Откъс от "Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му" на Адолф Кох

Сдружение "Българска история"

Сдружение "Българска история"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му", с автор Адолф Кох, предоставен от Сдружение "Българска история"


Издадоха книга за живота и управлението на княз Александър Батенберг. Личният пастор на княза разказва за една забравена епоха.


Александър Батенберг остава в историческата памет като първия владетел на Третата българска държава. На неговото управление са посветени множество изследвания, но нито едно не се фокусира върху личността на младия княз.
"Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му", издавана от сдружение "Българска история", е една различна книга. Написана от Адолф Кох – дворцов пастор и близък приятел на монарха, тя е не просто ценен исторически извор за смутните следосвобожденски времена, но историята на един млад човек, нагърбил се с задачата да постави началото на модерна България.


Адолф Кох борави прецизно с информацията, използва конкретни факти, цитира документи и изгражда интересен паралел между личността на княза и младата българска нация, жадуваща да докаже пред света, че заслужава да бъде свободна.


Книгата е разказ за първия монарх на Третата българска държава, но и очерк за времената, в които българският народ е изправил глава и е положил основите на съвременното ни общество.


В изданието се обръща внимание на всички важни исторически личности от периода. Описани са конфликтите с Петко Каравелов, руските офицери и самия руски император. Князът е представен като обикновен човек – пълен с възможности, но и изпитващ съмнения дали ще може да докара докрай делото си. Човек, който е готов да се жертва за България.


Не се страхувам от войната, защото не се боя от смъртта. Готов съм да умра и с радост бих се освобо­дил от проклетото си положение в София, но само ако от моята смърт последва някоя полза за България. Нека след това споменът за мен не им дава мира, докато не обединят родината си.


"Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му" може да бъда открита в търговската мрежа, на www.bulgarianhistory.shop или на щанда на сдружение "Българска история" на Коледния панаир на книгата.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му" на Адолф Кох


Батенберг разбра, че не може да продължи да управлява, изневерявайки на поетия от него дълг "да води България към цивилизация и прогрес". С войнишката си природа, c дълбокото чувство за дълг и уважение към немския император, идеала му за владетел, той не можеше повече да търпи това положение, в което му бе отредена една почти комична роля. Най-искрени бяха намеренията му да установи в България стабилна система на управление.


Искаше да види бързото ѝ развитие, за да не се чувстват хората по-малоценни от близките си съседи в този кризисен момент на Балканския полуостров. Искаше една боеспособна армия, която да поведе, ако стане нужда; искаше способни и образовани чиновници; искаше да извиси църквата, като подобри положението на свещениците, за да въздействат за моралното, религиозно и духовно развитие на обществото.


Вярвам, че е особено интересно да се чуе какво разказваше князът за положението, в което се намираше страната през 1880 година. През тази година пътувах из България и отново се уверих колко добри, работливи и верни са моите хора, но колко далечни са им идеите на конституцията.


Те се обръщат направо към мен и за най-незначителните си проблеми и по този начин изразяват недоверието си към министрите и убедеността си, че аз трябва и мога директно да им помогна. Когато се върнах в София, Народното събрание бе започнало разглеждането на законопроекта за духовниците. Убеден, че това ще засегне жизненоважни за държавата интереси, отказах да дам съгласието си за внасянето му. Министър-председателят Цанков, на основание чл. 109 от конституцията, използва привилегията си на депутат, подкрепен от една четвърт от колегите си, и въпреки всичко внесе законопроекта.


Бях принуден да използвам всички средства, за да спра този законопроект и само по случайност успях го отложа за следващата сесия. По същите причини не одобрих и Закона за поданството и не ратифицирах законопроекта за Избирателен закон. Подобни дефектни и напълно вредни законопроекти ми създават сериозни трудно, но повече ме тревожи отношението на народните представители към мен. Не веднъж съм бил принуден да се оплаквам от липсата им на такт и уважение.


Достатъчно е само някакво искане от моя страна, предявено с пълното убеждение, че е за благополучието на моя народ, за да се предизвика неистово противопоставяне. Последната сесия ясно ми показа, че съществуващата конституция не е подходяща за страната. Тя противопоставя личността на владетеля на Народното събрание и това все повече ще се изостря и задълбочава, за да се стигне до явна вражда.


Освен това хората нямат и най-елементарните представи за конституционния живот. Народът страда и само няколко амбициозни прости хора са облагодетелстваните. Най-много от всичко искам такъв тип организация, която ще ми позволи да ръководя и да се намесвам по законен и ефективен начин с достатъчно власт, за да мога да предотвратявам всички действия срещу интересите на държавата, за да мога да изпълня дълга си към моята нова родина.


При сегашното положение това е невъзможно. По време на последния ми престой в Петербург граф Милютин ме укори, че не съм направил опит да действам по- продължително време съгласно конституцията. Мисля, че вече не може да ме упреква в това. Направих сериозни усилия. Понасях всичко, готов съм и занапред да го понеса, но не виждам как ще изпълня исканията на Русия при съществуващото антируско настроение у народа и армията, а и при наличието на подмолна руска партия зад гърба на опозицията с единствената цел да създаде конфликт между мен и Русия и да направи положението ми неудържимо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6652 Неутрално

  "... не виждам как ще изпълня исканията на Русия при съществуващото антируско настроение у народа и армията, а и при наличието на подмолна руска партия зад гърба на опозицията с единствената цел да създаде конфликт между мен и Русия и да направи положението ми неудържимо."
  Княз Батенберг
  ––––––––––––––––––––––––
  Няма какво друго да се добави!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Ще се чете тази книга.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11905 Неутрално

  "...наличието на подмолна руска партия..." преди 100 години в българския политически живот...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Най-искрени бяха намеренията му да установи в България стабилна система на управление.

  Аз вярвам в искреността на тези намерения и съжалявам, че не е получил подкрепа, за да ги осъществи.
  Благодаря за препоръката, ще си купя тази книга!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Груба грешка е било човек с немска кръв за княз на България.
  Батенгерг добре че се е махнал преди да направи поразии, но след него Кобургите - Фердинант особено, съсипват България !

  Проклетата немска жилка на този и след това на КОбургите ни носи 3 поражения във войните които България води в следващите 70 години:
  1. Балканските войни 1912-13 когато Фердинант дава заповед за атака с/у Сърбия и Гърция, при положение че Турция ни е още враг .
  Това най-дебилното решение за новата история на България.
  Спечелена война която ни дава голяма част от Беломосрка Тракия - ОДрин, Каавал, излаз на Бяло море ... е пропиляна от Фердинант .
  Най-веротно е манипулиран от Австро-Унгария да направи ракзол в съюзниците.
  2. ПСВ - включване не губеща Германия, когато е било ясно че Германците са лузъри
  3. ВСВ - пак на страната на губеща Германия

  Само при 3. не губим територии, заради това че ставаме сателит на СССР.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  "Народът страда и само няколко амбициозни прости хора са облагодетелстваните."

  Така и досега.

 7. 7 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1091 Весело

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Е кво толкова Русия е имала шпиони сред българския елит и преди 1877г. Например Каравелов. След освобождените оглавява русофилската партия. И преди и след 1878 си остава платен руски агент

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  с немска жилка са били почти всички европейски владетели, вкл. на Руската и Британската Империя.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  "Груба грешка е било човек с немска кръв за княз на България.
  Батенгерг добре че се е махнал преди да направи поразии"

  Вие от пасольството първо се научете да пишете на български без груби грешки.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Прочее, кралете на Гърция и Румъния също са германци.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  на Белгия, Холандия, Дания и Швеция - също немски крале.

 12. 12 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":с немска жилка са били почти всички европейски владетели, вкл. на Руската и Британската Империя.
  —цитат от коментар 8 на Нинов


  Чул съм го това, но не знам защо е .
  Защо е допуснато това безобразие?

  Германеца е трябвало да бъде смачкан още преди 1945 година

 13. 13 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Батенберг е искал да се ожени за германската принцеса Виктория, сестра на бъдещия Вилхелм Втори и внучка на английската кралица Виктория. Но за да не се разсърди Русия Бисмарк не позволил.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5119 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Руските императори и те са с немска кръв! Също и британските крале.

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#12] от "WWW":

  Екатерина Велика е вкарала ред в Русия, както и разширила страната с 1 млн. кв. км.
  Сегашните руснаци (вкл. Путин) много я тачат.

  Изглежда ти си доста далеч от настроенията в сегашна Русия и си живуркаш в стария СССР.

  Всички наследниици на Екатерина са се женили за немски принцеси.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  "Последната сесия ясно ми показа, че съществуващата конституция не е подходяща за страната. Тя противопоставя личността на владетеля на Народното събрание и това все повече ще се изостря и задълбочава, за да се стигне до явна вражда."
  =================
  Когато човек е на власт, пречи му Конституцията. Когато е работодател, пречи му Кодексът на труда. Властта все не стига.

  Еретик
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5119 Весело

  До коментар [#12] от "WWW":

  Няма как да го разберете! Не си задавайте "сложни" въпроси! 🤣

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Султана Рачо Петрова, Ваше сиятелство.

 19. 19 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#12] от "WWW":
  "Германеца е трябвало да бъде смачкан още преди 1945 година"


  Кажи го на Сталин .....че той вместо немците смачкал получовеците между Днепър и Владивосток

 20. 20 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Със сигурност ще търся да я прочета. Тази епоха, в която се оформя политичеката мисъл в нова България, заслужава непрекъснат прочит.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11905 Весело

  До коментар [#7] от "ЙЕИ":

  Какво толкова?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Батенберг е хубав човек. Преждевреманното прекратяване на политическата му кариера го спасява от грешки и го катапултира в съзнанието на българския народ на едно предно място.

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#15] от "Нинов":

  Екатерина Велика, известна също като София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст.
  Тоест самата тя е от прочут китайски род и в никакъв случай не е германка.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5348 Любопитно

  Русофилствот в България донася само разделение и беди !Иначе наистина книгате ТРЯБВА да бъде прочетена...говоря за хормалните и смислени хора!Русофилите си имат трудовете на Ленин

  До истината се достига с познание!
 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":

  г-жа фон Анхалт-Цербст се е нагрухала с толкоз много територия, че сегашните руснаци нимоат я насеят с жито.

  Германофобите сочат с пръст прословутата безгранична немска алчност, но в конкретния казус тази е от полза на сегашните руснаци.
  Имат бол територия.

 26. 26 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6652 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нинов":
  Всички наследниици на Екатерина са се женили за немски принцеси.
  ––––––––––––––––––––––
  И болшинството са нямали синове, затова фамилията Романови се е предавала по майчина линия или по сватовство. Както се е правело и в Златната орда...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5514 Неутрално

  Още не може да се оцени ролята на княз Александър Батенберг, един чужденец, приел като собствена мисия българския освободителен идеал, противопоставил се на всички Велики сили, войник, спечелил решителни битки, биещ се в първите фронтови редове! И за капак, позорно арестуван и изгонен от България (обида и мерзост, която едва е преживял), и въпреки всичко, последната му воля е да бъде погребан точно в обединена България....
  Много тъжна история...

  скоростен индекс "Y"
 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5348 Весело

  До коментар [#8] от "Нинов":

  Колега не се опитвайте да драскате по билядна топка....безмислено е !Весели празници!

  До истината се достига с познание!
 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5348 Весело

  До коментар [#12] от "WWW":

  За да знаете нещо трябва да се ограмотите ...да прочетете !Само с лозунги не става!Специално в историята на Расия сте още на азбуката.....

  До истината се достига с познание!
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#26] от "Депутат 241":

  ето фактите:

  Павел 1 синът на Екерина става цар на Русия 1796 г. женен за Наталья Алексеевна (Вильгельмина Гессенская) , после за Мария Фёдоровна (Доротея Вюртембергская).

  Негов премник е синът му Александр 1, женен Елизавета Алексеевна (Луиза Мария Августа фон Баден).

  Негов приемник е синът му Николай 1, женен за Алекса́ндра Фёдоровна (принцесса Фридерика Луиза Шарлотта Вильгельмина Прусская.

  Негов приемник е синът му Александр 2, женен за Мария Александрова (Максимилиана Вильгельмина Августа София Мария Гессенская).

  Негов приемник е синът му Александър 3, женен за Мари́я Фёдоровна (Фео́доровна)(Мария София Фредерика Дагмар (Да́гмара).

  Техният син Николай 2 е последният руски император.

 31. 31 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Груба грешка е било човек с немска кръв за княз на България.Батенгерг добре че се е махнал преди да направи поразии, но след него Кобургите - Фердинант особено, съсипват България !Проклетата немска жилка на този и след това на КОбургите ни носи 3 поражения във войните които България води в следващите 70 години:1. Балканските войни 1912-13 когато Фердинант дава заповед за атака с/у Сърбия и Гърция, при положение че Турция ни е още враг .Това най-дебилното решение за новата история на България.Спечелена война която ни дава голяма част от Беломосрка Тракия - ОДрин, Каавал, излаз на Бяло море ... е пропиляна от Фердинант .Най-веротно е манипулиран от Австро-Унгария да направи ракзол в съюзниците.2. ПСВ - включване не губеща Германия, когато е било ясно че Германците са лузъри3. ВСВ - пак на страната на губеща ГерманияСамо при 3. не губим територии, заради това че ставаме сателит на СССР.
  —цитат от коментар 5 на WWW


  Комрад по-идиотски неща не съм чел и във вестник "Работническо дело"... Кутев да не те води от 4-ти километър?

 32. 32 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Ето какво ни казва Симеон Радев, една незаобиколима гледна точка - за атмосферата, за народа, за княза, за войната със сърбите.
  ...
  За чувствата, с които биде посрещната войната в България, имаме едно любопитно свидетелство от А. фон Хун, кореспондент на Könische Zeitung. Той присъствувал, когато капитан Христо Попов прочел на една дружина от първия пеши полк приказа за обявяването на войната.
  "Никога - пише той - няма да забравя това, което видях тогава: с ликующи, нескончаеми ура бидоха посрещнати неговите думи, пушките се размахваха, калпаците почнаха да хвърчат във въздуха и от лицата грееше една дива, бих могъл да кажа, варварска радост."
  Подир двайсет минути войниците бяха готови за поход. Калпаците и пушките им бяха украсени с цветя и зеленина. Те пееха.
  Дружината тръгна към гарата (Пловдив), а князът със свитата си се упъти към съборната църква, гдето се отслужи молебен. Тук пред едно голямо множество князът прочете прокламацията за обявяването на войната.
  Публиката бе обладана от неудържимо вълнение. Мнозина от присъствующите плачеха.
  ...
  Когато князът през Джумаята потегли за гарата, народът спираше на всяка стъпка колата му, защото всеки искаше да го види и да му пожелае слава.
  Той бе бледен и на благопожеланията отговаряше:
  "Бог е с нас, братя! Или ще победим, или ще умрем славно като истински българи!"
  Князът потегли посред възторжена овация. Със същия трен пътуваше и първата дружина.
  Понеже нямаше достатъчно места, войници бяха накачени дори над покрива на княжеския вагон.
  В Татар Пазарджик князът се качи на файтон и мина посред едно екзалтирано множество. Старците сваляха калпаци, кръстеха се и го благославяха. Когато той се изправи да благодари, конете, уплашени от виковете, се изплъзнаха из ръцете на файтонджията, но князът скочи, улови юздите и задържа колата; сетне, спокойно, продължи речта си. Суеверната тълпа остана поразена от този жест на сила и го претълкува като щастливо знамение.
  ...
  ... българите показаха всичката жилава енергия на своята раса. Издръжливостта им в маршовете възхищава и до днес военните историци. От Брезник за Сливница, от Трекляно за Радомир, от София за Бучино, от турската граница за сръбската българските войници вървяха ден и нощ, без сън, без почивка, посред тъмнина и виелица, едва хранени, едва обути, викайки по пътя ура, за да замамят своята умора и своя глад.
  Само в първите дни на Френската революция могат да се намерят примери на подобен ентусиазъм.
  Може да се каже, че в тия походи българите надвиха природата. Конниците слизаха от конете си, за да не паднат, заспали, от седлата; пехотинците вървяха като екзалтирани фантоми. За дисциплина не можеше да става ни дума: патриотизмът стигаше!
  ...
  Появяването на княза предизвика един голям полет във войската. Щом пристигна, той се показа по укрепленията, посрещнат с френетически викове. Войник сам, княз Александър подкупваше сърцата на войниците. Неговото присъствие във военния стан бе един могъщ морален елемент на победа.
  ...
  Княз Александър имá щастливата идея да посрещне с музика уморените от дълъг път дружини.
  Първите южнобългарски подкрепления - 4 дружини и 3 ескадрона - пристигнаха в Сливница на 6-ти вечерта. Конницата бе изминала разстоянието между Саранбей и Сливница (135 км) за два дни, а пехотата - за три: поход, какъвто в модерната военна история са извършили веднъж само Наполеоновите войски!
  ... скоро екнаха звуците на "Шуми Марица", чуха се възторжени урра!, пуснати от хиляди гърла, и офицерите, твърде развълнувани, казаха на войниците си: "Пристигнаха нашите братя от Южна България!"
  ...
  От руското агентство бе излязъл един mot d’ordre, че руският цар ще спаси отново България, ако "омразният немец" се махне от престола.
  ...
  Тогава І-ва рота Бдинци, която се бе приближила на 50 крачки във фланг на сърбите от юг, се хвърли на нож. Виковете й бяха подети от цялата линия, която с бесен порив настъпи по цялото си протежение. Музиката засвири "Шуми Марица". Обладани от ужас пред тая почти варварска ярост на атаката, сърбите се разбягаха, без да дочакат схватката. На часа 11 преди пладне източните височини на Три уши бяха в български ръце.
  ...
  Князът се упъти веднага към позициите на Гуджева, когото разпита за резултатите от боя. "Ваше височество - извика Гуджев, като взе театрално под козирог, - днес ний доказахме, че в нашите жили тече кръвта на Симеона и Асеня." "Къде са отстъпили сърбите?" - попита князът. "Сърбите? Сърбите ... избягаха, Ваше височество" - отсече Гуджев.
  ...
  Московские ведомости считаше, че влизането на Милана в София е неминуемо. Руските военни обаче в болшинството си се надяваха на нашата победа. Тия от тях, които бяха видели българите на Шипка и Стара Загора, бяха запазили спомена за един юначен народ, който няма току-тъй да допусне едно нашествие в земята си. Офицерите, които се бяха върнали от княжеството, вярваха също в успеха на българската армия.22 Цяла Русия - като не говорим за нейната дипломация23 - желаеше горещо тоя успех. Когато пристигна новината за сливнишката победа, тя биде посрещната с един взрив на възторжена радост. По петербургските улици владееше крайно оживление. Българофилите се прегръщаха в салоните. В клуба Армий и Флота се лея обилно шампанско и се държаха тостове до призори. Русия се гордееше с храбрите "братушки", освободени от нея, и с прославилата се войска, която руските офицери подготвиха за победи. В общото доволство почнаха да прощават и на княз Александра. "Колкото и да е бил дързък, неразумен и даже нелеп превратът, устроен от българския княз в Пловдив, пишеше Новое время24, в тая дързост нямаше нищо безчестно, нищо, което можеше да лепне черно петно на историята на южното славянство."

  За забелязване е, че сливнишката победа предизвика силно възхищение и в турците в Цариград, особено у простата маса, която идеализираше княз Александра като голям юнак и герой. В кафенетата в Стамбул и по параходите, които сновяха по Босфора и Златния рог, беседата се въртеше всé около страшния бой. Турците бяха чули, че и техни едноверци са взели участие в сражението, и не се скъпяха, разбира се, да приписват на тях голяма част от победата. Но искрени похвали отиваха и към българите: те казваха "бизъмъ булгарларъ", т. е. "нашите българи".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#12] от "WWW":За да знаете нещо трябва да се ограмотите ...да прочетете !Само с лозунги не става!Специално в историята на Расия сте още на азбуката.....
  —цитат от коментар 29 на Willy Messerschmitt


  В желанието му да покаже като най-верен слуга на Кремъл, е склонен на всякакви идиотщини...

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Груба грешка е било човек с немска кръв за княз на България.Батенгерг добре че се е махнал преди да направи поразии, но след него Кобургите - Фердинант особено, съсипват България !Проклетата немска жилка на този и след това на КОбургите ни носи 3 поражения във войните които България води в следващите 70 години:1. Балканските войни 1912-13 когато Фердинант дава заповед за атака с/у Сърбия и Гърция, при положение че Турция ни е още враг .Това най-дебилното решение за новата история на България.Спечелена война която ни дава голяма част от Беломосрка Тракия - ОДрин, Каавал, излаз на Бяло море ... е пропиляна от Фердинант .Най-веротно е манипулиран от Австро-Унгария да направи ракзол в съюзниците.2. ПСВ - включване не губеща Германия, когато е било ясно че Германците са лузъри3. ВСВ - пак на страната на губеща ГерманияСамо при 3. не губим територии, заради това че ставаме сателит на СССР.
  —цитат от коментар 5 на WWW


  Абе, безумник, това че е племеник на Александър II, не е ли смекчаващо вината обстоятелство?

 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Батенберг е хубав човек. Преждевреманното прекратяване на политическата му кариера го спасява от грешки и го катапултира в съзнанието на българския народ на едно предно място.
  —цитат от коментар 22 на von_seeckt


  Добрече са били рубладжиите-безродници да спасят горкия човек... Няма граници безумието русиянско!

 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  [quote#12:"WWW"][/quote]

  Защо през 1945 г, бе, русиянец? Защо не през 1939, когато се целувахте и прегръщахте с тях на Висла?

 37. 37 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#30] от "Нинов":

  за протокола майката на Ники е датчанка

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#37] от "angevins":

  майката на Ники е датска принцеса, която дъщеря на англ. кралица Виктория фон Хановер.

  Лелята на Ники пък е майка да британския император.
  Затова двамата братовчеди си приличат като две капки вода.

 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  корекция***

  майката на Ники е внучка на Виктория.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5514 Весело

  До коментар [#32] от "Торбеш":

  Браво, радостно е човек да среща колеги, чели Симеон Радев...

  скоростен индекс "Y"
 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#32] от "Торбеш":Браво, радостно е човек да среща колеги, чели Симеон Радев...
  —цитат от коментар 40 на hamiltonf


  Всеки, който има претенции , че е българин, трябва да е чел С.Радев. В същото време трябва да е много подозрителен към 7-те тома с негови спомени, издадени от Иван Гранитски...

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":Руските императори и те са с немска кръв! Също и британските крале.
  —цитат от коментар 14 на vassilun  " Руската " Екатерина Велика е родена германска принцеса .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Най-лошото е, че 100 години по-късно имаме не една а поне 5 подмолни руски партии на кремълска хранилка.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  Истината е проста. Бащата цар го харесва и го слага, синът цар не го харесва и го маха.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW"

  Руските царе от императрица Екатерина Велика , която е на 100% немкиня, са немци по националност. Те са руснаци толкова , колкото българските царе Фердинанд и неговия син Борис са българи като етнос. Всички царе и крале в Европа по онова време са били свързани по роднинска линия - братя , племенници, вуйчовци и чичовци, братовчеди. Така например Батенберг и руския цар Александър трети, който неистово го е мразел и го е свалил от трона, са първи братовчеди.


 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Батенберг е станал неудобен на руския цар , защото не продал България на Руската империя , както се е очаквало от него. Предлагали са му за това 4 милиона франка, но Батенберг отказва. От тогава руснаците го считат предател на руските интереси. Причината България да съществува като самостоятелна държава , а не като руска провинция се дължи на Батенберг.

 47. 47 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#13] от "angevins":

  Реалполитик.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 48. 48 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  "..те се обръщат направо към мен и за най-незначителните си проблеми и по този начин изразяват недоверието си към министрите и убедеността си, че аз трябва и мога директно да им помогна."

  Както е и понякога с омбудсманът в наши дни.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 49. 49 Профил на unx26584849
  unx26584849
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Груба грешка е било човек с немска кръв за княз на България.Батенгерг добре че се е махнал преди да направи поразии, но след него Кобургите - Фердинант особено, съсипват България !Проклетата немска жилка на този и след това на КОбургите ни носи 3 поражения във войните които България води в следващите 70 години:1. Балканските войни 1912-13 когато Фердинант дава заповед за атака с/у Сърбия и Гърция, при положение че Турция ни е още враг .Това най-дебилното решение за новата история на България.Спечелена война която ни дава голяма част от Беломосрка Тракия - ОДрин, Каавал, излаз на Бяло море ... е пропиляна от Фердинант .Най-веротно е манипулиран от Австро-Унгария да направи ракзол в съюзниците.2. ПСВ - включване не губеща Германия, когато е било ясно че Германците са лузъри3. ВСВ - пак на страната на губеща ГерманияСамо при 3. не губим територии, заради това че ставаме сателит на СССР.
  —цитат от коментар 5 на WWW


  Демократична държава се прави от народа(хората), а управляващите само определят правилата на играта, освен ако не сте в пряка демокрация.

  Съвремененните САЩ по произход:


  The plurality (not majority) ethnic background in each county in the US in 2000:
  German English Norwegian Dutch Finnish Irish French Italian
  Mexican Native Spanish American African American Puerto Rican

  Plurality ancestry in each state, ranging from 11.8% (FL) to 43.9 % (ND). German American Mexican Irish African Italian English Japanese Puerto Rican
  2015 American Community Survey
  According to the 2010–2015 American Community Survey, the twenty largest ancestry groups in the United States were (see above for the OMB self-designation options):[89][90]

  Rank Ancestry or race Population Percent of total population
  1 German 46,403,053 14.7%
  2 Black or African American (non-Hispanic) 38,785,726 12.3%
  3 Mexican (of any race) 34,640,287 10.9%
  4 Irish 33,526,444 10.6%
  5 English 24,787,018 7.8%
  6 American 22,746,991 7.2%
  7 Italian 17,285,619 5.5%
  8 Polish 9,385,766 3.0%
  9 French 8,272,538 2.6%
  10 Scottish 5,409,343 1.7%
  11 Puerto Rican (of any race) 5,174,554 1.6%
  12 Norwegian 4,445,030 1.4%
  13 Dutch 4,289,116 1.4%
  14 Swedish 3,933,024 1.2%
  15 Chinese 3,852,099 1.2%
  16 Asian Indian 3,303,512 1.0%
  17 Scotch-Irish 3,046,005 1.0%
  18 Russian 2,843,400 0.9%
  19 West Indian (non-Hispanic) 2,824,722 0.9%
  20 Filipino 2,717,844 0.9%

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 50. 50 Профил на unx26584849
  unx26584849
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Демократична държава се прави от народа(хората), а управляващите само определят правилата на играта, освен ако не сте в пряка демокрация.  Само да добавя, че освен определяне на правила трябва и да се следи за спазването им, и това е по сложната част от управлението!

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално  А.Батенберг е бил офицер в руската армия и участник в руско-турските войни.

 52. 52 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  Батенберг е бил неудобен и нежелан не само от руския император, ами и от немския, и австро-унгарския.
  В договора между Тримата Императора има клауза за съединение на Княжество България с Източна Румелия, само че трябва да се случи под егидата на някоя от трите империи. Съединението минава само, защото Британия го признава, опакото означава голяма война в Европа. Така че, делото на Батенберг си е авантюра, която минава за щастие. За сравнение, Независимостта на Фердинанд е брилянтна дипломатическа акция.
  Батенберг е бил омразен и на Александър Трети, и на Вилхелм Втори, и на Австрийския император. В ония години, се е разнасял слух, че е плод на връзка на майка му със семейния кочияш... Колко е вярно, колко не, историята мълчи.
  Батенберг е бил влюбен в дъщерята или внучката, не помня, на Вилхелм Втори, но след Съединението надеждите му за брак с нея се изпаряват.

  -Искаше една боеспособна армия, която да поведе, ако стане нужда; искаше способни и образовани чиновници; искаше да извиси църквата, като подобри положението на свещениците, за да въздействат за моралното, религиозно и духовно развитие на обществото.-

  Този цитат онагледява огромната морална и историческо-цивилизационна разлика със сегашната власт. Няма смисъл да разчепквам и анализирам излишно.

 53. 53 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нинов":

  Жената на Ники, Александра е била внучка на английската кралица Виктория...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#53] от "angevins":

  Да, точно така е както казваш, но датския кралски род също е с германска жилка и наименование.

  Иначе майката на Ники е друга бира:

  Мария Фьодоровна е родена като принцеса София Фредерика Дагмар Шлезвиг-Холщайин-Зондербург-Глюксбург на 26 ноември 1847 г. в Жълтия дворец, Копенхаген, Дания. Тя е втората дъщеря на крал Кристиан IX и Луиза фон Хесен-Касел. Благодарение на брилянтните династични бракове на децата си баща ѝ става известен с прозвището дядото на Европа.

  Мария е по-малка сестра на кралица Александра, съпруга на краля на Великобритания, Едуард VII. По-малкият брат на Мария е кралят на Гърция, Георг I. Най-големият ѝ брат е бъдещият датски крал Фредерик VII.

  Мария Фьодоровна и император Александър III имат шест деца:

  Цар Николай II (1868 – 1918)
  Великия Княз Александър Александрович (1869 – 1870)
  Великия княз Георги Александрович (1871 – 1899)
  Великата княгиня Ксения Александровна(1875 – 1960)
  Великия княз Михаил Александрович (1878 – 1918)
  Великата княгиня Олга Александровна (1882 – 1960)

 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#53] от "angevins":

  ето я и съпругата на Ники, която му е втора братовчедка и внучка на Виктория.

  Александра Фьодоровна (7 юни 1872 – 17 юли 1918) е германска принцеса и императрица на Русия, съпруга на последния руски император, Николай II.

  Родена е като принцеса Виктория Алиса Елена Луиза Беатрис фон Хесен-Дармщат в гр. Дармщат, великото херцогство Хесен-Дармщат, тогава вече част от Германската Империя. Тя е дъщеря на великия херцог на Хесен-Дармщат, Лудвиг IV фон Хесен-Дармщат, и на принцеса Алиса, която е дъщеря на кралица Виктория. Кръстена е на 1 юли 1872 г. по лутерански обред. Името ѝ се състои от първото име на майка ѝ и имената на баща ѝ. Нейни кръстници са крал Едуард VII, император Александър III, императрица Мария Фьодоровна и принцеса Беатрис.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#52] от "Джузепе Мацини":


  Първо, Батенберг е намразен от братовчед си руския цар Александър трети много преди съединението. Причината е , че отказва да се продаде за 4 милиона франка , колкото са му предложили, за да стане България руска провинция. За руснаците Батеберг е изменник на руските интереси. Затова руснаците с помощта на български руски подлоги и предатели го свалят, но преди още руският цар на мястото на Батенберг да изпрати за управител на задунайската българска губерния руски губернатор, се извършва контрапревра начело със Стамболов , който спасява страната от превръщането и в руска провинция.

  Второ, съединението не е дело на Батенберг , а на пловдивските съзаклятници съединисти, които поставят Батенберг и правителството на княжество България пред свършен факт. В този смисъл този акт не е негова авантюра.

  Трето, майката на Батенберг е сестра на руския цар Александър втори. Кой може на ония години при това положение да пуска слухове , че сестрата на руския цар заиграва с кочияша и ражда от него незаконен син? Това е твоя измислица като недолюбващ Батеберг , но с това ти злепоставят не толкова него , колкото руския цар. Нали знаеш приказката да кажеш на някой , че сестра му е курва , а после нека той да доказва , че няма сестра.

  Не зная защо имаш отрицателно отношение към Батенберг. Може би защото заради него България се запазва като самостоятелна държава и не става руска провинция?
  Може би си потомък на онези българи по времето на Батенберг и Стамболов , които са канили Русия да окупира България, за да стане тя част от Руската империя?

 57. 57 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#11] от "Нинов":

  Бернандот, са французи. Та толкоз с немската билка в Швеция.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 58. 58 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  В главата ти е някаква боза, плод на прочетени бози...
  Това за връзката с кочияша го споменава Симеон Радев в третия си том на "Строителите". Да четем стойностни хронисти обаче не знаем.
  Как едновременно България е Конституционна монархия, хем заради Батенберг запазвала независимостта си?!
  -"Тя противопоставя личността на владетеля на Народното събрание и това все повече ще се изостря и задълбочава, за да се стигне до явна вражда."
  Дори и статията май не прочетохме...
  Чети и мисли! Но не и глупости!

 59. 59 Профил на rienzi
  rienzi
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Аз пък си чета "Моята борба" от Адолф Хитлер :)

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  Реформите които прави Батенберг в периода 1880....81 са началото на проблемите между Русия и нова България.....
  Обръща гръб на либералната конституция и разпуска парламента.

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Между другото Захарий Стоянов е от либералната партия, срещу която по време на Режима на пълномощията има гонения. По време на преврата в Източна Румелия, Захарий бяга в София, и се връща в Пловдив чак, когато се разбира, че е успешно начинанието.
  Защо казвам, че Съединението е авантюра? Защото без признанието от Британската империя, то никога нямаше да мине... Та, дори до война в Европа е могло да провокира. В крайна сметка, Батенберг го отнася.
  Един Фердинанд, който исторически се оценя доста различно, обявява Независимостта след дипломатическа акция, брилянтна при това. Дори и той си е позволявал да погазва конституцията, но така не стига до там, че да я суспендира!

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#58] от "Джузепе Мацини":
  "Това за връзката с кочияша го споменава Симеон Радев в третия си том на "Строителите".

  Нещо да цитираш от четвъртия тома на "Строителите"?
  За твое сведение "Строителите" са издадени в два тома и трети том няма. Хванах те в лъжа. Освен това съвсем наскоро препрочетох книгата на Симеон Радев. Никаде в нея не споменава за кочияши. Това е твоя измислица.

 63. 63 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Произход на съвременна България. Руско-Българският конфликт и дипломация 1886-7"
  Този том е издаден за пръв път през 2015. Предполага се, че има и четвърти, неоткрит ръкопис. Хванах те в невежество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK