Общинският съвет отхвърли предложение за оставка на кмета Тотев от "Пловдив 2019"

Общинският съвет отхвърли предложение за оставка на кмета Тотев от "Пловдив 2019"

© НАДЕЖДА ЧИПЕВАНа извънредна сесия на общинския съвет в Пловдив днес беше поискана оставката на кмета на града Иван Тотев като председател на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019", предаде "Пловдив Тайм". Сесията беше инициирана миналата седмица от 21 общински съветници, които настояха за пълен отчет на дейността на изразходваните от фондацията средства за предходните 2 години, както и оставката на артистичния директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.


Общинският съвет обаче няма пълномощията да отстрани Светлана Куюмджиева от поста й на артистичен директор. Това може да направи управителният съвет на фондацията. Затова лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева поиска оставката на кмета Иван Тотев като председател на съвета, а Слави Георгиев от Патриотичния фронт поиска оставката на целия управителен съвет.


"Основният виновник за непрозрачното харчене на парите, за политическото подчиняване на цялата фондация и за забавянето на основните инфраструктурни проекти е на председателя на управителния съвет на "Пловдив 2019", каза Каназирева.
Аргументите, които тя посочи за искането си, са серията промени в състава на фондацията и отстраняването на "всички свободомислещи и независими от общината експерти", липсата на прозрачност за харченето на парите и отказът за внасяне на отчети, както и това, че "нито един проект не е готов – нито площадът, нито Художествената галерия".


Общинският съвет обаче отхвърли предложението за оставка на Тотев. След това беше отхвърлена и първата точка от дневния ред - представянето на отчет за дейността на фондацията "Пловдив 2019" за 2017 г., 2018 г. и първите два месеца на 2019 г., както и отчет за всички финансови проекти за същия период на изпълнителния и артистичния директор на фондацията. Причина за това е, че въпросните документи вече са разглеждани, обсъждани и гласувани на сесии на Общинския съвет, а първото тримесечие на 2019 г. не е минало, за да се разгледа отчетът от него.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK