Ревизията на "РевизорЪт"

Ревизията на "РевизорЪт"

© Нели ПавловаСпектакълът "РевизорЪт" по Гогол с режисьор Нина Димитрова ще обогати програмата на "Сити Марк Арт Център" с премиера на 17 и 19 март от 19.30 ч.


Смешната история за нищожността на нищожните хора се завръща на сцената, макар и на ново място, в същия състав, но с напълно нов декор, дело на Юлиана Войкова-Найман и Борис Далчев. Знаем я от 2017, от сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов", когато два сезона пълнеше залата.


Там неуморната Нина Димитрова чрез театър "Кредо" даде стабилен професионален старт на талантливите си студенти от НАТФИЗ, а те пък показаха на публиката завладяващо артистично присъствие. Неслучайно през изминалия сезон спектакълът бе отличен с четири награди "Икар" за дебют и с номинация за сценография. И още – има награда за режисура, сценография и две награди за мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца. Както и награда за най-добър спектакъл на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кр. Сарафов".
В постановката участват Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят, Павел Емилов, Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Димитър Несторов, Мартин Христов, Воил Велев.Самата Нина споделя: "Със същата "тъга по идеала и разочарование от съвремието си" разлиствам днес тази уникална пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода и поставям своето огледало "РевизорЪт" пред зрителя. Всеки, който има любопитство и кураж, може да надзърне в него и да направи ревизия на собствения си "душевен град" чрез човеколюбивия Гоголев смях, единственият "добър, благороден герой" в тази пиеса, "най-силното оръжие в ръцете на свестните хора. Смях, излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателна сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека", както твърди авторът й.


Да се посмеем, господа, на абсурдите и уродствата на ежедневното си съществуване, на себе си, на собствената си греховна природа и да чуем съвестта си, защото именно тя е оня Ревизор, който според Гогол "идва преди гроба". И него никой не може да го подкупи. Огледайте се, посмейте се, но с уговорката, направена от Гогол: "Ако ти е крива мутрата, не се сърди на огледалото!"


Когато става въпрос за Нина Димитрова, специалистите единодушно са на мнение, че тя е "творец с безпогрешен усет за творчеството на Гогол". "РевизорЪт" е третият неин спектакъл след неостаряващия "Шинел", който вече 27 години е на българска и световна сцена, отличен с 14 международни награди, изигран близо 600 пъти на 9 езика, на над 150 международни фестивала. Сред тях е и най-престижният – Единбургският фестивал във Великобритания, на който "Шинел" е хит през 1996 и 1997 година и е в класацията Топ 20 на най-добрите събития на фестивала, а в. "Гардиън" го нарежда в Топ 5 на най-доброто в лондонския театрален афиш през 2000 година, при гостуването на спектакъла в "Барбикан център" в Лондон.


Руската критика отбелязва, че успехът на "Шинел" в страната на Гогол е "най-главната му награда", и го определя като "едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век". През 2015 година още един Гоголев спектакъл на режисьорката зае място в театралния афиш – "Дневникът на един луд", с който бе отбелязана 50-годишнината на Театър 199 "Валентин Стойчев", където продължава да се играе вече четвърти сезон. Отличен е с награда за мъжка роля на международния театрален фестивал БГМОТ в Габрово, с номинация "Икар" на Съюза на артистите в България за дебют и номинация "Аскеер" за изгряваща звезда за изпълнителя на главната роля.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK