100-годишнината на "Баухаус" ще бъде отбелязана в София с поредица от събития

Събитията, които "Гьоте институт" предлага на публиката, са посветени и на влиянието на движението в България

© "Гьоте институт"

Събитията, които "Гьоте институт" предлага на публиката, са посветени и на влиянието на движението в БългарияТази година се навършват 100 години от основаването на движението "Баухаус". И докато до момента събитията по този повод, организирани от "Гьоте институт" в България, бяха концентрирани в Пловдив и Варна, сега те се пренасят и в София. През следващите месеци предстоят редица лекции, турове, обиколки. Интересуващите се от историята на най-влиятелната немска школа през 20-и век ще могат да видят и мобилна изложба, съобщават от "Гьоте институт".


Школата "Баухаус" е създадена във Ваймар, Германия, и цели да размие границите между изкуство, театър, танц, архитектура и дизайн. Водещи в нея са идеите за нова функционалност и нов поглед към света, а влиянието на движението може да се открие и до днес в съвременната архитектура и дизайн.


И докато естетиката на "Баухаус" се простира в различни точки от целия свят, събитията, които "Гьоте център" предлага на публиката, са посветени и на влиянието на движението в България.
На 20 март ще започне лекционният цикъл "100 години "Баухаус". В пет лекции архитектите Любинка Стоилова и Анета Василева от България и Изабел Бауер от Германия, както и изкуствоведът Избел Вюнше (също от Германия) ще въведат всички желаещи в "Баухаус" и основните му аспекти и идеи. Тематиката ще е широка - от историята на школата преди и след Втората световна война, през влиянието в България и в изящните изкуства, до ролята на жените. Всички лекции ще се проведат в "Гьоте институт", ще са с вход свободен и ще бъдат или на български, или с осигурен превод на български.


След този въвеждащ лекционен цикъл програмата "100 години "Баухаус" ще продължи с пътуващата изложба "Баухаус имагиниста" на "Гьоте институт". Мащабният изследователски проект е дело на Марион фон Остен и Грант Уотсън. Неговото начало е поставено през 2018 г., а той се занимава с "Баухаус" и връзката му с различни авангардни течения по цял свят, със занаятите, политиката, популярната култура.


Изложбата представя хиляди документи, архивни материали и съвременни намеси и е разгърната в оригиналния си вид в Haus der Kulturen der Welt ("Къщата на световните култури") в Берлин. С помощта на "Гьоте институт" тя обикаля по цял свят в мобилен вариант, за да достигне до възможно най-много хора. София ще бъде нейна първа спирка в региона на Югоизточна Европа след премиерата на пътуващия формат на изложбата в Атина.


Балетът Triadisches Ballett на Оскар Шлемер, чиято премиера е през 1922 г. в Щутгарт, се превръща в най-популярния авангарден танцов спектакъл за времето си и помага за разпространяването на естетиката на "Баухаус".


"Баухаус имагиниста" ще бъде открита на 10 май в "Гьоте институт". Тя ще може да бъде видяна до края на месеца и ще бъде съпътствана от филмови прожекции, тематични турове и детски работилници.


От март до края на годината в "Гьоте институт" ще може да бъде разгледана и специална колекция с книги за движението, предоставена от Франкфуртския панаир на книгата. Друга атракция ще бъде виртуалната разходка на сградата на "Баухаус" в Десау (градът, в който се намира школата от 1925 до 1932 г. - бел. ред.).


До края на годината предстоят още събития в Русе и други градове в страната, както и детски работилници и издаване на детски "Баухаус" карти на София и Пловдив с партньорите от "Детска архитектурна работилница".


Лекционен цикъл "100 години "Баухаус"


20.03., 18.30 часа - Въведение в "Баухаус", част 1
"Баухаус" и новият артистичен дух на Европа на ХХ век"
Лектор: Любинка Стоилова


27.03., 18.30 часа - Въведение в "Баухаус", част 2
How Bauhaus is Your House?
"Интернационализация и глобализация на модернизма през втората половина на ХХ век.
Българската архитектура между глобалните влияния и идеологията."
Лектор: Анета Василева


10.04., 18.30 часа - "Баухаус" и България
Архитектурен модернизъм преди и след Втората световна война
Регионалният прочит на едно глобално движение. Български архитектурни истории,
проекти и реализации
Лектори: Любинка Стоилова и Анета Василева


16.04., 18.30 часа - "Баухаус" и изкуствата
Нови подходи в художественото образование и практика
Лектор: Изабел Вюнше (Германия)


18.04., 18.30 часа - "Баухаус" и жените
Студентки по архитектура в "Баухаус" - възможности и трудности на едно необикновено
следване
Лектор: Изабел Бауер (Германия)

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Баухаус е много красив стил, ако се запази чист; за съжаление, в София има твърде малко чисти образци.

  За световна столица на Баухаус се смята Тел Авив (благодарение на германските архитекти, избягали от Хитлер), където от един момент нататък общината започна зазадължава собствениците на сгради да ги възстановяват в първоначалния им вид, ако междувременно са внесени промени.

  https://static.dezeen.com/uploads/2016/08/tel-aviv-bauhaus-roundup_dezeen_936_8-852x1066.jpg
  https://mystylery.com/wp-content/uploads/2015/09/My_Stylery_Bauhaus_Architektur_Tel_Aviv-13-1024x576.jpg
  https://mystylery.com/wp-content/uploads/2015/09/My_Stylery_Bauhaus_Architektur_Tel_Aviv-4-1024x576.jpg
  https://www.israel21c.org/wp-content/uploads/2019/01/pic-5-1168x657.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Баухаус е създал (като школа) принципите на съвременната архитектура, но май има нужна от промяна на тези принципи, че архитектурата навсякъде взе да се повтаря....

 3. 3 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ех, откога не бях слушал баухаус. Дет се вика, доста е гот да си goth

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 4. 4 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "...събитията, които "Гьоте център" предлага на публиката, са посветени и на влиянието на движението в България."
  Похвална инициатива. И най-важното много навременна.
  Защото, ако бъде отложена дори само десетина години, няма да е чудно, ако публиката се окаже в невъзможност да види идеите на Баухаус, интерпретирани от български архитекти в немалко наши сгради...
  Защото около тях постоянно се навъртат клошари, снабдени с пълен набор опожаряващи и ликвидаторски пособия...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK