Ще започнат ли кабелните оператори да плащат отчисления на "Филмаутор"

На срещата на "Филмаутор" и БАККО присъстваха и представители на СЕМ и CISAC

© Филмаутор

На срещата на "Филмаутор" и БАККО присъстваха и представители на СЕМ и CISACФилмаутор" предприемат стъпки, за да плащат кабелните оператори отчисления на авторите и продуцентите на филми. Днес организацията, която се занимава с авторски и сродни права, започна официални преговори с Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) в Министерството на културата, съобщават от "Филмаутор". На срещата присъстваха представители на СЕМ и Международната конфедерация на Дружествата на автори и композитори (CISAC).


"България е единствената страна - членка на Европейския съюз, в която кабелните и комуникационните оператори не плащат такса за препредаване на филмово съдържание", коментират от "Филмаутор". Според европейското законодателство и българския Закон за авторското право и сродните му права авторите и продуцентите на аудио-визуални произведения имат право да получават възнаграждение от излъчването на техните произведения в България.


Законодателството задължава кабелните оператори да отделят сума от месечната такса на всеки потребител за авторски отчисления. Средствата трябва се изплащат на организации за колективно управление на права, които от своя страна да ги разпределят към правоносителите. Тази практика не се прилага у нас, въпреки че обемът на общите приходи от абонати на платена телевизия за 2017 г. възлиза на 219 млн. лева.
От "Филмаутор" дават пример Словения и Румъния, където отчисленията само за 2017 г. са съответно близо 5 млн. и малко над 4 млн. евро.


За да се определи размерът на дължимото възнаграждение, "Филмаутор" са изготвили икономически анализ и проект за тарифа, които са били представени на срещата в Министерството на културата днес. Това е и първата крачка от преговорите с БАККО.


Проблемът с липсата на плащания към авторите и продуцентите на филми, препредавани в България, може да предизвика санкции от страна на европейските институции.


"Имаме разбирането, че за труда на авторите трябва да се плаща. Трудностите идват от различията в оценка на двете страни. Готови сме за преговори и се надяваме да постигнем баланс между очакванията на авторите и реалните възможности на пазара, тъй като именно този баланс ще гарантира дългосрочните ни отношения", коментира Галя Маринова, председател на УС на БАККО.


"Смисълът на плащането на авторски възнаграждения е да бъдат създавани възможности за нови творчески произведения. Богатството на съдържание е в основата на бизнес модела на кабелните оператори", отбеляза Виктор Божинов, режисьор, продуцент и председател на управителния съвет на "Филмаутор".


"Проблемът има международен контекст. Неплащането на права в България нанася щета и на чуждестранните автори. Няма друга страна - член на ЕС, с подобен хроничен проблем. Надявам се чрез започващия преговорен процес да се сложи край на неспазването на закона", каза Митко Чаталбашев, директор на CISAC за Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2023 Неутрално
 2. 2 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А БТВ и НОВА ще плащат ли?

  Иван Костов е за съд!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4208 Любопитно

  Интересно, какви са разходите за дейността на тези от "Филмаутор"?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  А го ухат сиЧки аутор търтейски организации. Телевизиите нали си плащат

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Поредният опит за рекет, от поредната паразитна организация. От както се накотиха подобни творения, на човешката алчност, вече нито се прави хубава музика, нито читаво кино. Телевизиите сами си финансират прилични сериали, с което компенсират горното безумие.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Интересно, какви са разходите за дейността на тези от "Филмаутор"?!
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Покупката на политици, да гласуват съответните закони брои ли се? Щото други разходи, освен стандартните за поддръжка на офис и няколко служители нямат.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4689 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Големи са им разходите! Като на онези от Мюзикаутор!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  "България е единствената страна - членка на Европейския съюз, в която кабелните и комуникационните оператори не плащат такса за препредаване на филмово съдържание",
  __________
  Е много ясно, нали каналите си плащат!?
  Все едно кабелните канали да искат от рекламодателите отделна тарифа за пренос на рекламите?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  А БТВ и НОВА ще плащат ли?
  —цитат от коментар 2 на Ivan Prodanov

  Абе те нали си правят реклама на "Суджука" хич не им пука, само трябва да хвалят Цветанов и Баце в сутрешната , вечерната емисия и на всеки кръгъл час!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4689 Любопитно

  Телевизията, която излъчва филм нали плаща за този филм! А операторът, който разппостранява телевизионния сигнал нали плаща на тази телевизия! Та кое не е платено?

 11. 11 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 473 Неутрално

  И да започнат да плащат за излъчваната музика ! Няма вече комунистически гратис !

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 12. 12 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#11] от "LiberalToTheBones":

  Съжалявам но за чалга не искам да плащам.

  Иван Костов е за съд!
 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 597 Неутрално

  дреми ми на шлифера и за кабиларките и за тиливизиите и за тиливизорите. сички тиа са за буништето.

 14. 14 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Мда, първо да плащат за филмите отделно. После за музиката във филмите. После - за превода на филмите. После - за шрифта на заглавието и финалните надписи. После - за случайното показване на някой Мики Маус на някой балон, който някое момиче носи на екрана на телевизор, попаднал в кадъра на документален филм...
  И така до безкрайност.
  И не - това не са измислици - това са реални неща, за които търтеите са се наредили на опашка да смучат от производителите на филми. После - лочат от телевизиите. А сега искат и от разпространителите - трети път.
  Всички това го плащаме ние, за да могат някои с няколко дни/месеца "авторска" работа да лочат цял живот, за разлика от някой архитект например, който след всяка сграда трябва да проектира нова - балъка...

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Аз пък имам въпрос, КОЛКО от събраните от тези "правозащитници" пари отиват към творците? Защото един наш състав бяха написали, че за един техен концерт посетен от няколко хиляди души след всичките такси и удръжки са получили от тях общо 60 /шестдесет!/ лева. Да не излезе, че те се грижат за собственият си джоб и творците за тях са само удобен параван.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Най-вероятно от филмаутор ще искат каналите да плащат някакви минимални такси.
  Не ми пука, понеже бг каналите не са част от развлекателната индустрия.

 17. 17 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Мда, първо да плащат за филмите отделно. После за музиката във филмите. После - за превода на филмите. После - за шрифта на заглавието и финалните надписи. После - за случайното показване на някой Мики Маус на някой балон, който някое момиче носи на екрана на телевизор, попаднал в кадъра на документален филм...И така до безкрайност.И не - това не са измислици - това са реални неща, за които търтеите са се наредили на опашка да смучат от производителите на филми. После - лочат от телевизиите. А сега искат и от разпространителите - трети път.Всички това го плащаме ние, за да могат някои с няколко дни/месеца "авторска" работа да лочат цял живот, за разлика от някой архитект например, който след всяка сграда трябва да проектира нова - балъка...
  —цитат от коментар 14 на enterfornone


  Има кино превод. Няма смисъл да се превежда един филм по 100 пъти.

 18. 18 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "България е единствената страна - членка на Европейския съюз, в която кабелните и комуникационните оператори не плащат такса за препредаване на филмово съдържание",__________Е много ясно, нали каналите си плащат!?Все едно кабелните канали да искат от рекламодателите отделна тарифа за пренос на рекламите?
  —цитат от коментар 8 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  В България няма рекламен бизнес. Рекламите се разработват за други пазари а тука просто може да се преведат или да се сложат субтитри.

 19. 19 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Аз пък имам въпрос, КОЛКО от събраните от тези "правозащитници" пари отиват към творците? Защото един наш състав бяха написали, че за един техен концерт посетен от няколко хиляди души след всичките такси и удръжки са получили от тях общо 60 /шестдесет!/ лева. Да не излезе, че те се грижат за собственият си джоб и творците за тях са само удобен параван.
  —цитат от коментар 15 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  За да печелят много пари от концертите трябва да се повиши цената на билетите поне на 300 долара, но това ще предизвика провал, понеже няма да се намерят хора готови да платят тази цена.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  anticomunist
  Рейтинг: 413 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Организациите за групово управление на права като профон, филмаутор и т.н. се грижат за публично използване на произведенията. Примерно когато вие като собственик на кръчма си пуснете радио за фон, дължите пари. И понеже може да си пуснете произвоилно радио, няма как да се разберете с едно конкретно и затова се разбирате с организацията на всички музиканти. Плащате им примерно 1-2 лв на квадрат на година = 500лв за нормална кръчма и си пускате каквото искате. Те ги събират парите, правят сметки кой колко често е пускан (изискват данни от радиа и телевизии) и разпределят - на Лили Иванова 1000лв за 2018, на Графа 500лв, на Майкъл Джексън 100лв ( и ги пращат на организацията която държи неговите права) и т.н.
  Тези организации нямат работа при участия на конкретен изпълнител - тогава си му плащате на него директно както се разберете.

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Що си не искате парите от телевизиите? Те излъчват филмите. Не оператора на кабела.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK