Министерството на културата ще сътрудничи с центъра "Помпиду" и с Ермитажа

Боил Банов

© Надежда Чипева

Боил БановВ областта на културата предстои подписване на договори за сътрудничество с центъра за съвременно изкуство "Помпиду", Ермитажа и Третяковската галерия. Министърът на културата Боил Банов обяви, че има възможност 2025 г. да бъде година на българското изкуство и култура във Франция. Съвместната работа с Лувъра също ще продължи.


Това стана известно по време на изслушването на Банов на парламентарния контрол днес. Той каза, че съвременни български артисти ще бъдат представяни в "Помпиду", а изложби на центъра ще гостуват в България "с неща, които сме гледали само по телевизията." Според Банов договорът с Ермитажа ще бъде подписан до дни, а тази година "в България ще дойдат пръстенът и мечът на Кубрат". "Това ще бъде емоционален момент за всички, които се чувстват българи", изтъкна Банов. Сътрудничеството с Третяковската галерия ще включва и съвместно обучение на куратори.


През 2025 г. има възможност във Франция да се проведе година на българското изкуство и култура. Банов не беше категоричен по този въпрос, но изрази надежда, че това може да бъде обявено официално по време на посещението на френския министър на културата Франк Ристер, който ще пристигне в България на 17 април.
По думите на министъра България е единствената държава, която не предлага данъчни облекчения за снимането на чужди филмови продукции на територията си. "Работим с работна група по този въпрос", отбеляза Банов. "Всички искат да снимат тук, защото България предлага уникални възможности за това", допълни той.


През 2012 г. в центъра "Помпиду" се провежда ретроспективна изложба на Салвадор Дали

© Associated Press

През 2012 г. в центъра "Помпиду" се провежда ретроспективна изложба на Салвадор Дали


"Имаме уверенията на "Нетфликс", че при въвеждане на данъчни облекчения те ще излязат от Унгария, а един от ключовите им варианти е да дойдат в България. Това означава, че тук ще бъде техният център за Европа. Разбира се, тези данъчни облекчения ще донесат и повече средства за българското кино", каза той.


"Червената къща"


От парламентарната трибуна депутатът от ПП "Атака" Павел Шопов изчете дълъг списък на къщи музеи на хора на изкуството, за да стигне до тази на скулптора Андрей Николов. "Къщата е трябвало да бъде музей, а сега в нея се водят някакви дебати. Когато се сетя за тази къща, наречена емблематично Червената къща, все си спомням за една мисъл на Кърт Вонегът, който говори за грамофолони - някакви безумни хора", каза Шопов. После той обясни как къщата е владение на хора от "соросоидски кръгове".


"Тази къща все още е сред онези късчета от мозайката, които трябва да бъдат събрани, за да изпълняват онази функция, която поради произхода си трябва да изпълняват. Моят въпрос е докога къщата на Андрей Николов ще бъде в ръцете на хора, които нямат нищо общо с неговото изкуство", попита той.


Банов изтъкна, че къщата на Андрей Николов не е дарена на държавата от всичките й собственици, така че държавата играе ролята на съсобственик. Според министъра държавата трябва да придобие цялата сграда, за да я направи музей. "То не е като магистрала - да можеш да го отчуждиш", коментира той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK