Експонати от Лувъра са включени в изложба за живота в Аполония Понтийска

Бюст на жена, гипс, датиран към 120 г. сл. Хр., Аполония Понтийска (колекция, Лувър).

© Регионален исторически музей - София

Бюст на жена, гипс, датиран към 120 г. сл. Хр., Аполония Понтийска (колекция, Лувър).Експозицията "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" в Регионален исторически музей - София, която се открива днес в 18.00 часа, е разказ за древния град, съществувал на мястото на днешния Созопол, съобщават от музея. В изложбата са включени експонати от Лувъра, както и от Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей – БАН, Национален исторически музей и Регионален исторически музей – Бургас.


В изложбата историята на Аполония Понтийска е разказана чрез проучванията на археолозите, които се провеждат повече от век и все още продължават. Експозицията представя града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот и некрополи.


Аполония Понтийска е основана около 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет на малоазийското гръцко крабрежие. Името му произлиза от бог Аполон, известен като покровител на изселниците, който е бил и покровител на града. На бога е бил посветен и храм, в който се е извисявала внушителна 13-метрова статуя на Аполон, изработена от древногръцкия скулптор Каламид.
Статуя на Пан, бронз, Аполония Понтийска (колекция, Лувър).

© Регионален исторически музей - София

Статуя на Пан, бронз, Аполония Понтийска (колекция, Лувър).


Градът бързо процъфтява като за това голямо роля изиграва преимуществото, че Бизантион се намира едва на ден плаване. През 72 г. пр. Хр. Аполония Понтийска бива присъединена насилствено към Римската империя и е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул, а статуята на Аполон е пренесена в Рим.


Археологическите проучвания на Аполония Понтийска са започнати от френския дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. Те са продължени от български изследователи. Разкопките се провеждат с различна интензивност през целия ХХ в., а от 2002 г. в изследването на Аполония се включва и френски екип.


Изложбата съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са: ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинцета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли и фигурки на различни животни.


"Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" може да бъде разгледана в периода 13 декември 2018 – 10 март 2019 г. в зала "Временни експозиции" на Регионалния исторически музей – София (пл. "Бански" 1).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK