Откъс от "Стив Джобс: Биографичен портрет" на Кевин Линч

Издателство "Книгомания"

Издателство "Книгомания"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Стив Джобс: Биографичен портрет", с автор Кевин Линч, предоставен от Издателство "Книгомания"


"Стив Джобс: Биографичен портрет" е уникална книга за живота и постиженията на един от най-влиятелните иноватори на XXI век. С тази богата на информация биография ще се запознаете в детайли със забележителния талант и гениалност на Стив Джобс, представени чрез смел дизайн и оригинални визуални графики.


Ще разберете как нюхът му на находчив търговец поставя основата на бъдещия успех на съревнованието с Бил Гейтс и на страстта му към радикалните нововъведения. Този пионер в технологиите води забележителен, но твърде кратък живот, който променя из основи начините, по които комуникираме помежду си, и цялото ни ежедневие.
Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Из "Стив Джобс: Биографичен портрет" от Кевин Линч


Простото е по-трудно от сложното


Мечтата ми беше Apple 2 да бъде първият готов асемблиран компютър...
И ми беше влязла мухата, че искам да е в пластмасов корпус. – Стив Джобс


"Стана ми ясно, че зад всеки хардуер-ентусиаст, който иска да сглоби собствения си компютър, стоят хиляди обикновени хора, които не могат да го направят, но искат да се занимават с програмиране... Точно като мен, когато бях на 10 години. Мечтата ми беше Apple 2 да бъде първият готов асемблиран компютър... И ми беше влязла мухата, че искам да е в пластмасов корпус."


И макар най-силният търговски коз на Apple 2 да е способността му да предава цветен сигнал към телевизора, Возняк и Джобс имали още няколко скрити коза си за следващия модел, който щял да предефинира концепцията "персонален компютър".


Возняк искал да добави допълнителни разширителни портове. Те ще позволят на потребителите да подобряват възможностите, а оттам и полезността на машините си. Решение, което щяло да създаде цяла нова индустрия за производителите на периферни устройства, което от своя страна ще донесе допълнителна полза за крайния потребител.


Друг фундаментален дизайнерски избор бил в чипа да се включи на хардуерно ниво езикът за програмиране BASIC, което щяло да позволи на потребителите да програмират веднага след включването на машината. Microsoft на Бил Гейтс и Пол Алън осигурявали BASIC за конкурентния продукт Altair, от който разрастващата се сиатълска компания печелела по 500 долара на всяка машина. Сделка с Apple за новия им продукт щяла да им носи огромни печалби, чак докато години по-късно PC-то на IBM изцяло пренапише правилата на пазара.


Ключовата намеса на Джобс в появата на Apple 2 се въртяла около неговия дизайн. Той трябва да изглежда като завършен продукт, а не като нещо, което да наподобява комплект "направи-си-сам". Освен силната му убеденост относно важността на пластмасовата кутия със заоблени ръбове с вградена клавиатура, което щяло да превърне Apple 2 в желан потребителски продукт, Джобс искал да елиминира и шума на вентилатора.


За последовател на дзенмедитацията постоянното бръмчене било едновременно дразнещо и натрапчиво. За Возняк безшумността била надолу в списъка с приоритетите му, доста след дънната платка и микропроцесора, може би защото ролята на вентилатора била да попречи на компютъра да прегрява, и затова го превръщал в незаменима част от крайния продукт.


Въпреки това Джобс настоявал да се намери по-добро решение и се обърнал за съвет към Ал Алкорн, стария му шеф от Atari, който на свой ред го препратил към Род Холт, един от старите инженери в компанията, смятан за един от най-големите таланти в Силициевата долина, що се отнася до аналогови решения. Стремящ се винаги да работи с най-добрите, Джобс послушал съвета на Алкорн и се свързал със застаряващия инженер, въ¬преки че бил наясно за топящите се финанси на Apple, което правело анга-жирането му почти невъзможно. "Просто ме излъга, за да заработя за тях", спомня си Холт.


Ангажирането на специалист, който е извън платежоспособността на Apple, е може би един от първите примери за широко коментираното "изкри¬вяване на възприятията за реалността", от което страда Джобс – вътрешно убеждение, което ще го направлява както в бизнес сферата, така и в личния му живот. Изкривяване, според което невъзможното е възможно, а истината е субективна категория.


Според Даниел Котке тази му черта е била насадена от Робърт Фридланд, харизматичния му приятел от "Рийд", чиято комуна във фермата All One Farm край Портланд осигурявала място както за бягство, така и за вдъхновение за младия Джобс. "[Фридланд] беше харизматичен и малко си падаше мо¬шеник, като можеше да накланя везните в своя полза посредством силната си воля. Беше находчив, уверен в собствените си качества и малко диктатор. Стив се възхищаваше на всичко това и започна все повече да прилича на него, колкото повече време прекарваха заедно", разказва Котке на биогра¬фа си Уолтър Айзъксън.


По-късно Фридланд ще използва уменията си, за да се превърне в милиардер в минната индустрия. В началото на 90-те години на миналия век той ще се забърка в неприятности относно щети, нанесени на околната среда от компанията му Ivanhoe Mines. Ситуацията бързо ще се превърне в политически проблем до степен, в която Фридланд ще се обади на Джобс да го попита дали не би могъл да използва влиянието си върху пре¬зидента Бил Клинтън. Джобс му отказва, като по-късно коментира връзката с бившия си ментор по следния начин: "Почувствах се странно, когато из¬веднъж се оказа, че един от духовните наставници от младостта ми се оказа както в преносен, така и в буквален смисъл златотърсач".


Джобс може и да е поспестил от истината относно платежоспособността на Apple, но пък и Холт не подписал договора със затворени очи. Подозирал е, че Джобс няма пари, но интуицията му нашепвала, че е доста вероятно Apple 2 да се окаже нещо специално, и затова решил да стане част от него. Захванал се с разработката на ново захранване за компютъра, без да прави разлика между ден и нощ, като дизайнът бил точно толкова революционен, колкото способността на Apple 2 да показва цветове.


По-малък от кутия за мляко, захранващият блок на Холт ползвал домашния контакт, включвал се и се изключвал бързо, токът, който осигурявал, бил стабилен, а отделяната топлина била далеч по-малко. Най-важното било, че бил безопасен за скъпи¬те чипове памет на машината. Гениалната му идея, която помогнала цялата кутия на компютъра да се смали, се прилага и до ден днешен в актуалните захранващи блокове на сегашните компютри.


С почти готовия професионален дизайн на Apple 2 Джобс бил наясно, че за да може това да се превърне в реален продукт, ще им трябва сериозен финансов ресурс, връзки с обществеността и реклама, затова и се обър¬нал към потенциални инвеститори. Commodore и една канадска компания за калкулатори били евентуални кандидати, но впоследствие се оттеглили, като Commodore решили да си направят свой собствен компютър, стреснати от оценката от 100 000 долара на Apple.


При новината, че Нолън Бушнел е продал Atari на Warner Communica¬tions за сериозната сума от 14 милиона долара, Джобс се обръща към бив¬шия си шеф за инвестиция. Бушнел отказва и вместо това представя Джобс на рисковия инвеститор Дон Валънтайн, който наскоро е основал Sequoia Capital – фирма, фокусираща се главно върху малки и рискови технологични фирми.


Въпреки безспорните качества на Джобс и Возняк, Валънтайн е отблъс¬нат от наивитета на двамата, като заявява, че "не мислят достатъчно на едро", и на свой ред ги препраща към друг потенциален инвеститор.
Един от първите служители на Intel, Майк Маркула, към момента живеел от доходите от инвестициите си.


Радвайки се на ранно пенсиониране благо¬дарение на милионите, които направил от разпродажба на акции на фирма¬та за чипове на фондовата борса, се оглеждал за ново предизвикателство. Попадайки в гаража на Джобс, той веднага е впечатлен от постигнатото от двамата. "Това бе нещото, за което си бях мечтал още от гимназията", споде¬ля той, когато го питат за впечатленията му от демонстрацията на прототипа на Apple 2.


Срещу 1/3 от дяловете на Apple Маркула предлага инвестиция от 92 000 долара лични средства и обещание да издейства кредитна линия от 250 000 в Bank of America. Возняк и Джобс ще държат по 26%, което ще позволи по-нататъшното набиране на капитал.


Бизнеспланът на Маркула съвпада с визията на Джобс да излезе от па¬зара на компютърните ентусиасти, като двамата с Возняк били сигурни, че партньорът им разбира продукта и мечтите им за бъдещето на компанията. "Говореше за представяне на компютъра на обикновените хора в обикновени¬те им домове, където да го използват да си подреждат рецептите или да си следят финансите", си спомня Возняк. Успокоени и непретенциозни, както и относително честни, двойката се съгласява, че с Маркула си пасват.


За Джобс решението било очевидно, но за Возняк не чак дотам. Тъй като все още искал да запази мястото си в HP, той се чувствал донякъде неудобно на ръководен пост. Тъй като Маркула не бил склонен да подпише споразумението, без да може да разчита на пълното внимание на Возняк, последвали няколко изпълнени с нерви дни, през които Джобс, приятелите и семейството на Возняк отчаяно се опитвали да го убедят да се съгласи на сделката, преди поканата да бъде оттеглена.


Един от тези сладкодумци бил баща му Джери. Той и преди се месел в ролята на Воз в Apple, като по времето на проявеше от Commodore интерес той дори обвинил Джобс, че се възползва от него. Според Джери двамата не би трябвало да са равноправни партньори, като се вземе предвид ограниче¬ната роля на Джобс в създаването и разработката на дизайна на Apple 1 и Apple 2.


Докаран до сълзи от скандала, Джобс казал на Возняк, че ако не са равноправни партньори, Воз може да вземе цялата компания. Като отбе¬лязал нуждата им един от друг, Возняк подчертал, че нито един от ранните им успехи не би бил възможен без Джобс. Все пак именно неговият приятел превърнал идеите му в бизнес възможности, като го разубедил да подари безплатно чертежа си в Homebrew Computer Club.


Когато Маркула бил на крачка от това да се оттегли, този път Джери Возняк подкрепил Джобс и приятели, като се опитал да повлияе на сина си. След дни безспирни телефонни разговори Возняк Младши се почувствал достатъчно сигурен, за да каже "да", което му позволило да спечели цяло състояние като инженер в новосформираното партньорство в Apple, без да се налага да бъде шеф на някого. Сделката била сключена. На 3 януари 1977 г. Возняк напуска сигурната си работа в HP, подписват се договорите и така се ражда новата компания Apple Computer.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Ех, история, на която сме свидетели. Имах Епъл 2, минах през серия Макинтоши, до последното си притежание, вече на един месец Макбук Про :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно

  Разбирам, но защо на публикуваната снимка е Аштън Кучер в ролята на основателя на "Апъл", а не снимка на Стийв Джобс?
  Все пак приликата е доста голяма, например от снимките на Стийв Джобс в Индия.
  Ето една малка галерия от снимки на Стийв Джобс:
  https://www.chicagotribune.com/business/yourmoney/sns-steve-jobs-years-pictures-photogallery.html

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно

  До коментар [#1] от "penetrating":

  И аз съм с тези продукти от 1990-та. Навремето човек не можеше да е на ниво с графични разработки без Мак. А и много по-малко вируси са разработвани за тази архитектура.

 4. 4 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":А и много по-малко вируси са разработвани за тази архитектура.
  >>> Минало ...бешело:)

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно

  До коментар [#4] от "тулса":

  Защо ме плашиш? Все пак далеч по-малко макове се купуват в страните които разработват най-големите обеми вируси в сравнение с РС.

 6. 6 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":Все пак далеч по-малко макове се купуват в страните които разработват най-големите обеми вируси
  >>>> Сложи си Касперски също.. Те си знаят хората най-добре.:)

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#6] от "тулса":

  Има го, аз ползвам университетски лаптопи, таблети и т.н. и те имат абонамент. Не купувам свои, защото, както се шегуваха със съветите, "купи най-новия модел и го изхвърли на изхода на магазина, защото той вече е стар" :-).
  Иначе лаптопите на мак ги държа по 6-7 години и пътувам с тях, работят.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#6] от "тулса":

  Има го, аз ползвам университетски лаптопи, таблети и т.н. и те имат абонамент. Не купувам свои, защото, както се шегуваха със съветите, "купи най-новия модел и го изхвърли на изхода на магазина, защото той вече е стар" :-).
  Иначе лаптопите на мак ги държа по 6-7 години и пътувам с тях, работят.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Весело

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Един повърхностен анализатор във вакуумна среда през 80-години беше реализиран върху Епъл 2е :)
  Иначе аз съм и на Уиндоус базирани компютри както и такива на РИСК процесори :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK