Какво очаква за туризма си Пловдив от това, че е столица на културата

Какво очаква за туризма си Пловдив от това, че е столица на културата

© Георги КожухаровПо предварителни оценки 2 милиона души ще посетят Пловдив, който е Европейска столица на културата заедно с Матера в Италия, твърди кметът на града Иван Тотев. Това е двойно повече от обичайния туристически поток в града.


Според Тотев данните, които получава община Пловдив, сочат за внушителен ръст на броя на нощувките в града през последните години. През 2011 г. те са около 240 хил., през 2016 г. са се удвоили и са около 500 хил., а през 2018 г. вече са над 600 хил. "Това е без апартаменти, квартири и други настанявания. И без някои от хостелите", казва Тотев. Тук не се включват и имотите, които се отдават под наем чрез електронни платформи като Airbnb.


Кметът на Пловдив Иван Тотев.

© Георги Кожухаров

Кметът на Пловдив Иван Тотев.
"Което означава, че голяма част от нощувките може да не плащат данъци", коментира Тотев.


Предварителните оценки на община Пловдив


Според него данните от туристическите и информационните центрове показват, че през 2017г. в града за пръв път са реализирани 1 млн. посещения на хора, които са преминали през музеи или туристически информационен център. Тотев обяснява, че голяма част от тези туристи са "преминаващи" и идват в Пловдив за един ден, без да нощуват. През 2019 г. община Пловдив очаква между 1 млн. и 1.5 млн. подобни туристи.


"Нощувки очакваме някъде около 750 хил. Това би било голям успех за нас, тъй като означава три пъти да увеличим броя им от 2011 г.", твърди Тотев.


Данните на Националния статистически институт за цялата област Пловдив показват увеличаване на нощувките в последните 7 години. През 2011г. те са 669 хил., през 2017 г. нощувките са 1.03 млн., а за 2018 г., като се изключи месец декември, за който още не са излезли данни, нощувките са 996 хил.


Ръст бележи и пазара на имоти, които не влиза в официалните статистики. Според платформата AirDNA, която дава данни за пазара на имоти в Airbnb, в момента в Пловдив са активни 731 места за настаняване, които се отдават от 523 домакини. През 2014 г. местата са били повече от десет пъти по-малко – 65.


По-добри услуги вместо очаквания


Иво Проданов

© Личен архив

Иво Проданов


Иво Проданов е собственик на ресторантите "Хемингуей" и Memory, сладкарниците Dolce Fellini и два хотела в града. Като човек, който от 28 години е в този бизнес, той предпочита да няма големи надежди към "Пловдив 2019", за да после няма и разочарования. "Човек не бива да си поставя параметри по очакванията, които се отразяват в пресата. Да взима повече персонал, да отваря повече стаи. По-добре да се подготвим за по-добри услуги", казва той.


Покрай откриването на "Пловдив 2019" в ресторантите на Проданов е нямало повече клиенти от обичайното. "Няма как оборотите да станат по-големи два или три пъти", обяснява той. В същото време двата му бутикови хотела в центъра на града, които по принцип са ангажирани на 60-70% от капацитета си, по време на откриването са били пълни на 100%.


Според него сега, през януари, след откриването няма туристи, които да са дошли в града специално за "Пловдив 2019". "Те ще започнат да идват през март месец, когато започва туристическият сезон", коментира той. Но не пропуска да изтъкне, че резервациите за лятото са повече от всяка година досега и че неговата прогноза е за 100% заетост през най-силните месеци юни, юли и август.


Чуждестранните туристи


По негови думи едно от основните очаквания е ръст на чуждестранните туристи. И докато до момента българските туристи са представлявали около 65% от всички гости на града, той смята, че тенденцията ще се обърне и през 2019 г. чуждестранните туристи ще бъдат около 60%.


Хотелите на Проданов са посещавани редовно от групи чужденци от по 10-15 души, част от които се връщат всяка година. "Всички се надяваме тенденцията да продължи след края на 2019 г. Да дойдат, да видят", завършва той.


Друго наблюдение на Проданов е, че в последните години фестивалите оказват голямо влияние върху бизнеса. "Пловдив стана вътрешно туристическа дестинация на българите. И те са добри клиенти", твърди той.


Тони Симидчиева е собственик "Одеон", който получава наградата за "Най-добър семеен хотел за 2018 г." от Българската хотелска и ресторантьорска организация. Тя не е учудена, че през откриващия уикенд в Пловдив е имало "тълпи от хора". Но отбелязва, че по принцип януари е най-слабият месец и всичко е насочено към българските туристи. "Не може едно откриващо събитие да бъде притегателно за туристи от цял свят", коментира тя.


Положителните тенденции


Също като Проданов и тя е на мнение, че засиленият интерес към Пловдив ще започне през месец март. За нея основният въпрос е дали ще се повиши ръстът на туристи от 2018 г., но според нея това ще си проличи към месец април. Според нея през последните години потокът на туристи в града видимо се увеличава. "От няколко години се работи в тази посока и това се усеща", отбелязва Симидчиева. А когато в Пловдив има голямо събитие като концерт, целият регион го усеща.


Тази положителна тенденция се забелязва и в заведенията и е видимо, че градът е посещаван от повече чужденци. "В Пловдив петък и събота всички хотели са пълни предимно с българи", твърди Симидчиева. А от две години в нейния хотел започват да отсядат и чужденци, които обикновено остават за по една седмица.


По нейни думи засиленият интерес към Пловдив може да бъде забелязан и по стъпването в Пловдив на големи вериги като Raffy и Victoria. А в пловдивския артистичен квартал "Капана" много хора, които не са от Пловдив, отварят нови заведения. Според нея може да се говори и за завръщане в града на млади хора от чужбина.


Мнението на Симидчиева е, че положителните тенденции в града са "нещо, което ежедневно се случва, върви и се усеща от всеки". За нея "Пловдив 2019" оказва голямо влияние, като фокусира вниманието върху града, рекламира го, а крайната цел е той да остане като популярна дестинация за туристите. "Друг е въпросът, че трябва да има какво да им се покаже", завършва тя.


Никола Николов се занимава активно с "Посткултурната сцена" на долния етаж на заведението "Петното на Роршах". "Заедно с Александър Секулов (бел. ред. собственикът на "Петното на Роршах)" преди 3-4 години успяхме да я концептуализираме и да я превърнем в единственото място за ъндърграунд независима музика в Пловдив", разказва той.


Никола Николов

© Георги Кожухаров

Никола Николов


Оттам води началото си и платформата "Посткултура", през която се организират събития с разнообразни изпълнители. А екипът на платформата е и съорганизатор на Wrong Fest.


Развитието на "Капана"


Никола има наблюдения върху "Капана" от повече от десет години, когато започва да посещава квартала, защото по думите му там е могъл да се среща с хора, занимаващи се с неща, които намира за стойностни. Той е на мнение, че в последните години "Капана" се развива, защото дава достъп до различни видове култури – от хенд мейд културата, през изложби на местни или чуждестранни художници и се стигне до културата на крафт бирите, която не е съществувала преди 10 години.


Никола е реалист и не намира нищо неочаквано в това, че "Капана" се развива по-скоро като развлекателен квартал, отколкото като квартал на изкуството и занаятите. "Аз лично не виждам това като нещо лошо", казва той. За него всичко зависи от посетителите на "Капана", а средностатистическият човек има нужди и той търси да ги задоволи по някакъв начин. "Нещата трябва да бъдат оставени да се развият по естествения си начин. В даден момент "Капана" може да стане квартал на изкуството и занаятите, но този момент не е сега", отбелязва той.


Посещаемостта на събитията


"В последната година отбелязваме ръст между 30 и 35% на посещаемостта на събития, които сме организирали и преди това със сходни маркетингови стратегии за тяхното рекламиране", твърди Никола. Той отдава това на фокуса върху Пловдив, както и на работата с публиката, която развива вкуса си вследствие на повечето и по-разнообразни събития, до които тя има достъп.


Като положителен пример Никола дава концерта на постпънк групата The Black Swells по време на откриващия уикенд на "Пловдив 2019". "Преди една година те свириха при нас и на концерта присъстваха 58 души, а сега на концерта имаше 102 души", коментира той.


Според него положителната тенденция в "Капана" ще продължи, тъй като събитията, които се правят там, са все по-добре организирани. Като най-важно ще бъде кое пространство предлага по-добрия артистичен продукт. "За мен 2019 г. ще е логично продължение на предните 2 или 3 години", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Професионален ПР-ски текст без Душа!
  Защо ли няма необходимият за случая знак Платена публикация
  Апропо - какво стана с транжирането на прасета

 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  По-важно е не брой нощувки, а колко са платили за нощувка. Защото ако са некакви умнокрасиви туристи, спящи в хостели или квартири от аирбнб, то файда от такива нема. На Запад вече ги гонят с камъни.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Любопитно

  За култура дума не става , само за нощувки и ресторанти. Кмета явно е гладен само за ядене и разфасоване говори

 4. 4 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хайде цялата анти-ГЕРБ шайка от БСП, ДСБ, Дай България, Възраждане и друга сволоч да започнат да плюят по Пловдив и кмета.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До 4
  нали знаете че простите и лесни обяснения най-често са ГРЕШНИ!!!!
  Така и във Вашият случай-намесването на партийни абривиатури в ТОЗИ казус е неуместно и безумно!!!
  Не става въпрос за партии и за плюене по кмет или по Пловдив
  Обичам Филибето и ми е мъчно че от прекрасната му кандидатура и чудесен бук направиха едно комплексарско така наречено шоу
  А Вие ако искате пак си обяснявайте моето и на други хора съжаление за пропуснатите възможности с въображаем хейт- това няма да ви помогне освен ако не Ви плаща Фондацията да работите във форума

 6. 6 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Шоуто беше страхотно.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вижте сега, аз не съм фен на милиционери, комунисти и ченгета, а Тотев откровено е герберски г.., замесен в игрите и ще лежи в панделата все някога. Няма нищо лошо обаче Пловдив да дръпне. Пловив е уникално национално съкровище. от чужденците наистина идват третокласни бедняци, безработни, нискобюджетни пенсионери, карани от морето, които се стискат за една порцеланова чаша от 4 кинта, камо ли да дадат пари за картина или пластика. Чартърите пълнят с младежи - испанци италианци и германци главно София, японци идват рядко, при това в обиколни турове. Платежоспособните чужденци в най-скъпите ходели не идват заради бирата върху разклатени дървени столчета в Капана, сервирана на малки масички гъз до гъз, нито до щампираната естетика на пловдивските художници в картинки 50х60 см, идват заради и главно заради Панаира, няма какво да се лъжем. Туризмът все още е назад. В хостълите ( адски скъпи спрямо предложените условия и закуски с тънки филийки с кана кондензирано мляко), спят хипари и бедняци от ЕС, слизат по стари панталони, сандали и ползват тока за зареждане, щото нямат външни батерии. Храанят се по стаите със сандвичи. Колкото и да е странно,руснаците плащат най-много по ресторанти и магазини, вижда им се западняшко. Нашенските гости са предимно селяни и софиянци, които висят по кръчмите в центъра и стария град на по бира и спагети. А скъпите заведения са за местните играчи и мутри, местните протитуиращи дами и кокаиновите клиенти .
  Какво обаче има Пловдив, което е най-представително в България - уникална даденост с хълмовете, уникално съчетание на антична, възрожденска и сецесионна архитектура, зеленина, река, прекрасни планини на хвърлей място, музеи и най-свободната, свежа и независима културна среда през последните 70 години. Пловдив е украшение за България. Ето защо, всички българи трябва да подкрепят това важно събитие за града през 2019 и поне два-три пъти да посетят града тази година, солидарно, без оглед чия е политическата власт и без селски землячески пристрастия. А че Пловдьив е нападнат от селяни, видно е от километри. Но това важи и за Софьия

  Дедо Крум
 9. 9 Профил на Luis Bunuel
  Luis Bunuel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Tzariqt e Gol":

  "Шоуто" на външен вид беше страхотна проява на липса на вкус, а отвътре - най-обикновено присвоявяне на обществени пари.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До 6
  Ако според вас все още е позволено в Отеéството човек да има мнение- различно от Вашето и да практикува критичното мислене и разумният скептицизъм бих казал следното&
  Така нареченото шоу беше визуално нелошо измислено
  Липсваха му Душа Концепция Емоционална свързаност с публиката Послание и още много други неща
  Освен това беше немислимо и непоносимо скъпо за българските условия и стандарти- видяхте и как днес на мястото на така наречената кула изгребват калта и наливат асфалт-НЯМАМ ДУМИ
  за това безумие става въпрос

 11. 11 Профил на shisho91
  shisho91
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Крум":

  ...май тотално не си част от тоя бизнес, или си толкова зле че вече фалираш ама още не можеш да повярваш.
  Иначе откриването беше тотален фарс, както повечето неща на Мамин.

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не питай какво очакват текущи "столици на културата";
  в Италия още една.
  Питай защо туристите да идат точно там.

  "Какво очаква за туризма си Пловдив от това, че е столица на културата"

 13. 13 Профил на Alexander Borisov
  Alexander Borisov
  Рейтинг: 8 Весело

  Всъщност, като се замисля доста нови и интеренси неща са очертават в Пловдив. Огромна част от тях нямат връзка с официалната програна на Пловдив 2019. Някак си покрай това , че града е културна столица се зароди повече ентусиазъм за организиране на събития в Пловвид. И си мисля, че тези събития, ще имат доста по-дългосрочен ефект.

 14. 14 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "shisho91":

  Кой ти е казал, че съм от "бизнеса" бе, пънк? За кой бизнес говориш - за стая с чаршафи от Марс и кенефче метър на метър за 140 евра? Дееба и бизнеса. В Капана задните стени на "луксозните хотели с с тухли от турско време, да не ти говоря за канализацията. А никой турист няма да иде да спи в кичозната кочина срещу Панаира.

  Дедо Крум
 15. 15 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "shisho91":

  Откриването беше грабеж, ако не си в час. Само от одеялата с ударена емблемка са шамаросани поне 7 кинта на брой, умножи по 30 000.

  Дедо Крум
 16. 16 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  Какво значение има дали е ЕрБиЕнБИ,нали някакви хора печелят от някакви туристи и тези хора няма да бягат по чужбина,а ще има с какво да се хранят тук.След повече години ще инвестират парите си в нещо и тала се движи бизнеса от както го има тоя свят,само по соца е било малко по-различно.

 17. 17 Профил на atanaskarpachev
  atanaskarpachev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Крум":

  +++++++++++

 18. 18 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дедо Крум":

  Дядка, много кефиш, че се изживяваш като последна инстанция. Комплекси??Вероятно! Кинти - по-вероятно. И ДВЕТЕ - НАЙ-ВЕРОЯТНО.
  Пловдив си е супер и ще си остане супер, независимо от вербалната порнография на разни "недоклатени келеши" /извинете, това е само цитат/.

 19. 19 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "victor_victim":

  Просто съм скромен, дедовото. Просто съм скромен. Какви кинти и комплекси, когато вадих кинтите, родителите ви живееха в соц-комплекса на стотинковия стандарт, Пловдив изобщо не е супер. Като тръгнеш на връщане от Асеновград вляво и като погледнеш онези мити смесени блокове с изгорелите автомобилни гуми, стари депа, разрушена инфраструктура от бивши предприятия, като видиш отвратителните объркващи надлези, като ти се ширнат гетата с боклуците до третия етаж и изходите около Рогошко шосе, Коматево, надлезът преди разрушения Ален Мак, като чуеш селската реч и мьекането, майна, супер е, наистина. Ами натиканите около Новотела блокчета като в дедовата ръкавичка? Ми половин час не можеш да излезеш от лабиринта, да не говорим за другите тъпи решения с платната около Марица ( най-голем майтап е около съда, въртележката пред Водната палата, приключението в Капана и въртенето около Четвъртък пазар. И всички са все ГОЛЕМИ асове, майна. Добре че са готините ви художници, музиканти и артисти, които държат нивото и добре че по кварталите се срещат все още най-старите жители на града, които имат и възпитанието, и добрия вкус, и човешката добрина. Днешната егоистична порода, извинявам се ( тя навсякъде избуя), чалгата, Славито, Помпиера, свинарските железни скари до зида на черквата в Стария град, са отврат под налягане, за жалкото състояние на многото стари архитектурни паметници и простотията със събарянето на галерията, занемарената концертна зала и тъпотията на управата - друга "каменица", майна.

  Дедо Крум
 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "victor_victim":

  Така че, дедо, айде леко и тихо - при "недоклатените", цитирам де

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дедо Крум":

  круме, на ниво си както винъги. но виш, то оште заглавието на тъзи и пудобни публикации сичко си касва и не е нужно да читеш текса нанататъче за да станя ясно на кво ниво са колтурните ора в плд и жорналята. наместо да се запитът кво очаква плд за КОЛТУРАТА си от туй че е столица на колтурата , журналята и пловдивчанските смежници, мутри, еснафи и лапачи се питът кво учаква плд за туризма си от туй че е столица на колтурата. корунпиран сиреч расвратен мутроеснафлък му викаме ние на туй. на колтурата не, ама виш на халтурата можи и да стани столрица. но се пак питът ората и е ретно да им утговориме нали: ами учаква се че както и досега пловдивчанския туризъм ще прудължи да си е чистъ пробъ торизъм. други некви вапроси има ли ? или с злоупротербите с влласт на пловдвичнаските оправници сте наясно и нема нушда да ви обесняваме?

 22. 22 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От 21 коментара, 19-20 - негативни. Каква изненада!

  Бай Българ няма угодия.

  Ако не идват туристи, ще псува организацията, системата и международното положение.

  Ако идват туристи, то те задължително ще са бедняци и/или селяни.

  Абе все с лошото. На Бай Българ така му е внушено още от ранна детска възраст: разбирачите не харесват нищо!

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 23. 23 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "КретенКилър":

  Драги Кретене, не се разграничавайте от Бай Българ и българското, нали богатите туристи изкупуват от антикварните магазинчета в Стария Пловдив цървулите на дедо Ви и хурката на баба Ви. Между другото, само за леко отклонение, един от най-известните собственици на антикварни магазини, неговият е току до най-фамозните сгради в Стария град, един ден нямаше никакви приходи и питаше за цигара. А е готин образ . Друг продавач, - продаващ сувенири пред храма "Св.св.Константин и Елена", се оплакваше от стиснати чужденци, идвали групи с безработни и от домове за старци и , у нас почивката на море излизала по-евтина, ( друг е въпросът, че ние не пращаме бедни българи да почиват за по-евтино на Ривиерата): "Страшни пазарлъци, така рече, за три евра една щеше да припадне". Относно селяните, ужасно е да вървиш и да отскачаш при диалектните викове в препълнения наваляк след Джумаята: "Ша са мрье, ньи мой са дьиша,

  Дедо Крум
 24. 24 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Какво да очакваме от откриване организирано от Гербери + ЛГБТ-тари?
  Очаквано - далавери + Вавилонска кула с девиза "Ние сме от всички цветове" или трябваше да бъде "резби"?!
  Да продължавам ли - в програмата не можем да наблегнем на християнското наследство (сякаш има какво друго да покажат). И как да се учуди човек, само като се има в предвид в какво е превърнат уникалния паметник от 5ти век Червената църква на 10 км от града с най-старите запазени стенописи в страната ?! Лично мен ме е срам да я показвам на чужденци и да обяснявам колко пари са похарчили залудо.
  Та, така вероятно ще си бъде до края - биене в гърдите тип Бай Ганьо в банята и ЛГБТ простотии. Язък за домакинството. А ремонтите!? , ама те не са за приказка...

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  За култура дума не става , само за нощувки и ресторанти. Кмета явно е гладен само за ядене и разфасоване говори
  —цитат от коментар 3 на джендър дебне в храсталака


  Е кво да се качи горе на античния театър и да брои посетители дето са минали и са направи селфита ли?

  Или да сложи една бариера на Стария град и да къса билетчета, за да може после да има статистика за такива като теб. :)

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дедо Крум":

  Че на туриста пука ли му че ти не може да се ориентираш в Пловдив с кола. :)

  Нали направиха Капана пешеходна зона. Стана супер яко за туристите. Ама там не хвалиш кмета (или там който е взел решението), ами само плюеш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK