Светлана Куюмджиева: През 2019 г. почти няма да има ден без събитие в Пловдив

Светлана Куюмджиева: През 2019 г. почти няма да има ден без събитие в Пловдив

© Георги КожухаровДен преди официалното откриване на "Пловдив – Европейска столица на културата" "Дневник" разговаря със Светлана Куюмджиева – историк на изкуството, критик, куратор и артистичен директор на фондация "Пловдив 2019", за събитията, които предстоят през годината.


От началото на 2018 г. тя прекарва по-голямата част от деня си в #СКЛАД – новото пространство за култура и изкуство в ремонтирания бивш тютюнев склад "Галеро" на ул. "Екзарх Йосиф" 16, където се намира офисът на фондация "Пловдив 2019".


На Светлана Куюмджиева й е трудно да обхване цялата програма на "Пловдив 2019", която се състои от над 300 събития, много от които със собствена програма. Поради това фондацията е решила да отдели акценти, които с времето са станали над 60. "Това са събития, които имат потенциал да привлекат публики. Не можем да кажем предварително дали по-малките събития нямат този потенциал", казва тя. Но за нея програмата е съставена така, че всеки да намери по нещо за себе си.
Откриващият уикенд и кулата-сцена


Целта на първия уикенд от програмата е да има повече събития, за да могат хората, дошли за откриването, да видят повече. "Да не е само голямото шоу, но да могат да се разходят и в Градската градина, в "Капана", в Тютюневия склад. Да усетят атмосферата в града", обяснява Светлана Куюмджиева. Затова се откриват двете големи изложби "Дим. Истории за тютюна" и "Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство". Освен това ще има премиера на Държавната опера – Пловдив, "Мария от Буенос Айрес" и изложбата "Еврика!" на "Музейко" в регионалния исторически музей.


По думите на Куюмджиева именно нестандартната сцена и разполагането й на булеварда е впечатлило журито при избора на проект за откриващия спектакъл. Шоуто ще бъде осъществено от германската компания Phaze 7, която има богат опит от подобни събития. Според Куюмджиева една стандартна сцена не би дала видимост на всички в публиката.


"Ако питате мен, аз бих започнала без откриване с такъв огромен спектакъл, защото смятам, че програмата ни е изключително сериозна и ще остави следа дори без такова начало", признава тя. От друга страна, според нея откриванията на европейските столици на културата са образът, който се запечатва. Тези тип спектакли са от жанр, който няма традиция в България, и затова откриването е поверено на чуждестранна компания. Ще участват много местни хора. "Това не е елитарно изкуство, а изкуство за всички – зрелищно, ясно и конкретно", подчертава Куюмджиева.


Светлана Куюмджиева: През 2019 г. почти няма да има ден без събитие в Пловдив

© Георги Кожухаров


В първите няколко месеца от годината събитията ще бъдат предимно на закрито


През февруари предстои премиерата на Драматичен театър - Пловдив, "Европейска Одисея 2019. Пътуващият човек" с режисьор Диана Добрева. "В началото на пролетта ще гостува колекция със съвременно изкуство на "Дойче телеком", а през май започва изложба "Дигитални екологии" в Тютюневия склад с куратор Димитрина Севова. Проектът е на сдружение "Изкуство днес", обяснява Куюмджиева.


От края на април все по-голяма част от програмата на "Пловдив 2019" ще се състои на открито. Май ще бъде посветен на кирилицата – ще има събития, свързани с читалища от Пловдив и региона и изложби в различни пространства в града.


Летните фестивали


С лятото ще дойдат фестивалите. "През юни започва Opera Open, а в края на юни ще бъде Hills of Rock, който се измести на гребната база", казва Куюмджиева. Отново през юни на сцената на Античен театър – Пловдив, ще бъде представен проектът "Медея" на Снежина Петрова, която работи повече от година с деца от различни общности в Пловдив.


"Планирали сме и един проект, Brexit Blues. Идеята е на Тим Щайнер и Гордън Рос. Те са англичани и за тях Брекзит, както за всички нас, е голяма тема", разказва Светлана Куюмджиева. Фестивалът е посветен на влиянието на британската музика върху българската сцена.


Пикник край Марица


Една от традициите на европейските столици на културата е наличието на летен акцент. Затова през август ще бъде направено голямо събитие, посветено на реката. "То ще бъде съчетано с голям градски пикник. Ще има и спектакъл. Не знам дали ще се стигне отново до затваряне на булевард, въпреки че винаги ни се е искало да превърнем някой от мостовете над реката в зона за скейтъри и велосипедисти. Да отправим зелено послание", обяснява Куюмджиева.


"Зелените брегове на Марица създават прекрасна градска среда, но хората не я забелязват. Европейска столица на културата е прожектор, който насочва вниманието, така че искаме да поставим акцент върху реката", допълва тя.


Останалата част на годината


Септември ще бъде динамичен - от фондация "Пловдив 2019" възнамеряват да организират международна конференция с представители на други европейски столици на културата. По думите на Куюмджиева на нея ще бъде направена равносметка на постигнатото с всички успехи и грешки. "Конференцията ще се състои на 5 септември, който за нас е като рожден ден, защото на тази дата Пловдив беше обявен за Европейска столица на културата", казва тя.


"През септември ще бъде и "Нощ Пловдив" с много амбициозна програма. Този фестивал винаги е проповядвал по-интензивна градска култура. По-голяма отвореност на изкуството за публики", обяснява Куюмджиева.


"Седмица на съвременното изкуство" също се открива през септември. А други два големи фестивала ще бъдат One Dance Week и "Пловдив джаз фест".


Закриващата церемония


"На 20 декември смятаме да направим закриваща церемония, но тя ще бъде по-камерна. Няма да е голямо събитие, нито ще затваряме булеварди за нея. Тя ще бъде нещо, което съвсем символично да завърши годината", разказва Светлана Куюмджиева. "Не искаме да затваряме този процес, който е вече започнал. Искаме да го оставим с отворен край, за да видим какво ще е неговото наследство. И каква ще е неговата устойчивост след 2019 г.", допълва тя.


Светлана Куюмджиева: През 2019 г. почти няма да има ден без събитие в Пловдив

© Георги Кожухаров


Според нея в срещите и конференциите, свързани с европейските столици на културата, все повече се говори за устойчивост и продължителност, отколкото за поредица от събития в рамките на една година. "Това ще стане още по-силна тенденция в близките години, но Пловдив хваща нейната началната фаза и това е една от причините да говорим по-скоро за отворен край", казва тя.


Едно от намеренията на фондация "Пловдив 2019" е на всеки два месеца да бъдат отпечатвани издания, които да информират за програмата. Тя очаква през 2019 г. почти да няма ден без събитие в Пловдив.


Артисти и инфраструктура


"През цялото време говоря за съдържание, за концепции. Не говоря за ремонти, за булеварди, за улици и за площади, защото това е нещо, което е съпътстващо. Това не е основната идея на Европейска столица на културата", обяснява Светлана Куюмджиева. За нея е много е тъжно, че при наличието на много талантливи артисти, които ще участват в "Пловдив 2019", се говори предимно за инфраструктурата на града.


Друго, което не й харесва, е, че разговорът за "Пловдив – Европейска столица на културата" се политизира. "Културната инфраструктура в цялата ни страна е много сложен и труден казус. В Пловдив поне има някакво движение и желание в тази посока и се правят старателни опити за решаването на някои проблеми", смята тя и сочи като добър пример преустройването на Епископската базилика, която през 2019 г. ще бъде превърната в музей с взаимните усилия на община Пловдив и фондация "Америка за България".


Културата, властта и промяната


"В България културата и изкуството повече от 50 години се приемаха като аксесоар на властта. Служеха основно за пропаганда. Не може още да се осъзнае, че те са много силен катализатор. Потенциалът за промяна, който носи изкуството, не е безграничен, но то може много силно да посочи и да създаде защита за важни неща", коментира Светлана Куюмджиева.


За нея сериозен проблем е въпросът по какъв начин се работи със средства за култура в България. Сочи като препятствие закона за обществените поръчки, "който е направен за строежи, но не и за културни поръчки".


"Европейска столица на културата е като вълна, която минава през града и вдига всичко в него - хубавите и лошите страни. Целта е да обърне праха, който се е трупал с годините, за да можем се огледаме през очите и на други хора, не само през собствените си. Това не е просто серия от културни събития, с които да покажем колко сме умни, талантливи и красиви. А е възможност по някакъв начин да се самоанализираме, да развием потенциала си, да направим нещо за средата около нас и за града въобще. Това е философията на целия проект", завършва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Пловдив е прекрасен град - обичам го!
  Това, което направиха с тази отвратителна метална купчина е грозно, а програмата за съжаление се очертава като помпозен провал!!!
  ЖАЛКО!!!!
  А можеше да е с човешки мащаб, с пловдивски дух, атмосфера и аромат....но не - 3 милиона за един час и разпадаща се културна инфраструктура в града!!!
  ЖАЛКО!!!!

 2. 2 Профил на T
  T
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Нека замълчим ако нямам какво добро да кажем..или да изръкопляскаме и дадем подкрепа на Пловдив и неговите хора- те и поколения преди това от този град са дали много на нашата нация, нека не се превръща това хубаво събитие в традиционнно българско лицемерие и злоба!
  Успех на Пловдив и хората от културната програма на това уникално събитие за града и държавата!

 3. 3 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Успех на ПЛОВДИВ, но няма как да си затворим очите пред очевидното! Една от основните цели на такива "домакинства" е какво наследство остава след това. Разбира се, наследството под формата на красиви спомени и качествени преживявания са ценни, но нашата страна има нужда от подобряване на инфраструктура и условия във всички сери. За съжаление Пловдив - Европейска столица на културата ще остави много малко или почти нищо в това отношение!
  Да се надяваме, че ще остави добро наследство като спомени, красиви и качествени преживявания и усещане за добра организация! УСПЕХ!

  What we do in life echoes in eternity
 4. 4 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Весело

  Барем едно сайтче спретнахте ли? Глей как са прай:
  https://www.matera-basilicata2019.it/it/

 5. 5 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само не колете прасета, не тричайте кучета, и не топете деца с калпаци в басейн. Никой не е умрел за малоумните ни традиции, че да ни ги открадне.

 6. 6 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Пловдив е уникален, с недостижим за другите български градове потенциал. 80 века история! Въобще няма да се трогне от черногледи зевзеци и разни обидени, заради дребнотемието си, екземпляри. Очевидно се развива с далече по-осезаеми темпове от другите и завистта - на еснафското българско общество, е без всякакво значение. Тази година е пореден импулс в неговото развитие и нищо по-малко.

 7. 7 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Ако чете някой не запознат, сигурно ще си помисли, че ако не беше Европейска столица на културата, в Пловдив нямаше да има нито оперни и театрални премиери, нито летни фестивали, нито изложби. А то си ги има постоянно, сега просто са ги пришили към програмата на ЕКС. И премиери има редовно, и Опера Оупън, и Хилс ъф Рок, и Нощ, и 1 денс уик, и Пловдив джаз фест, и седмица на изкуството всяка година, и изложби дал Господ. От всичко изброено само нещастната кула, Евридика, конференцията (която не е за всички) и пикникът край Марица (донякъде) са нови инициативи. А къде отидоха Адата, Махалата, Тютюневият град и всичко друго обещано? Заедно, ама някои по-заедно.

 8. 8 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всички, които плюят по Пловдив и кмета или не живеят в Пловдив, или са фенове на кандидат кмета на опозицията, или просто са редовните хейтъри срещу ГЕРБ. Пловдив се развива много добре. Просто няма начин как да съборим грозните соц панелки и да построим барокови сгради като във Виена на тяхно място, за да направим Пловдив още по-красив. Обвинявайте БКП/БСП за това, които обезобразиха българските градове с техните соц панелки

 9. 9 Профил на ibgforce
  ibgforce
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzariqt e Gol":

  Що се отнася до грозотата на соцпанелите, може спокойно и обективно да добавим и уродливите жилищни и офис сгради от по-ново време в градовете. Наблъскани по италиански, отблъскващи с грозните фасади, кубенца, балкончета, фризове и какви ли не чудесии още.

 10. 10 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Успех на ПЛОВДИВ, но няма как да си затворим очите пред очевидното! Една от основните цели на такива "домакинства" е какво наследство остава след това. Разбира се, наследството под формата на красиви спомени и качествени преживявания са ценни, но нашата страна има нужда от подобряване на инфраструктура и условия във всички сери. За съжаление Пловдив - Европейска столица на културата ще остави много малко или почти нищо в това отношение! Да се надяваме, че ще остави добро наследство като спомени, красиви и качествени преживявания и усещане за добра организация! УСПЕХ!
  —цитат от коментар 3 на FAN


  Наследството е основно за хората, обитателите на Пловдив и неговите гости.

 11. 11 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "ibgforce":

  Прав си. След падането на комунизма местните власти позволиха на всички строители и реститути да строят в какъвто стил си поискат без никаква визия и съображение за естетичност. Ако имаше строг закон, който позволява да се строи само в класически стил, било то барок, неоренесансе и т.н., то кварталите биха излгеждали малко повече като кварталите във Виена извън центъра. Ако пък нямаше комунизъм, може би Люлин и Младост щяха да бъдат построени от Царя в стил барок. Но това са само мечти.

 12. 12 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само не колете прасета, не тричайте кучета, и не топете деца с калпаци в басейн. Никой не е умрел за малоумните ни традиции, че да ни ги открадне.
  —цитат от коментар 5 на arcanum


  Част от общата ни българска култура, Пловдив не е гра-държава, като Сан Марино. Обитателите не са кой знае колко по-различни от останалите наши градове. Като пловдивчанин, ми беше обидно да слушам как един човек ще коли прасета, втори тика деца в басейна, трети прави в същото време още по-голяма глупост, но това са умствено отслабналите сънародници.

 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Всички, които плюят по Пловдив и кмета или не живеят в Пловдив, или са фенове на кандидат кмета на опозицията, или просто са редовните хейтъри срещу ГЕРБ. Пловдив се развива много добре. Просто няма начин как да съборим грозните соц панелки и да построим барокови сгради като във Виена на тяхно място, за да направим Пловдив още по-красив. Обвинявайте БКП/БСП за това, които обезобразиха българските градове с техните соц панелки
  —цитат от коментар 8 на Tzariqt e Gol


  Не е до панелките, не е и до БСП, драги!!!Не искам да влизам в политически спорове, но ако не виждаш, че между БСП и ГЕРБ, няма разлика, то няма и за какво да спорим.Ти си гербераст, точно толкова, колкото и най-заклетия комунист - еднакви сте и не може да го осъзнаете.По делата ще ги познаете!
  Иде реч за възможностите, които Пловдив изпусна, след спечелването за 2019!Имаше почти 5 години време, за да се свършат не едно и две неща, но вместо това - само повече проблеми и кич.Какво е изпълнено от първоначалните обявени цели?Има ли тютюневи складове?Има ги, но едва се държат да не паднат, след запалвания и безхаберие на общината!Има ли го мостът в Марица, който трябваше да се превърне в място за култура?Има го, но само толкова.А какво стана със Столипиново, заради, което Пловдив спечели?Ами пак си е циганско гето!А да споменавам ли залите, местата, където трябва да има събития - концерти, изложби, прояви - има само един Амфитеатър, който бе обявен наскоро за зала от кмета Тотев!
  И тъй, като у нас грандоманията е повсеместна, как пък вие ще я подминете.Хоп и една огромна сцена, та да вземем акъла на чужденците, а?И най-забавното е, че онзи ден милицията забрани на хората ,които могат да я гледат от балкони и прозорци, да не излизат на тях, да не отварят прозорци и да е снимат със светкавици, защото щяло да има снайперисти и някой може да даде фира.
  Ей това ви е хваленето - посредственост, нищо изградено и за капак - милиционерски простотии, ведно с некадърната организация и управление.И кич!!!Ама щом ти харесва - ти си същият!

 14. 14 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "Капабланка":

  Ако не виждаш, че между БСП и ГЕРБ има разлика, то ти си патологичен случай. Айде у лево.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До 6
  За Фондацията ли работите или за някоя обслужваща агенция???
  Пропуснали сте да поставите знак "Платена публикация"!!!!
  Впрочем злобата не променя обективните факти, а хейтването разболява!
  Хубав ден Ви желая!!!!!

 16. 16 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 926 Неутрално

  милата – по стара традиция слушка и папка!

 17. 17 Профил на Red Army
  Red Army
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Добре се е научила да демагогства дамата, но няма как да прикрие очевидното.
  90% от събитията си съществуват много добре и без шапката на Пловдив 2019. Тупането по гърдите за чужди успехи стана основна характеристика на управляващите. Оцветяването в една или друга боя не променя фактите.

  https://www.facebook.com/bogomil.roussev
 18. 18 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 790 Весело

  мадам,вместо да ни занимаш със събития,които ТЪЙ ИЛИ ИНАЧЕ си стават в града ми,мини през пустинята,зовяща се *Централен площад*.Колко квадрата е,че не можахте да го оправите?За останалите неща не ми се пише,няма смисъл да се спори с хора,които не са пловдивчани -кореняци.

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Нема да се пуашите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#7] от "murttle":

  много си зле, човече, злабата ти е изпила мозъка!

 21. 21 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#13] от "Капабланка":

  типично бг-мрънкане!! Ела, гледай - поне това ....и тогава говори! Болен човек си, повярвай!

 22. 22 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#18] от "tedif":

  Какво предлагаш, бе стюпид - да се налеят историческите находки с бетон, за да "не се изложим пред чуждениците"
  ТОВА Е ПЛОВДИВ - ИСТОРИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИ!
  Ако и това не разбираш - къФ си ти??

 23. 23 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Дотук се разбра, че са дадени луди пари за "Вавилонска кула" (ужас за всеки християнин) и за сцена за еднократна употреба. Странна история.

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK