Тази година журито на "Хеликон" реши да не връчи наградата

Снимката е илюстративна.

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративна.Тази година наградата "Хеликон" за проза не беше връчена, защото журито не е постигнало консенсус и не отличава нито една от номинираните книги. Това беше обявено на церемонията по връчване на наградата.


Номинирани за наградата "Хеликон" тази година бяха книгите:


"Като пристигнеш, обади се" ("Обсидиан") на Кристин Димитрова
"Мир вам" ("Обсидиан") на Емилия Дворянова
"Грохот" ("Жанет 45") на Силвия Томова
"Кедер" ("Жанет 45") на Йорданка Белева
"Тази вечер нищо не е случайно" ("Жанет 45") на Палми Ранчев
"Всичките наши тела"("Жанет 45") на Георги Господинов
"Зелените очи на вятъра" ("Жанет 45") на Здравка Евтимова
"Сестри Палавееви по пътя към новия свят" ("Сиела") на Алек Попов
"Безумецът от Таро" ("Сиела") на Деница Дилова
"Тяло под роклята" ("Сиела") на Галин Никифоров
"Пиафе" ("Хермес") на Недялко Славов
"Незнайните образи хорски" ("Колибри") на Соня Тодорова


Журито на конкурса е в състав Димитър Шумналиев - председател, и членове Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски не е постигнало консенсус и не отличава нито една от номинираните книги.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  не стаат бг сачинителите и туй то. що е тъй е вапроса.
  инък от къф зор некои ше им чите прустотиите наместо да гледа един мач по тивито? айде журито си е зело мангизите. но се пак дължи отгувор и обеснение, а не просто тъй да се изнизват кат григзи от тенисен торнир. пък освен тиа колко графомани има лелеее ... цела воиска .
  впрочем некои ако е чел нешто от тиа да кажи става ли що ли....нека се пак има убективнос.

 2. 2 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  несериозно изпълнение

 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  кои ми е праснал миносче и зашто???????
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#3] от "betona":

  Пич, и аз в ночалото ти слагах "-" просто, защото пишеш адски неграмотно!

 5. 5 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  здрасти, васко. първо туй как пиша не е касателно отнозно садаржанието. второ ти нема как да знаиш некои от аодиториата зашто ми праскат миносчета та не утговаряи от тех. ас немам напротив миносчетата само пупитахме за сфедение.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#5] от "betona":

  Пич, опитвам се да те разбера, но не успявам. Трудно се чете (а още по-трудно се разбира) толкова неграмотно написан текст! Със здраве!

 7. 7 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 417 Неутрално

  ... но се пак дължи отгувор и обеснение, а не просто тъй да се изнизват кат григзи от тенисен торнир.
  —цитат от коментар 1 на betona


  Абсолютно, както обичат да обясняват за какво дават награди, двойно по-важно е да обяснят защо не са стигнали до консенсус.

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  сажалявам . то ас убикновено спрот кументирам и там се расбираме помешду си щото сички сме фенове . но кат нема спрот на ниво пишиме и пот другите статии и там са расноротни ора и зарат туй не отбират. но се пак ората читат и расни писменусти дето са оште по нерасбираеми та ето туй е да се знаи че можи и по лошу да е. а и ас като читеме бг лра сме кат тебе ти - упитваме се да отберем некъв смисал в бг руманите ма само врява и бизумство уткримае ако ма отбираш кво ти касваме.


  До коментар [#7] от "v.surovina":

  е ас сме сигорни че точно тиа ора могът мноо дубре да обеснят що тъй са ришили ... ама обеснението маи не е за прет ората.... та зарат туй както и когат даат призуве раотата ше мини с некои и друг импресионистичен лаф ... тва бг ахторите как поне не сложът некуе заглавие дет не е банална треторазредна чалга.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#1] от "betona":

  Бетона като човек на спорта би следвало да обърне внимание и отдаде дължимото на Палми Ранчев - писателя с епохалното прозрение "Не е леко да се вдига тежко" не следва да се пренебрегва с лека ръка...

 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 566 Неутрално

  И правилно! Едва ли нещо от съвременната проза ще остане класика.

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#9] от "lustmord":

  приемаме забилешката. то няма да е очудвашто ако тои се окажи наи на ниво. за жалос не сме го чели но ше се пуправиме. жилаиме му голями оспехи в л-рата а зашто не и в бокса като тренер , консултант и прочие.
  а би следвало да обърна фнимание и на хеликончето, нали тъй? айде да започниме с по-малкото фнимание и да им кажиме, че когато чоек им иде на место да ги пита за неква книшкаа не требе да му се касва че имали саит и да видел в интренет. мога и други разни малки фнимания да им обърниме. но засега ще се въсдържиме. и наи вече ше се въсдържиме да им обърниме големо фнимание свързано с пулитиката кояпо имат към исдателствата и афторите .. се пак уж са книшкари а не кулбасари, награди расдават и тъй нанататъче,

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#10] от "ralita68":

  така е. една от причините за туй е че савремените бх ахтори си мислат че са чели класиката и бг и чузда а реялно хал хабер си немат от нея. ако некои от упоменатите по нанагоре ахтори изрично ме пумоли тук ше претложиме списък на класични ахтори които спешно требБе се пручетат . но нъл се сешташ че по скоро бг ше стани свитовен шанпион по футбол а григзи ше земи голем тенисен шлям отколкот туй да стани.

 13. 13 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Късно е за коментар, чак сега имам време и едва ли има смисъл от някакъв съществен коментар, но все пак.
  Предполагам най-вече заради това, че не виждам сериозно нищо коментирано преди мен, си струва усилието.

  От страна на Дневник не е обяснено нещо много съществено в материала по-горе, а именно, че за първи път тази година, номинациите не са на всяко тримесечие, както беше сега, и не се обявяват предварително, а се обявяват на края на годината, наведнъж.
  този контекст, Дневник, е много важен.
  Първо, защото това , колкото и минимално, оказва влияние върху автори и читатели. За продажбите има някакво значение. Тоест, номинираните, евентуално, ще успеят да продадат още 50-100 книги. За пазара като българския, макар и смешно по почти всички стандарти, това не е никак малко за българската реалност.

  Проблемът тук е друг. Проблемът е с наградите като цяло. Тук се опитват да копират Букър, например, но само донякъде. Там има дълга листа и после, къса листа. Там и се обявява доста рано листата, има време за ревюта, за осмисляне, за продажби...тук в последния момент се обявява късата листа...
  Да бъде променен начина на обявяване на номинираните нито има смисъл , нито ще доведе до нещо положително.
  По-скоро, тази награда има нужда от рестарт, но той няма да се случи. Няма авторитети в тази област, който да не са обвързани с издателствата, от който идват номинираните книги. В някои случаи, хората, който са в журито са и редактори в някой от тези издателства... или имат книги, които чакат да бъдат издадени от тях... И затова, никой не вярва на никого.
  Няма и желание за промяна. Нито от страна на веригата, която финансира наградата, нито от страна на издателите, които си я карат както през соца и неизвестен автор да издаде книга с жанет, сиела, колибри или хермес е чиста фантастика.

  Вместо да се захванат да си четат ръкописите и да разглеждат безпристрастно това какво хората им изпращат, вместо да си назначат млади хора за редактори, с прогресивно мислене, те разчитат на старите муцуни, точно такива, които са в това жури, и се въртят едни и същи автори, и сънуват всеки ден това ддс за книгата. Разбира се, ддс то няма да бъде намалено или премахнато. И проблемът въобще не е в ддс то за книгите. Никой няма да се откаже да си купи книга с 2-3 лева по-скъпа. Ако книгата е хубава. Ако е боклук, и евтина да е, пак е боклук.
  Мързеливи издатели. Това е истината. И защото не искат, а и не могат по друг начин, представят си, че премахването на ддс то за книгите ще им оправи всички проблеми.
  Основния проблем за отвратителното състояние на литературата в България в огромна степен се дължи на същите тези мързеливи издатели, който само се оплакват и са създали една чудовищна мрежа от конфликти на интереси.
  И отново за тазгодишната награда.
  Няма награда в България, която да не е опетнена.
  В този случай, тази година, просто са се хванали за косите и всеки дърпа към своето издателство и своя приятел, автор, авторка.
  И мога с голяма сигурност да предрека, че следващата година журито ще е друго. Без да има особен резултат, разбира се.
  Защото, това е журито от миналата година. Миналата година направиха доста непопулярен избор, макар и книгата да е много добра, автора не е много наложен, а той победи доста големи имена, и предполагам, че много хора са били наистина недоволни. Това е една от причините и тази година да няма въобще победител.

  Конкретните книги и автори няма да коментирам. Но е ясно, стари муцуни доминират, с познатите издателства.

  Няма надежда тука. Паралела с художниците и това, което се случва в галерии, музеи и прочие места е същото. Огромни конфликти на интереси, никаква визия. Мързел в огромно изобилие. Некомпетентност. Доста паралели, доста идентични проблеми.

 14. 14 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Дъртият комунист Ламбовски и той в комисията.

 15. 15 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#13] от "rwn31589484":

  "Основния проблем за отвратителното състояние на литературата в България в огромна степен се дължи на същите тези мързеливи издатели, който само се оплакват и са създали една чудовищна мрежа от конфликти на интереси."

  И неграмотни, без култура.

 16. 16 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Абе тия издатели да си видят книгите, които издават - нечувани български авторчета,но наши хора, неграмотни преводи на чуждестранна литература, букви с размер като за полуслепи за да се увеличава изкуствено броя на страниците и от там не цената. Като всички други в България и тия са на принципа "ден година храни".

 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "betona":Бетона като човек на спорта би следвало да обърне внимание и отдаде дължимото на Палми Ранчев - писателя с епохалното прозрение "Не е леко да се вдига тежко" не следва да се пренебрегва с лека ръка...
  —цитат от коментар 9 на lustmord


  Това прозрение е даже отпреди времето, когато бате Палми е живял в Ташкент.

 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Иначе, тая година добре, ама предишните защо така?

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Туй ще рече, че или всички книги са гениални, или не струват. Не мога да преценя, но малко вероятно да са гениални. Е явно не си заслужава да се четат. Аз затуй не чета, само пиша. Пишете и вие приятели. Само като си пишем можем да разберем истинските неща. От четене на глупости се затъпява и полудява. Е, то разбира се и тук има хора които пишат глупости, но са малко и пишат кратко и не се усеща. Ма ако четеш някоя дълга, тъпа, досадна и отегчителна книга, можеш да си изприщиш.

 20. 20 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 324 Весело

  До коментар [#5] от "betona":

  На мен пък много ми харесва как пишеш! Продължавай все така!

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 21. 21 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#20] от "gesand":

  благудариме ти кулега за отценката и поткрепата . то бетона и да изка не можи инък да пиши така че тъй ше я караме и занапреде. айде да ти върниме жеста и да ти припоръчаме ако не си чел една страхотна книшка исгубените илузии . ех сига ако имаше некои да ми викне две голями ракии и една шопска но ови.

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#3] от "betona":

  Обидените автори (са те замерили с минусчета) 😀

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#8] от "betona":

  ++++++++++++

  Точно - обяснението защо не са стигнали до споразумение за наградата сигурно не е за пред хората. Представям си какви разправии са били. Отделен е въпросът, че сигурно никоя книга не заслужава никаква награда, защото, както правилно си забелязал, дори и заглавията им са чалгарски.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#13] от "rwn31589484":

  +++++++++++++

  Проблемите са сходни, защото мат'рялът, макар и "интелектуален", "творчески" или "артистичен" е долнопробен.

 25. 25 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#11] от "betona":

  Ами има една такава работа, че Палми Ранчев, дето е само "един боксьор", комай единствен от тези (мъжете имам предвид) пише честно, сурово и мъжки, без маниерността, смукането на пръсти и графоманията на останалите, както и без казионността на т.нар. Г. Господинов. Аз дори мисля, че недаването на никаква награда всъщност е доста голям пробив в наградораздаването, щом просто не е награден Г.Г. Това за мен означава, че или властта нещо се е отдалечила от него, или новата му книга е такава, че дори и илитератите да се изчервяват от срам и неудобство

 26. 26 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  Ами то не е случайно, че дори и тук при изброяването на номинациите са споменати и издателствата. По каква причина, едва ли някой може да каже. Читателят това много слабо го вълнува, а пък във вестникарска статия е още по-излишно. Но явно състезанието е лобистко и няма нищо общо с качеството на литературата. Аз все пак съм любопитен, пропуснал съм да видя книгата на Кр. Димитрова, която уважавам и може би още не повече от 2 заглавия, без обаче да имам големи очаквания

 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#25] от "Митев":

  а бе митев много кументари написъхме а не се конпентентни по тая тематика а и не ми се щеше да почвам да пиша персунално за ората. но кат отваряш лаф, а и некои други ора преди тебе, ще ти кажа, че и моите вчепетлениа за Палми са същите. работяга, честен, почтен, не се саревновава с другите, гледа си него си и работата си. можи и да гришиме но тъй ни се струва. а и кво значи "само един боксор", както биха рекли некои? ами че бокса е свърхнитилегентна и стратигическа игра от ранга на шаха, го, тениса, филозофиата и и други пудобни. умръзна ми тука да даваме начални ороци на форумците кое що е и какво е. та си прав -тва спротните ора се расбираме от рас.


  До коментар [#22] от "princess_x":

  при тиа благусклони мои кументари едва ли са ми праснали точно те миносчета, но беше ретно ако имаха колтурно обнозки да ми рекът едно мерси пот формата на дуставка с кориер на потбрани напитки и лаконства.

 28. 28 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#27] от "betona":

  Голяма част от т.нар. интелектуалци се отнасят с присмех към хората от спорта и пак по същия начин, но прикрито, към хората на труда - били те селски стопани, дребни предприемачи или мощни бизнесмени. За т.нар. интелектуалци (за по-голямата част от тях) това са прости хора, абдали, дето нищо не отбират ни от култура, още по-малко от изкуство. На тях им стига да се наместят в някоя редакцийка, канцеларийка или нещо подобно, да трупат килца на топло и да интелектуалстват по техния си начин. А ако човек е бил боксьор в миналото, вместо комсомолски секретар, а после вземе та пропише - това си е нахълтване с взлом в тяхната свещена територия. Само че Ранчев работи усърдно и до ден днешен, а писането му е страст, докато при тях интригантството и подлизурщината им е ежедневие, а писането им е задължение, колкото да оправдаят прозвището си "писател". Палми не се съревновава с тях, защото си има по-важна работа в живота. А Г.Г. стигна дотам, че да издаде чак драсканиците на седемгодишното си дете, при това мина по всички телевизии да рекламира изданието... Ово е стандарт

 29. 29 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  До коментар [#1] от "betona":

  Драго ми е , че ви срещам във форума , който рядко посещавам и то по специфични теми.
  Няма да коментирам нивото на съвременните български автори, защото слабо ги познавам. За хубаво или лошо , но последните години съм чел 10-15 работи и не съм впечатлен. Очаквах повече от Г.Господинов, но нищо не излезе - пише една и съща книжка с различни
  заглавия.
  Искам само да споделя впечатленията си от широко рекламиран Панаир на книгата в НДК. Бях вчера ей така на зей-пазар( всъщност да купя книжки на внуците за Коледа и за мен новоиздадената от"Рива" книга на Ж.Дерида, а си купих и една превъзходна книга с лекции на Хулио Кортасар отпреди 40 г. в Бъркли ).
  С изключение на тройния немскоезичен щанд и още 4-6 добре направени по европейски тертип (с хубава, богата експозиция, мултимедии, постери и шик) щанда, останалите поне 150 са толкова семпли, небрежно, оскъдно направени, че ми стана тъжно. В голямата си част са като тезгях на на уличен букинист или за мартеници- с 0 естетика и 100% търговска цел. Иначе обновения НДК предоставя чудесни възможности. Поздрави!

 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ми не става, щото изд."Бабет 45" бълва рядко кофти продукция, незнайно от кого платена ( да бе, защо не фалира и не фалира? ) и лансира посредствени автори. Не става, щото ГеГе вече хвана разтройство от преяждане от подноса, а най-вече пък Бойко Ламбовски е третостепенен списвач, нищо че майка му едно време работеше, където трябва, та го пробута напред. Нито един от журито и номинираните автори няма , как да го кажа, достатъчно талант. Жалка е картинката. Димитър Шумналиев малко е попрескочил възрастта да прочете двеста хиляди книги годишно, че да прави разбор и да отсява. Кой изобщо може да проследи гигантската гъжва от книжки и дебели тухли, издавани хиляди и хиляди знайни и незнайни автори, кой изобщо има право публично да каже - ето това е добро, с една дума, другото не е добро. Простотиите с тези журита е рудимент от някогашната практика: "Не вие ще кажете кой е талантлив, а ние".

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бе гадна работа. И едно време беше гадна, да ви споделя. Като си спомням, как Левчев събираше на дъжавна кьорсофра гостите си долу в ресторанта на Ангел Кънчев, а готвачките казваха с опулени очи: "И ядат, ядат...".

  Дедо Крум
 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#29] от "glaxo11":

  И аз се радвам да те видя, glaxo.
  благодаря ти за споделените впечатления от панаира още повече че нямам възможност да отида тази гудина - нанадоле сме с мангизите. но по напреде пиихме в градинките наокуло и одихме до ендекато до туалетната или да разгледаме панаирните мадами, които макар и не на нивото на онази наша обшта филмува любимка покраи която се запузнахме все пак претставяха някакъв прудукт на ниво. та покраи туи имах неква престава кво е и що е. бях устанал в вчепетление че хич не е рекламирван, но явно само с риклама не можи. а бе да ришат пазар ли ще е , базар ли или панаир. жалко наистина, ако си прав, а то вироятно е така. не знам що се испуска такава въсможност ... но требва и да се кажи че некои ора преди поне даваха въсможност за интиресни срещи и расговори на които присъсваха по 2-3 и то случаини ора та кво да кажиме сиреч как да не пцуваме - бг читателя и той кат писателя ... инък пазара не е лошо нешто, но панаира си е празник. кви панаири стааха навремито в малките бг гратчета ... а сега кво, ората или само раотят и са недуволни , или не раотят и пак са недуволни. а впрочем ти като учиш малките на лоши раоти (наместо да им обесниш кво и как да пиат и пушът и как да приценяват мацките) нали знаиш че от туи после утърване нема, а и да не ривеш като почнат да те критикуват, че не отбираш кое как е :))). живи и здрави да са децата, в тях ни е надеждата. благодаря ти за потсказката за тези книшки - не че нешо ама на един приател щото нешто покраи прасниците да му дадеме че инък требе ракиа пък тя скъпа ако не е запасите на династиата мин сиреч минте. та панаира начи тече както си е текъл и по напреде - сиреч оня гръц не бил праф кат рекъл че не можи два пъти да се искъпиш в една и съшта ряка. в бг сичко можи. с помошта на бг оправляващите , потрасбирва се.:)))

 33. 33 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедо Крум":
  До коментар [#31] от "Дедо Крум":

  кофти раота , дедо круме. а нъдежда неква има ли?

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#29] от "glaxo11":

  И за мен е радост да ви срещна тук и удоволствие да прочета коментара ви. Интересно как са преведени споменатите от вас книги.
  Поздрави и пожелания за най-весели празници!

 35. 35 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#32] от "betona":

  ++++++И ти да си жив и здрав! И Дядо Коледа да ти донесе една жива кукла 180 см. височка с естествен бюст Д+++, да си играете на чичо доктор в студените зимни нощи и разбира се един галон Лапландска водка, от която къркат джуджетата!

 36. 36 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#34] от "princess_x":

  Много благодаря! Липсвате ми! Няма с кого да споделям нещата, които обикновено сме дискутирали преди. Имам приятелка преводач от френски и тя даде много позитивна оценка за превода на Ж.Дерида, защото той е повече учен-философ , отколкото публицист и стилът му е висок и труден. За Х.Кортасар мисля , че преводът е първокласен, защото се чете с лекота и удоволствие, като всяка среща с неговия ум и талант. И онази смесица от латиноамериканска основа на която е ашладисано най-доброто от европейската култура.
  И аз Ви пожелавам весела Коледа, да сте жива, здрава и щастлива, и Новата година да ви донесе само положителни емоции!

 37. 37 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#35] от "glaxo11":

  аз бих му пожелал една дамаджана с вкусна савецка вотчица, че от тес скандинавските от бетон ше се превърне в гипс и даже може и в гипсокартон с натписи

 38. 38 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#37] от "Митев":

  ++++++++ Приемам забележката:)

 39. 39 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#35] от "glaxo11":
  До коментар [#37] от "Митев":

  благударя ви за пожиланията, приятели. сега устава деду коледъ да си сварши раотата щото ако не ше требва да напраиме заяфка и на деду мрас.
  и аз ви желая радостни празници и щастлива нова година .

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#37] от "Митев":

  До коментар [#38] от "glaxo11":

  До коментар [#39] от "betona":

  Живи и здрави бъдете! 🙂

 41. 41 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#40] от "princess_x":

  благудариме ти и от имито на другите двама кулеги. ти също принцес от благудат да не се утървеш. че инък с кого ше кументирваме спротните нувини в саита. :).
  а тоя пък митев какъв разбирач на алкухолите бил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK