Откъс от "Стамболов. Биография" на А. Х. Биман

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Стамболов. Биография", с автор А. Х. Биман, предоставен от Издателство "Сиела"


Стефан Стамболов през погледа на един британец.


Първото осъвременено издание на най-ранната биографична книга за един от най-известните български държавници – Стефан Стамболов, е по книжарниците. Авторът на "Стамболов. Биография" е британският дипломат, журналист и личен приятел на Стамболов А. Х. Биман, а книгата излиза за първи път на английски и на български език година след смъртта на Стамболов – през 1896 г.
Важен исторически документ, каквато е биографията на Стефан Стамболов (1854–1895), написана от британския журналист, дипломат и приятел на българския държавник Ардърн Джордж Хюлм Биман, вече може да бъде прочетена в първото си осъвременено издание на български. Оригиналът на "Стамболов. Биография" е писан докато българският министър-председател все още е бил жив и е допълнен веднага след смъртта му, за да излезе за първи път на английски език през 1896 г. Още същата година биографията е преведена на български от Вълко Шопов. През 1990 г. у нас се появява фототипно издание на ръкописа със стария ни правопис, а през 2019 г. текстът излиза с осъвременен правопис.


"Стамболов. Биография" е както лична и политическа биография на министър-председателя ни за периода 1887–1894 г., така и своеобразен политически репортаж на трудностите, пред които Стамболов се е изправял всекидневно в размирните години и преди, и след Освобождението. А. Х. Биман, чийто текст е плод на личния, всекидневен контакт със Стамболов, проследява живота и политическия път на българския държавник – от раждането му през 1854 г. в Търново, през революционните години, адвокатството, първите стъпки в обществения живот и в политиката, встъпването в длъжност като министър-председател на България и смъртта му през 1895 г. в София.


От книгата, издадена непосредствено след убийството на Стамболов, разбираме интересни факти около гоненията срещу него, както и за събитията, довели до смъртта му. Освен че е първата биография на български държавник, текстът е и важен исторически документ –интересен портрет на Стамболов, описващ подробно и политическите настроения към България в Европа през периода.


Текстът на Биман е историческо свидетелство за сложната геополитическа обстановка на Балканите и в Европа в края на XIX век и за голямото значение, което България и нейният амбициозен премиер са имали в играта на Великите сили. Биман разглежда обстойно и събитията около ключовата роля на Стамболов за Съединението, Сръбско-българската война и свалянето на княз Александър I Батенберг. Сред темите, които вълнуват Биман, са още избирането на княз Фердинанд бързото развитие на младото княжество и грубите опити за вмешателство в неговата политика от страна на Великите сили и най-вече на Русия.


Настоящото издание на "Стамболов. Биография" съдържа предговор от проф. Михаил Неделчев, който пише: "Книгата, която читателят държи в ръцете си – "Стамболов" от А.Х.Биман – е уникална всред цялата огромна биографическа, мемоарна, политологическа, документално-архивистка, художествена и пр. литература, посветена на личността на националреволюционера, на големия политик, дал името на цяла епоха за българската история от предпоследното десетилетие на XIX век. Тя е издадена непосредствено след зловещото събитие – убийството на дългогодишния министър-председател. Написана е след близко всекидневно общуване със своя герой и се схваща веднага като негово своеобразно завещание."


Корицата на "Стамболов. Биография" е на художника Дамян Дамянов, а преводът от английски – оригиналният на Вълко Шопов от 1896 г.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Стамболов. Биография", А. Х. Биман


ВСТЪПВАНЕ В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ


В предидущия кратък преглед на развълнуваните времена, които подготвиха пътя на българската независимост, видната роля, която Стамболов е играл заедно със своите приятели и последователи, е ясно очертана.
Въстанието в Стара Загора (1875), това в Търново, в Панагюрище и най сетне – онова в Копривщица, което предизви¬ка кланетата, бяха все дело на младата българска партия, която действаше изключително по своя инициатива и на своя отго¬ворност.


Общоприетата идея, че партията била насърчавана морално и подкрепяна парично от Русия, е погрешна. До на¬чалото на Сръбската война българите не получили нито една стотинка от Русия. Комитетите и четите им се поддържали от собствени техни средства и разните въстания били приготвяни и повдигани без знанието на Русия.


Истина е, че по-после славянските комитети в Петербург, Москва и Одеса, като видели, че могат да спечелят, помагали на българските родолюбци; но това станало, когато руското правителство било принудено от европейския вик, а особено от вика на английските филантропи в Лондон, да се намеси.


Аз накратко ще спомена за войната, чиито събития са описани другаде твърде добре. Както е известно на всяко дете в училището, тя се свърши с явяването на английската флота в Дарданелите и подписването на Санстефанския договор, спо-ред който Източна Румелия съставляваше неразделна част от България.


Естествено, Стамболов се избра за депутат от род¬ния си град Търново. Българите, възрадвани от новопридобитата си свобода, приготвят един адрес до руския император, в който му изказвали безграничната си признателност за тяхно¬то избавление. Стамболов бил в числото на избраните депутати, да поднесат този гигантски адрес, на който били подписани повече от 250 000 души от всичките градове и села в България, Македония, през Одрин, чак до Сан Стефано.


Преди да пристигне в главната квартира, депутацията по¬лучава новината, че Санстефанският договор бил отхвърлен и че била свикана една конференция в Берлин. Резултатът на конференцията бешe прочутият договор, който остави Маке¬дония и Румелия под турското управление. Както всеки може да си представи, това било един съсипващ и свиреп удар за големите надежди на злощастните българи, мнозина от които обявяват, че никога няма да се подчинят под владичеството на полумесеца.


Стамболов бързо излязъл начело на най-недоволните и наченал старата си система да образува комитети, в която работа той имал голяма практика, за да може да му се съперничи. Той обърнал вниманието си главно към Македония. След неколко¬месечно учителстване той се избира от няколко комитета да отиде в Македония като техен представител. Това било през ноември 1878 година.


В Македония Стамболов основава един вид малко царство, гдето царувал в свръзка с митрополит Натанаил. Двамата дейци не се уморили да образуват и да изпращат въоръжени чети да кръстосват страната. Но турската жандармерия и редовна войска непрестанно изтребвала четите една подир друга. Повдига се голямо недоволство, повечето отправено лично против Стамболов. Македонците започват да изстиват в неговото сърце по причина на тяхното предателство и нямане истинско чув¬ство на патриотизъм и честност.


Тук той никога не се чувствал сигурен, като си легне вечер, че ще осъмне здрав и читав сутринта, защото се убедил, че който и да е македонец, ако му се представи случай, ще го убие, за да получи наградата за главата му. Този живот не можел да продължава така за дълго време и Стамболов, през последните си години, ако и да е работил силно за Македония, винаги запазвал едно силно презрение и антипатия към хората, които му бяха оставили такива неприятни спомени. Той се зарадвал, когато го повикали назад рано през лятото на 1879-а, за да заеме мястото си в камарата, която се събирала в Търново, и една от главните цели на която била да протестира против Берлинския договор.


Тази камара се състояла от два вида депутати, едните избрани от народа, а другите назначени от княз Дондуков-Корсаков, руски главен комисар. Той бил зает тогава с приготвянето на българската конституция и не позволил на депутатите от Румелия и от Македония да имат глас в това дело; всъщност тая камара била повече от фиктивна. Тя скоро била разпусната, за да се събере нова, която едногласно избира княз Александър Батенберг като княз на България и назначава изборите за законодателната камара.


През тая година–1879-а, България се ражда отново и се снабдява с всичките учреждения на една напълно развита държава, без да има всъщност лица с потребните познания и опитност за постовете, които трябвало да се заемат. Турските мехкемета, или съдилища, били унищожени и вместо тях създадени един нов вид съдилища, с нови закони, основани наистина върху стария Отомански кодекс. Изпъкват съдии и адвокати без никаква предварителна подготовка. Такъв бил случаят и със Стамболов.


Като имал готов език и широка популярност, той веднага се захваща да практикува като адвокат. През време на изборите мнозина от приятелите му попадат в ръцете на правосъдието за размирничество и други причини. Той предложил да ги защитава пред съдилищата. Големият успех, който срещнал този му опит, го накарва да се предаде на тая толкова наградителна професия. От Търново неговото име като адвокат скоро се прочува и докато стане регент, той минавал за един от най-способните адвокати в България.


Това не му попречило да взема участие в политическия живот на България; за няколко години обаче той се държал сравнително мирно и просто заемал мястото си като народен представител от Търново. В България съществу¬вали вече две политически партии, либерална и консервативна, от които първата минавала за особено българска или патриотическа партия, а последната за русофилска в своите наклонности. Излишно е да казваме, че Стамболов принадлежал към либералната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  А разказвали се къде Стамболов се е крил по време на Априлското въстание?

  Иван Костов е за съд!
 2. 2 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Една прекрасна книга, за един велик българин!

 3. 3 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  А разказвали се къде Стамболов се е крил по време на Априлското въстание?
  —цитат от коментар 1 на Ivan Prodanov


  В на баба ти гащите...

 4. 4 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#3] от "bez_ime2":

  Е горе долу позна.
  Само че май е бил под фустата на твоята баба.

  Иван Костов е за съд!
 5. 5 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Руските подлоги не харесват Стамболов, защото е бил български патриот.
  Ей го в коментар 1 една руска отрепка вече се е изказала в тъпо внушение.

 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#3] от "bez_ime2":Е горе долу позна.Само че май е бил под фустата на твоята баба.
  —цитат от коментар 4 на Ivan Prodanov


  Не "горе-долу", а точно познах, патрЕоте...

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9482 Неутрално

  Стамболов е убит от македонски българи, защото е предал българската кауза в Македония!

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yard":

  Как точно е бил патриот?
  Че нещо доказателства за това.

  Иван Костов е за съд!
 9. 9 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Интересно е да се види погледът на един чужденец към българската история и политика и в частност за Стамболов, един от малкото стойностни политици на България.

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Стамболов е убит от македонски българи, защото е предал българската кауза в Македония!
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Комрад, Стамболов е убит от криминални елементи, платени с руски пари...

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Българските съвременни "патриоти" ще припознаят ли Стамболов, като велик патриот. А Цацаров заслужава ли награда на името на този достоен българин.

 12. 12 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Авторът -приятел на Стамболов е нормално да го показва в положителна светлина.Това разбира се не пре4и Стамболов да е най харизмати4ния политик в съвременната българска история.Велика ли4ност.

  ne mutlu türküm diyene.
 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yard":Как точно е бил патриот?Че нещо доказателства за това.
  —цитат от коментар 8 на Ivan Prodanov


  Прочети книгата бе, комрад, може да ти влезе нещо в главата...

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Руските подлоги не харесват Стамболов, защото е бил български патриот. Ей го в коментар 1 една руска отрепка вече се е изказала в тъпо внушение.
  —цитат от коментар 5 на Yard


  Вие американские подлоги трябва много да го мразите Стамболова, защото той не е бил само срещу руското заробване, а срещу всяко такова.

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":

  Поне не натояват да им се благодари от сутрин до вечер за освобождението.

 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Авторът -приятел на Стамболов е нормално да го показва в положителна светлина.Това разбира се не пре4и Стамболов да е най харизмати4ния политик в съвременната българска история.Велика ли4ност.
  —цитат от коментар 12 на hasanço


  Не се притеснявай, Митю Гестапото беше написал една много безпристрастна книга..., за такива като теб.

 17. 17 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Само малко история.
  Великия патриот Стефчо Стамболов по време на Старозагорското и Априлско въстание се крие преоблечен, като монахиня в Соколовският манастир.
  Толкова се уплашил когато гръмнали пушките че напълнил потурите.

  Иван Костов е за съд!
 18. 18 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":

  Тая тъпа руска опорка "ако не си руски слуга, значи си западен/американски слуга" не ви ли омръзна?

 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Стамболов винаги е бил за независима българска държава, за необвързването с нито една от т.н. велики сили.

 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":Тая тъпа руска опорка "ако не си руски слуга, значи си западен/американски слуга" не ви ли омръзна?
  —цитат от коментар 18 на Yard


  Няма опорка тук, а горчива истина. Един Стамболов никога не би допуснал своеволията на днешния американски посланик.

 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Само малко история.Великия патриот Стефчо Стамболов по време на Старозагорското и Априлско въстание се крие преоблечен, като монахиня в Соколовският манастир.Толкова се уплашил когато гръмнали пушките че напълнил потурите.
  —цитат от коментар 17 на Ivan Prodanov


  Стига плямпа глупости бе! Стамболов е може би единственият български комита участвал в цели три въстания.

 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":Тая тъпа руска опорка "ако не си руски слуга, значи си западен/американски слуга" не ви ли омръзна?
  —цитат от коментар 18 на Yard


  Това е единствения начин да оправдаят обичта към чужда държава. Хич не им харесва някой да е русофоб защото мисли за сраната си а не за чужда.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  В три?
  Как точно е взел участие.
  На книга да.

  Иван Костов е за съд!
 25. 25 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Само малко история.Великия патриот Стефчо Стамболов по време на Старозагорското и Априлско въстание се крие преоблечен, като монахиня в Соколовският манастир.Толкова се уплашил когато гръмнали пушките че напълнил потурите.
  —цитат от коментар 17 на Ivan Prodanov


  Не съм бил там, но дори и така да е било, оцелял е за разлика от повечето други апостоли и революционери и заедно със овчарчето Захари Стоянов са станали важна част от българската политика. Доста много са заслужили за България, а и в края на краищата Стамболов все пак е изложил живота си на риск дотолкова много, че е бил убит заради дейността си. Така че, ако е имал грехове, ги е изкупил с цената на живота си.

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Работенето за България отвлича истинския патриот от основната му мисия: Работене за Русия. Оттук и името русофоб.

 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  [quote#14:"von_seeckt"][/quote]

  Старши, ама и Стамболов ли се борил с либерастите и соросоидите? Ех, мъко русиянска, край нямаш ли?!

 28. 28 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#27] от "bez_ime2":

  Si tacuisses, philosophus mansisses!

  Иван Костов е за съд!
 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Само малко история.Великия патриот Стефчо Стамболов по време на Старозагорското и Априлско въстание се крие преоблечен, като монахиня в Соколовският манастир.Толкова се уплашил когато гръмнали пушките че напълнил потурите.
  —цитат от коментар 17 на Ivan Prodanov


  Абе, патрЕотино, знаеш ли кога е Старозагорското въстание и кога Априлското? Къде ви намират такива неграмотници?

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":В три?Как точно е взел участие.На книга да.
  —цитат от коментар 24 на Ivan Prodanov


  Стефанъ Стамболовъ
  "Новъйшата ни история"
  (летописни спомъни и очерки)
  В МОМЕНТА държа книгата в ръка.Тя е забранена от режима но дядо ми я е съхранил.Ако я намериш я прочети.Мисля , един приятел я качи в нета.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#29] от "bez_ime2":

  Ми да.
  Що ти знаеш ли?

  Иван Костов е за съд!
 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  [quote#20:"von_seeckt"][/quote]

  И никога не би допуснал Решетников да назначава президент...

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  [quote#20:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 32 на bez_ime2
  И никога не би допуснал Решетников да назначава президент...[/quote]

  "Ми" не личи бе, патрЕотЕ...

 34. 34 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#20:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 32 на bez_ime2
  И никога не би допуснал Решетников да назначава президент...[/quote]

  Плямпало не
  [quote#30:"КА2"][/quote]

  А ти прочети тази на Енчо Матеев "Държавникът Стефан Стамболов".

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9482 Любопитно

  До коментар [#10] от "bez_ime2":

  Я другарче, да ми кажеш, кои революционни окръзи са разпределени от Гюргевския комитет, чийто председател е Стефан Стамболов през 1875 за бъдещето Априлско въстание на територията на Македония ???

  karabastun1@abv.bg
 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#34] от "von_seeckt":

  Добра Е. Не споря за първи път съм съгласен с теб.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  [quote#34:"von_seeckt"][/quote]

  Вече съм я чел бе, старши, нещо друго да ми препоръчаш?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  До коментар [#30] от "КА2":

  Аз го имам изданието от 1992 година, в два тома. Интересно ще е да се направи сравнение на описаните събития от Димитър Маринов и от Биман.

 41. 41 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  Когато говориш право, не трябва да сме криви.Плюс.

 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#10] от "bez_ime2":Я другарче, да ми кажеш, кои революционни окръзи са разпределени от Гюргевския комитет, чийто председател е Стефан Стамболов през 1875 за бъдещето Априлско въстание на територията на Македония ???
  —цитат от коментар 35 на karabastun


  Бастун, уж си учител а в главатата те е пълна каша. Какъв Гюргевски и каква Македония.

 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Интересно ще бъде да се види първата биография на големият държавник през британската гледна точка!

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5167 Неутрално

  Голям българин, патриот, с голямо его, но натрупал голямото си богатство като снабдител на руските войски...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Голям българин, патриот, с голямо его, но натрупал голямото си богатство като снабдител на руските войски...
  —цитат от коментар 44 на hamiltonf


  И къде е туй богатство, когато вдовицата му едва успява да отгледа двете си деца?

 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Ако Стефан Стамболов беше жив, никога нямаше да се впуснем заради македонските чукари в Междусъюзническа война и да загубим всичко.

 47. 47 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  През осемдесет и шеста година сигурен чифт ръце поема държавното кормило. Тридесет и две годишният Стефан Стамболов, народен апостол от старата столица Търново и председател на Народното събрание, впоследствие пръв регент и премиер-министър, основател и лидер на Народнолибералната партия, извежда българския кораб от руския фарватер и го насочва в европейски води. Вездесъщото правителство насърчава българското производство чрез активна протекционистка политика, привлича чужди капитали, урегулира търговските отношения с други държави в рамки, изгодни за България, развива съвременна съобщителна мрежа, модернизира столицата, административния апарат и войската, полага основите на първия български университет. Чудотворното превръщане на Княжество България в ,,Германия на Балканите” не се извършва при оранжерийни условия. Азиатският департамент на руското Външно министерство, пришпорван от самия връх, без да пести златото, в бясно темпо организира провокации, бунтове, убийства, нахлувания. Простодушният председател на московското славянско дружество Иван Аксаков изплюва камъчето още след криминализираното Съединение: ,,Всяко тържество на българите е смърт за Русия”. На трети юли хиляда осемстотин деветдесет и пета година наемен убиец зверски съсича Стамболов близо до дома му в София. Свършва Възрожденската епоха в българската история. От политическата сцена слиза легендарната генерация на национал-революционерите. Особена порода политически създания завзема обсадения ареал на старомодните лъвове. Започва ерата на управленски модерн, въплътена в личен режим.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 48. 48 Профил на Атанас Бюлбюлев
  Атанас Бюлбюлев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление не може с безплатна доставка:

  B ĸoшницaтa ви имa apтиĸyл, ĸoйтo e чacт oт пpoгpaмaтa ни зa Πлюc пpoдyĸти. Πpoгpaмaтa пoзвoлявa нa Оzоnе.bg дa пpeдлaгa cтoтици пpoдyĸти c ниcĸa цeнa, ĸoитo биxa били твъpдe cĸъпи, зa дa ce изпpaтят caмocтoятeлнo. Зa дa пopъчaтe тaĸъв apтиĸyл тpябвa дa гo ĸoмбиниpaтe c нopмaлeн пpoдyĸт или cтoйнocттa нa пopъчĸaтa ви дa e нaд 15 лв. c ДДC.

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  Стефан Стамболов е бил радетел за Българщината, бил е патриот и родолюбец, както и голям политик.

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  Стефан Стамболов е бил радетел за Българщината, бил е патриот и родолюбец, както и голям политик.

 51. 51 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "hasanço":

  Напротив, авторът в предлога казва че не е бил приятел на Стамболов и не винаги е одобрявал мнението му, но съди за Стамболов по това което последният е направил за България. За съжаление не мога да постна тук абзац от оригинала за да потвърдя казаното.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 52. 52 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Книгата трябва да бъде отново преведена на съвременен български език редом със старото издание. Разбирам носталгиците по архаичпния език на 19-ти век, но за да могат младите читатели да разрберат делото на Стамболов - първият истински българофил и европеец, отхвърлил руските окови държавник, необходимо е модерно звучене на тази удивителна биография.

 53. 53 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "bez_ime2":Я другарче, да ми кажеш, кои революционни окръзи са разпределени от Гюргевския комитет, чийто председател е Стефан Стамболов през 1875 за бъдещето Априлско въстание на територията на Македония ???
  —цитат от коментар 35 на karabastun


  Когато бях ученик, учителката ми по история ни разказваше, че една от причините за неуспеха на Априлското въстание е именно тази, пропагандата не е обхванала всички български земи, съответно Македония, Одринска Тракия, Добруджа не са включени пълноценно в приготовленията.
  Истината е, че всичко тръгва от концепцията на Раковски, доразвита в последствие от Левски, за привременно правителство в Балкана. Тоест, градовете и селата в района на Стара планина, които са с предимно българско население и са по-будни, трябва да бъдат главните увлечени в избухването на въстанието, защото овладяването на тези места ще е по-лесно и бързо, а когато това се случи, въстаниците + местното население трябва да се изтеглят в Балкана, който да бъде превърнат в естествена крепост. Идеята е за една продължителна отбрана от турците, до въвличането и решаването на българския въпрос от Великите сили... а не на разгром над турската армия... защото на всички им е било ясно, че това е непосилно за въстаниците

  I shave with Occam's razor
 54. 54 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Голям българин, патриот, с голямо его, но натрупал голямото си богатство като снабдител на руските войски...
  —цитат от коментар 44 на hamiltonf


  Статията е за Стефан Стамболов, а не за Христо Георгиев! Отново си неадекватен на тема българска история

  I shave with Occam's razor
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  България съществува като държава благодарение на Стамболов. Ако не беше той щяхме да сме руска провинция, задунайска губерния на руската империя, щяхме да се обезличим така , както сега са обезличени народите в състава на РФ. Ботев и Левски щяха да бъдат забравени, българите щяхме да сме русифицирани до степен да не си знаем родния майчин език.
  В сегашната ни историография тези неща за Стамболов не се казват , а напротив , той се представя в негативна светлина, защото българската история е писана от руснаци.

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вместо първи да тролиш, продажний Иване,
  недостоен за достойното име на свети Иван (Йоан) Рилски,

  прочети какво британският дипломат и журналист Битман
  е писал в книгата си "Стамболов. Биография.":

  "Въстанието в Стара Загора (1875), това в Търново, в Панагюрище и най сетне онова в Копривщица, което предизвика кланетата,
  бяха все дело на младата българска партия, която действаше изключително
  по своя инициатива и на своя отговорност."

  Българска партия.

  И: в Стара Загора (1875) и Търново (стара Бэлгарска столица и роден град на Стамболов)
  е имало Въстания против османската власт (Година) преди Априлското (1876).

  До коментар [#1] от "Ivan Prodanov":

  А разказвали се къде Стамболов се е крил по време на Априлското въстание?

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Знае ли човек...
  Национален Фронт за Спасение на България не е шега работа.
  Стамболов и Симеонов такъв отпор биха оказали на савецкия поп Гундяев... бедна ни е фантазията

  До коментар [#20] от "von_seeckt":
  До коментар [#14] от "von_seeckt":

  Тая тъпа руска опорка "ако не си руски слуга, значи си западен/американски слуга"
  не ви ли омръзна?
  —цитат от коментар 18 на Yard

  Няма опорка тук, а горчива истина.
  Един Стамболов никога не би допуснал своеволията на днешния американски посланик.

 58. 58 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  В продължение на 45 години Стефан Стамболов беше зачеркнат от българската история заради своята крайно русофобска политика. Нещо повече. Той беше изтрит от паметта на българина. За него нямаше филми, нямаше книги, нямаше паметници. Комунистите не можеха и да фашист да го обявят, защото е умрял много преди фашизма. Затова просто го изтриха.

  Но след 10 ноември минаха вече 30 години, а България още не е реабилитирала своя велик политик. Единственият му паметник е в онази градина в София. Никъде другаде няма голям монумент. Няма и игрален филм за живота му. България още не е оценила политическите успехи на този велик българин. Ако не беше той, щяхме да станем руска провинция много преди 9 септември.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK