Павлина Ангелова, продуцент: Нужна ни е вълна от стойностни произведения навсякъде

Павлина Ангелова, продуцент: Нужна ни е вълна от стойностни произведения навсякъде

© Яна ЛозеваПавлина Ангелова завършва "Филмова и телевизионна режисура" в Нов български университет. Дипломира се с документалния филм "Специалисти" с художествен ръководител Георги Дюлгеров. От 2004 до 2008г. е координатор на събитието SOFIA MEETINGS в рамките на Международния филмов фестивал "София Филм Фест". Тя част от екипа на продуцентската къща "Скрийнинг имоушънс", която стои зад филми като "Урок" и "Слава" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.


На прага на новата година Павлина Ангелова коментира пред "Дневник" какво ще запомним от българската култура през 2018г.


Кои за Вас са трите най-важни български събития в културата за 2018г.?
Романът "Синът на авиатора" на Крум Филипов, защото е истинско събитие да се роди нещо толкова чисто и искрено, разказано с абослютно разголено сърце, неподражаващо на нищо и никого, освен на себе си. Безспорното събитие на 2018-та. Образът на момчето, което водят на лекар, защото говори в поезия е най-прекрасната метафора за света, в който живеем.


Филмът Ага на Милко Лазаров, защото седи достойно, без никакъв срам или чувство за малоценност сред най-добрите световни филми за годината. И се занимава с големия проблем на съвремието ни - разпадът на ценностите и семейството.


Преиздаването на поредната книга на Георги Божинов - "Черешови води". Всяка от неговите книги поправя абсолютна историческа несправедливост и поставя този автор там, където му е мястото - сред най-добрите български писатели. Според мен това е човекът, който най-красиво борави с езика ни.


Кои събития сякаш останаха незабелязани?


Както всяка друга година незабелязани останаха тези, които тихо и почтено творят като призвание, а не се занимават с промоция на себе си и шумен пиар. Те са стойностните и ще останат във времето. Например една Здравка Евтимова, която и в новата си книга продължава да се занимава с хората, които са ѝ най-ценни - "унижените и оскърбените".


Кои събития получиха прекалено голямо внимание?


Събитията, които хвърлят усилията си в кресливи промоции за сметка на стойност в съдържанието си. Най-видимо бе това в театралния афиш. Напълни се с "еднодневни" представления, които утре ще бъдат забравени. Показателно е, че единствените, които ми направиха впечатление бяха студентското "Черна дупка" на класа на Иван Добчев и "Приятно ми е, Ива" на Ива Тодорова.


Как се развиват българските литература, театър, кино? Можете ли да откроите някакви видими тенденции за изминалата година?


Като положителна тенденция може да се отбележи развитието на книгите за деца. Появяват се все повече книги, които изглеждат като произведения на изкуството и целят да възпитат у децата вкус към красивото и стойностното. Както звучи слоганът на издателство Точица - "Мисли, преди да пораснеш".


Като негативна тенденция може да се посочи, че въпреки все по-големите успехи на младото българско кино и това, че то стои абсолютно равнопоставено със световното, продължават да се правят малко филми с големи бюджети, вместо повече филми с по-малки бюджети, за което се борят повечето млади автори.


Как изкуството в България достига до нова публика? Прави ли се нещо целенасочено в тази посока?


Според мен не се работи целенасочено за развитието на публиката, а се опитва да се угоди на някакъв нейн въображаем вкус.


Бихте ли казали, че има положително развитие по отношение на публиката?


Публиката трябва да се култивира, което може да стане именно през децата. Ако има положително развитие, то това са събитията за деца. Споменатите книжки, концертите на "Фортисимо фамилия" и представленията на Камерен ансамбъл "Силуети". Те възпитават вкус и ми дават надежда, че нещо може да се промени, защото добрата публика трябва да се отгледа, тя не е даденост.


Какво очаквате с нетърпение през 2019г.?


Новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Бащата".
Самостоятелна изложба с фотографии на Яна Лозева.
Премиерата на новият ни проект "Кинопловдив" - омнибус от 7 късометражни филма на млади режисьори в сътрудничество с "Пловдив 2019".


Ако зависеше от Вас, какво щеше да се промени през 2019г.?


Бих работила за това повече млади автори да имат възможност да се изявят. Нужна ни е вълна от стойностни произведения навсякъде - в литературата, театъра, киното, музиката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубаво, топло интервю.

 2. 2 Профил на yeoman41
  yeoman41
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Успех и от бивш съученик!

 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Кой ще позволи да се надигне на една вълна от стойностни произведения, когато навсякъде в културно-артистчното пространство възловите позиции са заети от мастити номенклатурчици, които бранят с нокти , зъби и най-откровена наглост постовете си, лансират само приближените си и не допускат нови, особено талантливи, творци!
  Вижте какво се случва с Нац. галерия и изпълняващата длъжност "директор" Бубнова - не само че я оставиха там, въпреки конфликта на интереси, но и тихомълком я направиха комисар за Биеналето, въпреки че всички срокове бяха тотално пренебрегнати и желаещите да кандидатстват нямат никакво време!

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":

  Каквото в Народното събрание и Министерския съвет, такова и по фабрики, стадиони и театри !

 5. 5 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Дамата, която си мисли, че разбира от всичко изброено, се изказва като последна инстанция, все едно е някакъв ерудит и голям авторитет. Почти всичките й примери обаче са примери за едно добро занаятчийско ниво, което в никакъв случай не може да бъде авангард. А май за да имаш нова вълна, трябва авангард, нов начин на мислене, нови идеи.

 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#5] от "Victoria":

  Каква "нова вълна", какъв "авангард"? Момичето говори за стойностни произведения.

 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#4] от "Practic":

  Точно, това е моделът навсякъде!

 8. 8 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#5] от "Victoria":Каква "нова вълна", какъв "авангард"? Момичето говори за стойностни произведения.
  —цитат от коментар 6 на princess_x


  Странно е да наричате момиче жена, за която предполагам е прехвърлила 40-те... Но ето - различни очи, различни начини на възприемане... А какво е стойностно произведение? Как се превръща киното или което и да е изкуство в стойностно? И как се поддържа стойностно едно изкуство? С клишета ли? Където е имало вълна, а не вълнички, тази вълна винаги е започвала с нещо ново, необичайно, с авангард, с много умни експерименти, с много добре използвана свобода. Само умните експерименти отприщват "вълни", а не вълнички, били те в изкуството, медицината, физиката... И съвсем не е задължително тази вълна да бъде образувана от 50 или 100 души, може да е от двама-трима... Като нещо ти стане занаят - това е краят, гледаш да си свършиш работата и толкоз. Няма нови предизвикателства, не правиш нищо ново, не правиш нищо, което да има реална стойност...

 9. 9 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 664 Неутрално

  муахахахахаха!
  требват ви нови неща написани от наште хора и припознати за "стойностни". само това искате и това си правите - вече 60-70 години. ако не е от наште: убивай и крадни.

 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Хареса ми интервюто. Някой би ли дал заглавието на новата книга на Здравка Евтимова?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#9] от "scott":

  Скот, препоръчвам ви да отидете в зоопарка. Там има кой да ви отговори адекватно.

 12. 12 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#10] от "7777":

  Романът е "Зелените очи на вятъра ", "Жанет 45"; те традиционно я издават. Не съм го чела още, ще ми е интересен, защото в последните години Здр. Евтимова издава сборници с разкази.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 13. 13 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#11] от "Victoria":

  вашия отгонор ми е достатечен.
  мислим да отидем у круб перото - дето боршош го направи пустиня въпреки здравото финансиране....или така, де земем да ходатайствам да се спре субсидирането на културата. ей тогава ше има шансс за носи истойносни. преди това: наште яко на хранилката и без пускане.

 14. 14 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Предната арт статия остави по-позитивно чувство. Тази (с коментарите) открива неприятната истина.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bramasole":

  Благодаря!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 342 Весело

  До коментар [#13] от "scott":

  Не, вашият отговор ми е достатъчен. Вие сте един от многото неграмотни, тенденциозни и злонамерени хорица, които все го играят персонално ощетени и все държат на мушка някакви напълно непознати за тях хора, за да не се фокусират върху липсата си на качества. За протокола - даже не знам откъде се влиза в Перото. Надали сте направили нещо, което заслужава да бъде забелязано, но пък съм сигурна, че някога сте бил на хранилка, защото иначе няма обяснение как такива като вас оцеляват.

 17. 17 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#16] от "Victoria":

  муахахахахахахахаха!
  гледаш поредната българска боза, четеш поредниа боклук и мъобще не ти се иска да познаваш афторите. В сравнение с лили рибката, дунав мост е шедьовър!аз псувам МОДЕЛЪТ! Я ко субсидиес срещу пропаганда на властта. изложбес от мултака на републиката по светъ е достатъчна илустрациес. И ви казвам: докът има субсидиес само веждичката и пречее пропаднали некадърници ше се ползват от тех и ше им се прави рекламас. едва след кат се махнат субсидиите мож и да се появи нещо, написано от сърце.
  по мойте творби: от младини изкарвам с тех безплатно пиене, страстен секс и разгонори за гоуемата ни душа. самото тресене докът ги правим ми е достатъчно. и така затрисам близките ми хора с тех, че е чак нездравословно. дали ше станат извесни некога не ми пука ного. На мен са ми донесли квот е требвало. засега нема ви поствам или пращам линкове. не се налага.

 18. 18 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#17] от "scott":

  Извинявайте, вие пиян ли сте? След всичко, което избълвахте, започва да има огромно значение кой точно го казва, защото явно сте си счупили огледалото и виждате само другите, но не и себе си. И след като сте толкова принципно против нови идеи, най-вероятно наистина не се налага да имаме достъп до тези линкове. Няма нужда от поредната лодка или поредния куб.

 19. 19 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 342 Неутрално

  И Лили Рибката... За бога, кой изобщо би си помислил за Лили Рибката като за някаква нова, интересна, вълнуваща, важна идея?! След като са ви такива асоциациите като чуете за нови идеи, няма нужда от разговор.

 20. 20 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#19] от "Victoria":

  како може ли да четеш преди да пишеш?

 21. 21 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 286 Неутрално

  "Нужна ни е вълна от стойностни произведения навсякъде" !!!
  Да добавя също и "тълпа стойностна публика"? Мечтиии... Едното отговаря на другото.
  А авторът има подходящия отнесен поглед и кариера при Жоро Дюлгеров. Малък свят, малък миманс...

  roo
 22. 22 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":

  Teljesen igazad van! Auguri!
  До коментар [#3] от "princess_x":

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Авторът, госпожа Ангелова звучи твърде категорично, а и честно казано с примерите не съм съвсем съгласен. Който е гледал "Ага"независимо от наградите, не знам дали е останал, чак толкова възхитен. Проблемите на отчуждението в семейството, разпада на традициите освен че не е откритие, би могъл да се разгледа в много други аспекти и дестинации.
  Скромното ми мнение е, че в търсенето на оригиналност, както според мен е и в този филм, се отива в различи крайности, но това не предопределя кой знае какви художествени постижения.
  Общо взето нивото е далеч от желаното в почти всички сфери ба културния живот и за съжаление това като че ли е и в световен мащаб. Но и това е нормално, в края на краищата гениите и дори добрите творци не се раждат по поръчка.
  Иначе си знаем, че парите не стигат, впрочем за всичко, не само за култура, но така е било и назад във времето, а хубави произведения слава Богу има.
  Весело посрещане на НГ

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#8] от "Victoria":''Странно е да наричате момиче жена, за която предполагам е прехвърлила 40-те... Но ето - различни очи, различни начини на възприемане.''

  Не, въпрос на възраст, много съм стара вече. ;)

  По принцип съм съгласна с вас, но както някой друг по-горе е написал - таланти и гении не се раждат нито по проект, нито със субсидиране. България не е случила откъм генетичен материал.

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Весело

  До коментар [#22] от "MP":

  Mindig igazam van! :)

  У нас системата убива и случайните таланти, ако не успеят да се спасят навън.
  Поздрави!

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#24] от "princess_x":

  Принцесо, да се умножат годините ти и все така да ни радваш със смисленото си присъствие тук. Ако имаш възможност, сподели, моля те, на какви хубави книжки, филми и пр., си попаднала през изминалата година.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Уви, световната система е обявила края на правенето на хубави филми, книжки и т.н.
  Това се случи заради продуцентската система, която целенасочено печели постоянно от некадърни автори малко пари чрез натрапчива и брутална реклама. Съдържанвието вони, обаче се наливат едни 20 милиона и става такова, че почти да ти хареса. Незнам, може и наистина да се харесва на пресните умове и възприятия. Обаче, няма как човек закърмен с "коса" и "Ах този джаз" да одобри дори един блокбастър направен в наши дни.
  Ако искаш нещо приятно, оригинално и ново, имаш само един изход: написваш си го сам. Например така:
  https://www.hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=193003
  Пускаш го сред близките ти хора /сред "културтрегерите" няма смисъл, ако не си от тях. Ако си от тях - има си специфичен език на който си говорят-пишат, та сички ги разпознават, ама написаното не е за пред хора/ и ако получиш вечеря, кино, секс, целувка, задушевнво общуване, плащане на сметка за ток или нещо друго екзалтилащо - продължаваш да пишеш следващото. Ако не.......пак пишеш следващото с надежда, че тоз път ше ти се получи. При мен ставаше на младини, става и сега. Даже, некои нови преатели ревът на старите ми написани неща, което сметам за комплимент.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":

  Благодаря ти! За много години, пълни с радост, добро здраве и много късмет!
  Изминалата година беше напрегната за мен, но един положителен акцент беше, че довърших грандиозния дневник на Самюел Пийпс и прочетох някои други книги, свързани с живота му, както и с Лондон и Англия на Чарлз II. Друга интересна книга, която ми попадна миналата година е събраната кореспонденция на Марсел Дюшан. (Художествена литература чета мноого рядко, а българска - почти никога, затова не мога да препоръчам нищо) 🙂

 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":

  Благодаря, принцесо. Дневникът на Пийпс и аз го имам, но не съм го чела. Сега ще го прочета най-сетне, щом ти е харесал. Чие издание е събраната кореспонденция на Дюшан?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Става въпрос за пълното издание на дневника на Пийпс

  https://www.amazon.co.uk/Samuel-Complete-Transcription-Matthews-Companion/dp/B005JFB8AW

  А избраната кореспонденция на Дюшан е това:

  https://www.amazon.co.uk/Selected-Correspondence-Marcel-Duchamp-Marcel/dp/0500019584/ref=mp_s_a_1_1?ie=UTF8&qid=1546616080&sr=8-1&pi=AC_SX236_SY340_QL65&keywords=selected +correspondence+Duchamp&dpPl=1&dpID=41FA274C15L&ref=plSrch

 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Благодаря! Дано тази година да е лека и плодотворна за теб и семейството ти. Не знам дали четеш поезия, но миналата година случайно попаднах на стихосбирката Incarnadine от Мери Сибист, която все си препрочитам с голямо удоволствие.
  https://www.amazon.com/Incarnadine-Poems-Mary-Szybist/dp/1555976352/ref=mp_s_a_1_1?ie=UTF8&qid=1546618416&sr=8-1&pi=AC_SX236_SY340_FMwebp_QL65&keywords=incarnadine +by+mary+szybist&dpPl=1&dpID=51A7VfV9RNL&ref=plSrch

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#31] от "7777":

  Благодаря, ще я потърся.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK