Криворазбраният патриотизъм и езикът на омразата

Дете присъства на шествието в Стара Загора.

© Адела Медия

Дете присъства на шествието в Стара Загора.Студенти и преподаватели се разполагат в Новата конферентна зала в Софийския университет. Поводът е прожекцията на документалния филм на Адела Пеева "Да живее България" и дискусията, която ще последва. Обстановката е спокойна, а на всяка седалка са поставени листовки за шествието за правата на жените, което ще се състои на 8 март.


Изведнъж в помещението влиза група от 30-на членове на Българския национален съюз (БНС). Повечето са облечени в черно, а на вратовете си носят шалчета в бяло, зелено и червено. Няколко от тях заемат места до вратата.


Атмосферата става напрегната. Хората шушукат, разменят си недоумяващи погледи - едва ли някой е очаквал приъствието на националисти в университета. Това лесно може да се обясни - сред тях са героите на филма, който е посветен на границата между патриотизма и национализма. В него са показани част от организаторите на "Луковмарш", които са в редиците на гостите, повдигнали градуса на академичната среда. Друга основна тема в "Да живее България" е национализмът в училищата и апатичността на възрастните към този проблем.
Присъства и Пламен Димитров - един от лидерите на БНС. Междувременно млада преподавателка предупреждава охраната на университета да бъде готова в случай на физическа агресия от страна на националистите.


Филмът е представен от Владислав Петков, член на Студентското общество за равенство, създадено след хомофобска заплаха в границите на университета. Събитието е част от проекта "Патриотизъм, национализъм и език на омразата".


Час по-късно на екрана се развява знамето на Европейския съюз и минават надписите на филма. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Ирина Недева, а нейни участници - професорът по културна антропология Ивайло Дичев, историкът проф. Искра Баева и самата Адела Пеева.


Корените на национализма


Ирина Недева се пита дали филмът е актуален спрямо политическата ситуация - присъствието на Патриотичния фронт в управлението. А Ивайло Дичев е гледал "Да живее България" за втори път. При първата си среща с филма той е бил стреснат и уплашен, а сега по-скоро е изпъкнала възстановъчната част - маскарадът, темата за прабългарите. "Хората в България нямат настояще и търсят къде да се проектират. Защо не направят нещо друго - да измислят песен, да засадят дръвче?", пита се той.


При второто гледане на филма Дичев акцентира върху възстановъчната част.

© Адела Медия

При второто гледане на филма Дичев акцентира върху възстановъчната част.


Групата от националисти реагира бурно, а Недева се опитва да разясни, че публиката ще се включи по-късно в дискусията. Тази ситуация ще се повторя често. Журналистката ще моли да се спазва нормален тон и хората да се излушват. Нещо трудно постижимо поради идващия от групата от БНС шум.


Основният въпрос за Искра Баева е за каква България става дума и по какъв начин национализмът се употребява от различни партии и организации. Тя отбелязва и че "Да живее България" е заснет в копродукция с Българската национална телевизия, която досега не го е излъчила.


Ивайло Дичев се колебае дали зрителите схващат посланието или възприемат едно към едно мненията, изказани във филма. "Национализмът при нас се превърна в кланов принцип, разпадаме се на етноси, групи, градове. Това е страшното", казва той, а друго, не по-малко страшно, е вината на възрастните за развиването на тези наклонности в младите.


За Искра Баева опасното е, че големите промени се извършват от малки групи, които успяват да увлекат другите. И тъй като една от типичините патриотични фрази е: "България на три морета", тя задава въпроса: "Когато си върнем земите, какво ще направим с жителите?". Ивайло Дичев акцентира върху егоизма: "Не може човек да бъде българин, ако единственото, за което мисли, е да вземе територии."


Националистите изкрещяват: "Това са лъжи", а русокоса жена на около 60 години с висок тон заявява: "Това са бащините ни земи, не са някакви територии." Дичев и Баева на няколко пъти са наречени "така наречени професори" от страна на недоволните.


"Патриотизмът е нещо, което предполага солидарност и щедрост. През 19 век в Америка патриот и филантроп са синоними. Проблемът е, че не възпитаваме децата в щедрост", отбелязва Дичев.


Позицията на националистите


След многобройните опити да се включат в разговора чрез викове микрофонът е в ръката на Цветелин Пенков - един от организаторите на "Луковмарш". По-ранна реплика на Баева за реабилитирането на фашисти като Луков е предизвикала крясъци от страна националистите, че генералът не е фашист.


Факелно шествие.

© Адела Медия

Факелно шествие.


Цветелин Пенков отбелязва с недоволство, че националистите от БНС нямат достъп до подобни дискусии и до медиите. "Защо толкова години никой не се обърна към нас? Защо не дойде в нашия офис? Никой няма да бъде пребит, убит, обесен", недоумява той.


"Враг ли сте на ромите, евреите и бежанците?", пита Недкова, тъй като в залата са прозвучали реплики на открит расизъм и антисемитизъм. "Ние се определяме спрямо любовта си към нашия народ и всичко, което правим, е да защитаваме неговите интереси", опитва се да убеди публиката Пламен Димитров, също един от лидерите на БНС.


А дали двама мъже, които се целуват на улицата, са врагове на страната? "Против България са гей парадите и това, което показвате пред обществото", категоричен е един от националистите.


Езикът на омразата


Повечето коментари на присъстващите на дискусията са по отношение на омразата, показана във филма. Според едно момиче негативните чувства в българското общество се насочват не към управляващите, а към малцинствата. "Не може да има толерантен национализъм", клати глава историкът Петър Петров. За Ангел Златков омразата е водещата сила на всяка крайна идеология, а филмът показва, че учителите подклаждат тези настроения сред учениците си.


За Адела Пеева е престъпление да насаждаш подобни чувства сред младите хора. "Имам такъв упрек към моите герои. Че те малко повечко насаждат омраза. Иначе са добри момчета", обръща се към националистите тя.


Пламен Димитров отговаря на въпрос кога "добрите момчета" биха употребили насилие. "Когато физически са застрашени нашите близки или ние. А не дай си Боже, когато отечеството ни е нападнато от външен враг", казва той.


Разговорът приключва с мнението на етноложка, че трудно се води дебат, когато се чуват толкова освирквания. Във филма тя открива реакция към разпадащите се социална система, държава и общество. И това я плаши.


След края на дискусията отново настъпва момент на напрежение. Студенти се уговарят да напуснат университета заедно - страх ги е да не бъдат пребити от националистите.;


Учениците


Два дни по-късно над сто ученици от 9-ти и 10-ти клас се събират в залата на 97-мо СУ "Братя Миладинови" в "Люлин". Те се боричкат, шегуват се един с друг, но когато пред тях застава директорката на училището, шумът изчезва и настава тишина.


"За нас е важно да покажем филма, защото имаме ученици роми, но нямаме тези проблеми. Искаме да покажем на децата живота навън. Вие трябва да сте подготвени, ако се сблъскате с този проблем", обръща се към учениците тя.


300-метрово за 3-ти март в Стара Загора.

© Адела Медия

300-метрово за 3-ти март в Стара Загора.


По време прожекцията в залата периодично отеква смехът на учениците, предизвикан от определени реплики. А лицето на едно момиче се разкривява от отвращение, когато на екрана ученик-неонацист показва снимка на ръка на евреин, подаваща се от пещ в концлагера Аушвиц.


Филмът е свършил. "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност. Кой е кацал тези думи?", пита учителката по история. И тъй като учениците мълчат, издава отговора - Васил Левски.


Престъпността и дискриминацията


Първият въпрос е: "Каква е разликата между циганската и българската престъпност?" Според Адела Пеева няма добра или лоша престъпност, а има закон, който би трябвало да се спазва. Ученичка не разбира защо във филма са показани крайните националисти, а не и по-умерените патриоти. Това е умишлено решение на режисьорката. "Права сте, не съм показала истинския патриотизъм, но вече не знам кой е", признава тя.


"Трябва ли филмът да повлияе по някакъв начин на обществото?", интересува се една ученичка. Отговорът на Пеева е директен: "Да, в момента този филм влияе върху вас."


Робърт, ученикът, който отговаря за микрофона, също взима думата. На него не му допада заявената от героите дискриминация към другите етноси. "Аз съм ром и почитам българските обичаи. И съм горд, че съм българин. С какво това, че съм ром, ме отличава от един българин. Чух едно изречение: "Да махнем циганията от нашата държава." И какво ще промени това?", пита той."През 30-те години никой не е усещал какво предстои. Пътят, по който се е стигнало до това нещо, е езикът на омразата. В момента виждаме подобно нещо. Мнения като това, че циганите са виновни за всичко", отбелязва млад учител.


Каквито и да сме, ние сме хора


Микрофонът се озовава в ръката на момиче, което говори с треперещ глас - сякаш всеки момент ще заплаче. "Никой не си избира родителите – баща ми е ром, майка ми е българка. Каквито и да сме, ние сме хора. И трябва да си обичаме родината", успява да си върне самообладанието тя, а нейните съученици аплодират изказването й.


"Заради теб направих филма. Да знаеш, че не си сама. Не можем да избираме и родината си", окуражава я Пеева.


Учениците се питат как се формира национализмът. Какво е това вторачване върху събития отпреди толкова години. "Това е криворазбраният патриотизъм. Спекулацията с турското робство не е патент на днешния ден", коментира Адела Пеева. Тя разказва за преименуването на българските турци по времето на социализма. А днес според нея голяма роля играят футболните фенове, които биват употребявани за политически цели и отсъствието на истинска политика за приобщаване на ромите.


"Каква искате да е съдбата на този филм", пита накрая учителката по история. "Да не остане актуален, както други мои филми. Това би означавало, че нищо не се е променило", завършва Пеева.


Учениците ръкопляскат и се разотиват. А "Да живее България" ще продължи да обикаля по градове и училища и да е повод за дискусии.

Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Соросоиди. Познават се по извъртането на фактите и термините. "Език на омразата" е всеки език, съдържащ омраза, независимо дали е породена от личностно, политическо, идеологическо, етническо, религиозно, полово, възрастово и пр. естество.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Права сте, не съм показала истинския патриотизъм, но вече не знам кой е?
  -------------------
  Ми като не знаеш - кой е дал пари, да правиш филм за патриотизма !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  ,, "Ние се определяме спрямо любовта си към нашия народ и всичко, което правим, е да защитаваме неговите интереси", опитва се да убеди публиката Пламен Димитров, също един от лидерите на БНС."

  Какви подръжатели сте? Когатп вашият върховен повелител, Мусолини, налага националистическата ръкавица на Италия той включва в границите на националното всички чужди групи, които се трудят в името на общото.

  И днес е така в Италия. Когато Матео Салвини каже "трябва да ядеме повече Италианска храна" той всъщност показва подкрепата си към чуждите мигранти, които обработват доматените Италиански ниви за 3 евро на час.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 4. 4 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Дневник - хайде престанете. Какво искате? Джендъри ли?

 5. 5 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Популистите печелят като говорят за едно национално минало, което никога не е съществувало. Полша, Унгария, Италия, Обединеното Кралство и всяка друга европейска държава могат да спечелят през 21-ви век единствено ако се обединят с други държави, за да формират една по-голяма организация. Само тогава те ще могат да се справят с предстоящите проблеми.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#3] от "Kiril":

  "Вашият върховен повелител Мусолини"... Както твоя върховен повелител Мамон, нали?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник - хайде престанете. Какво искате? Джендъри ли?
  —цитат от коментар 4 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  по-добре от фашаги

 8. 8 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  Ивайло Дичев пак е приказвал глупости с благ тон - за да скрие факта, че е въпиющо некомпетентен по всяка една нормална тема.

  Боже, и такива хора са професори в СУ?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Изобщо не схващаш какво е искала да каже жената!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Не знам защо тези конници са се дегизирали като татари.

 11. 11
  stein
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Защо никой от тези грантаджии като автора на статия не критукува "национализма" на хората в САЩ?
  Защо има толкова много окачени американски знамена по къщи , улици и общестени сгради? Защо автора не осъжда този шовинизъм?

  Какво е национализъм?
  Аз друга нация така да хвалипръцка за себе си като американската не съм виждал .

  Даже Обама преид време хвалипръцна , че Америка е ИЗКЛЮЧЧИТЕЛНА страна:

  https://eu.usatoday.com/story/news/world/2013/09/24/obama-america-exceptionalism-putin-un/2861129/
  Obama tells the world: America is exceptional


  Автора мълчич като ... , не критикува нациионализма на америка.

  Това показава какво се иска :
  - едни нации да се усилят
  - други нации да се отслабат; отслажбени може и да се ликвидират в едно по далечно бъдеще

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  "Ученичка не разбира защо във филма са показани крайните националисти, а не и по-умерените патриоти. Това е умишлено решение на режисьорката. "Права сте, не съм показала истинския патриотизъм, но вече не знам кой е", признава тя."

  Това умишлено решение на режисьорката дали не е грантово мотивирано?
  И цял пропаганден обучителен филм, произведен от човек, който си признава открито, че не е компетентен по темата.

 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#12] от "WWW":

  Патриотизъм не означава национализъм, драги, колкото и разни разпенили се национал(социал)истчета да опитват да ги изкарат равнозначни...

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Любопитно

  Достатъчно е само да прочета името "Искра Баева" и да спра да чета.
  Докога тази ще продължава да ръси лъжи, инсинуации, многократно опровергавани от нейни колеги историци ("колеги" трудно казано за подобен индивид) в живи предавания на ИСТОРИЯ.БГ?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Не знам защо тези конници са се дегизирали като татари.
  ========
  Не знаеш ли?
  Хе.... Моите съболезнования....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":Не знам защо тези конници са се дегизирали като татари.========Не знаеш ли?Хе.... Моите съболезнования....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Ми не знам.
  Ние българите сме европейци и немаме нищо общо с татарите.

 19. 19 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Едно си баба знае, едно си баба бае. Чак се чудя от къде да започна. Първо, фашисти в България не е имало. Второ, ген. Луков е невинна жертва на комунистите. Трето, той ей така между другото се е борил срещу расизма и е защитавал евреите с дела. Нещо, което не може да се каже за неговите убийци или пък за тези, които сега го наричат "фашист".
  Като сме започнали с факти. Турското робство е било ужасно за много от хората, които са попаднали в Османската империя (не само българите). Кръвен данък е имало. Много от момчета взети насила не са имали щастието да попаднат в еничарския корпус, а са били кастрирани и съвсем буквално са били давани като роби на богати семейства.
  През ‘30те в България съществуват патриотични организации на българите мохамедани например. Вълна на “език на омразата” не е имало, или поне не към българските граждани с небългарски етнически произход.
  Добре е да се отвори темата за това, че етноса на даден престъпник не би трябвало да има значение. Но той има и циганите са привилегировани само и единствено защото за цигани. За щастие не е като в други държави (В Германия например юристите обясняват, че законите не важат за ромите, така както важат за всички останали, това е съвсем официално правото в тази страна).
  Между другото не знам дали гейовете или ромите са против България. Но либерастите и необолшевиките определено са. Те редовно изказват мнения колко лошо било да си патриот и как не трябва да има публични прояви на отбелязване на факти от българската история. Когато имат възможност, те ще ти кажат, че няма значение кога е основана държавата България или че не бива да е веят български знамена.
  Но не зависимо дали си патриот, не зависимо дали обичаш България като държава и дали изобщо си българин в какъвто и да било смисъл на думата (било етнически, било по паспорт или просто по чувство) ти си длъжен да уважаваш, знаеш и помниш историческите факти. Единственият учител, който обществата могат да имат, е историята. А когато всеки пълнолетен има право на глас (което е така в почти всички страни в света, изключения са само Северна Корея, Венецуела и някои други) следва да имаш и задължения. Щом имаш претенции да определяш съдбата на държавата си, то ти трябва да знаеш на първо място историята и то не само на своята страна.
  Всъщност не зависимо дали си българин, ти си длъжен да пазиш и уважаваш българската култура и българския етнос. Всеки човек е длъжен да пази многообразието в света, защото е ЕДИНСТВЕНАТА причина да се развие универсалната Западна култура (за това и именно ще е много хубаво, ако руснаците, насила разселени в Латвия и Естония се приберат в Русия). За справка можете да прочетете книгата на Пол Кенеди. За това и след като глобализацията стана толкова чувствителна се наблюдава рязък скок в липсата на обективно мислене у масата хора и “вярата” в какви ли не свръхестествени “феномени”. Пример за това няма нужда да давам, но все пак ще спомена антиваксърското движение.

 20. 20 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Целта на статията, и на всики подобни , е удар по самоувствието на България.

  Да се демонизира доброто говорене за България и българите, за историята и , за достиженията и .
  Да се охулват българите и БЪлгария, да и се намират кусури и да се критикува за всичко.

  Целта на автора, Днвеник и АзБ е отслабване на държавата България, и демографско свиване.
  На края , когато е достатъччно слаба - ликвидационен удар и край.
  След 30-40 години може би

 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  На мен статията ми хареса. И едно от момичетата е право - не можем да си изберем родителите, както и държавата. И вината не е наша. Ще стане наша, когато не се опитаме да променим държавата си, евентуално и родителите си.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Хан Аспарух е носил такива дрехи.....
  Защо се страхуваш от националното облекло на оригиналните българи.... Bulgar türkleri......
  Напиши го това в гугъла и цялата истина ще се появи....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Днешните европейци живеят предимно с един [основополагащ] мит, дори с двоен мит. Единият мит казва: Някога бяхме национални държави. Другият мит гласи, че националните държави са извлекли поука от миналото и затова са започнали да си сътрудничат. Но всъщност това не се е случвало никога. Онова, което се случи, беше нещо друго: през двайсети век се разпадна цяла поредица от европейски империи, независимо дали става дума за териториални или морски империи, за Третия райх на нацистите или за Съветския съюз. А онова, което остана от тези империи, намери новия си път първо в търговските зони, а след това в европейските политически институции.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Патриотизъм за мен е да се дигнеш, да протестираш, да се бориш и да изискваш от властимащите примерно да осъдят продажниците на дюните по морето и заграбилите ги мафиоти, да се върнат тези земи и да се пазят. А не да си лепнеш лепенка на колата "Нито крачка назад, България е зад нас!".

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Заради езикът на омразата някои чешат коня пред парламента... и продължават като гледам...

 26. 26 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  - Карай, карай, карай! Блъскай, майка му стара, пред нищо недей се спира, пред нищо! Блъскаай! - гърми Данко Харсъзина

 27. 27 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  "Ученичка не разбира защо във филма са показани крайните националисти, а не и по-умерените патриоти. Това е умишлено решение на режисьорката. "Права сте, не съм показала истинския патриотизъм, но вече не знам кой е", признава тя."Това умишлено решение на режисьорката дали не е грантово мотивирано?И цял пропаганден обучителен филм, произведен от човек, който си признава открито, че не е компетентен по темата.
  —цитат от коментар 14 на Jesuit


  Всъщност заглавието на статията е кратка резензия на филма -
  Криворазбраният патриотизъм,
  демонстриран от некомпетентната режисьорка

 28. 28 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник - хайде престанете. Какво искате? Джендъри ли?
  —цитат от коментар 4 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Иска слаба, деморализирана, демографски отлабена, бедна Бълагрия.

  И по голям дял на хора с не-български етнически корен, пожелателно да с мюсулмани.

  Това иска Дневник, тоест разбирай АзБ, тоест Запада, тоеат елита на Запада,

 29. 29 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "palav_nik":

  Хмм...грешката се получава от това, че по-вечето патреоти днес поставят знак за равенство между ПРАбългари и българи.
  На снимката...конник дегизиран като номадски конник... просто казано тюрк...
  Това всъщност е феномен срещан и в други народности...

  П.П....погрешно мнение е, че тюрките са монголоиди.....

  "More Majorum"
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#18] от "palav_nik":
  Ми не знам.
  ======
  Ми съболезнования.... нали казах.....
  Сещай се сам.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":Хан Аспарух е носил такива дрехи..... Защо се страхуваш от националното облекло на оригиналните българи.... Bulgar türkleri......Напиши го това в гугъла и цялата истина ще се появи....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Първо, Аспарух не е хан. Баща му е патриций, а синът му е цезар.
  Второ, българите никога не са носили татарски дрехи.
  Трето, българите са европейци, а не татари или тюрки и това вече многократно се доказа от проведените генетични изследвания.

 32. 32 Профил на baxxtraxx
  baxxtraxx
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Отвратителна пропаганда. СУ продължава да дълбае дъното.

 33. 33 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Ужас! Сле като прочетох за инициативата на двамата наследствени и активно действащи комунисти Ивайло Дичев и Искра Баева, разбрах, че ще има изкривяване на историческите факти (Ген. Луков), ще има манипулации и ще има прослава на "най-българската" и "най-патриотичната" партия - тази на безродните комунисти.
  Абе патриотизъм по руски!

  Пазете се от доносника vesolr
 34. 34 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Никога не съм бил бг патриот. Някак си не ме влече да съм бг патриот.

 35. 35 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#18] от "palav_nik":Хмм...грешката се получава от това, че по-вечето патреоти днес поставят знак за равенство между ПРАбългари и българи.На снимката...конник дегизиран като номадски конник... просто казано тюрк...Това всъщност е феномен срещан и в други народности... П.П....погрешно мнение е, че тюрките са монголоиди.....
  —цитат от коментар 29 на Lumberjack


  Хората, които хем говорят тюркски езици, хем имат монголоидни черти са много малко и вероятно са се появили след Чингиз хан (поне повечето). С други думи като видя конник с дръпнати очи, особено ако трябва да представлява някой от ранното Средновековие, автоматично приемам, че това е човек, говорил на монголски езици, не "тюрк". Хуните вероятно са били такива. То е възможно и тогава да е имало монголидни "тюрки" (или изобщо хора, които изглеждат като монголоиди, но не говорят монголски език), но е много малко вероятно, особено в Европа.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#31] от "palav_nik":

  Първо, Аспарух не е хан. Баща му е патриций, а синът му е цезар.
  ======
  Аха..... а дядо му маркиз не беше ли.... 👏👏👏
  После на македонците кусури търсите..... бетер сте от тях....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Криворазбраният патриотизъм е идиотизъм.
  —цитат от коментар 11 на stein


  Да се правиш на патриот е най-лесния начин за да влезеш в парламента.

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  е. "Хората в България нямат настояще и търсят къде да се проектират.
  __________________
  Ивайло Дичев ние много добре си го знаем, не е нужно да се навлиза в детайли ,че го друса толератно-либерални ентусиазъм. След като народа без протест приема правителството да си купуват българо-македонски речници за комуникаци в НАТО и ЕС с така наречената Северна Македоня, значи такива либертоносни халтурчици като Дичев са свършили добра работа за антибългарските НПО!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Някой пак е лапал грантове, не разбраха тези хора, че битката за душите на хората вече я загубиха, защото никой вече не им вярва и всички занем, че са просто едни продажници

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":
  Виж сега това ,че у нас има турци,евреи,цигани и такива като Дичев се дължи на безкрайната търпимост,доброта и толерантност на българите!
  Примерно във всички съседни страни през последните 100 години се е наблягало на физическото им унищожение и асимилацията, справки - Тракия,Беломорието,БЮРМ и ,западните покрайнини и Северна Добруджа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Някой пак е лапал грантове, не разбраха тези хора, че битката за душите на хората вече я загубиха, защото никой вече не им вярва и всички занем, че са просто едни продажници
  —цитат от коментар 39 на dlh48570945


  Това че си роден в бг неозначава, че трябва да си български патриоти.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#31] от "palav_nik":

  Трето, българите са европейци,
  ========
  И още нещо..... докато не са ме баннали....
  Българите са едни от първите народи приели Исляма...
  Но не оная малка част, пресекла Дунава, а тия които днес живеят в Чувашия и Кабардинабалхария.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-сетне какво ще ми дращете много-много; напсувайте опозицията, па вер селям. Ами! Какво ще седнем сега да се лигавим с разни философии. И кой ще те разбере! Нали е работата да замажем очи - карай колата. Не е ли тъй ?

 44. 44 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#41:"eminem9876"][/quote]

  Има един въпрос, който съм го задавал на много русофили. Като не ти харесва България, защо не напуснеш тази страна? За русофилите знам, че има място, на което ще са много щастливи. Може би за теб няма страна, която би ти хареса? Честно казано, тогава го разбирам, ако е така.

 45. 45 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#41:"eminem9876"]
  —цитат от коментар 44 на kazushi
  Има един въпрос, който съм го задавал на много русофили. Като не ти харесва България, защо не напуснеш тази страна? За русофилите знам, че има място, на което ще са много щастливи. Може би за теб няма страна, която би ти хареса? Честно казано, тогава го разбирам, ако е така.[/quote]

  Не съм русофил.
  Харесва ми Сащ.

 46. 46 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#45:"eminem9876"][/quote]

  Добре, а защо не отидеш да живееш там?

 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "Хуните вероятно са били такива."

  И хуните са европейци, даже християни.
  Ето какво пише Блажени Йероним (347 – 420)
  „Хуните учат псалтира и греят скитския студ с топлината на вярата: златокосата и руса гетска войска е обкръжена с църковни палатки. Те може би затова се бият против нас с равна на нашата храброст, защото изповядват същата вяра.”

  Редно е да се чете повечко, а не да се пишат свободни съчинения.

 48. 48 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#45:"eminem9876"]
  —цитат от коментар 46 на kazushi
  Добре, а защо не отидеш да живееш там?[/quote]

  Защото нямам виза.

 49. 49 Профил на Баш петко
  Баш петко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  национализмът е за шматароци

 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Някой пак е лапал грантове, не разбраха тези хора, че битката за душите на хората вече я загубиха, защото никой вече не им вярва и всички занем, че са просто едни продажници
  —цитат от коментар 39 на dlh48570945

  Дичев е някакъв, много ниско бюджетен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  "Хуните вероятно са били такива."И хуните са европейци, даже християни.Ето какво пише Блажени Йероним (347 – 420)„Хуните учат псалтира и греят скитския студ с топлината на вярата: златокосата и руса гетска войска е обкръжена с църковни палатки. Те може би затова се бият против нас с равна на нашата храброст, защото изповядват същата вяра.”Редно е да се чете повечко, а не да се пишат свободни съчинения.
  —цитат от коментар 47 на palav_nik


  Определено са изглеждали като монголи. Много азиатци са приели християнството, както и много африканци. Религията не е знак за етнически произход.

 52. 52 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#31] от "palav_nik":

  Първо, Аспарух не е хан. Баща му е патриций, а синът му е цезар.
  ======
  Аха..... а дядо му маркиз не беше ли.... 👏👏👏
  После на македонците кусури търсите..... бетер сте от тях....

  Ето го златният пръстен на Кубрат, даден му император Ираклий, с когото са приятели от младини:
  http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162 :Page:349460

 53. 53 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва и ние да клъвнем по нещо - казва бай Ганьо, - току-тъй на сухо патриотизъм - бошлаф. Я ми кажете вий сега, както стоят работите, като откъде може да се удари най-добър келепир? Ти, Гочоолу, какво ще речеш?

  - Аз ли? Да ти кажа правичката, бай Ганьо, аз пак си оставам на мойта мисъл: да отворим един руски трактир.

 54. 54 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "Определено са изглеждали като монголи."

  Това е само едно голо предположение, което не е подкрепено с никакви извороведски и архелогически доказателства.

 55. 55 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако избора е между мулти-култи и патреоти, предпочитам вторите. По безобидни ми изглеждат във вредите които нанасят.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#52] от "palav_nik":

  Ето го златният пръстен на Кубрат, даден му император Ираклий
  =========
  Ми то от там е почнало дебългаризирането.....
  Титли, пръстенчета, ордени.....
  Сменете името на държавата.... и ще сте рахат.....

  Ааа.... да не забравя......
  И после докладвайте на днешните "Ираклий" овци..... че мисията е успешно изпълнена...

  Bukalemun
 57. 57 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#52] от "palav_nik":Ето го златният пръстен на Кубрат, даден му император Ираклий=========Ми то от там е почнало дебългаризирането.....Титли, пръстенчета, ордени.....Сменете името на държавата.... и ще сте рахат..... Ааа.... да не забравя...... И после докладвайте на днешните "Ираклий" овци..... че мисията е успешно изпълнена...
  —цитат от коментар 56 на eti mehter


  Е, това нема да стане щото така му харесвало на некой си поганец.

 58. 58 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тоя университет да не е станал собственост на Шорката? Как си позволяват да мътят мозъците на студентите с тази помия на Вела Пеева партизанката?

 59. 59 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  "Определено са изглеждали като монголи."Това е само едно голо предположение, което не е подкрепено с никакви извороведски и архелогически доказателства.
  —цитат от коментар 54 на palav_nik


  Приск например споменава, че хуните са ниски, с големи глави и "малки" очи. Йорданес също спомева очите и ниския ръст когато говори за Атила. Също хуните са описвани като "грозни".
  От Согдиански надписи пък знаем, че Хунну и Хуните са едни и същи хора.

 60. 60 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1332 Любопитно

  До коментар [#55] от "Медиен манипулатор":

  Ами между разврат и педерастия или националсоциализъм и милиони избити какво предпочиташ?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 61. 61 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ген Луков е изключително противоречива личност.Герой от войните, бих казал национален герой, който в последствие става върл привърженик на националсоциалистите и Хитлер .Да му ръкопляскам е все едно да ръкопляскам на Хитлер, че ни е върнал част от Добруджа.Съжалявам, има доста по-добро книга исторически фигури.И доста по-малко противоречиви.А относно това , Дичев , Баева и сие да говорят за патриотизъм, то е все едно Хитлер да говори за братските чувства към евреите..Пълен нонсенс.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 62. 62 Профил на cux58527676
  cux58527676
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Режисьорката е забравила за т.нар. тихо мнозинство, което е определено е умерено. Когато се показват такива филми, се създава впечатлението, че съществуват само крайности, което налага противопоставяне между хората: или си с нас, или против нас. Какво да кажа аз, който поддържам мнения и от двете страни?

 63. 63 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя университет да не е станал собственост на Шорката? Как си позволяват да мътят мозъците на студентите с тази помия на Вела Пеева партизанката?
  —цитат от коментар 58 на кокошката


  Слаба работа. Давай, блъскай, Харсъзино! Дневнки трафик трябва да прави от тебя!

  Па да не забравиш да туриш и фаталния за българския народ. ... всички до един стават на крак... и... таквозинака... със сълзи на очите... и тъй нататък.

 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Я стига с тоя “патриотизъм”! Не видяхте ли какви ги матвориха “патриотите”? Пенсии и заплати йок, патерици за изтребители! Ако воеводата трябва да се изхранва със занаята си (историк), ще стане мазало! Е, правиш предизборна за пенсии и заплати, после козируваш за хвърчилата, и понеже такъв ти е моделът, се изправяш пак пред тези, дето трябва да те легитимират на хранилката! Оди си, воеводо, ти май най-много си отврати избирателите!

  Мърфи е оптимист!
 65. 65 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Ген Луков е изключително противоречива личност.Герой от войните, бих казал национален герой, който в последствие става върл привърженик на националсоциалистите и Хитлер .Да му ръкопляскам е все едно да ръкопляскам на Хитлер, че ни е върнал част от Добруджа.Съжалявам, има доста по-добро книга исторически фигури.И доста по-малко противоречиви.А относно това , Дичев , Баева и сие да говорят за патриотизъм, то е все едно Хитлер да говори за братските чувства към евреите..Пълен нонсенс.
  —цитат от коментар 61 на Noise


  Първо, какво лошо има в това, че ни е върната Южна Добруджа. Второ, на американците ли да ръкопляскаме, които са пускали бомби играчи с цел да избиват деца, а не възрастни.
  Трето, Луков е бил противник на нацистите и далеч не е бил очарован от съюз с тях. Според мен заради такива хора Източна Европа пада под властта на СССР.

 66. 66 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#44] от "kazushi":

  Доста глупав въпрос.Като не ти харесва нещо се стараеш да го промениш към по-добро, не да бягаш и да се криеш като последният лалугер..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 67. 67 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#44] от "kazushi":Доста глупав въпрос.Като не ти харесва нещо се стараеш да го промениш към по-добро, не да бягаш и да се криеш като последният лалугер..
  —цитат от коментар 66 на Noise


  Добре, ама на него не ми харесва. На мен обаче България ми харесва и не искам да се променя. Защото ако и България стана като САЩ за такива като мен няма да има място къде да отидат.

 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#65] от "kazushi":

  ВЕрно ли?

  22 юни 1942 г. Телеграма по повод годишнината от нахлуването на Хитлер в Русия:

  "По случай историческата дата 22 юни, когато започна борбата за спасението на Европа от болшевишката опасност, и по случай блестящите успехи на вашата армия на Източния фронт, Ви поздравявам от името на Съюза на националните легиони на България и лично от свое име, и желая по-нататъшни успехи на Третия райх. Ние ви уверяваме, че в борбата винаги можете да разчитате на българските легиони, които са верен последовател на националсоциалистическото движение. Да живее Германия, германският народ и неговият фюрер Адолф Хитлер!
  Водач на националните легиони на България генерал Христо Луков."

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#67] от "kazushi":

  Стоиш и се бориш за възгледите си.Нищо не идва даром на този свят.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 70. 70 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#67] от "kazushi":Стоиш и се бориш за възгледите си.Нищо не идва даром на този свят.
  —цитат от коментар 69 на Noise


  Не. Защото аз вече съм се преборил за моите възгледи, защото трябва да ги губя?

  За Луков ето какво казва доц. Стоянов https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/18/1769053_lukovmarsh_-_mejdu_neonacizum_i_rodoljubie_v_centura/

 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  ПАТРИОТИЗЪМ! НАЦИОНАЛИЗЪМ! ШОВИНИЗЪМ! Три думи, с различно съдържание. Често се употребяват погрешно. Аз съм патриот и националист, но не съм шовинист. Аз съм българин и се гордея с приноса ни в световната култура и история. Това прави ли ме лош? Да, има добри и лоши моменти в историята ни. Не мога да ги променя, но ги приемам. Реалностите са такива. Според мен, патриотизма и национализма означават, да се постараеш страната ти да се развива успешно. Да няма вътрешни противоречия, които могат да доведат до разпада ѝ. Да се стараеш да коригираш, доколкото е възможно, глупостите на политиците. Има още много, но считам, че това е достатъчно. Показаните в статията личности според мен, се определят от третата дума - шовинист. Така го разбирам - може де греша и не ангажирам някой с моето мнение.

 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#70] от "kazushi":

  Хехе, очевидно не си се пребориш, щом се опасяваш да не ги загубиш.Какво казва този и онзи е без значение.Има документи, я които много ясно се вижда що за стока да били т.нар. патриотични формации през 30-те и началото на 40-те години.Има програмите им, апелите им, декларациите им.До един поддръжници на фашизма и националсоциализма.Предполагам , за някои е романтична част от историята, но фактът е , че милиони са загубили живота си заради тези идеологии, а Европа е била разрушена.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#72] от "Noise":

  Само да не забравя и другите отрепки, привърженици на Гошо Тарабата.Национални предатели, терористи и откровени слуги на друг човеконенавистен режим, какъвто е т.нар болшевизъм на Сталин.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#70] от "kazushi":Хехе, очевидно не си се пребориш, щом се опасяваш да не ги загубиш.Какво казва този и онзи е без значение.Има документи, я които много ясно се вижда що за стока да били т.нар. патриотични формации през 30-те и началото на 40-те години.Има програмите им, апелите им, декларациите им.До един поддръжници на фашизма и националсоциализма.Предполагам , за някои е романтична част от историята, но фактът е , че милиони са загубили живота си заради тези идеологии, а Европа е била разрушена.
  —цитат от коментар 72 на Noise


  Именно, няма значение какво е казал човекът, а какво е направил. Аз лично ще оставя на професионалните историци да го оценят въз основа на делата му, а не на думите му. Той и Вълко Червенков е писал писма до царя за присъединяването ни към Тристранния пакт.
  Същото така е факт, че и заради Западните съюзници много невинни деца са изгорени живи. А престъпленията на СССР няма смисъл да се коментират.
  Дискусията тръгна от това, че на момчето не му харесва в БЪглария. Ти му казваш да се бори, но дали не е правилно при положение, че на мен ми харесва тук, а на други хора би им харесало в чужбина, да се разделим? На който му харесва в САЩ да живее в САЩ, на който му харесва в Русия да си живее там, а на който му харесва тук, да дойде тук. Така всички ще са доволни и щастливи и няма да се борим един срещу друг.
  Аз лично нямам еднозначен отговор на този въпрос.

 75. 75 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#74] от "kazushi":

  Хех, идеята за глобализация в действие..За съжаление няма как да се допусне всеки да живее където си иска.Досещаш се, ако това се случи, какво ще стане с твоят "рай"..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 76. 76 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слабичко. Чакаме още расистчета с блъснати глави. Нормата е 100 коментара тука.

  Бръснати, извинявам се.

 77. 77 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#74] от "kazushi":Хех, идеята за глобализация в действие..За съжаление няма как да се допусне всеки да живее където си иска.Досещаш се, ако това се случи, какво ще стане с твоят "рай"..
  —цитат от коментар 75 на Noise


  Далеч съм от мисълтта, че ще е рай. Както казах, дори не съм сигурен, че това ще е оптималното решение. Липсата на големи обществени конфликти обаче е хубаво нещо, стига да цената за това не е прекалено голяма.
  И все пак защо и необолшевиките, и либералите имат тази мания да завладеят целия свят? Защо не искат поне едно кътче да оставят за инакомислещите?

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#75] от "Noise":

  От там почна цялата вълна от проблеми.....
  Всеки тръгна безразборно по целия свят....... а това е легализиран хаос..

  Bukalemun
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#77] от "kazushi":

  Защото са анти демократи по дефиниция.И се връщаме отново на тезата, че в този свят нищо не е даденост.И ако не успеем да защитим обществата си, ще сме свидетели на действителност по Оруел.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 81. 81 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alex Prime":

  джендърите за разлика от едни близкоизточни екстремисти които изповядват фашизъм не се плодят. Та при една двойка джендъри има 1 човек + 1 човек = 0 деца и котенце/кученце, докато при г-дата привържаници на Даеш има 1 човек + 1 жена(те не ги считат за хора) + 1 робиня(ако е боец в групировката) = 4-6 деца (плюс минус едно от робинята). Та чисто статистически, наще "фашаги" не са толкова проблем,а са в правото си кряскат. А ако си имал досег с такива(вмро,атакисти и прочие) хора, повечето са работяги и бачкатори и тук таме леко алкохолици и косвени привърженици за легализация на едни зелени субстанций.
  Та причината да са "фашаги" е отглеждането на едно малцинство като гласоподаватели от политическата ни класа, сиреч ако въпросните ни управници не даваха привилегии на въпросното малцинство а ги бяха принудили да спазват закон нямаше да има причина някой не чак толкова грамотен бачкатор да ги мрази посредством платени статий, привилегии и не търсене на отговорност при множество битови престъпления.
  Накратко: разделяй и владей в действие.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 82. 82 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":

  Абсолютно вярно.И това е целта.Събаряне на съществуващата система и замяната и с контролиран хаос.Контролиран от правилните хора.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#65] от "kazushi":ВЕрно ли?22 юни 1942 г. Телеграма по повод годишнината от нахлуването на Хитлер в Русия:"По случай историческата дата 22 юни, когато започна борбата за спасението на Европа от болшевишката опасност, и по случай блестящите успехи на вашата армия на Източния фронт, Ви поздравявам от името на Съюза на националните легиони на България и лично от свое име, и желая по-нататъшни успехи на Третия райх. Ние ви уверяваме, че в борбата винаги можете да разчитате на българските легиони, които са верен последовател на националсоциалистическото движение. Да живее Германия, германският народ и неговият фюрер Адолф Хитлер!Водач на националните легиони на България генерал Христо Луков."
  —цитат от коментар 68 на Noise


  И по какво това изказване се различава от изказванията на Г. Димитров и В. Коларов?

 84. 84 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#83:"bez_ime2"][/quote]

  Това казвам и аз. Думите им са еднакви. И по тях не може да се съди за никого.

 85. 85 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#75] от "Noise":От там почна цялата вълна от проблеми.....Всеки тръгна безразборно по целия свят....... а това е легализиран хаос..
  —цитат от коментар 78 на eti mehter


  "Легализиран хаос" - Ети можеш ли да обясниш какво значи това? Предполагам, че трябва да е противоположност на ислямския фундаментализъм?

 86. 86 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  "След края на дискусията отново настъпва момент на напрежение. Студенти се уговарят да напуснат университета заедно - страх ги е да не бъдат пребити от националистите" _________________________________________________________________Сега си представете същото изречение,но вместо "националистите"беше написано "циганите".Какъв вой щеше да се надигне от "либералите".Иначе те са против езика на омраза.

 87. 87 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#83] от "bez_ime2":

  По нищо.И затова съм сложил и тяхв торбата с боклука в един от следващите постове.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  [quote#83:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 84 на kazushi
  Това казвам и аз. Думите им са еднакви. И по тях не може да се съди за никого.[/quote]

  И аз смятам, че заради думи не може да бъде съден човек (да не говорим, че Луков е застрелян по най-дивашки начин), а само заради действия... За съжаление комунистическото правосъдие не признава подобни принципи...

 89. 89 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Дневник - хайде престанете. Какво искате? Джендъри ли?
  —цитат от коментар 4 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  "Джендърите" поне не те нападат и пребиват за това, че си на различно мнение от тях.

  Националистите го правят.

 90. 90 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#89] от "Vorknkx":

  Правят го идиотите. Агиткаджии,футболни хулиганчета и прочие паплач. Има солидна маса хора които биха попаднали в графа и патриот, но както каза друг коментиращ по-горе те са част от негласно мнозинство.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 91. 91 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Ако избора е между мулти-култи и патреоти, предпочитам вторите. По-безобидни ми изглеждат във вредите които нанасят.
  —цитат от коментар 55 на Медиен манипулатор


  Има организирани туристически обиколки на Аушвиц. Отиди някой път.

  След това отново си задай въпроса кой нанася по-големи поражения.

 92. 92 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#83] от "bez_ime2":По нищо.И затова съм сложил и тяхв торбата с боклука в един от следващите постове.
  —цитат от коментар 87 на Noise


  Всеки има право на погрешно мнение и лош вкус, затова не съм съгласен, че различното мнение трябва да отиде в "торбата с боклука. Още повече, ако погледнеш българското офицерство по това време, 100% е подкрепяло една от двете тоталитарни идеологии. Само 10 години по-късно, 110% от офицерството подкрепя едната тоталитарна идеология...

 93. 93 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#91] от "Vorknkx":

  Пораженията от мултикултитата тепърва ще се оценяват.На твое място не бих бил така категоричен.В евентуален бъдещ сблъсък, породен от безумията им, Аушвиц може да ти се стори като детска градина.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 94. 94 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#91] от "Vorknkx":Пораженията от мултикултитата тепърва ще се оценяват.На твое място не бих бил така категоричен.В евентуален бъдещ сблъсък, породен от безумията им, Аушвиц може да ти се стори като детска градина.
  —цитат от коментар 93 на Noise


  Още не мога да разбера, какви са поръженията от мултикултурата...?

 95. 95 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#92] от "bez_ime2":

  И единствено историята може да отсъди...Гледайки назад и едните, и другите в края на краищата са донесли само страдания за България и няма как да съм ласкав с тях.Лично мнение.Не ангажирам никого.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 96. 96 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#92] от "bez_ime2":И единствено историята може да отсъди...Гледайки назад и едните, и другите в края на краищата са донесли само страдания за България и няма как да съм ласкав с тях.Лично мнение.Не ангажирам никого.
  —цитат от коментар 95 на Noise


  Мисля, че историята вече отсъди - национал-социализма и комунизма отидоха на "бунището на историята"...

 97. 97 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#89:"Vorknkx"][/quote]

  Ами точно обратното е. Антифа са тези, които лепят бележки по улиците от рода на "съседа ти еди-си-кой е нацист", "мрази нацитата", "антифа значи атака", "антифа в атака", "един по мутрата".

 98. 98 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#94] от "bez_ime2":

  Като примерно опит за смесване на общества, които са на различен етап от развитието си , от разбирането си за живота, ценностите и нормите.И евентуалният сблъсък, който може да бъде породен от това?Препоръчвам ти "Да застреляш кучетата" /"Shooting the dogs"/.Просто махни тутси от историята и сложи белите на тяхно място.Казвал съм го сто пъти и ще го повторя:40 000 години еволюция няма как да бъдат прескочени.За някои това може да е расизъм, за мен е обективен факт.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 99. 99 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#96] от "bez_ime2":

  С корекцията, че комунизъм в теоретичният му вид никога не е съществувал.Може би е утопия, а може би наистина е последващ етап от човешкото развитие.. Предполагам никога няма да узнаем.Все пак сме тленни.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 100. 100 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, което смело можем да заключим и от статията, и от коментарите е, че Булгаристаня се фашизира със страшна сила.

  Ясно е, че бръснатите глави са прее*али прожекцията и дискусията. Хората ги е било страх да изразят истинското си мнение.

  Коментарите пък, зачетох първите, все се въртят около мълчливо одобрение на извратеняците-неофашисти и, разбира се, традиционното хвърляне на кал по някакви измислени врагове като "соросоиди" и "джендъри".

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK