Новият филм на Драго Шолев "Прасето" разказва за агресията в училище

Кадър от филма "Прасе"

© София Филм Фест

Кадър от филма "Прасе"Новият независим проект "Прасе" на българския режисьор Драго Шолев ще бъде част от основната конкурсна програма на предстоящия "София филм фест", обявиха организаторите.


В него Шолев, познат с филмите си "Подслон", документалния "Сега и завинаги" и късометражните "Преди живота, след смъртта" и "Посредникът", разказва историята на тринайсетгодишeн младеж на име Стоян, когото обаче всички наричат с прякора Прасето (в ролята Румен Георгиев). Подложен на всекидневен тормоз от съучениците си, самотен и затворен в себе си, той е свикнал и не им отвръща, докато един ден инстинктивно нанася един единстрен, може би фатален удар.


Режисьорът Драго Шолев

© София Филм Фест

Режисьорът Драго Шолев
Шолев споделя, че за него е важно да разкаже историята на Прасето и лошите деца. "Знам, че във всеки клас има по едно такова момче. Знам, че често допускаме грешки спрямо другите деца и че може да сме много лоши и жестоки спрямо тях. Също така знам, че в определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето", допълва той.


По думите му историята, която превръщат в сценарий заедно с Мартин Илиев, няма връзка със специфичен обществен строй, модел или манталитет, а е общовалидна и обобщаваща определени социални и обществени нагласи и за това как агресията създава аутсайдери. ""Прасето" е показателен и уличаващ прякор, изразяващ по един безпрекословен начин отношение. Налице е един типичен конфликт - човекът срещу обществото. Самотникът срещу групичките. Жертвата срещу глутниците. Героят ни е сам срещу всички", разкрива още малко от филма Шолев.


Макар да намира историята за универсална, режисьорът се надява тя да предизвика дебат за агресията в българските училища. Шолев и Илиев споделят пред Cineuropa, че и двамата са били обект на подигравки като ученици.Филмът, чийто трейлър се завъртя онлайн за първи път в средата на януари, привлича вниманието на продуцентите още на ниво проект, когато през 2015 г. е представен на събитието "София Мийтингс" и печели наградата за млад продуцент. След това участва и в престижната програма за развитие на сценарии "Торино Филм Лаб", а развитието му продължава с подкрепата на SEE Cinema Network и ИА "Национален филмов център".


През есента на 2016 година участва и във форума за представяне на проекти на фестивала "Со Индипендънт" и печели наградата "Дани Лернер" на Nu Boyana Film Studios за най-добър проект.


Филмът "Прасето", чийто снимки се осъществяват в България в рамките на три седмици през месец юни 2017 г., няма държавна финансова подкрепа за производство. Продуциран е изцяло с частни средства от страна на продуцентите - българските компании "Горила филм", "Ню Бояна Филм Студиос", B2Y, "Скрийнинг имоушънс" и румънската "Папийон филм". Реализиран е и с подкрепата на УНИЦЕФ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Разстроено

  Агресията в училище е отражение на агресията извън училище

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  От известно време гледам късометражните филми на "No Blink", както и на още един създател на такива и ми доставят истинско удоволствие. За пълнометражните филми ми трябва повече време и специфично настроение (освен в случаите, когато ги излъчват по телевизиите).

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Щях да пропусна, че точно в един такъв късометражен филм на име "Ани" също се разглежда темата за агресията сред младежите. На мен ми хареса, защото имаше типично софийски сюжети в него (като рисуването на графити например), но от друга страна си бе малко като филм на ужасите (особено финалът).

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Децата като по-неопитни прилагат основно законът на джунглата. По-силният изяжда по-слабия. По-големият доминира над по-малкия. Всеки се бори да бъде доминатор, за да доминира над останалите от своя пол и да привлича вниманието на отсрещния пол. Колкото повече показваш сила и превъзходство, толкова по-голям шанс имаш да бъдеш привлекателен за другите. А най-лесно е да показваш доминацията си над някой с по-лоши физически данни или "дамгосан" с някой недъг - носене на очила, носене на зъбни шини, наднормено тегло. Също както в джунглата, за да оцелееш в света на децата, трябва да имаш добри физически данни /ръст, тегло, външен вид/, да не носиш принизяващи очила или шини и да се опитваш да печелиш уважението на останалите, като натискаш онези с по-ниските физически данни и недъзи.

  Лошото е, че повечето жертви на такова отношение отнасят трайни психически последствия, които остават дори в зрелите години. Някои от тези деца един ден решават да "си го върнат" и започват да прилагат насилие, да извършват престъпления. Разлика между домашното насилие и училищното насилие няма. Просто в джунглата слабите са обречени да умрат, докато в човешкия свят трябва да живеят цял живот с последствията от психическия тормоз.

  Убеден съм, че много хора ще се припознаят с главния герой във филма. Или пък ще си спомнят за някой подобен съученик. Насилието в училище е един от най-тежките проблеми на образованието ни. Но държавата не е дала нито стотинка за филма. Националният филмов център продуцира само едни бози, гледани основно от роднините на режисьора и сценариста. Адмирации за младото момче, актьора. От него ще излезе голям артист един ден.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Добре де! Посочихме проблема.
  И после какво?

 6. 6 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Новият филм на Драго Шолев "Прасето" разказва за агресията в училище

  А пък аз си помислих, че е филм за Делян Пеевски.

 7. 7 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#5] от "atmanpg":Добре де! Посочихме проблема.
  И после какво?

  Как какво? - Старата песен на нов глас. Още в Елада навремето прозорливият Аристотел е формулирал понятието "катарзис". Зрителят гледа някаква пиеса в театъра, гледа интриги, убийства, завист, клюки, предателства и пр. все човешки качества. Гледайки всичко това, зрителят "изпуска парата", тоест разтоварва вътрешното си напрежение. Успокоява се. И на другия ден отново се заема с делничните си занимания и задължения. Същото е и днес. Недоволен си от управлението на държавата и на изборите пускаш бюлетина за опозицията. Трябва да си мега тъп, ако виждаш в това решението. Каква е гаранцията, че опозицията за която си гласувал, няма да влоши положението? Важно е изпускането на парата, за да не скочи народът и да хване тоягата. Щом вечерта сяда пак пред телевизора, ракията и салатата - олигархията може да бъде спокойна. Народите не са поумнели за хилядолетия, та сега ли..

 8. 8 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Какво детство е такова детство, в което се опитват да ти попречат да се подиграваш на шишковците, на тези с цайсите, на тези с шини на зъбите, на женчовците?!? Ето така превръщат децата в джендъри!!!

 9. 9 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Разстроено

  "Какво детство е такова детство, в което се опитват да ти попречат да се подиграваш на шишковците, на тези с цайсите, на тези с шини на зъбите, на женчовците?!? Ето така превръщат децата в джендъри!!!"
  ===================================================================
  ??????!!!!!?????????
  Джендъри значи...Стига бе,това не може да е истина....!!!

  "Аз съм човекът,когото тормозеше като малък.
  Аз съм човекът,който ти изглеждаше жалък.
  Аз съм човекът,който те отвращаваше.
  Аз съм човекът,на когото се подиграваше.
  Аз съм човекът,който седеше самотен.
  Аз съм човекът,който вървеше към дома неохотно.
  Аз съм човекът,когото плашеше до смърт всеки ден.
  Аз съм човекът,който стоеше безмълвен,смутен.
  Аз съм човекът,който носи болка в очите си.
  Аз съм човекът,който винаги крие сълзите си.
  Аз съм човекът,който живя в страх и насилие толкова време.
  Аз съм човекът,разрушен от това бреме.
  Аз съм човекът,който се давеше в презрение.
  Аз съм човекът,който проклинаше своето рождение.
  Аз съм човекът,когото мачкаше за забавление.
  Аз съм човекът-от твоето поколение.
  Аз съм човекът,чието име не знаеш.
  Аз съм човекът,за когото нехаеш.
  Ти мислиш,че е готино да си свиреп,
  Но и аз съм Човек-като теб.
  Автор е 14 годишната Лора Гриймс от Бристол. Тийнейджърката се самоубива заради системния тормоз на който я подлагат съученици.Оставя стихчето,като предсмъртно писмо до родителите си.Стихотворението е избрано от УНИЦЕФ за мото на борбата с насилието в училище."

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Какво детство е такова детство, в което се опитват да ти попречат да се подиграваш на шишковците, на тези с цайсите, на тези с шини на зъбите, на женчовците?!? Ето така превръщат децата в джендъри!!!
  —цитат от коментар 8 на Митко Палаузофф


  Да не им се подиграваш е въпрос на възпитание и култура.
  Жалкото е, че дори сред колектив от деца, събрани в една сграда, държавата не може да въведе правила и ред.
  Как да ги обучава тогава?

 11. 11 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 214 Любопитно

  Оо. Щом е от автора на "Подслон" задължително трябва да се гледа. :)

 12. 12 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 214 Любопитно

  Какво детство е такова детство, в което се опитват да ти попречат да се подиграваш на шишковците, на тези с цайсите, на тези с шини на зъбите, на женчовците?!? Ето така превръщат децата в джендъри!!!
  —цитат от коментар 8 на Митко Палаузофф


  И сега тия джендъри са ти шефове :Д Има Господ ;)

 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Нека възпитаме децата си първо да не са смотаняци !
  И второ , ако все пак забележат някой да тормози смотаняк , да се намесят на страната на тормозения !
  Третото ( да не тормозят смотаняци ) , мисля е излишно , защото се вписва в Първото ....тормозещите смотаняци всъщност са също смотаняци ...и то неспасяеми такива !

 14. 14 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#12] от "hex":

  И какво като са ми шефове: продължават да бъдат нещастни и комплексирани, даже се сдухват още повече, защото се чудят защо, след като са станали шефове, продължават да бъдат нещастни и комплексирани, пък някои от подчинените им стоят на краката си по-стабилно и изглеждат много по-щастливи и наясно със себе си. Детството и юношеството са периода, в който човек се зарежда с енергия за цял живот и когато си изгражда характера, самочувствието и отношението към света.

 15. 15 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#9] от "objektivist96":

  Виж какво сега: в България никога не е имало рицарство и въобще благородничество. На нас българите ни е изконно неприсъща идеята за защитата на по-слабия и на идеалистичните каузи. Тука Дон Кихотовци няма, само Санчо Пансовци! :)

 16. 16 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митко Палаузофф":

  Проблема на тоя свят е точно както го описахте. Интелигентния човек се съмнява във всичко, а простия е убеден, силно мотивиран и с добро самочувствие. Затова тия хлапета са сдуханяци. Затова сме на това положение. Вижте силните на деня. Вижте ни политиците - най-наглите боклуци са там и това е по същата причина.

  Еми тва е положението. :Д

 17. 17 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Семейството е базата и там детето трябва да се научи да НЕ етикира другите - смотаняк, лигльо, дебеланко, глупчо не са безобидни обръщения. Същото не трябва да се допуска и в училище. Всички от байчето, през учители и директор трябва да наблюдават и реагират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK