"Фигури" с дълги заглавия, които трябва да бъдат чути

"Фигури" с дълги заглавия, които трябва да бъдат чути

© Credo BonumВ своята нова самостоятелна изложба "Фигури" художничката Севда Семер представя поредица от картини, чиито заглавия са толкова дълги, че отнема време да бъдат прочетени. Затова се налага да бъдат изслушани и така се превръщат в равностойна част от произведенията.


Новите й творби ще бъдат представени в галерия Credo Bonum днес от 18:30 ч. и ще могат да бъдат видeни там до 17 март.


След като продължително време се изразява в текст, преди няколко години Семер започва да рисува. В началото в малък формат и обикновено на страниците на тефтери.
Първоначално големият мащаб се изразява в постоянството и последователността. Така се появява проектът "Един идеален ден" - визуален дневник с 365 последователни рисунки, създавани през цялата 2017 г..


След това тя увеличава размера на изобразителната повърхност. Колкото по-големи стават рисуваните творби, толкова по-големи стават и заглавията.


"Фигури" с дълги заглавия, които трябва да бъдат чути

© Credo Bonum


Думите са на пръв поглед конкретни, но не са разказ. Въпреки това и във "Фигури" има елемент на дневник. В творбите си художничката артикулира предимно усещания, свързани с тялото. Споделя мисли, които циркулират във всеки един от нас, но рядко им обръщаме внимание или сме неспособни да ги изговорим на глас, обяснява кураторът на изложбата Даниела Радева.


"Тялото е скритата тема в тази изложба. Тялото на художника, отговорно за предаването на информация между него и творбата му, е обект на интерес и експерименти още преди Кароли Шниман и още преди Кандински. В едновременната употреба на живописни и пърформативни похвати при Ив Клайн и други художници също главна роля има тялото", пише още кураторът. Тя допълва, че връзката между произведенията на Севда Семер и зрителите е почти "като прегръдка – големите формати и звучащият текст с определена продължителност не позволяват да преминеш бързо покрай тях".


Севда Семер е родена в София през 1990 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури. Работи като художник, писател и журналист. Участвала е в изложби и проекти в България, Канада, Испания и Англия. Част е и от резиденцията за визуални артисти на лондонското студио за печат с ризограф Hato Press през 2017 г.. Нейни предходни самостоятелни изложби са Wide Cube в галерия 0GMS през 2014 г., "Скорошни картини" в галерия 2.0 през 2017 г. и "Един идеален ден" в галерия "+359" през 2018 г..


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK