Александър Морфов: Революционното вдъхновение на България свършва с ентусиазма на третата чаша

Александър Морфов

© Юлия Лазарова

Александър МорфовКогато спектакълът "Хъшове" бъде изпълнен пред публиката на 22 март, това ще е неговото представление номер 300 на сцената на Народния театър "Иван Вазов". По този повод, както и по повод националния празник 3 март, неговият режисьор Александър Морфов говори за загубените си надежди по България, която нарича "страната на живите мъртви" в интервю за Би Ти Ви, излъчено навръх празника.


За предстоящото юбилейно представление на "Хъшове" Морфов, който наскоро отбеляза юбилей на "Животът е прекрасен" в Народния театър и на "Бурята" в театър "Комиссаржевская" в Санкт Петербург, планира да събере децата и внуците на участниците в спектакъла през годините. Нещо подобно прави и преди време за 250-ото му излизане на сцената в столицата.


Правейки паралел с творбата, режисьорът казва: "Всъщност Дунавът на нашия народ е неговата кръчма - ресторантът, през който трябва да се премине, за да се мине от другата страна на Дунава, да се спаси Левски, да се спаси движението и да се освободи България. Всичките добри пожелания, възторзи, мечти, ентусиазъм, революционно вдъхновение свършват с ентусиазма на третата чаша, след което се прибираме кротки и тихи, за да си легнем на топло и да се молим, че не са чули какво сме говорили."
Той допълва, че в мечтите си вижда "България, за която говори Левски. България на Ботев. Тази България - възрожденската, за която мечтаеха всички хъшове и която на тласъци минаваше през състояния на възторг, надежда и не след дълго отново биваше убита, омерзена, унищожена."


После споделя: "От мен няма да чуете нищо добро за онова, което се случва в тази държава. 30 години повтарям едно и също нещо. Не е имало правителство, срещу което аз да не съм се борил."


Той описва личната свободата като състояние, в което "да не си слуга - да не упражняват върху теб собствените си безочия и собствените си стремежи." Според него той е "свободен, в смисъл че не изпълнявам ничии стремежи, ничии задачи. В този смисъл може и да съм омерзен, но съм свободен".


"Объркан народ сме", казва още Морфов, за когото сме се превърнали в защитната стена, която се опитва "да предпази Запада от нахлуващите от изток опасности". "Затова сме събрали толкова много жлъч и толкова много мъка и толкова мечти и надежди, че някой ден няма да сме стена, а ще бъдем част от една друга общност."


"Сам не можеш да пробиеш стената, а ние никога няма да се обединим", обаче смята той. "Уроците на историята са много показателни. Кога успяхме да се обединим? 1990 г. направихме митинги от един милион души и само след две години да се изпокарат, да си издерат очите, да се разделят на хиляда фракции и всичко онова, което те проповядваха като великата идея на демокрацията се разпадна в техните низки, мръсни интереси да разпределят, да разграбят държавата." Той описва управляващите още като "октопод, който никога няма да се насити".


На въпроса дали е хъш отговаря с обяснението какво означава това: "Да бъдеш човек, който да мине през каквито и да е изпитания като глад, бедност, мизерия и да продължава да таи в себе си чувството на надеждата, че един ден ще дойде времето да мине Дунава и да освободи тази държава. И май вече не съм хъш. Май загубих надеждата, че ще минем Дунава и ще освободим тази държава от игото на алчността, на цинизма, на бруталността."


"Изморих се да се надявам. И май вече не се надявам... На ден в тази държава умират десетки хиляди хора - от старост, от болести. Лошото е, че на ден умират и десетки хиляди надежди. Заедно с надеждите донякъде умират и тези хора и ние се превръщаме в държавата на живите мъртви. Защото човекът без надежда е почти мъртъв човек. Как живее човек без надежда? Отива да работи, за да получи едни мизерни пари за своя труд, с които да се опита едвам-едвам да изхрани семейството си. Да се превърне в жертва на хиляди измамници, за да събере пари за Коледа или да купи подарък на детето си. Какъв е тоя човек? Полужив", казва режисьорът почти през сълзи.


Ако беше част от времето на "Немили-недраги" и "Хъшове", Морфов смята, че е нямало да живее дълго. "Щяха да ме утрепят много бързо. Не мога да се приспособявам. Много съм избухлив и губя чувството за самосъхранение."


Той признава още, че е много черноглед, но и че черногледството му е провокирано от положението на хората, които нямат сили "да се борят с арогантността и прийомите, ходовете на цялата мафия, която ни управлява".


А на финала завършва с думите: "Шипка е един красив символ, който е като короната на нашата нещастна България."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "... положението на хората, които нямат сили "да се борят с арогантността и прийомите, ходовете на цялата мафия, която ни управлява."
  Въобще не иде реч за наличието или отсъствието на сили, само малко акъл трябва, и отскубване от зависимостта от телевизора.

 2. 2 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А защо не си намериш народ и държава, които ще ти паснат ? Навремето охрачи Рашидон, а после той те назначи за шеф. Това е същия Рашидов, който с пиянски глас скандираше "По-добре мултак, отколкото калтак", когато му връмваха наградата "Главен мултак на републиката". Къде ти беше достойнството ? Какви ти бяха тогава възгледите за народа ? От висотата на провинциалното градче, от което идваш нещата изглеждаш доста ясни. И ти си ясен.

  https://www.youtube.com/watch?v=Buohk0LsLlM
  Гледайте след 3-тата минута

 3. 3 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Аз, мисля че България, която е мечта за хъшовете, е съвсем реална. Друг въпрос е, че хъшовете са влезли във възприятията ни с един много романтичен, много идеализиран образ.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Така е. Напълно прав е г-н Морфов. Народът ни умира - и духовно, и физически - а с него и държавата. Наближава денят, в който последният ще загаси ламбата. И след това тук ще има друга държава, с друг народ и с други възможности, както се е случвало и преди в историята на човечеството.

 5. 5 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#2] от "krf54523578":

  Морфов е русофил.Естествено че щебплюе,когато БСП не е на власт.Май в Русия бешеьно и от тсм се е върнал,явно да храчи..

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 902 Любопитно

  "Той признава още, че е много черноглед, но и че черногледството му е провокирано от положението на хората, които нямат сили "да се борят с арогантността и прийомите, ходовете на цялата мафия, която ни управлява."

  вероятно един от малцината достойни и истински днешни интелектуалци

 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1795 Разстроено

  Будителите никога не се отказват, дори в много по-мракобесни времена.
  Тези, които се отричат, които хулят събратята си, те се наричат с друго име.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Този ме е чел !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1351 Весело

  Биричката влиза много тънко с начумерени псевдоинтелектуалски циврежи, благодаря за чудното мезе :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Черногледството като отричане и липса на надежда не носи нищо добро. Черногледството с доза мечти и борба за усъвършенстване може да е двигател на прогреса.

 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 908 Неутрално

  И добре,че е така,въпреки идиотското индоктриниране в образованието,че революцията е нещо добро.Истината е,че преживелите революция рядко доживяват нивото на защита на личните права,възможностите и качеството на живот ,от преди революцията ,ако изобщо я преживеят нея и неизменно вървящия с нея революционен терор.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Има нещо отвратително в този човек.
  Той че е нарцис, това върви с професията, но не е само това.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ТАЯ РУСКА ПОДЛОГА,ДЕТО ПРЕЗ ДЕН ТИЧА В РАССИЙКАТ ДА ТРУПА РУБЛИЧКИ,ДА НЕ НИ ДАВА АКЪЛ КВ'И ДА БЪДЕМ,АКО МОЖЕ.

 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Обущарю,не по горе от обувката и режисьоре,не по горе от постановката.И нямам идея какви са били надеждите на Морфов,но обективно и като защита на личните права,и като възможности за личностно развитие и живот според собствените желания и убеждения никога преди не сме били по-добре,а и сме го постигнали по близък до оптималния начин,
  Най ми харесва рева за умрелите от старост.Ми това е показател за успеха здравеопазването,на държавата ,обществото и близките,щото смъртта е непредотвратима,но за умрелите от старост е предотвратена преждевременната смърт по други причини,като убийства,инциденти,лоша или недостаъчна медицинска помощ и грижи и т,н.

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Ако мога да цитирам Краси Радков в ролята на Ванката. Такаааа и? Бегач от тука!!

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 849 Неутрално

  После споделя: "От мен няма да чуете нищо добро за онова, което се случва в тази държава. 30 години повтарям едно и също нещо. Не е имало правителство, срещу което аз да не съм се борил."

  А има ли такова срещу което се е борил? Щото нещо не си го спомням като борец срещу каквото и да е правителство.

  Според него той е "свободен, в смисъл че не изпълнявам ничии стремежи, ничии задачи. В този смисъл може и да съм омерзен, но съм свободен".

  Забравил е, че е и независим понеже нищо не зависи от него.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Няма какво да се каже повече, естествено че думите на Морфов не се нравят на мнозина, но какво да се прави - истина са!

  klimentm
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Морфов е ПИЧ!!!!
  Каза на глас онова, което мислят огромна част от мислещите българи!!!
  РЕСПЕКТ!!!

 20. 20 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  С третата ракия се започва др. Морфов! А на сутринта си задаваш въпроса за смисъла на живота!

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  После споделя: "От мен няма да чуете нищо добро за онова, което се случва в тази държава. 30 години повтарям едно и също нещо. Не е имало правителство, срещу което аз да не съм се борил."А има ли такова срещу което се е борил? Щото нещо не си го спомням като борец срещу каквото и да е правителство.Според него той е "свободен, в смисъл че не изпълнявам ничии стремежи, ничии задачи. В този смисъл може и да съм омерзен, но съм свободен".Забравил е, че е и независим понеже нищо не зависи от него.
  —цитат от коментар 16 на koko65bg


  Баща военен, майка-учителка по руски. Страхотно съчетание. Може би затова пребивава основно в Русия. И то от много години. Досега четох за него, както и други интервюта. За мен основните акценти в мирогледа му са меко казано нездрави. Но пък си е типично за зодия Скорпион да са извън и над всичко и всички. Самотно занимание, нали Морфов?
  Всъщност, доста черен мироглед и отношение към света за артист, който твърди, че основната му цел е да научи хората да се обичат...как става това с подобен бездънен негативизъм?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Той признава още, че е много черноглед, но и че черногледството му е провокирано от положението на хората, които нямат сили "да се борят с арогантността и прийомите, ходовете на цялата мафия, която ни управлява."вероятно един от малцината достойни и истински днешни интелектуалци
  —цитат от коментар 6 на Stewie


  Само потвърди мнението ми за този индивид.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 936 Гневно

  Май загубих надеждата, че ще минем Дунава и ще освободим тази държава от игото на алчността, на цинизма, на бруталността."


  А колко е прав безкрайно, само е забравил да добави завистта, простащината и посредствеността.


  И колко много качествени хора загубиха надежда и се покриха или бидоха просто смачкани или прокудени.

 24. 24 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Не знам защо, но докато четох се сетих за ботьовото...

  Защо не съм и аз поет,
  поет като Пишурката?
  Ех, че ода бих направил
  на баба си на хурката!

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Мрънкало, което сее черногледство и негативизъм. Уау, страшен интелектуалец, точно от такива имаме нужда...

 26. 26 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  "1990 г. направихме митинги от един милион души и само след две години да се изпокарат, да си издерат очите, да се разделят на хиляда фракции..."
  бейби, ваште шибани внедрени агенти я свършиха таа, народа нема нищо общо...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  "Революционното вдъхновение на България
  свършва с ентусиазма на третата чаша"

  Мазохистични обобщения за запетайки
  се спускат навреме, заедно с първата

 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  за жалост г-н морфов полужението е доста по зле от уписаното от вас. ората дори до ресторана не стигат (а вие искате да го преминат...), ами си консумират тихо и кротко, по частному, като свине дет мислят само за ядене и ебане , у дома .... та зарат туй раотата е загубена....то ко беха отишли до ресторана пак надешда неккава щеше да има.... но ови, в ресторана бетона пак сам се напи.
  успехи ви жилаиме занапреде!

 29. 29 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А на някои вдъхновението им идва след третат чашка, за съжаление!

 30. 30 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Голям артист е Морфов, каквото и да са политическите му възгледи. А за един театрал, най-голямото признание е руски театрали да те поканят да режисираш, играеш или правиш дизайн в техните театри. Това няма нищо общо с Путьовата политика. Путя едва ли ходи на театър.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  Заглавието казва всичко и ми харесва, точно както и авторът му :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1429 Весело

  Този го мислех за по-добър в пиенето, а се оказа аматьор...;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Това е трагедията на българина.

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Всички пияндури си падат по самосъжалението. Особенно досадно е ,като започнат да викат !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 849 Весело

  До коментар [#24] от "clarkv622":


  Не знам защо, но докато четох се сетих за ботьовото...Защо не съм и аз поет,поет като Пишурката?Ех, че ода бих направилна баба си на хурката!
  —цитат от коментар 24 на clarkv622


  А аз си припомних другия куплет:
  .....като Владикова трети
  възпял бих
  на владиката конете

 36. 36 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Пием, пеем буйни песни
  и зъбим се на тирана;
  механите са нам тесни -
  крещим: "Хайде на Балкана!"

  Крещим, но щом изтрезнеем,
  забравяме думи, клетви,
  и немеем и се смеем
  пред народни свети жертви!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Морфов е ПИЧ!!!!Каза на глас онова, което мислят огромна част от мислещите българи!!!РЕСПЕКТ!!!
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  +++++++++++++++++..........достоен човек.........не всички можеме да казваме на глас това което мислиме...........такива хора са рядкост вече.........голяма при това.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 39. 39 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Ок. Истина-истина. Нищо лично против Морфов. Но как се вижда 30г. на барикадата не разбрах. Даже и на коя си мисли, че е бил пак не стоплих. Май просто, като всеки с работата си и ракията си. Приказки...на другия ден пак същото.

 40. 40 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Ма що не вземе този да се кандидатира, да го изберем, та да ни оправи!?

 41. 41 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Типичен хъш, да. Морфов живее в паралелната си реалност, там някъде зад стените на Народния театър, където е пуснал пипалата си и от чиято кула смята, че е полезно да си дава критичното мнение. Щеше да бъде по-релативно да коментира политиката от гледната точка на човек стъпил на земята, с корени здраво забити в нея, защото на онези височини, където се намира, често се губи представа за действителността. Той всъщност като какъв се изживява, борец в изгнание, но с привилегиите на заслужил народен артист? Какво бихме наследили като общество от него, освен вечното му осъдително мнение, под знака на политическата му обремененост?

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#41] от "Niraah":

  Сигурно "политическата му обремененост" се е променяла с всяко ново правителство, щом е критикувал и се е борил срещу всички тях. 😉

 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Няма да умре народа, стига си циврил. Само ще мутира. А дали крайния продукт ще ти допадне е друг въпрос. Но то твойто мнение няма особенно значение в случая, еволюцията си има железни правила.

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":

  Всъщност това е основния проблем на българите и Морфов в частност - казват на висок глас това което мислят. Ако въобще мислят.

  То ако ставаше с "казване"... Трябва мислене и действие. С плямпане никой нищо не е постигнал, освен ако не е адвокат. :)

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "olimpipanov":

  Щом са се покрили, били са смачкани или прокудени, значи не са били читави хора. Просто е.

 46. 46 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Хайде още един борец.Много станахте вече.

 47. 47 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Или е глупав, или е саботьор - имаме достатъчно примери и назад в историята и днес за обратно вкл почти едногодишния масов протест срещу #КОЙ! Ако иска да помогне на България да говори за добре организираната мрежа на ДС и предателите които работят за нея!

 48. 48 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  ,,90 г. направихме митинги от един милион души и само след две години да се изпокарат, да си издерат очите, да се разделят на хиляда фракции и всичко онова, което те проповядваха като великата идея на демокрацията се разпадна в техните низки, мръсни интереси да разпределят, да разграбят държавата." 
  И
  ,,На ден в тази държава умират десетки хиляди хора - от старост, от болести. Лошото е, че на ден умират и десетки хиляди надежди."


  Онзи ден гледах документален филм за музиката на Истанбул. Но интересното беше, че различните музиканти говореха повече за идентичността си. Ставаше въпрос за това как се правят на "европейци" а всъщност са си чисти азиатци. И ние така, въпреки че караме мерцедеси и бмв-та, обличаме се в костюми и слушаме западна музика, всъщност сме си като турците. Та след 500 години турско, балкански войни, световни войни, болшевизъм какво друго очаквате? Един митинг и хайде вече сме като Англия ли? Саждите не се измиват със сапун.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 49. 49 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Мекере

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 50. 50 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "1990 г. направихме митинги от един милион души и само след две години да се изпокарат, да си издерат очите, да се разделят на хиляда фракции и всичко онова, което те проповядваха като великата идея на демокрацията се разпадна в техните низки, мръсни интереси да разпределят, да разграбят държавата."

  Ма то не са само политиците. То са и тези, които са били в единия милион. Които вярват и се влияят от дългогодишните опити (вече успешни) на свинските и кафеви медии всичко читаво да бъде очернено. Които сами търсят келепир в политическите си пристрастия.

  Ей го и оняден когато ДСБ излязоха с декларация за изключването на ФИДЕС от ЕНП, веднага найлонените десни наскачаха, че повече нямало да гласуват за тях. Щото от години кафевите медии облъчват за митичните "левичри", за "мигрантите" (дето не сме ги виждали), за това, че ако случайно не си фен на Орбан, следва да си "левичар" и т.н.

  Та проблемът е, че такива са ни "десните" избиратели. Както и политиците. Както и циганите. Всичко ни е такова.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 51. 51 Профил на lpt47553827
  lpt47553827
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко от коментиращите тук са гледали неговите постановки? Колко други постановки са издържали толкова години на сцената? Кой напусна сам работа, за която хиляди други мечтаят? Кой друг успява да прави постановки в Русия (аз съм русофоб!), където интелектуалният елит няма нищо общо нито с нашите псевдоинтелектуалци, нито с техните управляващи? Кой друг би могъл да опише толкова добре душевното състояние на нашия нещастен и изстрадал народ? Поклон пред неговия талант и мисъл - жалко, че такива хора никога не са били в управлението на тази държава

 52. 52 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#2] от "krf54523578":

  твърде "умно" изказване, за да се коментира изобщо... :) Опитай пак

 53. 53 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Аха, каза Морфов и си наля.

 54. 54 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Квото беше, беше. Народът сега е доста тъп

 55. 55 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Някак не мога да се отнеса с доверие към хора, които си носят очилата като Сашето Морфов.

 56. 56 Профил на ii
  ii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Инфантил, силно лиминтиран от собствените си желания и инат, невиждащ нищо отвъд самовлюбения си нос.

  ii
 57. 57 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ех, колко е лесно да се превъзнася възрожденския идеал, когато всичко е толкова просто защото има огромен общ външен враг срещу който всички са обединени, и бъдещето изглежда така розово, защото само да имаме наша си република вече всичко ще тръгне прекрасно.

  Този мит за това че този или онзи ни пречи държи хората в постоянно състояние на самоманипулация - малко като с брекзит който в крайност може да се изживява като робство на германците които всъщност са зад паравана в Брюксел. Простият факт е че България няма външен враг, който да изиграе ролята на огромна мобилизационна сила и да постигне някакво огромно единство в страната. Затова сме и нормална държава.

  Кои са ненормалните държави в света, където има мобилизация и такова единение? Това са държавите заплашени за съществуването си - Армения, Полша, Израел, Украйна (след агресията на РФ), балтийците. Там има силен консенсус за защита на държавата, и в това се правят жертви с правата на гражданите, или размера на военния бюджет.

  Там Морфов може да изживее радостта на това хората да ги вълнува нещо повече от това дали ще имат работа - това дали държавата им въобще ще я има. И затова ходят да служат в запаса, в доброволчески формирования, и т.н.

  Няма нужда да се връщаме в 19 век за да придобие смисъл битието ни. Нямаме нужда от романтизма за да осмисляме света ни.

  Но едва ли някой някога е обвинил един културен деец че не е достатъчно романтичен в представите си за света, така че отношението на Морфов е в реда на нещата. Като истински културен деец - възмутен от бездуховенството в света, и от страданията в него.

 58. 58 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "1990 г. направихме митинги от един милион души и само след две години да се изпокарат, да си издерат очите, да се разделят на хиляда фракции и всичко онова, което те проповядваха като великата идея на демокрацията се разпадна в техните низки, мръсни интереси да разпределят, да разграбят държавата."Ма то не са само политиците. То са и тези, които са били в единия милион. Които вярват и се влияят от дългогодишните опити (вече успешни) на свинските и кафеви медии всичко читаво да бъде очернено. Които сами търсят келепир в политическите си пристрастия. Ей го и оняден когато ДСБ излязоха с декларация за изключването на ФИДЕС от ЕНП, веднага найлонените десни наскачаха, че повече нямало да гласуват за тях. Щото от години кафевите медии облъчват за митичните "левичри", за "мигрантите" (дето не сме ги виждали), за това, че ако случайно не си фен на Орбан, следва да си "левичар" и т.н. Та проблемът е, че такива са ни "десните" избиратели. Както и политиците. Както и циганите. Всичко ни е такова.
  —цитат от коментар 50 на КретенКилър


  Вие винаги сте бил от левицата - гледайте си левите избиратели.

 59. 59 Профил на so
  so
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Вижте сега... България нЕма да умре, защото е тук от над 1300 години и е оцеляла във времена на брутално мракобесие. Ако някой мисли да гаси ламБата, то това няма да съм аз, защото ще си стоя тук. До край. В България има хора, които сме успели с много труд и усилия да изградим нормален и приличен живот. И ще се борим и занапред. Правил съм го над 40 години, ще го правя и още. Господин Морфов да вземе да се гръмне :-)

 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Ей,
  верно. Тоя човечец е доста объркан политически.
  Още един пример, че човек не бива да дава мнения за нещата извън професията си.
  Особено за неща, от които нищо не разбира.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#59] от "so":

  Тоя да се гръмне да, ама аз мисля да фащам бастуна, децата и жената и да емигрираме. Я в Албания, я в Иран. Пак ще е по-добре от това, което се очертава да стане тук.

  Земя без хора е само наименование. Също като селата ни, които никога вече няма да са населени места. Поне не от българи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Тоз па, еб@си нагляра. Рядко кухо парче.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 63. 63 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 930 Разстроено

  “...вино дайте, пиян дано аз забравя, туй, що вий глупци не знайте, позор ли е или слава...“! Селската кръчма, кварталната кръчмица, пивницата, вмирисаният ресторантец, та дори добрите заведения са “вратите към рая“, в които след втората чаша може да се разпищоли всеки българин! Един - предимно в рамките на “Знайш ли кой съм?“ или необузданата фантазия, а друг - до налагане на ближния с каквото има под ръка. А за философстването, думкането в гърдите или многоредовото псуване - немам думи! Помня как в кръчмата на едно Хасковско селце двамина след половин литър ракия се хванаха на бас, че Гуньо не може да вдигне коча на Туньо, а ако го вдигне - може да го вземе. Спомням си и как майката на Туньо плачеше за коча, с който Гуньо си тръгна! Добре, че мина без други ексцесии, но гледката и сега е пред очите ми. А 50-60% от идващите сутрин да пазаруват в селския магазин си тръгват след 200 грама “за отскок“! Поне двамина остават да спят на пейките пред магазина до следващата сутрин...

  Малинчо
 64. 64 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 930 Разстроено

  До коментар [#3] от "Джузепе Мацини":

  Не зная дали във възприятията или в представите, но “пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана, механите са нам тесни, крещим - хайде на Балкана! Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви и немеем е се смеем пред народни свети жертви!“ - това у чувството на Морфов (“нарисувано“ от Ботев )и напълно го разбирам. Да, със сълзи и подсмърчане нещата не стават по-добри, но като се откъснем от индивидуалните “хватки“ на някои от писачите тук, дори със затворени очи ще “видим“, че след втората ракия за мнозина настъпва онзи прелом, който предизвиква естествената метаморфоза на хрисимия гражданин в титана-революционер, готов да срине всяка власт. А сутринта........

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK