България ще участва във Венецианското биенале с инсталацията "Как живеем"

Вера Млечевска

© Иван Димитров

Вера МлечевскаПобедител в конкурса на Министерството на културата за българско участие в 58-ото издание на Международната изложба за изкуство - Венецианско биенале, е инсталацията "Как живеем" с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков. Това беше съобщено днес на пресконференция в Националната художествена галерия, а вчера в сайта на Министерството на културата беше публикувана информация за журито и за конкурса.


В конкурса на Министерството на културата са взели участие 24 проекта, а от тях на финала са останали 3. Едно от основните качества, с които е изпъкнала инсталацията "Как живеем", е съобразяването със спецификите на изложбеното пространство във Венеция.


На пресконференцията Вера Млечевска каза, че проектът влиза в диалог с това, което е Венеция. Тя обясни, че едно заглавие не може да изчерпа целия проект, който се занимава не само с въпроса как живеем, а и с това как сме живели преди. Според нея работата е много концептуална и е свързана със специфичното пространство и неговите възможности. Млечевска допълни, че инсталацията не се отнася единствено за България, а има по-широк контекст.
На пресконференцията художникът и професор в Националната художествена академия Станислав Памукчиев призова всичките 24 проекта да бъдат публикувани на сайта на Министерството на културата, за да се види по какъв начин различните автори мислят съвременното изкуство, но представител на министерството му отговори, че въпросът с авторските права е сложен и това е трудно за осъществяване.


Всички проекти ще могат да бъдат видени на 23 януари от 11.00 до 13.00 и от 14.00 до 16.00 часа в галерия "Средец" на бул. "Александър Стамболийски" №17.


Така България ще присъства на Венецианското биенале за пръв път от 2011 г., когато национално участие на страната стана повод за скандал заради неясната процедура на избор на участниците в него. Тогава в сайта на събитието се появи информация, че България ще бъде представена от художниците Павел Койчев, Греди Асса, Хубен Черкелов и куратора Джордж Лукас, без да е ясно как, кога, от кого и по каква процедура е бил избран този куратор.


В състава на журито, избрало печелившия проект, влизат проф. д-р Галина Лардева, декан на факултет "Изобразителни изкуства" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, д-р Мария Василева, изкуствовед, проф. д-р Орлин Дворянов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", проф. д-р Чавдар Попов, преподавател в Националната художествена академия, д-р Кирил Василев, културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", и Лора Атанасова, главен експерт в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  ода жон ше я представяме ли?
  с некоя инстауация

 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Е, как да живеем - елате и вижте!В сравнение с европейците, ние сме втора ръка европейци, но пък с габонци и сомалийци - сме супер!

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 509 Любопитно

  Това министерство не намерили кой да му направи сайт?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  Ми, пуснете им един документален филм. Може да бъде "Забравена България", "Северозападнали села и градове", "Винетки за кози пътеки", "Зимни вечери в отдалечените родопски махали". Така ще е напълно реалистично.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Е, как да живеем - елате и вижте!В сравнение с европейците, ние сме втора ръка европейци, но пък с габонци и сомалийци - сме супер!
  —цитат от коментар 2 на Капабланка


  Ами България ние си я правим, каза някой. Не ни я правят нито европейци, нито габонци.
  А това, че сме втора ръка го правят 80-те %, които гласуват за двата клона на БКП – БСП и ГЕРп! Така вече десет години и отгоре.
  Кой е виновен, че сме на опашката след десет години "мъдрото" ръководство на Боко и калинки? Било по-малкото зло от другото зло.
  Вероятно пак дежурния Костов.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Биенален търси куратор.

 7. 7 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Честито на печелившите! Малко по-късно сигурно ще напиша нещо кратко като коментар. А засега, само ще напиша, че Вера Млечевска е добър куратор и доър професионалист.

  А за Рада, ето малко информация. Последното изречение на текста по-долу е най-важното тук...


  Рада Букова е родена през 1973 г. в София, България. През 2002 г. завършва Ecole Nationale des Beaux-Arts в Париж. Живее и работи в Париж и София. Сред нейните самостоятелни изложби са: Magic Spring, 35 rue de Chanzy, Reims Quelle Énergie mettons-nous à transformer les choses, avec un plaisir non dissimulé ( with Shanta Rao), POPKIMOTO, Pré St-Gervais, France, The Sky is a Color, Sariev Contemporary, Пловдив. Участва в множество групови изложби в редица европейски държави – Великобритания, САЩ, Южна Корея и Турция, сред които: Eat the blue a project by Jagna Ciuchta, 116 Centre d’art contemporain,Montreuil, Франция; “There has been no future, there will be no past”, ICSP, Ню Йорк. Носител е на наградата за съвременно изкуство на М-Тел за 2009 г. и на наградата БАЗА за 2008.
  Галерия SARIEV Contemporary репрезентира Рада Букова от 2012 година.

 8. 8 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ето и едно много кратко видео за изложба на Рада Букова в галерия Сариев

  https://www.youtube.com/watch?v=k8Q6ZcnNGy4

 9. 9 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Лазар е по интересен. Най-малкото заради това, че престоят му в НХА не е бил за дълго. Познато е това преживяване :))

  Лазар Лютаков (Виена) е роден през 1977 година в Шабла. От 1996 до 1998 година учи в Националната художествена академия, София. През 2005 година завършва Академията за изящни изкуства във Виена. Някои от изложбите, в които Лазар Лютаков е участвал, са в Lentos Museum в Линц, Museum für Angewandte Kunst (MAK) във Виена, Fotohof в Залцбург, Ryllega Gallery и Nha San Duc Studio в Ханой, Gandy Gallery в Братислава, Gallery Winiarzyk във Виена, Michael Hall Contemporary - Виена, Ferenbalm-Gurbruestation в Карлсруе, Мазето на Баба Васа в Шабла.

 10. 10 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не е изненада за мен, че един от участниците е жена. Това и очаквах. е, очаквах друго име, но другото име, предполагам, по-следващата година...

  Вера Млечевска е по-скоро приятно изненада за мен.
  Лазар също е излаган в Сариев, на да не търсим и тук волове и телета.

  Най-забележителното за мен от тази новина е следното. Ето какво пише в статията по-горе:

  "В конкурса на Министерството на културата са взели участие 24 проекта, а от тях на финала са останали 3. Едно от основните качества, с които е изпъкнала инсталацията "Как живеем", е съобразяването със спецификите на изложбеното пространство във Венеция."

  Това е просто забележително. Не най-добрата работа е спечелила, нито най-интересната, нито най-концептуалната. Спечелила е тази, която се е съобразали със спецификите на изложбеното пространство.

  Това малко ме тревожи. Като толкова сериозен критерии. Меко казано ме тревожи. Разбира се, без да е видяна инсталацията на живо няма нужда повече да се говори. Разбира се, и на това Венецианското биенале ще се ходи.
  Предполагам, че в Дневник и в Капитал ще има нещо бомбастично като материал за тазгодшното учатие на България. Ще пиша тук след като съм я видяла работата.
  Предполагам и, че Кирил Василев няма да напише нищо за тази изложба. Някак си, след като е бил в журито, не върви.
  Чавдар Попов също предполагам, че няма да напише нищо за изложбата. И той е в журито.
  Кой ще напише нещо сериозно, ето това е въпросът...

  И разбира се, Браво на Сариеви. Перфектно изиграване на картите!

  Очакванията ми не са никак високи, и се надявам, че заради Вера Млечевска , поне няма да е нещо от което да ме хване срам , когато го разглеждам във Венеция

 11. 11 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#8] от "rwn31589484":

  Ужас - Сариева-майка ни обяснява за излъчването на бабините витрини! А излъчването на самата Букова е на обскурен балкански субект!
  Видеото е квинтесенция на най-негативното, отблъскващото и кухото в съвременното т.н. концептуално т.н. изкуство.

 12. 12 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#11] от "princess_x":

  Аз ще се опитам да звуча по-дипломатично, че току виж някой се обидил.
  Проблемът е, че дори и да живееш в Париж, боравиш с някакви български идеи и мерилото съответно е българско, което не е лошо, лошото е, че в повечето случаи, ти искаш да бъдеш измерван по европейски, а тези идеи са провинциални. Това е проблем и на литературата в България, това е проблем и на музиката, и на киното.

  Проблемът е, струва ми се , че някой, който живее в Париж и се опитва да е голям евпопеец, борави с някакви много трудно преводими концепции на същите тези еворопейци.

  Ако човек не разглежда галерии във Виена, Лондон или Париж, а разглежда само няколко български музея и галерии, може дори да се впечатли от някои от нещата на тези артисти. Ако обаче ги сложиш до топ артисти от целия свят, така, както ще са във Венеция, тогава, много често, истината става кристално ясна.
  Концептуалното изкуство в България е практически несъществуващо.

  И защото тук не говорим за България, тук отрицателна или негативна критика няма, просто всички са приятели и се познават и има 5-10 куратора и 40-50 артиста и все едни и същи имена навсякъде и все всичко е велико и неповторимо.
  Предполагам, че Във Венеция ще и бъде обърнато внимание на тази инсталация и ще бъдат написани текстове. Ако са отрицателни тези текстове, какво правим?
  Нищо, толкова си можем.
  От интервюта и материали, оставам с впечатлението, че е избран най-малко лошия проект. Не най-добрия, а най-малко лошия.
  Дано да греша, и дано не се оправдаят песимистичните ми очаквания.Кураторката е умна и много образована млада жена. Само в нея ми е надеждата.

  А иначе, много щастливи хора има днес. Начело със Сариеви, и с техните клиенти.

  Предполагам, че и фамилия Прокопиеви днес имат повод да почерпят...

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#12] от "rwn31589484":''Концептуалното изкуство в България е практически несъществуващо.''

  Абсолютно!
  Вече ми призлява от плоски, елементарни, скучни, но облечени в помпозни кураторски обяснения, идеи, които ни представят за ''концептуално изкуство''. Ами не са; не всичко е изкуство и не всичко, показано в галерия е ''концепционална'' творба. Дори и в случаите, когато може да се квалифицират за такива, много често съдържанието и ''концепцията'' им се изпаряват в момента, в който зрителят е проумял ''дълбокосмислената''им идея за еднократна употреба. Уморена съм от всичко това!
  В изкуството винаги е имало огромен баласт, но днешно време той се акумулира със застрашителна скорост и размери, като претенциите му са също толкова застрашителни.
  Аз съм убедена, че плексигласовата работа, която ще ни представя във Венеция ще е от същия претенциозно-банален тип.

  ПП Да подчертаем все пак, че Млечевска е съпруга на един от основателите на ИСИ; Букова е свързана със Сариеви, а те с ИСИ, комисарката Бубнова е разследвана за конфликт на интереси, заради връзката с ИСИ - т.е. конфликтът на интереси е задълбочен и предвижданията, че на Биеналето ще бъде избран човек на ИСИ се сбъднаха.

 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално
 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално
 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално
 17. 17 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#13] от "princess_x":

  Благодаря за линка към видеото. Сега го изгледах.

  Ами, какво да напиша, освен, че значително понижих оценката си и очкванията си.

  Оценката ми към Вера Млечевска спадна значително сега, просто защото тя не може добре да защити проекта, който е спечелил, нито може да го вкара в някакъв контекст, нито да обясни смисълът му.
  Първо, за проекта като цяло. Очаквах нещо съвсем различно като проект.
  Какво, тези артисти Бъгария ли представляват на това биенале, или Италия? Какви са тези глупости за стъклото и за връзката на тази плексигласова инсталация с България!
  Тези арстити представляват България, и трябва български контекст, а такъв аз не виждам. Или, тези артисти, защото живеят в Австрия и Франция, и средата им е друга и не могат да имат български контекст. Но защо тогава са избрани те.
  Аааааа, защото това е бил най-малко лошия проект.
  Оказва се, че и артистите не са си свършили добре работата и просто някакви писмени предложения са подавали. Повечето от тях. Без визуализации!!!!
  Това е просто абсурдно. Това да не ти е конференция за доклади!
  Кирил Василев ми се струва доста адекватен, може би най-адекватния от всчики в студиото. Включително и журналистите.
  Които не питат, например, каква е вързаката на тази работа на артистите с нещо от темата на Биеналето, или въобще, какъв е българския контекст.
  Да не говорим, че това е очевидно един прокте, който не виждам да се вписва в творчеството на тези артисти.
  Въобще, тотално разочарование се оформя тук.

  Имах по-добри очаквания, но виждам, че журито се е чудило какво въобще да прави с тези предложения.
  Голяма част от тези творци, който са кандидаствали, явно, тотално неадекватни и очевидно не знаят какво да правят за форум от такъв мащаб.

  Министерството и то не зная какво да прави, защото, как няма да сложиш изискване за задължителен визуален материал.

  Но пък да избереш проект, който няма нищо българско в него, а ще представлява България, ето това е повод за много , ама много сериозна критика от страна на журналисти и не само.
  Тези хора, други павилиони не са ли гледали. Почти всички артисти на този форум в творбите им винаги има национален контекст, има и световен контекст.
  Тук има регионален, венециански контекст.

  Журналистите също не показват никакво желания за сериозна критика и разбиране на ситуацията.
  Артистите пък, спечелилите, видиш ли, били в Париж и не могат да обяснят и те.
  Съмнявавам се, че ще могат да обяснят и те какво и да е когато не са в Париж.

  А и от Вера Млечевска съм доста разочарован. Преди съм я слушал на живо няколко пъти, стори ми се доста адекватна тогава. Сега, с тези детски разказчета за Венеция и производството на стъклко там, това беше просто смешно.

  А за Бубнова, това вече дори не е нито смешно, нито интересно. Направо започвам да се притеснявам за психическото и здраве.
  Болна от амбиции жена, която вместо да се захване да работи денощно и да създава и изработва планове за дейности, тя денощно е седяща във фейсбук и пише глупости там, жалваща се на своите руски приятелки от българите, които били такива русофоби. Разбира се, не пропуска и да се похвали, за това, че е шеф,и затова, че е комисар...
  Но пък всички я мразели тук...
  Тези дни сигурно ще изкара и картата с това, че тук, всички са и женомарзци и въобще, тя е направо в концлагер.
  Не зная, няма ли близки хора около нея, да я посъветват малко да се вземе в ръце и да си изтрие профила във фейсбук и да се захване сериозно с работа и да не се занимава с глупости.

  За биеналето, може би ще пиша пак. Прекарвам част от времето си в Италия и почти не пропускам биенале.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#17] от "rwn31589484":

  И моето мнение е същото, особено за избора на художници, не живеещи и не работещи в България. Така, както е представена идеята за спечелилия проект, тя изглежда поредният пример за напълно предвидима и изтъркана "концепция", асоциираща Венеция с Мурано (ами дори Бурано щеше да е по-необичайно и чрез дантелата щеше да даде повече възможност за свързване с България).
  Нивото е на художествена самодейност от началното училище, да не кажа детската градина, но такива са резултатите, когато се втурнаха да се занимават със съвременно и концептуално изкуство всякакви интелектуално лимитирани индивиди, подпомогнати от същата проба куратори - скучна, предизвикваща наузея посредственост.
  Оказа се, че и сред участниците В журито има хора с директни или косвени връзки с ИСИ - всичко е точно и нищо не е излязло извън контрола на ИСИ.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#17] от "rwn31589484":

  Тук са описани някои от неспечелилите проекти. Изглеждат по-интересни от избрания да представя България.

  https://www.ploshtadslaveikov.com/nesbadnati-mechti-za-venetsiya/?fbclid=IwAR0rCshsl_n4BZy2OvQ5UtCbfr31DxhuMh-5CbpjnUENdIbJ4cAbRcyn9Yg

 20. 20 Профил на Boris Wolf
  Boris Wolf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "princess_x":

  Сигурен съм че госпожата е много добре запозната с творчеството и на двамата автори както и има цялостен поглед върху съвременното българско изкуство! ... иначе коментара би бил най-малкото смешен. Баси колко разбираме всички от изкуство... и политика ... и това тоя на кой е и откъде е! ;)

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#20] от "Boris Wolf":

  Да, обичайният коментатор, който се концентрира върху моята личност и информираност, но удобно пропуска да каже мнението си върху обсъжданата тема, а именно какъв проект ще представя БЪЛГАРИЯ на Биеналето. Връзката с "творчеството на двамата автори" също не е много ясна, след като те няма да се представят с цялостното си творчество, а само с един проект. И точно този проект се дискутира тук.

 22. 22 Профил на Boris Wolf
  Boris Wolf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "princess_x":

  Госпожо, това дали имам или нямам мнение по темата изобщо няма никакво значение. Не бързам ни най-малко да давам оценки. По-скоро се интересувам от тази изложба, затова чета статии и коментари. Просто искам да науча повече. С творчеството на авторите съм достатъчно запознат, за да знам че са професионалисти. Освен това проекта е по определена тема и авторите са кандидатствали с конкурс, готвейки се за това. Темата не е обща. Когато работиш по определен проект, по него ли работиш или се представяш "с цялостното си творчество"?!? Та исках само да кажа, че виждам твърде много коментари като вашия, от които ми става ясно че твърде малко сте се интересувала, но пък бързате да ни споделите мнението си ;)

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#22] от "Boris Wolf":

  След като сте така добре запознат, бихте ли споделили тук какво сте разбрали за победилия проект, защото аз не успях да си създам дори най-обща идея за него въз основа на представянето му от кураторката при различни телевизионни предавания, посветени на Биеналето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK