът ще бъде разстрелян "в името на народа".


Корабов дълги минути не ми отговаряше, сякаш не ме чуваше, а на глас се чудеше как и защо съм запомнила тази подробност. И повтаряше: "Но вие значи си спомняте този детайл?!" Отвърнах, че не е детайл, а проблем, а си го спомням, защото обичам писателя Димитър Димов. Той обясни лаконично, че няма спомен да е срещнал непреодолими пречки да прокара и във филма репликата на Ирина от романа.


Кадър от филма "Тютюн" с Невена Коканова и Йордан Матев

© Изгубената България

Кадър от филма "Тютюн" с Невена Коканова и Йордан Матев


Но ме попита - като с изследователско любопитство - защо, заради какво обичам Димитър Димов. Заради образите на двамата му германски герои Фон Гайер и поручик Бенц, а също и заради Борис и Ирина, отвърнах кой знае защо с натрапчива категоричност - и сега ми е непонятно защо изговорих троснато каквото мислех.


Корабов помълча и ми разказа как е намерил актьора за образа на Фон Гайер. Заминал за ГДР да търси подходящ и естествено в Берлин се обърнал към техния съюз на артистите, представил на председателя, който самият бил актьор, резюме на сценария и на персонажа и се разбрали да се видят отново. На другия ден германецът споделил, че толкова дълбоко бил впечатлен от образа на Фон Гайер, че помолил - дали режисьорът би му гласувал доверие да го изиграе. Не си представях в оня момент Фон Гайер точно така, но усетих колко силно е харесал образа, а емоционалното приемане е с голямо значение, и му гласувах доверие и не съжалявам, каза Корабов. (Фон Гайер във филма "Тютюн" е германският артист Волфганг Лангхоф.)


Разказа за трудностите - те са известни - в намирането на Ирина. Убеждавали го, че е неопитна и дори "безлична". Той самият се колебаел, но продължил с пробите. И кога се убедихте, че става - попитах. "В онзи кадър - когато Борис току-що е научил, че охраната на "Никотиана" е застреляла човек и надига бутилката, а тя нервно извиква "Искам и аз да пия" - тогава си казах - това е Ирина." Каза, че чувствал грях към нея. Заради пестене на време снимали в един и същи ден и началния, и финалния кадър на филма край лозята на Асеновград. Така не трябва да се прави - добави режисьорът, - в началния кадър да изиграе младо момиче, изпълнено с надежди и вяра, и във финалния кадър - зряла жена, изгубила всички илюзии пред фаталния си избор, такова превъплъщение в един и същ ден е много тежко изпитание за артиста, и натоварване...


Вървяхме дълго из панелната джунгла на "Младост" и не всичко си спомням, помня обаче, че говорихме за камерно-драматичния - по думите му - поручик Бенц и епичния Морев, за впечатляващите диалози на Димитър Димов, които той нарече "върхове". Попитах го кое актьорско превъплъщение в "Тютюн" намира все пак за най-доброто. Всички - каза - но експертът по тютюните Костов е най-великолепното изпълнение на Стефан Пейчев, той направи Костов "страховито-гениално". А Йордан Матев предаде целия драматизъм на Морев - успехът и крушението на героя.


Разказа ми, че много искал да направи филм за Сашо Сладура; че целият материал за музиканта бил подготвен, но все нещо се явявало като бюрократични пречки. "Май няма да ми позволят" - така каза, като нашега. А аз се чудех и не смеех до попитам как той - режисьорът и сценаристът на "Тютюн", на епоса "Иван Кондарев", на "Гневно пътуване", на "Юлия Вревская", може да има пречки. И то след като е успял някога да вкара във филма си онази реплика на Ирина за народа, "в името на който"...


По повод 90-годишнината на Никола Корабов в събота и неделя БНТ ще излъчи двете части на филма "Тютюн", това е записано в програмата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5903 Любопитно

  К'во излиза, че 1961-ва не е имало пречки, а 2012 - та година - не му позволяват на Никола Корабов да направи филм за Сашо Сладура ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Ролята на Ирина не е най-успешната роля на Коканова. Нейната звездна роля е Елисавета в "Крадецът на праскови".

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Мдаа. Какво време настава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Какъв късмет си изкарала Петя, по случайност, да говориш с режисьора на един от любимите ти филми, по роман на любимия ти писател, и да можеш да задаваш всички въпроси, които с години са били в главата ти!?
  Наистина, голям късмет!

  ...
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Преходът е свършил, твърдят някои особи.

 6. 6 Профил на Tzvetan Kirilov
  Tzvetan Kirilov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Еееее , пак се сещам за Чакъра и неговата дефиниция за Мафия , как беше , ".... всемогъща , безчовечна....." , а филма ще го гледам , та да си припомня онова , което съм позабравил.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5903 Любопитно

  До коментар [#5] от "Читател":

  Ми за тях може да е свършил, ако са стигнали до копанята!

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  И аз чувах, че иска да направи филм, но среща съпротива. Но какво чудно - същите, които убиха Сашо Сладура в лагера в Ловеч през 1961, защото измислял и разказвал вицове за Тодор Живков, още имат власт да пречат да им се напомня за кървавите им ръчици.

 9. 9 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Аз не разбрах, кой „Тютюн” е филмиран, оригиналният или преработени?За мен истинския роман „Тютюн”, не може да има силна филмова версия! Това е шедьовър на своето време!

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  много тъп фюлм.

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#9] от "ralita68":

  глупусти.

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Странно. А аз точно тези двамата не ги харесах. Коканова е много красива. Удоволствие е да я гледаш. Но играеше всичко по един начин. Мое мнение. За фон гайер беше избран възможно най-неподходящият. Приличаше на счетоводител, а не на носителя на немския дух. Мое мнение. В този филм, за моите представи, върхът беше йордан матев. Дето изигра борис морев. Точно такъв съм си го представяла! Особено сцената на учиращия алкохолик - страхотна! Е, той, завалията, от това си отиде на има-няма 40 години. За моите представи това е най-великият БГ артист на всички времена! Всички останали, събрани заедно в този филм, на кутрето му не могат да стъпят!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Колебая се между "Крадецът на праскови" и "Спомен за близначката“.
  В "Тютюн" просто е неотразимо красива.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Аз също съм голяма почитателка на Димитър Димов, особено в гимназията, особено на фона на всички певци на селския бит в програмата по литература. Нищо срещу хората, но проблемите на селото не ме вълнуваха, ни най-малко. А Димов, той така увлича с културното си градско излъчване, с въображаемите пътешествия в недостъпни преди 1989 година места. Инстинктивно прескачах комунистическите истории, които не след дълго разкрих като добавени към оригинала. И аз бих постъпила така гъвкаво, за да живее творбата ми! Филмът на Никола Корабов носи атмосферата на романа, нито един персонаж не ме разочарова, въпреки, че ги имах детайлни в главата си, а заслугата да открие у неопитното момиче Невена Коканова най-забележителната жена на българското кино стига. Светла им памет!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 780 Гневно

  много тъп фюлм.
  —цитат от коментар 10 на betona

  глупусти.
  —цитат от коментар 11 на betona


  Неграмотен, но нахално раздава присъди.

 16. 16 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Поздравления за госпожа Владимирова - много човешко представяне на Корабов.
  Колкото до филма "Тютюн" - когато го гледах за пръв път някъде в началото на 80-те на миналия век, бях шокиран, че такъв филм е правен в държаната от болшевишките измекяри България по Хрусчово време. Как да не кажеш за Корабов "Майстор".

 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#15] от "uporit":

  да бе , ебати прустака дето е тоя :).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK