Съвременен балет по "Кармина Бурана" ще гостува в Пловдив през септември

Кадър от спектакъла "Кармина Бурана"

© One dance week

Кадър от спектакъла "Кармина Бурана"В края на септември унгарският модерен балет от град Сегед ще гостува в България със спектакъла си "Кармина Бурана". Събитието е част от програмата на One Dance Week и Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г. Това ще бъде втората среща на българската публика със Сегедския модерен балет след 2016 г., когато той представи спектаклите си "Танцова сюита" и "Ритуал" на Сцената на Софийската опера и балет като част от 60-годишния юбилей от Революцията в Унгария, съобщават от екипа на One Dance Week.


Сегедският балет стъпва върху известната кантата "Кармина Бурана" на Карл Орф, която на свой ред е създадена по 24 произведения е от едноименния поетичен сборник от 13 век., за да даде различен живот на класиката със своята съвременна интерпретация.


В спектакъла младо момиче намира надежда и любов сред руините на цивилизацията. Тя и останалите оцелели се опитват да запазят човешкото в себе си въпреки мрачния свят, в който протичат дните им. Те преминават през състояния като разочарование, радост, любов, страх и дори смърт. Целта на спектакъла е да отрази състоянието на съвременния човек и да се опита да достигне до по-дълбоко разбиране за човешката същност.
Кадър от спектакъла "Кармина Бурана"

Кадър от спектакъла "Кармина Бурана"


Запазената марка на Сегедския балет и на неговия артистичен директор и главен хореограф Тамаш Юроникс е смесването на съвременен танц на високо техническо равнище с добре обмислени сюжетни линии и атрактивен визуален стил. За тази цел балетът си служи със специфични декори, специални ефекти, осветление и музика от утвърдени професионалисти.


Трупата полага усилия и в създаването на нова публика за съвременните танцови спектакли и често изнася лекции пред ученици и студенти.


За повече от 30 години Сегедският модерен балет е създал 126 спектакъл с над 200 унгарски и чуждестранни балетисти и е гастролирал в 29 страни. Носител е на много професионални награди.


Спектакълът ще се играе на 29 септември на сцената на Дома на културата "Борис Христов". Билетите за него се продават в системата на EpayGo и на касите на EasyPay.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK