Изложба представя млади български художници, които да следим

Дина Стоев - "Северно сияние"

Дина Стоев - "Северно сияние"Избори 2022

За трета поредна година "Гьоте институт" и галерия Credo Bonum организират изложбата "Арт старт: Млади художници, които да следим", в която селектират обещаващи нови имена от сцената на съвременното изкуство, съобщават организаторите. Откриването е днес между 16.00 и 20.00 часа, а изложбата може да бъде видяна до 22 февруари.


Проектът "Арт старт" започва преди три години като единично издание, но скоро се превръща в ежегодно събитие за месец януари. Неговата цел е не просто да открива нови имена в художествената сцена в България, но и да следи какво вълнува младото поколение артисти и да задава въпроса какво ще бъде изкуството на утрешния ден.


В изложбата са представени млади художници до 35 години. Част от тях току-що са завършили Художествената академия, а други от тях са учили в чужбина и още не са познати в България. "Понякога са художници с вече ясна визия за това къде са и какво правят като автори, а друг път може да са все още плахи, но сигурни в заявката си към изкуството", коментират от "Гьоте институт" и галерия Credo Bonum.
Невана Екимова - "ha1"

Невана Екимова - "ha1"


Селекцията от автори се стреми да даде поглед към разнообразните теми и медии, типични за изкуството в момента. Както и да бъде моментна снимка на художествената сцена днес, да търси тенденции и нови посоки. Мотото на тазгодишното издание на изложбата е "Винаги ще има утре".


Търсенето на младите художници е преминало през различни градове - от София, през Габрово и Велико Търново до Лайпциг, Берлин и Антверпен. Произведенията варират от живопис, рисунка и илюстрация до видео и инсталация.


В изложбата участват: Венета Андрова, Харита Асумани, Мич Брезунек, Теодор Генов, Невена Екимова, Стоян Илев, Жоро Пеев, Йоанна Петкова, Натали Саркисян, Дина Стоев и Даниела Такева.


Изложбата е в две части, като на откриването ще има турове с авторите и кураторите - в 17.00 часа в галерия Credo Bonum и в 18.00 часа в "Гьоте институт".


"Арт старт" е съвместен проект на "Гьоте-институт" България и галерия и фондация Credo Bonum, създаден по инициатива на Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK