Международният конкурс за пианисти, в който звучат френски и български композитори

Международният конкурс за пианисти, в който звучат френски и български композитори


Преди броени дни станаха известни победителите от тринадесетото издание на международния клавирен конкурс "Албер Русел", но с това той не е приключил. Големият финал предстои утре, на 7 април, когато първите трима наградени ще свирят в известната зала "Алфред Корто" в Париж на тържествен концерт, с който французите ще честват 150 години от рождението на известния си композитор Албер Русел.


Тази година Голямата награда спечели Юи Хишитани, Япония. Тя е с висша диплома за концертиращ артист от École Normale de Musique de Paris "Alfred Cortot" и лауреат на три международни конкурса в Япония, Италия и Германия.


Втората награда на името на "Жермен Муние", основателката на конкурса, е поделена между Георги Белчев, студент първи курс в НМА "Панчо Владигеров" в класа на проф. Ростислав Йовчев, който бе сред лауреатите на конкурса и миналата година, и Маюми Фукуда от Япония, която в момента следва в École Normale "A. Cortot" и е лауреат на два международни конкурса във Франция.
Третата награда е за Юске Хосака, Япония, който прави магистратура в НМА "П. Владигеров" в класа на проф. Жени Захариева. Той също е лауреат на три конкурса, сред които и голямата награда на международния конкурс "Музиката и Земята " в Париж през 2018.


Специални награди от конкурса получиха Симеон Симеонов, студент в НМА "П. Владигеров" и Арда Мустафаоглу от Македония, който е възпитаник на музикалното училище в Скопие.


Отпуснати бяха и две стипендии за българи с шанса да учат в Париж в авторитетното École Normale de Musique.


Конкурсът за пианисти "Албер Русел"


тръгва като национален за България през 1992 година. Артистичен директор от самото начало още е Жени Захариева. С подчертана гордост тя отбелязва, че винаги е бил с участието на оркестър в третия тур, което рядко се прави и е знак за голям конкурс. Захариева и известната френска педагожка и пианистка Жермен Муние се познават отдавна, когато са членове на журита в Брюксел, Германия и на други места по света. Така по нейна покана Муние прави безвъзмездно тук много майсторски класове в различни градове като Плевен, Пловдив и Варна.


До смъртта си през 2007 г. проф. Муние остава централната фигура на конкурса, като негов инициатор, спонсор и постоянен председател на журито. Това е и първият проект между Франция и България след демократичните промени.


Тук тя отчита прекрасното ниво на младите ни музиканти, но и това, че не знаят как се свири френска музика. Затова докато е все още жива, им я обяснява и ги запознава с френските композитори. Нейни са думите: "Голям срам за нас е – във Франция няма такъв конкурс. Ето, в България ще има и ще се казва "Албер Русел". Сериозен композитор, не толкова популярен както Дебюси и Равел, но е много дълбок като музикант.


В конкурса има както сериозна специфична селекция, така и


интересна организация


Участниците най-напред са прослушвани и подбрани от авторитетни журита в двата града – Париж, в Академия "La Schola Cantorum", и в София. Във Франция от 17 млади пианисти са допуснати двама, а в България от 34 – осем. За крайната селекция – заключителното прослушване, в София се събра общо жури от двете страни. След като изслушаха изпълненията с оркестър "Симфониета" на младите конкуренти, френската половина от журито демонстрира своята класа – за авторитет и настроение, пред любопитната публика (без право на глас) събрана в концертната зала на Музикалното училище.

Кандидатите изпълняват не само творба от Албер Русел, но произведения от френски и от български композитори, с което чуждестранните участници през годините се срещат и с творбите на Георги Костов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Красимир Тасков, Веселин Стоянов, а тази година още и Георги Арнаудов, Васил Казанджиев. От тази година е въведено и новото предложение на постоянния член на журито Айда Маркосян, арт директорката на френската секция на фондацията "Албер Русел" и председател на Асоциацията на учениците на Жармен Муние – да има композиция и от страната на участника.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK