БСП в Пловдив публично отрече символите на собствената си идеология

Съветският плакат от 1941г. и графитът на Кристиан Геми.

© Под тепето

Съветският плакат от 1941г. и графитът на Кристиан Геми."Дневник" препечатва текста на Иво Дернев, публикуван в сайта "Под тепето".


Колко силно може да се изложи една над 100-годишна политическа сила, която е позабравила историята и не познава дори собствената си идеология? Това нагледно демонстрира местната организация на БСП, която реши да създава скандал с нещо, което очевидно не разбира - уличното изкуство. Социалистите се опитаха да влязат в информационния поток и общата истерия срещу Европейска столица на културата, като атакуваха изложбата с фрагменти от Берлинската стена, подредена около Римския стадион. И тотално олекнаха.


Общинският съветник на социалистите Десислава Йорданова заяви на пресконференция за бюджета на града, че е възмутена от джендърите, изрисувани върху едно от бетонните платна в експозицията. "Изложбата съдържа противоречиви символи, проповядващи идеологията на различната любов. За нас не е приемливо тези изображения да стоят на главната улица", заяви лидерът на БСП в район "Западен" Десислава Йорданова, цитирана от "Марица". Символите, за които тя говори обаче, проповядват идеологията, на която нейната партия се кланя.
Графитът всъщност е реплика на постер с щампа СССР и на него съветски войник целува литовски селянин. Оригиналното изображение се казва Liberated Kiss и е от 1941. То е дело на пропагандната машина на Сталиновия режим и цели да представи съветската армия като приятел, а не като окупатор. Плакатът, на който е цитиран самият Сталин, е символ именно на голямата политическа и идеологическа лъжа във времето на Втората световна война. Лъжа, разместила пластовете в Европа в продължение на почти 50 години след края й. Лъжа, на която очевидно и самата социалистическа партия вече не вярва. Десислава Йорданова го доказа. Но пък очевидно вярва на посланията на Изкуството на свободата, както се казва изложбата около Римския стадион.


Автор на графита, който "възмути" социалистите, е Кристиан Геми. Той е роден в град Орлеан и е един от знаковите съвременни френски артисти. Какво го е провокирало да претвори съветския плакат от 1941 г. вижте във видеото от изложбата "Изкуството на свободата".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK