"Пловдив 2019" като адреналин

"Пловдив 2019" като адреналин

© Георги КожухаровМоже само да се гадае каква ще е равносметката, когато през 2020 г. се тегли чертата на всичко извършено в Пловдив като Европейска столица на културата, какво ще остане като тенденции в културата, инфраструктурата, туризма. Медийното внимание се е насочило към града, а мнението на пловдивчани не е еднозначно.


Културното съдържание


Виктор Янков е заместник-директор на международната дейност на фондация "Пловдив 2019". За него основният фокус е програмата, която включва повече от 300 събития. Въпреки че е от екипа, който стои зад нея, на него му е трудно да избере какво да препоръча от всичко, което предстои през годината. Ключово според него е, че за културно съдържание през 2019 г. са дадени между 30 и 33 млн. лева.


Виктор Янков е заместник-директор на международната дейност на фондация "Пловдив 2019".

© Георги Кожухаров

Виктор Янков е заместник-директор на международната дейност на фондация "Пловдив 2019".
"Подобна инвестиция за културно съдържание в България в последните години може би не е правена", казва Виктор. И подчертава, че програмата е изградена изцяло чрез отворени конкурси. Един от личните му фаворити в нея е гостуването на колекцията със съвременно изкуство на "Дойче телеком". Една от целите, които си е поставила фондацията, е да се работи с нова публика и Виктор коментира, че се работи по привличането на жители от крайните квартали в Пловдив, на пенсионери и на други хора, които от години не са ходили на изложба.


Другите две събития, които той препоръчва, са фестивалът Opera Open – защото "да го гледаш на Античния театър със сигурност е нещо, което се запаметява". И работата на театралната компания от Германия Rimini Protokoll, която ще представи в Пловдив проекта си "100% град", чието заглавие в случая ще бъде "100% Пловдив". Представлението е правено в много градове, а концепцията е, че сто души, непрофесионални актьори, се качват на сцената и разказват лични истории. "Те са абсолютна демографска картина на ситуацията в града", обяснява Виктор.


Критиките към Пловдив


Ивайло Дернев е съсобственик на заведението "Котка и мишка" и съиздател на сайта "Под тепето". Той е на мнение, че основните критики към "Пловдив 2019" идват от жители на града, което за него е типична черта. Ивайло признава, че за момента не може да изпадне нито в краен възторг, нито в крайни критики на това, което се случва. Той иска да наблюдава процесите, преди да ги оцени. "А не да ги оценявам предварително, както направиха много други. За мен това не е логично - да дадеш оценката за нещо, преди да си го видял", коментира той.


Ивайло Дернев е съсобственик на заведението "Котка и мишка" и съиздател на сайта "Под тепето"

© Георги Кожухаров

Ивайло Дернев е съсобственик на заведението "Котка и мишка" и съиздател на сайта "Под тепето"


Според него много хора забравят, че Европейска столица на културата е преди всичко културен проект, а не инфраструктурен. "Той е съдържание, а не е някакви плочки, които така или иначе ще се появят", обяснява Ивайло. В същото време той не крие, че и на него не му харесва забавянето в инфраструктурата. Но го притеснява повече, че не вижда проекта Европейска столица на културата, който по думите му е национален, "да е припознат в София от държава, от правителство, от Министерство на културата".


Неговите очаквания към предстоящата година са високи и той има пълно доверие към хората, които работят във фондация "Пловдив 2019". Но държи да подчертае, че има предвид фондацията, а не общината и местната власт. "Смятам, че е напълно възможно градът да бъде една от добрите столици на културата, ако самите граждани, софиянци, варненци, бургазлии в крайна сметка припознаят проекта като свой", коментира той.


Ивайло акцентира върху влиянието, което е оказало избирането на Пловдив за европейска столица на културата върху града. "Преди десет години в Пловдив нямаше никаква енергия. Градът беше в нещо като клинична смърт. Може би му трябваше една инжекция адреналин и "Пловдив 2019" беше тъкмо тази инжекция", твърди той.


Образът на града в медиите


Друго, което не допада на Ивайло, е образът на Пловдив в медиите в последните месеци. Според него допреди седмица градът е представян по "отвратителен начин" в националните медии. "Създаде се един образ на града, сякаш ние тука ходим върху кал и сме някакви получовеци, които излизат от пещерите, събудили се, защото има Европейска столица на културата", твърди той.


Като журналист и съиздател на "Под тепето" той заявява, че градът има проблеми и никой не ги крие. "Ние пишем и говорим за тях от повече от 5 години. "Интересно защо медиите обърнаха внимание на града едва в последните десет дни", пита се той. За него е необяснимо как проблемите, които са дневен ред на Пловдив, не са били на дневен ред на някоя от националните медии, тъй като това е вторият по големина град в страната. "Те са на национално ниво едва в последните 10 дни", завършва той.


Панайот Стефанов и Илия Димитров са от екипа на списание "Нула32". Декемврийският брой на списанието е посветен на "Пловдив 2019". Те дълго са избягвали от това да се изказват по въпроса, но накрая са решили, че не могат да подминат темата. "И успяхме да си изработим мнение, което да не е на никого", твърди Панайот.


Панайот Стефанов и Илия Димитров от екипа на списание "Нула32"

© Иван Димитров

Панайот Стефанов и Илия Димитров от екипа на списание "Нула32"


Градът ще се събуди същият


Екипът на списанието се е опитал да погледне на Пловдив от гледната точка на хората, които остават в града. "Тъй като мнозина ще дойдат, ще видят, ще им остане хубав спомен, но след това ще си тръгнат", казва Илия. "Ние си зададохме въпроса как ще се събуди градът през 2020 г. И стигнахме до извода, че ще се събуди напълно същият", допълва той. Според него след еуфорията следва още по-голяма тишина, а градът ще пострада малко от цялото внимание, което ще получи. "Ние смятаме, че Пловдив не е център. Не му отива", коментира той.


Според двамата влиянието, което се отдава на инфраструктурата в медиите и в обществеността, е лесно обяснимо. "Хората се хващат за нея, защото градът не изглежда в най-добрия вид, в който са си го представяли", казва Панайот. "Как са ни избрали? Вижте, разкопано е навсякъде. Тази ограда е бутната. По улицата има камъни", цитира той случайно чути от него реплики на граждани на Пловдив.


Пловдив не е само европейска столица на културата


Панайот и Илия са на мнение, че в паметта на голяма част от хората 2019 г. ще остане с "помпозното откриване" и с няколко концерта на Hills of Rock. Докато други акценти от програмата, като ретроспективната изложба на Кольо Карамфилов и изложбата "Неосветените дворове", която представя пътуванията на Радичков в Сибир, ще останат сравнително слабо посетени.


Според тях през годината ще има качествени събития, които "няма да имат реклама и просто ще се провалят - ще се отчетат и това е." Но за двамата все пак ще е хубаво, че в града ще се случат толкова много неща.


Друго мнение, което те застъпват, е, че на годината се гледа прекалено календарно, а Пловдив има какво да предложи на света от десетилетия насам. "И това ще остане и след 2019. И на него не му е необходимо някой да му свети с прожектор, да го кичи с гръмки имена и да му вдига кули. Защото то си е тук и който иска, може винаги да го намери", казва Илия.


Михаил Свирачев работи в "Американския център" към Народната библиотека "Иван Вазов" – Пловдив. Той е запознат с програмата на "Пловдив 2019", но му е трудно да се спре на няколко събития. "Надявам се да мога да посетя колкото е възможно повече от тях. Защото съм тук и е добре да се възползвам от това", обяснява той.


Михаил Свирачев работи в "Американския център" към Народната библиотека "Иван Вазов" – Пловдив

© Георги Кожухаров

Михаил Свирачев работи в "Американския център" към Народната библиотека "Иван Вазов" – Пловдив


Михаил предполага, че по-голямата посещаемост на града ще отрази и на библиотеката. Както и на "Американския център" към нея, защото в него освен българи идват доста американци и англичани, които търсят художествена литература на английски език. По негови думи очакванията на библиотеката към "Пловдив 2019" са големи, тъй като тя е един от основните културни институти в града.


Най-важното за библиотеката обаче е, че през 2019 г. тя навършва 140 години от създаването си. "Тъй като няма конкретна дата, през цялата година ще се провеждат най-различни мероприятия, изложби, срещи с автори, концерти", обяснява той. За момента той не може да конкретизира какви събития ще се проведат в библиотеката, защото графикът още се изготвя, но библиотеката работи с фондация "Пловдив 2019" и най-вероятно ще има общи проекти с нея.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Като журналист и съиздател на "Под тепето" той заявява, че градът има проблеми и никой не ги крие. "Ние пишем и говорим за тях от повече от 5 години. "

  За работа не е споменал.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Думба-лумба два дни
  и година гладни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  За мое огромно съжаление "Пловдив 2019" се очертава като ПРОВАЛ!!!
  По стара традиция всичката пара отива в свирката, мегаломания, комплексарщина и позьорство!!!
  Къде е автентичният пловдивски Дух и Душа?
  Къде е приноса на Пловдив в европейската цивилизация?
  Къде е уютността и интимността на Пловдив?
  Платените публикации в нашите и европейски медии не помагат и няма да успеят да замажат очертаващият се резил!
  ЖАЛКО за пропиляната възможност...!!!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Добре че варненските амбиции за Европейска столица на културата, не бяха удовлетворени....

  [email protected]
 6. 6 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Всичките тези защитни дитирамби биха били спестени, ако наистина беше свършено нещо.
  Нещо, нещичко.
  Нещо поне близо до култура, до европейското разбиране за култура и за столица на културата.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Това го копираш под всяка статия по темата.
  Тролщина пар екселанс!

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  - Колко пара изпукахте за глупости? И колко откраднахте?
  - Тайна майна...

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Както вече казаха някои, дълбоко проникнали в проблемите на такива събития - хубавата идея винаги е обсебвана и "приватизирана" впоследствие от политиците, а хората с идеи са изтикани в ъгъла, ако не са им запушени устите и изхвърлени далеч...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Кучетата си лаят, селяндурите пищят - дали от злоба, или от завист, а програмата си върви, и чуждестранните потоци също, и няма кой да ги спре. Пък ако малоумниците не се вестяват, още по-добре. Поне нормалните хора да се насладят без аутсайдери край тях!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До 7
  Радвам се, че следите постовете ми...за това ли Ви плаща "Фондацията"!!!
  Риторичен въпрос!!

 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 576 Неутрално

  " Той е на мнение, че основните критики към "Пловдив 2019" идват от жители на града"

  Мдаа.......... е нямаме средства да направим два подлеза по жп. линията на "Копривщица" с "Шести септември" и с "Пещерско шосе" но само за откриващият концерт /1 час/ успяхме да намерим 3 000 000 лв. /три милиона лева/ е сеира си е сеир- всекидневното чакане да мине влака не ОК....приоритети : ДА

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До 10
  МОЛЯ Ви, погледнете дори само лицата на хората в "платената публикация"/да не говорим, че учтиво е пропуснато отбелязването на факта, че е такава/-кое от тях излъчва радост, щастие, одухотвореност?!?!?!
  Моля Ви, гледайте откриването на Марета и ми пишете ако видите 30 метрови стоманени кули, навяващи асоциацията с вавилонската кула ....
  МОЛЯ Ви, разберете, ако можете и искате, че ми се искаше Пловдив да е успешна Европейска столица на културата и ми е МЪЧНО, че няма да бъде!

 15. 15 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#11] от "ydk14596017":

  !

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 16. 16 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Ти си от тези дето злобеят и пищят. Добър слоган си имаш, но не се мяркай на събитията. Аутсайдерите сте ненужни. Освен друго си и тролче, колкото и да се прикриваш.

 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  Едно от двете събития, препоръчани от члена на фондация "Пловдив 2019", е фестивалът Opera Open. Наистина си заслужава да се видят представления в Античния театър, но този фестивал е традиция за града, не е новост. Ще се проведе и без Пловдив да е Евр. столица на културата.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK