Скулпторът Андрей Врабчев и светещите очи на властта

Андрей Врабчев и статуята на Бойко Борисов.

© Георги Кожухаров

Андрей Врабчев и статуята на Бойко Борисов.Сутринта на първи април. Началото на работната седмица. Площад "Гарибалди" осъмва със статуя на Бойко Борисов със светещи очи, която говори на фона на песента "Батальонът се строява". Повечето минувачи я приемат на шега. Други са възмутени - за тях това е гавра. Трети питат: "Дотам ли я докарахме?"


В социалните мрежи прехвърчат снимки. В първия момент не е сигурно дали това не е първоаприлска шега - поредният колаж на някой зевзек. И наистина, цялата работа изглежда прекалено абсурдно, за да е истина. Но следват видеоклипове. Някои хора отиват да се убедят със своите очи. Новината вече се озовава в медиите. И тъкмо когато всичко е достигнало до кулминацията си, статуята изчезва.


Не, в този случай Столичната община не заличава статуя, която сама е поставила. Просто авторът на сатиричния монумент си го прибира обратно. Това е скулпторът Андрей Врабчев, който през цялото време е бил до своето произведение. Той от самото начало е знаел как ще свърши всичко и големият интерес не го е накарал да остави статуята за малко по-дълго.
Близък план на статуята на Бойко Борисов.

© Георги Кожухаров

Близък план на статуята на Бойко Борисов.


Няколко часа по-късно Андрей Врабчев отваря вратата на ателието си. То се намира в промишлено пространство в квартал "Илиянци". "По принцип не правя смешни неща. Считам се за сериозен скулптор", поглажда брадата си той. "Не очаквах такъв интерес. Цял ден давам интервюта по различни медии." И допълва, че част от репликите, които е сложил в устата на статуята, са му дадени от журналист. Оттам е разбрал и че "Батальонът се строява" е една от любимите песни на Бойко Борисов.


Статуята на Бойко Борисов заема централно място в помещението. Вляво от нея на табло са окачени снимки на Доналд Тръмп, а в близост до тях лежат, изработени от гипс, главите на Тръмп, Владимир Путин, Ангела Меркел, Бойко Борисов.


Шега, но не първоаприлска


Всъщност в създаването на статуята, предизвикала усмивките на едни и сбърчените вежди на други, няма нищо, което да отпраща към деня на шегата. "Тя се появи като отговор на серията от паметници, които бяха представени като интерактивни - цар Самуил, генерал Колев", разказва Андрей. Негов проект дори е бил сред претендентите в конкурса за паметник на Самуил. По принцип скулпторът работи бавно, но тъй като статуята е реакция, той я изработва за 3-4 месеца. Когато Андрей е готов, идват президентски избори и той се опасява, че работата му може да се политизира - да се възприеме като атака към някого или като подкрепа за другиго.


"Сигурно са малко хората, които могат да кажат, че министър-председателят обслужва идеята им, но в случая с тази скулптура Бойко Борисов прави за мен именно това", обяснява той. Неговата отправна точка е, че "това, което правим днес, е бъдещата история". Нещо, за което според него българското общество не си дава сметка, въпреки че то постоянно се позовава на историята и търси опора в нея.


Статуята е издържана в естетиката на повечето исторически монументи в България, но целенасочено е използван "бутафорен" материал. Това я прави лесна за пренасяне и в същото време намеква за "претупаните и преходни" материали на съвремието. "От нашето време много неща няма да бъдат запомнени", заявява Андрей, без да драматизира.


Ателието на Андрей Врабчев.

© Георги Кожухаров

Ателието на Андрей Врабчев.


В България, твърди той, историческите фигури се разглеждат едностранчиво. "За нас те са или добри, или лоши. И много трудно преглъщаме да са лоши", слага ръце на гърдите си Андрей. Друго, което не му допада, е, че "се надсмиваме над всичко, без да му се противопоставяме с действията си".


Скулптурата на Борисов е намигване и към монументалната статуя на Ленин срещу Партийния дом от времето на комунизма. "Но не правя препратка между Бойко Борисов и Ленин. Просто формата на комунистическите монументи е лесно разпознаваема от зрителя като нещо, което е паметник. Все пак това беше налагано в продължение на десетилетия", уточнява Андрей. "А и ателието ми се намира на място, където дълго време се съхраняваха останките от този паметник. Даже отвън още има парчета", сочи към вътрешния двор той.


Кой е Андрей Врабчев


Първата среща на Андрей със скулптурата е в осми клас, но преди това той се е подготвял за кандидатстване в Художествената гимназия, така че от малък е свързан с изкуството. "Първоначално смятах, че ще бъда живописец. Но нещата се завъртяха така, че станах скулптор и съм щастлив от избора си", усмихва се той. Това, което го привлича в този вид изкуство, е, че работата е комбинация от интелектуална и физическа дейност. "Освен това виждаш какво си произвел в ръцете си. И можеш да бъдеш независим", добавя той.


Зад Андрей Врабчев се виждат снимки на Доналд Тръмп и антична статуя. Това е подготовка за следващия му проект.

© Георги Кожухаров

Зад Андрей Врабчев се виждат снимки на Доналд Тръмп и антична статуя. Това е подготовка за следващия му проект.


Андрей отбелязва, че много негови колеги се поставят в ситуация да обслужват някакви среди. "Това е наследство от комунизма. Те виждат в това единствения шанс да реализират скулптура, тъй като това е един изключително скъп процес", казва Андрей, без в гласа му да има и отсенка от назидателност или присъда. Той изтъква и обратното положение, казвайки, че често изработването на скулптурата в България е "саботирано от опита да бъде направено по-евтино".


Андрей е член на Кралското скулптурно дружество във Великобритания. Преди е участвал в повечето конкурси в България, но вече няма интерес към това. Преди две години негова статуя, посветена на глаголицата, е била изложена в Лондон, във Виена и в президентската градина в Братислава (Словакия). Миналата година прави изложбата "Покаяние - паметник на жертвите на комунизма" в галерия "Райко Алексиев".


Изкуството и публичното пространство


Какво смята Андрей за изкуството в публичното пространство в България? "То е трагикомично и в този смисъл скулптурата на Бойко Борисов е в тон на тенденциите у нас", отбелязва той. По негови думи паметникът отстъпва мястото си в публичното пространство, а основна роля за това играе масовата представа на българското общество за паметниците. "Очакването е да има герои със саби и с други подобни атрибути", клати глава той.


Главите на Доналд Тръмп и на Бойко Борисов - част от следващия проект на Андрей Врабчев.

© Георги Кожухаров

Главите на Доналд Тръмп и на Бойко Борисов - част от следващия проект на Андрей Врабчев.


Но за него в основата на всичко е, че "днес не произвеждаме герои, не произвеждаме събития". Тъкмо това е причината за механичното възпроизвеждане на исторически паметници. Андрей се надява, че рано или късно ще бъдат открити големите съвременни личности и събития, които ще дадат повод за създаване на паметници. "Какви ще бъдат те като естетика зависи и от нас самите. Но ако публичното пространство продължава да се обезценява като естетика, ще се случи най-лошото - те ще продължат да бъдат същите", категоричен е той.


Какво предстои


Андрей твърди, че не обича смесването на политиката с изкуството. Въпреки това един от следващите му проекти отново е в тази посока. Става дума за концептуална скулптура, свързана с традицията на римската статуя на императора, която често се изработва със сменяема глава. Според Андрей това показва, че личността не е толкова важна, колкото символът на властта. "А това се отнася и за съвременната власт", коментира той.


Андрей Врабчев харесва скулптурата, защото може да хване в ръка резултата от труда си. В случая той държи главата на Тереза Мей в умален вариант. Счупеният нос е препратка към статуите от времето на Римската империя.

© Георги Кожухаров

Андрей Врабчев харесва скулптурата, защото може да хване в ръка резултата от труда си. В случая той държи главата на Тереза Мей в умален вариант. Счупеният нос е препратка към статуите от времето на Римската империя.


"Беше ми интересно да представя съвременни личности като част от антична скулптура - една фигура с много сменяеми глави. Самата публика ще може да избира коя глава да свали и коя глава да сложи", усмихва се той. "Днес това звучи твърде политическо, защото тези лица са ни познати. Но само след 10-20 години ще стане ясно, че без да са ни познати, това са просто глави, които могат да бъдат сложени или свалени от власт", завършва той.


"Защо днес постоянно идват от телевизии, от вестници", спуска прозореца на черната си кола мъж със слънчеви очила. Той излиза от двора на промишленото пространство и очевидно често има работа тук. Когато разбира, че в съседство е изработена статуята на Бойко Борисов, той се учудва. Жената на седалката до него описва скулптора. И двамата го познават на външен вид, но досега дори не са си помисляли, че провокаторът от площад "Гарибалди" е на една ръка разстояние. Те се засмиват и потеглят.


Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Аз мислех , че Андрей Врабчев ще изложи тази статуя в Габрово в Клуба на сатирата.
  Поздравления з Врабчев!

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Весело

  Браво на Андрей за шегата!
  Гледах интервюто му по телевизията - много фин бъзик на управляващите:)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Бочковата глава ми напомня тази на Мусолини.

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  Цялата история не успя да ми развали настроението-авторът е стоял през цялото време до стотуята, не се е крил, което за мен е много висок показател. Очевидно замисълът и изпълнението на статуята отразяват неговото отношение към ББ, което също трябва да се уважава като лично мнение. Не казва, че някой го е заплашвал, значи той е прибрал статуята по свое желание, може би чувствайки преобладаващото негативно отношение към произведението му.
  Ако още се окаже и че статуята не е поръчкова и не е платена от някого , нещата са в рамките на нормалното.
  Но понеже всичко е въпрос на лично възприятие, да кажа и за моето: първата ми мисъл, когато видях снимката, беше за картата с черепите преди години.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Някой даже искал да я купи.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  Евала на скулпторът Андрей Врабчев за изработената фигура на ББ, но не посмя директно да назове атрибутите в ръцете му какво символизират. Измъкна се с неща свързани с 1-ви април и шегата

 9. 9 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 277 Неутрално

  първата ми мисъл, когато видях снимката, беше за картата с черепите преди години.
  —цитат от коментар 5 на Дон Кихот


  милюционер жалък, това че комунягите се опитвате да изкарате картата с черепите като гаф не значи, че тази карта не разкрива истината за жалките ти предци и не е съвсем на място след този изстрадал период на многострадалния ни народ!
  Мнението ти е семпло и канализирано до степен да няма нужда дори да се коментира! Чао!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 10. 10 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Тежка чалгия, родена от една семпла мисъл. Нечистоплътно и псевдодисиденско изпълнение, "случайно" появило се в момента, в който на "първия" вече са му намазали кънките. Угодничество, което е срам за автора, ако го има.

 11. 11 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Гледам бая гробаджии се засегнаха.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 751 Весело

  „Всъщност в създаването на статуята, предизвикала усмивките на едни и сбърчените вежди на други...“

  Требе да си абсолютен комунистически ка//пут за да бърчиш вежди... А такива в губернистан с лопата да ги ринеш, както тия тука по-горе...

 13. 13 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  този изстрадал период на многострадалния ни народ!
  —цитат от коментар 9 на Октавиан


  Аааа-ха-ха-ха-ха… Многострадалните Геновеви на съвременния свЕт! От какво изстрада толкоз бе, мамин? Не ти дават да ручаш, без да работиш и ти виниш лошиот управленцки персонал за злините? Ха-ха-ха-ха...

 14. 14 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Нещо не се е получила физиономията на статуята. Главата на ББ е е по-изострена в горния край и не му е издадено така челото. Носа, ушите и очите също са по-различни.
  Може би го е спретнал набързо, затова не се е получило, иначе като цяло идеята е добра.

 15. 15 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#13:"Reporter US"][/quote]

  Все по-нервно звучи смехът ви...
  Иначе браво за статуята, идеята е свежа!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  "...Провокатор..."
  Хубава сатира

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 447 Весело

  Плагиатството със светещите очи е върхът.
  —цитат от коментар 3 на Дамянов


  Плагиатство? Хар-хар!

  Явно от една страна цените кичове като светещи очи, а от друга не разбирате един от начините, по който се осъществява една съвременна художествена форма, та да не схванете, че това е пародия.

  I had a dream, Joe
 18. 18 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#17:"Ослик, суслик, паукан"][/quote]
  " един от начините, по който се осъществява една съвременна художествена форма "

  харесва ми този език. и все пак в името на прецизността - мислите ли, че неразбирането се осъществява единствено върху един от начините?
  Висока топка подавате :)))

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 19. 19 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#13] от "Reporter US":

  боклик, слушайте си цеца величкович в кофите за боклик и не занимавайте останалите с възгласите си базирана на случайни емоции описани в "преображението" на франц кафка.

  п.с. знам, че няма да се сетите, тъй като се прераждате от страниците на това прозрение.

  п.с.2 и всъщност виня вас, престъпниците докарали тия боклици на власт. все някой ги е избрал нали? И по време на управлението на татарския княз Чака е имало Ваши роднини из пространството, и пак в същите копейки им е плащано :Д Не сте мръднали и това ви отива на уродливостта!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 20. 20 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "Reporter US":боклик, слушайте си цеца величкович в кофите за боклик и не занимавайте останалите с възгласите си базирана на случайни емоции описани в "преображението" на франц кафка.п.с. знам, че няма да се сетите, тъй като се прераждате от страниците на това прозрение. п.с.2 и всъщност виня вас, престъпниците докарали тия боклици на власт. все някой ги е избрал нали? И по време на управлението на татарския княз Чака е имало Ваши роднини из пространството, и пак в същите копейки им е плащано :Д Не сте мръднали и това ви отива на уродливостта!
  —цитат от коментар 19 на Октавиан


  Дори когато се хвалите с прочетени книги, пак безпощадно лъсва вашата отблъскваща неграмотност. За да осъзнаеш колко си невеж, ще се наложи да се разходиш до някоя голяма библиотека. Опасявам се, че нивга не си влазял в такава. Иначе нямаше да плещиш такива невероятни простотии. Когато осъзнаеш колко необозримо е человеческото познание, натрупано през вековете, тогава и ще разбереш колко е нелепо да се фръцкаш с Кафка, при положение, че опонентът ти може би е чел Платон, Флобер, Достоевски и Гогол, от които Кафка се е учил. Но туй са прекалено сложни релации за индивид, толкова увреден ментално, че да се кръсти "Октавиан".

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#9] от "Октавиан":

  "милюционер жалък, това че комунягите се опитвате да изкарате картата с черепите като гаф не значи..."

  … че тя не е гаф! При това огромен! Заради тази карта СДС загуби десетки, ако не и стотици хиляди гласове и не успя още тогава да нанесе смъртния удар на БКП, което предопредели по-нататъшния ход на историята и позволи да се провали прехода.

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#19] от "Октавиан":

  "...боклик, слушайте си цеца величкович в кофите за боклик …"

  "...всъщност виня вас, престъпниците докарали тия боклици на власт..."


  Всъщност, кой е майчиният ти език? Не може българин от три думи "боклук" и трите да ги напише "боклик". Но съм уверен, че и на майчиния ти език грамотността ти е както на български.
  Тоест, ставаш за трол! Добре са те подбрали!

 23. 23 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дон Кихот":

  изборите се изгубиха заради безкрайно арогантни комунистически фалшификации, а вие комуняги загубихте времето на стотици хиляди млади хора, без изобщо някога да сте чели каквото и да е :Д Група търтеи бяхте ПОБЕДЕНИ, защото целите на СДС срещу които лъгахте се осъществиха в голяма степен - няма никакви шансове да сме част от ссср, европа ни е една отворена врата за общение, което копоите ви затваряха и стреляха с картечници.

  Бъдете сигурни, че на гробовете ви ще бъде оставена картата с комунистическите конзлагери! няма да се забрави уроди!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Well, Кристо Явашев това прави, откак цел свет го помни:
  Временни художествени конструкции по целия свет.

  Те и творецът ще бъдат помнени вечно.

  За разлика от пропагадни эвразийски "художествени" съоръжения
  размахващи откраднат шмайзер, като МОЧА.

  Или като Монументално празна эвразийска Чиния (ни с постна пица даже)
  на връх Оборище (Бузлуджа) в Европейска, НАТОвска и ЕСъюзена България.

  "Статуята е издържана в естетиката на повечето исторически монументи в България,
  но целенасочено е използван "бутафорен" материал. Това я прави лесна за пренасяне и в същото време намеква за "претупаните и преходни" материали на съвремието."

 25. 25 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Човекът си направи по най-добронамерения начин първоаприлска шега и това беше оценено от премиера дори! Ей такива хора трябват, позитивни

 26. 26 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 447 Неутрално

  мислите ли, че неразбирането се осъществява единствено върху един от начините?
  —цитат от коментар 18 на Октавиан


  Съвсем не изключвам и да е върху повече : ))

  I had a dream, Joe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK