Традиционни песни, танци и музика ще представят обичаите на балканската сватба

Ансамбъл "Ликио Елинидон" - Ксанти, Гърция

© Eikona Xanthi Photography

Ансамбъл "Ликио Елинидон" - Ксанти, ГърцияНа чешмата: Привечер. Край селската чешма - любимо място за среща на младите - с менци и стомни прииждат девойки. Те пеят, а момците им пригласят с кавали. Между тях са Рада и Георги, чиято любов е известна на всички, и всички им помагат да останат сами.


Из музикално-танцовата постановка на НФА "Филип Кутев" - "Тракийска сватба" - 1972 г.


Традиционни сватбени обичаи от Балканите ще представят в общ спектакъл артистите от Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", Държавния ансамбъл на Сърбия "Коло" и гръцкия фолклорен ансамбъл от Ксанти "Ликио Елинидон". Ансамблите ще гостуват в София на 20 април в зала 1 на НДК след премиерното му представяне в Ксанти (Гърция) през февруари тази година.
Музикално-танцовият спектакъл носи името "Балканска сватба" и ще запознае публиката с различните ритуали от традиционната сватба в България, Сърбия и Гърция. Трите състава ще представят специфичните за своя регион песни, танци и облекла, като ги обединят в общия образ на балканската сватба.


Ансамбъл "Коло" - Белград, Сърбия

© Eikona Xanthi Photography

Ансамбъл "Коло" - Белград, Сърбия


Гостуващите състави ще пресъздадат ритуали, които са свързани с подготовката на младоженците. Танцът "Калач" на ансамбъл "Коло" например се развива около приготовленията на сватбената носия в дома на момичето, а обичаят на ансамбъл "Ликио Елинидон" "Спервери" показва как приятелките на булката украсяват брачното ложе.


Ансамбъл "Филип Кутев" ще представи музикално-танцовата постановка "Тракийска сватба", създадена през 70-те години по музика на композитора Филип Кутев и хореография на Маргарита Дикова. Постановката не е излизала на сцена от почти 30 години.


Отделните картини описват ритуалите и подготовката на сватбата от тракийския регион на България с характерните за нея обреди, обичаи, танци, игри, песни и музика.


Ансамбъл "Коло" - Белград


Ансамбъл "Коло" - Белград, Сърбия

© Eikona Xanthi Photography

Ансамбъл "Коло" - Белград, Сърбия


Ансамбъл "Коло" е създаден през май 1948 г. Негов основател, хореограф и директор е Олга Сковран. Първоначално носи името "Национален фолклорен ансамбъл за народни песни и танци на Република Сърбия", но през 1953 г. получава сегашното си име.


Още от самото начало ансамбълът събира най-бележитите специалисти в областта на традиционните песни, танци и музика на Сърбия, които помагат в неговото развитие. Няколко месеца след създаването си "Коло" излиза с първата си премиера на сцената на Националния театър в Белград.


Хореографът Олга Сковран дава нова посока на сценичното танцово изкуство, като превръща фолклорните танци в хореографски миниатюри. В творчеството си подражава на руската школа и пренася този стил в ансамбъла. Сковран работи в ансамбъла до 1965 г. и оставя след себе си 25 танца. Голяма част от нейното творчество присъства в репертоара му и до днес и служи за образец при изграждането на нови танцови композиции.


В края на 80-те години съставът отваря нова глава в представянето на фолклора – освен миниатюрите хореографите започват да съсредоточават работата си върху тематично разработени фолклорни танци. Песните и костюмите също се променят в тази посока. Първата такава постановка е представена през 1986 г. и носи името "Сън на момиче" по хореографията на Ратомир Джурович.


След първото си турне в Швейцария през 1950 г. ансамбълът обикаля страни като Китай, Индия, Египет, Мароко, Тунис, Индонезия, САЩ, Австралия, Япония. Пътувайки из целия свят, той изнася концерти в едни от най-известните концертни зали в света: "Метрополитън опера" и "Карнеги хол" в Ню Йорк, Операта в Сидни и "Болшой театър".


През 2018 г. ансамбълът навърши 70 години.


Фолклорен ансамбъл "Ликио елинидон" - Ксанти


"Ликио елинидон" е създаден през 1976 г. Местните хора го наричат "сърцето на Ксанти".


Тъй като е част от Беломорска Тракия, влиянието на региона оставя ярък отпечатък във фолклора на местното население. Основната цел на Лицея е запазването и поддържането на гръцките народни традиции, песни, танци и характерните за отделните райони на Гърция облекла.


Всяка година през танцовия състав минават около 500 души – деца и възрастни. Така лицеят успява да запознае и предаде на бъдещите поколения хората и обичаите, типични за гръцкото население.


Ансамбъл "Ликио Елинидон" - Ксанти, Гърция

© Eikona Xanthi Photography

Ансамбъл "Ликио Елинидон" - Ксанти, Гърция


"Ликио елинидон" притежава един от най-богатите гардероби в страната, където се съхраняват както автентични костюми, така и техни копия.


Ансамбълът взима участие във важни за страната събития като присъединяването на Гърция към Европейския съюз през 1981 г. Също така се изявява на различни фестивали по света и печели много отличия.


Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"


Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. по образец на руските народни ансамбли. Негов основател е композиторът и диригент Филип Кутев. Заедно с него работят хореографът Маргарита Дикова, диригентът Иван Кавалджиев и фолклористът Мария Кутева.


"Филип Кутев" представя на публиката българския фолклор чрез автентични, обработени или създадени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи.


От самото начало ансамбълът носи статут на професионален и се казва "Държавен ансамбъл за народни песни и танци". Първите му членове са от всички краища на България. Благодарение на това едни от първите произведения в репертоара му са от родните места на изпълнителите и носят спецификата на региона.


Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"

© Василка Балевска, НФА

Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"


Чрез обработките и авторските песни на Филип Кутев, както и хореографиите на Маргарита Дикова, се създава цяла нова школа, която е основата на изкуството на фолклорните ансамбли в България.


За 68 години през състава минават много изпълнители, като част от тях са известните имена на народните певици Надка Караджова, Снежана Борисова и Верка Сидерова.


Кутев първи започва да прави обработки на песните за многогласен народен хор, като запазва автентичната мелодия. Така се появяват песните "Полегнала е Тодора", "Прехвръкна птичка", "Димянинка", "Кажи, кажи, Ангьо" и много други.


Докато работи в ансамбъла, Маргарита Дикова оставя след себе си десетки танцови постановки, някои от които се изпълняват и до днес, като "Еркечки танци", "Тракийска ръченица", "Момински пролетни игри". Тя поставя началото на екзерсиса (упражнения за подготовка на тялото) в българските народни танци, изграждайки го на основата на класическия.


Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"

© Василка Балевска, НФА

Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"


Днес ансамбълът носи името на своя основател, а главен художествен ръководител е неговата дъщеря проф. Елена Кутева. Останалите членове от екипа са главният хореограф Ивайло Иванов, диригентите на хора и оркестъра - Георги Генов и Георги Андреев.


От създаването му до днес артистите изнасят многобройни концерти както в България, така и в страни от Европа, Азия, Африка и Америка.


Билетите за спектакъла вече са в продажба в Билетния център на НДК и онлайн тук.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 300 Неутрално
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  На балканите имаме много кусури, но това място има Душа!!!

 3. 3 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Мястото на балканската сватба е в миналото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK