Ива Тодорова и Иван Пантелеев са големите победители на наградите "Икар"

Ива Тодорова - актьор, който не е играл в продължение на 10 години, взе "Икар" за главна женска роля.

© Юлия Лазарова

Ива Тодорова - актьор, който не е играл в продължение на 10 години, взе "Икар" за главна женска роля.Представлението "NeoДачници" по Максим Горки в Народния театър взе две награди "Икар" - за най-добро представление и за режисурата на Иван Пантелеев на церемонията по връчване на отличията, която по традиция се проведе на Международния ден на театъра.


Водещи тази година бяха актьорът и телевизионен водещ Александър Кадиев и София Бобчева. Началото на церемонията беше поставено от изпълнение на Лили Иванова, която предизвика бурни овации от страна на публиката.


Ива Тодорова грабна две статуетки за моноспектакъла си "Приятно ми е, Ива" - за драматургичен текст и за водеща женска роля. При получаването на първата награда Тодорова се пошегува: "Искам да благодаря и на режисьора Стоян. Ако ми дадете и другата награда, ще ви кажа и фамилията му". Малко по-късно, когато отново се качи на сцената, тя не пропусна да спомене, че режисьорът (който е консултант на представлението - бел. ред.) е Стоян Радев. "Искам да благодаря и на "Театър 199", които позволиха на актриса, която не е играла от 10 години, да направи нещо рисковано - моноспектакъл", каза тя.
Александра Василева и Юлиан Вергов

© Юлия Лазарова

Александра Василева и Юлиан Вергов


Представлението на театър "ЗОНГ" "Животът е сън", което в момента се играе в театър "Азарян", също получи две награди. Неговият режисьор Дина Маркова взе наградата за дебют, а Боян Арсов - за главна мъжка роля. Арсов благодари на целия екип на спектакъла. "Репетиционният ни процес започна в едно хале на Сточна гара, а сега взимаме две награди", изтъкна той.


Весела Бабинова беше отличена в категорията за поддържаща женска роля за участието си в "Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми" на Неда Соколовска в Малък градски театър "Зад канала". "Изненадана съм, че взимам награда за ролята си на поп фолк певица в деня на театъра", пошегува се тя. Статуетката за мъжка поддържаща роля отиде при Йордан Ръсин за превъплъщението му в Глигор в "Нова библия" на Иван Добчев по пиесата "Суматоха" на Йордан Радичков в Театрална работилница "Сфумато".


Михаил Мутафов получи награда за чест и достойнство.

© Юлия Лазарова

Михаил Мутафов получи награда за чест и достойнство.


"Икар" за авторска музика получи Павел Терзийски за "Дом за овце и сънища" от Здрава Каменова под режисурата на Гергана Димитрова, което се играе в "Червената къща". Статуетката за съвременен танц и пърформанс беше връчена на Ива Свещарова и Вили Прагер. "Миналата година стана недоразумение, защото ни дадоха наградата, а получихме само една статуетка. Искаме да благодарим на комисията, че тази година поправя тази грешка", пошегува се Ива Свещарова. "Откакто миналата година взехме "Икар", по-трудно получаваме финансиране за нашите проекти", отбеляза Вили Прагер.


Със специални награди бяха отличени Лили Иванова и Стефан Цанев.


Ето и останалите наградени:


За куклен спектакъл - "Филифьонката, която вярваше в бедствия" от Туве Янсон, сценарий и режисура Петър Тодоров, Държавен куклен театър – Бургас


За постижение в кукленото изкуство - Георги Спасов за ролите му в "Нос" по Николай Гогол от Веселка Кунчева и Ина Божидарова, реж. Веселка Кунчева, Театър 199 "Валентин Стойчев"


За педагогическа дейност - Проф. Елена Баева


За сценография - Никола Тороманов за "Дивата патица" от Хенрик Ибсен, реж. Крис Шарков, Народен театър "Иван Вазов"


За майсторско техническо осъществяване - "Опит за летене" от Йордан Радичков, реж. Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов"


За цирково изкуство - Стоян Митев за приноса му към цирковото изкуство в сферата на дресурата


За вариететно и атракционно изкуство, излъчени от Гилдия за атракционни и сценични изкуства и Гилдия за вариететно изкуство - Данчо Балджиев за постижения в областта на илюзионното изкуство


За авторска песен - Кирил Пелтеков–Stamely за авторската композиция "Dignity "


За дублаж - Василка Сугарева за Топси в "Мери Попинз" при жените и Здравко Методиев за Тоби в "Скорпион" при мъжете


Награда на Асоциацията на куклените театри - Рада Москова


За критически текст - Ромео Попилиев за "Цензурата по времето на комунизма или режимът на забраняване – позволяване", Рива 2018


Награда за чест и достойнство - Михаил Мутафов

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK