Комикси превземат Чешкия център и Съюза на художниците през март

Комикси превземат Чешкия център и Съюза на художниците през март

© Чешки център СофияИзложби, прожекции, детски работилници и срещи с български и чешки автори - това са част от събития в програмата на Месеца на комикса, който започва от 6 март в Чешкия център и Съюза на българските художници и ще продължи до края на март, съобщават организаторите.


Началото ще постави откриването на изложбата "В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс". Тя ще бъде представена от кураторите Павел Коржинек и Томаш Прокупек на етаж 4 в галерия "Шипка 6". На нея ще бъдат обявени и победителите в младежкия конкурс за комикс на тема "Свобода".


Сред акцентите в програмата са и филмовите прожекции "Комикс и кино", които ще са в Чешкия център всеки ден от 18:30 ч. в дните между 12 и 16 март в рамките на "София филм фест". Ще бъдат прожектирани игралните филми "Кой иска да убие Джеси?" на Вацлав Ворличек от 1966 г., "Четири убийства стигат, миличък" на Олдржих Липски от 1970 г., документалния "Дъга – разкази в картинки" на Мария Николова от 2016 г. и анимацията "Алоис Небел" на Томаш Луняк от 2011 г.
Поредицата ще приключи с детска събота на 16 март от 11 часа, която ще включва прожекция на анимационния филм на Хермина Тирлова от 1977 г. "Приключенията на Фердо мравката", както и работилница за комикси с Ива Груева, за която обаче е необходимо предварително записване.


Комикси превземат Чешкия център и Съюза на художниците през март

© Чешки център София


През тематичния месец в Чешкия център от 17 до 20 ч. ще има и "Комикс кафе", където посетителите ще могат да разглеждат чешки и български комикси.


Във втората половина на март ще има и доста срещи с автори на този вид рисувани печатни издания от Чехия и България. На 18 март издателство "Кибеа" и Петър Станимиров ще представят графичната новела "Пръстена на нибелунга", пресъздаваща средновековния немскоезичен епос. На 20 март ще има и среща с Луцие Ломова, авторката на популярната детска комикс серия за мишките Анча и Пепик, както и на графичните новели за възрастни "Анна иска да скочи" и "Диваците".


На 27 март ще гостува и неколкократният носител на чешката комикс награда MURIEL Войтех Машек - сценарист и художник на комикси, автор на филмови сценарии и театрални пиеси.


Финала на 29 март ще постави чешкият певец, композитор и уличен артист Томаш Мачек с концерт на неговия проект Thom Artway.


Входът за всички събития е свободен, а подробности за програмата по дни и места може да откриете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK