Откъс от "Нищо друго освен истината" на Анна Политковская

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Нищо друго освен истината", с автор Анна Политковская, предоставен от Издателство "Сиела"


Сборникът съдържа най-добрите текстове на "честта и съвестта на Русия", създадени малко преди да бъде жестоко убита.


На 7 октомври 2006 г. светът губи един от най-ярките умове на XXI век. Жестокото убийство на познатата с противопоставянето си на чеченския конфликт и на авторитарния режим на президента Путин руска журналистка Анна Политковская се превръща в черно петно в световната история и нанася неизлечима рана на битката за свободата на словото.
13 години след трагичната ѝ, все още неизяснена кончина на български език се появява за пръв път "Нищо друго освен истината" – сборник с някои от най-добрите текстове на "честта и съвестта на Русия".


Сред публикуваните в книгата материали, са и есета, в които Политковская разказва за самата себе си, за цензурата и репресиите в Русия, репортажи от войната в Чечения, от терористичните актове в Беслан и "Норд-Ост", мнения за същността на журналистиката, както и репортажи от нейни срещи с личности като Джордж У. Буш, Тони Блеър, Лионел Жуспен, както и руски дисиденти като Березовски, Ахмед Закаев, Владимир Буковски.


Специално място е отделено и на селекция от текстове на Политковская, които не са на политически теми, както и на есета за тежката съдба на Русия.


Всеки един от репортажите в книгата е абсолютно доказателство за високия професионализъм и безупречната работа на Политковская. Нещо повече – мнозина твърдят, че именно заради част от тези репортажи тя е била убита.


Заплашвана, преживяла няколко опита за посегателство над живота си, Политковская остава вярна на максимата си до самия край: "Изгнанието не е за мен. Така те печелят."
Защото жестокостта не залужава "Нищо друго, освен истината."


Анна Политковская е автор на няколко отличени книги за войната в Чечeния и режима на президента Путин. Няколко пъти е била участник в преговори за освобождаване на заложници, включително и в кризата "Норд-Ост" през октомври 2002, когато чеченски бунтовници взимат заложници в Московския театър. Политковская е била активен застъпник за правата на семействата на загиналите войници, прави разследвания на корупцията във военното министерство и в командването на руските федерални войски в Чечения.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Из "Нищо друго освен истината" от Анна Политковская


И СТРАСТТА НА ПРЪСТИ ПРЕМИНАВА В ТРЕПЕТ
Движението е форма на любов
30.03.2000 г.


В Лондон, с невъздържани разговори, ах и ох, въздишки и стенания на обикновено сдържаната тълпа, премина световноизвестното шоу "Танго за двама" (художествен ръководител, създател на трупата и постоянен прима­балетист е страхотният танцьор от Буенос Айрес – Мигел Анхел Зото). В столицата на Великобритания, в театър "Пийкок" на Кингзуей Стрийт, гос­туващите изпълнители изнесоха двуактния спектакъл "Аржентинско тан­го". Почти три часа вълнуващо действие на сцената – без една-единствена дума, само музика, танц и темперамент. На финала над залата, изпълнена със свръхуравновесени, прагматични и дори апатични британци, се изви ви­хър на неутолена неистова страст... Умейте да живеете и живейте...


И така, на сцената има страст – и нищо друго. В изпълнение на шест двойки. Естествено, няма никакъв секс – това го казвам за родните ни неве­жи, които все още не са се научили как да различават страстта от леглото. Всички танцьори са на средна възраст. Не деца, не пубертети, не хора в менопауза. Тоест познават много добре и загубите, и печалбите, и надеж­дите. Страстта е красива и умопомрачителна. Никой не скърца със зъби, не разкъсва дрехите си, не хапе устните си, дори не крещи. Страстно забвение наяве.


Главното е, че в спектакъла има толкова много страст, че от време на време – и това може да се види на място – някои двойки тихо се изправят, напускат залата и не се връщат. Познавачите и тези, които от всичко разби­рат, твърдят, че хората ходят там, за да се насладят на собствената си страст, отиват, за да се обичат един друг... Из Лондон пълзят легенди, че винаги така се случва: по времето на гастролите на "Аржентинско танго" мъжете и же­ните, зрителите на този танцов спектакъл, в който няма нищо голо, никакъв стриптийз, нищо подобно, в който няма и намек за плейбойско поведение – хората просто нямат сили да изчакат да приключи финалната сцена, искат същото и за себе си, едновременно реално и вечно.


Толкова много либидо се излива от сцената, че ако не си от мрамор, просто няма къде да се денеш: ако си дошъл на спектакъла сам, ще се увлечеш по съседа си, поне за няколко часа ще си въобразиш, че си гениален/гениална любовник/любовница, който/която може всичко.


Не мисля, че представлението е някакъв вид гурме зрелище за няколко призвани люде, опитни в изпиването на страстни напитки. Нищо подобно, всичко е много просто, дори примитивно. Шест двойки демонстрират раз­лични видове и стилове танго. Какво е прилично за балната зала, какво се случва на селския дансинг (разбира се, в Аржентина), какво е възможно в едно крайбрежно кафене, под акомпанимента на простичък оркестър...


И така нататък. Всъщност нищо повече. Най-важното в представлението не е КАКВО танцуват, а КАК. Всяка женска клетчица диша от желание, но не онова желание, което изчезва в тунела на метрото, в тролейбуса, нашите пиянски ресторанти и заведения за бърза храна. Това е желанието, което е научен да улавя като щастие, било то моментно и ефирно, всеки атом на мъжа, който се е оказал наблизо.


Повтарям: "Танго за двама" е аржентинско шоу и предприятие със съ­щото име. Създадено от Мигел Анхел Зото и Милена Плебс (най-добрите танцьори на танго в Аржентина за времето си) през 1989 г. Тогава Зото и Плебс са се обичали. И почти десет години те въплъщавали своите лични чувства в немислимо силни стъпки и танцови пози на сцени по целия свят, по които постоянно гастролират.


В Аржентина наричат двойката "нашите Ромео и Жулиета". Срещнали се през 1985 г. Милена вече била известна балерина, при това – момиче с прекрасно образование от добро семейство. Зото ѝ отстъпвал във всичко – син на непрофесионален актьор, без популярност зад гърба си. Кой го е учил? Никой освен животът. И тангото по улиците и нощните клубове на Буенос Айрес.


Тогава, в началото, Милена решила, че Зото е абсолютно неустоим и ще бъде великолепен в тангото. Прекъснала балетната си кариера. Заради него се опълчила на семейството и приятелите си, с много прекратила отношения, само и само да бъде със Зото на световно турне с аржентинско танго. В крайна сметка, докато преживяват собствената си любов на сцена­та, те наистина се превръщат в легендарен дует и са короновани като крал и кралица на своя жанр. Тези, които са виждали Милена и Мигел да танцуват, казват, че пламъкът, който всеки път се ражда в тангото им, и искрите, които прелитат от тях, са докарали някои зрители до инфаркт...


Преди три години обаче Зото и Плебс се разделиха. Зото обявил, че иска да бъде сам. И Милена казала, че никога повече няма да танцува – въ­преки изобилните оферти от всички страни. Разпадането на дуета се случи­ло, когато Зото отказал на Милена, която тогава била на 36 години, дете – както от кариерни съображения, така и от лични (Зото не искал да се товари със семейство и деца).


Има обаче и други причини. През 1992 г. Зото загубил баща си, който починал от рак в мъки. По-късно Плебс ще признае, че неизвестно защо, още тогава тя почувствала, че това е началото на личния им финал. Да, тя продължавала да се грижи за страдащия Мигел, но изведнъж забелязала, че има още някой, който изтрива сълзите на безутешния скърбящ. През 1995 г. Милена разбира: освен тангото, с партньора си нямат други теми за обсъж­дане.


Милена Плебс е удивителен човек. Тя е убедена, че тангото, танцът на страстта, може да бъде танцувано само от влюбени един в друг партньори, всичко останало е компромис и зрителят няма да повярва в силата на страст­та. Това са думите на Милена: "Когато обичаш един мъж, това е и танго. Тангото означава да бъдете заедно, да искате дете. Сега, когато всичко това е в миналото за мен и Зото, не искам да танцувам...". Плебс живее в Буенос Айрес, преподава хореография, понякога поставя нещо самостоятелно. Не танцува. И не е раждала.


Любопитно е, че днес Зото упорито продължава да се нарича голям и непоправим романтик, но все пак продължава да танцува без Милена – и го прави много добре, той няма нужда да обича партньорката си, докато я върти в танца... Какво пък, такива са мъжете на Зото. Но такива са и жени­те – ето, Милена...


Това световно шоу никога не е гостувало в Русия. Не мисля, че това е случайно. В края на краищата Зото обиколи почти целия свят с танца си, при това повече от веднъж, и са го гледали дори в страни, слабо привикнали към страстите, като Китай, Тайланд и Бог знае къде, на места, далеч както от латино културата, така и от европейските салони, и от аржентинските кафенета, и от латиноамериканските реалности. Защо Русия все пак беше подмината от чашата с тази пикантна напитка?


При нас, разбира се, любовта вирее, много вирее. Но изобщо нямаме култура на страстта. Да, тя сякаш многократно е описвана от Достоевски, Лесков, Толстой и др. И смърт, и сълзи... Но уви, това не означава почти нищо в ежедневен план за хората от втората половина на ХХ век, тоест за нас. Научихме се да обичаме тихо. Както и да съжаляваме нещастните и алкохолиците, които пият поради затлачване на собствените си души. Дори се изучихме как да устройваме рай в бедняшка колиба с любимия (любима­та). С години да чакаме.


Краката да мием, водата да пием. Но страст като краткотрайно изгарящ огън – забравѝ! Ние не сме способни нито на един страстен месец (дори само един, но сладък, изтощителен и съблазнителен до лудост), нито на една пауза, посветена на страстта, от която трепери це­лият ни организъм, когато е ясно, че ще се пръснеш, но като ще е така – да се пръснем при излитане! Опитайте, от чист интерес, да предложите на мъжа до вас да се разделите на върха на любовните си отношения. Той с ужас ще се отдръпне от вас. Та нали, ако е раздяла, това означава развод и изкарване на стари вещи с клеясала по тях прах.


Защото нашата съветска любов е пълно копаене в себе си, а не желание да вземем цялото щастие от партньора до дъното, дори това да са послед­ните му часове, и да му дадем в замяна също толкова, дори ако е абсолютно задължително възглавницата до нас да е празна.


"Страстта" понашему е пътуване от точка "А" до точка "Б". В "А" се целуваме, в "Б" мачкаме чаршафите. Щастието освен това, голям късмет, е когато пътуването е по права линия. Когато има завои, което се случва по-често, е ужас. Но какво има да протакаме, какво, ние ли, хората ли не знаят...


Може би въпросът с жилището изяде потребността ни от страст? Също е възможно. Въпреки това страстта изисква не само квадратни метри, за евентуалната делба на които в никакъв случай не може да се мисли. Страстта непременно иска пари, а нашите мъже десетилетие след десетилетие се сви­ваха, защото бяха бедни. Дори и когато в последно време забогатяха, те се втурнаха от съпругите си директно към проститутките или към обикнове­ните достъпни жени, към откритите стриптийз клубове и салони за масаж... Където и да е, само да не опитат какво е това страст.


А вече последните години са съвсем разрушителни за такива неща като страст! След тийнейджърите и рекетьорите цялото останало общество пре­мина стабилно дори в терминологично отношение към думата "чукане". Ако някой има връзка, значи се "чука" (и самите те така говорят за себе си и за обкръжението си). Двойките вече не съжаляват, не зоват, не плачат – те се чукат. Банкерите се чукат, децата им се чукат, бившите инженери се чукат, бездомните се чукат, музикантите и поетите също...


Дали на вертепа му е до страст? До разтърсването от последните раздели, до омекналите колена при случайна среща? Не, не му е до това. Време да остане да се изчукаме... И ако страстта те е затрупала, отговорът на нашия мъж, привикнал точно да се чука, ще бъде убийственото: "Не ме поставяй в трудно положение... Големи хора сме...".


В нашата култура трябва или да задържаме, или да крием страстта си, тогава и хората ще бъдат привлечени от нас. Това е отвратително! Освен това трябва да си скромен. Да нямаш претенции. Да не се самоизтъкваш. Да не се открояваш. И тогава щастието ще снизходи до теб точно в момен­та, когато "не го очакваш изобщо". Двуличие! Бълнуване, което оправдава блудството! Откритостта на чувствата – само за семейна употреба, и то, ако имате късмет и има кой да оцени тази откритост.


Но и дамите си ни бива, нас де. Задоволяваме се с малко. Както отдавна сме отбелязали, каквито са мъжете, такива са им и жените. Не и обратното.Пита се защо ни е нужно такова аржентинско танго за двама? Излишни безсмислени блянове.


"Тръгна Господ като просяк беден, любовта на хората да види."110 Така е писал Есенин. Той е познавал страстта. Този стих е на мястото си тук дори за това, че в програмата на спектакъла "Танго за двама", разбира се, с най-едър шрифт е изписан цитат от Айседора Дънкан. Та от кого другиго? Тя е познавала и тангото, и Есенин, и всички, всичко, всичко. А ние не сме наследили нищо.


Ако сте в Лондон, идете да си починете от Русия. В театъра "Пийкок". Който закъснее, но все пак иска да усети върху собствената си кожа ударите на чуждата безумна страст, това е възможно в Милано, Торино и Лион. През април "Танго за двама" ще гастролира там.


Но не и в Москва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  В Русия "истина" е мръсна дума. Каквото кажат Бащицата и агитпропа, това е истината. Ако някой не е съгласен, случайно го застрелват на улицата. Или лежи в затвора. Политковская беше глас в пустиня в една държава, където върховенството на закона пет пари не струва.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  След "Свидетелствата" на Костов, това ще е поредната стойностна книга, с която ще попълня библиотеката си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Весело

  😳Ооо, сега троловете 🐒 ще ни разкажат за велик, мъдър и непобедим Путин😏

 4. 4 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#1] от "Lou":

  Абе и на Запад не е много по-различно, там е каквото кажат рокфелер, морган, дю понт, форд, харкнес и други честни и демократични хора, натрупали богатства от пестене от закуски.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 5. 5 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  "След "Свидетелствата" на Костов, това ще е поредната стойностна книга, с която ще попълня библиотеката си."

  При мен вече е налична едновременно със Свидетелствата....
  Остава прочитането, но след започнатата.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":

  Това важи за САЩ. Може би частично и за "Англосферата", като цяло.
  Но НЕ и за Западна Европа.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1216 Весело

  До коментар [#1] от "Lou":Абе и на Запад не е много по-различно, там е каквото кажат рокфелер, морган, дю понт, форд, харкнес и други честни и демократични хора, натрупали богатства от пестене от закуски.
  —цитат от коментар 4 на Taiga


  Само субект с праисторическа вкаменелост в главата може да направи подобно твърдение!

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lou":Абе и на Запад не е много по-различно, там е каквото кажат рокфелер, морган, дю понт, форд, харкнес и други честни и демократични хора, натрупали богатства от пестене от закуски.
  —цитат от коментар 4 на Taiga


  Така е, и Западаът не по-различен, горски, Земята е кръгла бе, като вървиш на запад пак ще стигнеш до Матушката ти...

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Весело

  🤦🏻‍♂️Ето какво се случва, когато българските тролове вземат руската дума в псевдоним. Например: Тайга-Taiga- на руски; е прост, глупав и необразован човек от провинциите.😂😂

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":Това важи за САЩ. Може би частично и за "Англосферата", като цяло.Но НЕ и за Западна Европа.
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Да, да, знаем, че тези, дето говорят английски са все пирати и бандити...

 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#7:"citoplast"][/quote]

  Тоя още не е научил, че Земята е кръгла... :)

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Хуйло я поръча. Международната общност премълча. Рашките си продължиха с Боярищника и сельодката, 'се едно нема нищо.
  Бог да я прости и въздаде на виновните и замесените!

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  🤦🏻‍♂️Ето какво се случва, когато българските тролове вземат руската дума в псевдоним. Например: Тайга-Taiga- на руски; е прост, глупав и необразован човек от провинциите.😂😂
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo

  ++++++
  Ама той, човечецът, си го признава чистосърдечно... :)

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  В Западна Европа също има подобни фигури, които дърпат конците на абсолютно всичко в страната им, просто не са толкова известни като гореспоменатите.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#14] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ти си такъв тъпак, че ставаш най-много депутатът ти да си подпира вратата с теб.

  "Някакъв египетски бръмбар" - прости му, Господи, той не е виновен...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Мноу ясно, че са я убили с цел грабеж! Вижте и пръстена от Тифани(кръстен на някакьв египетски брьмбар)! От кьде тази неизвестница ще има такьв - крадла и корупция! BTW - днес в НС има среща на Приятелите на Русия - 1000хНайс)))
  —цитат от коментар 14 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Комсомолец, значи признаваш, че Бащицата ти е обикновен обирджия? Сега се сещам, че преди време беше откраднал шампионския пръстен на един баскетболист...

 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#14] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Ти си такъв тъпак, че ставаш най-много депутатът ти да си подпира вратата с теб."Някакъв египетски бръмбар" - прости му, Господи, той не е виновен...
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Представи си депутатът колко е умен, да го наеме????! :)

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#18] от "bez_ime2":

  "Представи си депутатът колко е умен, да го наеме????!"

  Някакъв комуняга прави услуга на баща му, дето му е омръзнало да го врънка за джобни...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#14] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  приятелите на русия правите страната ни накочина, вече 75 години. много найс

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 21. 21 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Ха-ха))) И рамките и са Дюпон или Лонжин - 100% килната с цел грабеж! Изпотрябвали са му на Великия ВВП, скьпарски аксесоари!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 22. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#21] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  може и някой златен зъб да има. разбирате ги тия неща

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#21] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":може и някой златен зъб да има. разбирате ги тия неща
  —цитат от коментар 22 на Opportunity (5498 days on Mars)


  :)

 24. 24 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#20] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Опс, по леко сьс обидите! Сега елементарно мога да подам сигнал за обида на служители на НС! Споко - няма да го направя! Както повтаря шефа, ние сме ваши слуги - слуги на народа! Трябва да се грижим за вас)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#22] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  "... може и някой златен зъб да има."

  Ако не тейко му, с положителност дедото на тоя червен глист е убивал хора след 9.IX, за да им вземе златните зъби, часовници, пръстени и пр.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Жестокото убийство на познатата с противопоставянето си на чеченския конфликт и на авторитарния режим на президента Путин руска журналистка Анна Политковская се превръща в черно петно в световната история и нанася неизлечима рана на битката за свободата на словото."

  Русия не е превзела света и не може да се приравнява с него , за да се твърди , че убийството на Политковская било черно петно на световната , а не на руската история.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4914 Весело

  До коментар [#14] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Показват ли ви на сбирките плячка от Сирия за да се радвате?!

  klimentm
 28. 28 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  "Изгнанието не е за мен. Така те печелят."
  "Защото жестокостта не заслужава "Нищо друго, освен истината."

  Съществуват единици хора, чието поведение е по-убедително от силните им думи. Така е, защото гласът на съвестта на тези хора не им дава покой, не им позволява да замълчат.
  Мене ме впечатлиха особено текстовете на Анна Политковская, свързани с терористичния акт в театъра на Дубровка в началото на века, обединени като "Цената на разговорите".
  Светла ѝ памет!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#24] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":
  Опс, по леко сьс обидите! Сега елементарно мога да подам сигнал за обида на служители на НС! Споко - няма да го направя! Както повтаря шефа, ние сме ваши слуги - слуги на народа! Трябва да се грижим за вас))
  ============================

  😳Скъпа, какви обиди? 🤦🏻‍♂️ Това е България, а не Русия. В путинстан можете да се оплаквате от обида към властта. Така че, трябва да се оплаквате на ФСБ, а не на НС😏

 30. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 86 Разстроено

  Бог да я прости!
  Живя с човеколюбиви идеи,и се бори за тях докато дишаше!Искрено вярвам,че душата и е намерила покой!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 31. 31 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Е, и ти не ставаш за нещо повече от легнал полицай.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 32. 32 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 912 Любопитно

  До коментар [#1] от "Lou":Абе и на Запад не е много по-различно, там е каквото кажат рокфелер, морган, дю понт, форд, харкнес и други честни и демократични хора, натрупали богатства от пестене от закуски.
  —цитат от коментар 4 на Taiga

  Леле,колко партийни секретари има! Те,(партийните секретари)неизвестно защо,все даваха за пример(отрицателен разбира се,как може да е друг:))),тези хора по-горе?!?
  Рокфелер,Морган,Дюпон(т-то е в повече:))),Форд .А,кой/коя е Харкнес? Освен писателката и автор на „Аз, вещицата“ - Дебора Харкнес,за друг не се сещам?!?Тя пък,какво лошо ви е направила? Не,че другите са ви направили,но ..все пак :))).
  И,не - не са икономисвали от закуски,друго са правили,но това е нещо,което го няма написано в "Наръчник на агитатора":)))

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4894 Неутрално

  До коментар [#24] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Най-добре бихте се погрижили да нас като заминете за Сев. Азия с еднопосочен билет всички русороби! Тогава ще престанем да плащаме данък Русия!

 34. 34 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#32] от "objektivist96":

  Да, нещо друго са правили, нещо като укриване на данъци, пране на парички, финансови пирамиди, схеми и прочее честни начини за забогатяване.

  Харкнес са в Стандарт ойл.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  В Русия "истина" е мръсна дума. Каквото кажат Бащицата и агитпропа, това е истината. Ако някой не е съгласен, случайно го застрелват на улицата. Или лежи в затвора. Политковская беше глас в пустиня в една държава, където върховенството на закона пет пари не струва.
  —цитат от коментар 1 на Lou


  Ай ся! В Русия всеки може да врека против Путин и да казва ,че е нисък!
  Виж какво става в Габрово? Спират им интернета заградили са протестиращи да не идват от други населени места , то при Путин е по-добре от либералната дикатура чрез ромите над българите бе!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 912 Любопитно

  Мноу ясно, че са я убили с цел грабеж! Вижте и пръстена от Тифани(кръстен на някакьв египетски брьмбар)! От кьде тази неизвестница ще има такьв - крадла и корупция! BTW - днес в НС има среща на Приятелите на Русия - 1000хНайс)))
  —цитат от коментар 14 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Брей,брей,брей! Плъзнали са наследници и клонинги на Полиграф Полиграфович Шариков и тук! Отврат!
  Ей,"Али Ибн Абдул Обстул Бей",имаш ли,макар и бегла представа,на колко парсека се намираш от тази дама?!?? Във всякакво отношение... Едва ли...:))))

  "...— Вие стоите на най-долното стъпало на развитието! Вие тепърва има да се формирате, слабо в умствено отношение същество. Всичките ви постъпки са животински, а вие в присъствието на хора с висше образование си позволявате с абсолютна непоносима безцеремонност да предлагате съвети от космически мащаб и не по-малко космическа глупост за това как всичко да се раздели… и в същото време изядохте пастата за зъби.
  — Онзи ден — потвърди Борментал.
  — Всичко това ще ви излезе през носа… — крещеше Филип Филипович. — Между другото защо сте изтрили мехлема от него? Запомнете, че трябва да мълчите и да слушате какво ви се казва. Да се учите и да се стараете да станете що-годе приемлив член на социалното общество. "
  Михаил Булгаков ; "Кучешко сърце"
  Разбра ли "Али Ибн Абдул Обстул Бей"? Опитай!:)))

 37. 37 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#7] от "citoplast":

  Гадно нещо истината а?! Най добре е да ни забранят да я казваме.

 38. 38 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  Няма да стане. По-добре вие заминете да миете чиниите на западняците.

 39. 39 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Оффф... сега... жалко че е убита или какъвто е там случаят и...

  Ама като започнат някои да се изживяват на единствени адепти на истината....

  Да, истината е една... ама много хора имат различни гледни точки към нея...

  Гордост и позьорщина има в това твърдение, че САМО ТИ знаеш и говориш истината!

  Човек може да изрази своята гледна точка по някакъв въпрос. Ама да настоява, че истината е само у него...

  Смирение трябва.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3910 Весело

  Отворих коментарите да видя какво мислите за страстта, за която Политковская пише, но открих само все същите форумни страсти.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  Бог да прости Анна Политковская! Откъсът от книгата й "Нищо друго освен истината" ми хареса, добро увлекателно четиво.

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  Бог да прости Анна Политковская! Откъсът от книгата й "Нищо друго освен истината" ми хареса, добро увлекателно четиво.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#41] от "niksan1":

  "Наистина ли вярваш, че този дебил може да бъде съветник на когото и да било ?"

  Може да бъде СЪВЕТНИК на торен бръмбар - да го учи как се правят едни топчета.

  Иначе е СЪТРУДНИК (прислужник) на депутат от БСП - носи му куфарите по време на командировки, както навремето Путин на Собчак.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  "Нищо друго освен истината"
  -------------------------------------------------

  Заглавието е погрешно. Истинското би трябвало да е "Нищо друго освен омраза". Омраза към Русия и всичко руско. Нормалната украинска омраза към всичко руско.
  Толкова патологична омраза, че всяко нещо на този свят те кара да говориш само за едно - за омразата си. Жалко.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#32] от "objektivist96":Да, нещо друго са правили, нещо като укриване на данъци, пране на парички, финансови пирамиди, схеми и прочее честни начини за забогатяване.Харкнес са в Стандарт ойл.
  —цитат от коментар 34 на Taiga

  :))))))) Други начини няма,а?!? :))))))))))))))
  Това" Standard Oil","Exxon Mobil ","DUPONT","Ford Motor Company" са много известни финансови пирамиди,крият данъци като за световно и измислят всевъзможни схеми...:))))
  Друго не правят...:)))))

 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Весело

  🤦🏻‍♂️Ето какво се случва, когато българските тролове вземат руската дума в псевдоним. Например: Тайга-Taiga- на руски; е прост, глупав и необразован човек от провинциите.😂😂
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo


  Интересно, а колко интелигентен и образован трябва да е човек, който се обозначил с ник
  "putinxujlo"? Питам, защото изпитвам силно затруднение да си дам сметка за нивото на тази образована интелигентност!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Весело

  До коментар [#14] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Мнението си е мнение, но има и факти. В случая за "Тифани": името е от латински произход и означава "многоликата проява на бога". Давано е и на момичета родени в дванадесетата нощ на месеца.
  Синоним за красива, умна, впечатлителна и ранима девойка.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Е, торният бръмбар си е обожествяван в Египет на фараоните (скарабей),
  но в случая мисля пропускаме няколко интересни момента от значение за разбиране на смелостта и гражданската позиция на Политковская.
  Тя е родена в в Ню Йорк, 30 август 1958 г., САЩ когато родителите и са били на дипломатическа служба там, ерго е имала по рождение американско гражданство. Също, родена е Мазепа, (според някои истинското и име е Ханна Мазепа), в семейството на съветски дипломати от украински произход (баща и е Степан Мазепа), сиреч спокойно би могла да живее по-спокойно в Киев или където и да е в САЩ, но е останала руска журналистка.
  По време на трагедията с училището в Беслан през 2002 е искала да бъде парламентьор в преговорите с терористите, но е свалена от самолета в Ростов на Дон с признаци за силно отравяне.
  Пиша за всичко това за да подчертая колко съзнателно Политковская е правила избора на пътя си с цената на собствения си живот.

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  Корекция, по някаква причина съм изтрил текста в изречението за участието и в преговорите и помощ на заложниците в театъра в Дубровка през 2002, а за Беслан естествено е 2004-та

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#49] от "daskal1":

  "Пиша за всичко това за да подчертая колко съзнателно Политковская е правила избора на пътя си с цената на собствения си живот."

  Знам всичко от нещата, които си написал, включително за скарабея ("някакъв египетски бръмбар" според оня дебилен игнорамус). Политковская беше трън в петата на Путин и престъпната му клика и с дързостта си подписа смъртната си присъда. Бе застреляна в тила във входа на кооперацията си от хора на Кадиров.

  Пожелавам на Путин същото, от същата ръка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Свидетелство на почтен човек, който плати с живота си съпритивата си срещу Злото на джуджето!!!!
  Тя следваше завета на Соложеницин "Да не живеем в Лъжа" и тиранина от Кремъл не и го прости...

 53. 53 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Любопитно

  До коментар [#47] от "Манчо":
  Интересно, а колко интелигентен и образован трябва да е човек, който се обозначил с ник
  "putinxujlo"? Питам, защото изпитвам силно затруднение да си дам сметка за нивото на тази образована интелигентност!

  ====================================
  Имате ли трудности при четенето на буквите в една дума? Или вашите пропутиноидни убеждения, не ви дават възможност да разберете моето мнение за този главар на бандата?

 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  спокойно би могла да живее по-спокойно в Киев или където и да е в САЩ, но е останала руска журналистка.По време на трагедията с училището в Беслан през 2002 е искала да бъде парламентьор в преговорите с терористите, но е свалена от самолета в Ростов на Дон с признаци за силно отравяне.Пиша за всичко това за да подчертая колко съзнателно Политковская е правила избора на пътя си с цената на собствения си живот.
  —цитат от коментар 49 на daskal1


  Какво ли може да накара една украинка да остане да живее в Русия, вместо в САЩ или Украйна? Очевидно - само една силна емоционална обвързаност. А полюсите в емоциите ни са два - любов и омраза.
  Политковская очеизвадно ненавижда Русия. Една добра дума за страната , в която живее, не е написала. Когато я питат защо думичка не е проронила за чеченския геноцид над мирни руснаци в Чечня преди войната, тя хладнокръвно отговаря:

  ***
  Уважаемый Кирилл! В 1991—1994 годах я не имела физической возможности исследовать проблему геноцида русского народа в Чечне. Однако геноцид чеченцев нынешнего периода очевиден.
  ***

  Чиста форма на цинична ненавист. Същата тази ненавист, която кара Политковская убедено да твърди, че режимът на Путин е твърд, като съветския. И твърди всичко това в......руски медии....
  Омраза. Заслепяваща разума омраза. Украинка в Русия. Диагноза. Резуниада. "ИстинаТА" в резуноиден стил.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#49] от "daskal1":
  " родена е Мазепа, (според някои истинското и име е Ханна Мазепа), в семейството на съветски дипломати от украински произход (баща и е Степан Мазепа)"

  Трансцедентален етюд №4 от Лист "Мазепа":
  https://www.youtube.com/watch?v=5yGtuIGjMng


  Оркестровата транскрипция на Мазепа:
  https://www.youtube.com/watch?v=iL8j0bp1CD0

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Имате ли трудности при четенето на буквите в една дума? Или вашите пропутиноидни убеждения, не ви дават възможност да разберете моето мнение за този главар на бандата?
  —цитат от коментар 53 на putinxujlo


  Вашето мнение е очевидно, изпитвам затруднения единствено с оценката на интелигентността му....
  Колко интелигентен изглеждате с този ник на челото си, г-н путинхуйло, каква е оценката Ви ?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 58. 58 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Знам всичко
  —цитат от коментар 51 на Norman Granz


  По-подходящо за Вашата възраст е "спомням си", а не "знам". Макар че в устата на човек, който / също като любимеца си, другарят Иван Костов/ си спомня всичко друго, освен годините си между 1960 и 1989-а, този глагол звучи малко странно....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 59. 59 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#57] от "Манчо":
  Вашето мнение е очевидно, изпитвам затруднения единствено с оценката на интелигентността му....
  Колко интелигентен изглеждате с този ник на челото си, г-н путинхуйло, каква е оценката Ви ?
  ===//=====================//===////====

  😊eeee, съжалявам, но това е вашият проблем!
  Поздрави👌

 60. 60 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Анна Спепановна Политковская е родена 1958 година в Ню Йорк, САЩ в семейство на високопоставени съветски дипломати. Баща й е бил кадрови служител на съветското разузнаването в САЩ - работил на прикритие като дипломат (съвсем безопасно). Родителите й са украинци от съветската номенклатура и за нея не е бил проблем да постъпи да следва журналистика в престижния Московски Държавен Университет. След завършване работи съответно във вестник „Известия“ – най-големия съветски вестник.
  След обръщане на палачинката 1991 година (пучът), като родена в САЩ, поисква американско гражданство и го получава. Не е ясно как, защото право на гражданство не се отнася за родените в САЩ деца на съветските дипломати акредитирани в САЩ. The rest is history (останалото е история) …

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 61. 61 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5678 Любопитно

  За сетен път се убеждавам че руският комунизъм създава само скотове!Умствени....и редките проблясъци на интелигентност като Политковска са обречени изначално.Расия повече от 700 години дирижира пръкването на мужици-умсвени инвалиди,послушни като кучета,безъби слуги....Опитът да бъде събуден робският дух бива обруган(Тайгара,Бастуна,Копейкин....скачат и защитават намордника).Наистина е жалко че от необятната Расия излиза само спечена ,кафява смрад.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#55] от "tacheaux":

  Мазепа е национален герой на Украйна. Руската историография го е представяла за предател на интересите на Русия , защото се е съюзил с шведите във война срещу руския цар Петър. Целта му е била Украйна да извоюва своята свобода и независимост ,но претърпява поражение. Украйна попада под руско робство следващите векове. Мазепа е исторически реабилитиран едва през последните години, когато Украйна става независима страна след разпадането на СССР.
  Защо ли едно от най-епичните и виртуозни свои произведения за пиано Ференц Лист нарича Мазепа?


 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#61] от "Willy Messerschmitt":

  "За сетен път се убеждавам че руският комунизъм създава само скотове!"

  Склонността и СПОСОБНОСТТА да обругаеш в саможертвената й смърт светла личност като Анна Политковская може да бъде определено единствено като скотщина, като подчовешка мерзост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  Самият факт, че е убита от един престъпен режим, чрез чеченски наемници, говори достатъчно за тази жена. Обичала е истината, е, плати с живота си, че не стана част от престъпното статукво там, за разлика от някои журналистки ( ако изобщо можем да ги наречем така !) тук, които се изживяват на гласа на истината, а имат ибвинения за пране на пари в особено големи размери ! Светла и памет на Политковская !

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#49] от "daskal1":баща и е Степан Мазепа
  >>>> А пра..прадядо и да не би да небезизвестния първи и единствен носител на учредения от Петър Първи орден на Юда хетмана Иван Мазепа?

 66. 66 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#9] от "putinxujlo":

  Дай линк с превода бе, тавариш.
  Нито тайга е руска дума, нито превода е такъв. Но те разбирам, търсиш внимание в интернет форум, че от другаде няма къде.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 67. 67 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Преди малко като пушехме с колеги пред ИК, стана ясно каква е тая! Имала е врьзки с престъпници и убийци и..публичен дом! Ясно е сега за прьстена на Тифани и за какво е ликвидирана - 10000кк Найс!))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 68. 68 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Ликвидирана от своята банда!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#61] от "Willy Messerschmitt":

  "Наистина е жалко че от необятната Расия излиза само спечена ,кафява смрад..."

  Но за сметка на това пък виж какво влиза:
  https://www.faktor.bg/bg/articles/gen-rumen-milanov-kokainat-v-cherno-more-e-patuval-kam-rusiya

  Знаех си аз, че някой самальот на кремльовския правителствен авиоотряд, изпълняващ РЕДОВЕН курс от Рио де Жанейро, е цамбурнал край Шабла...

  :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  А ето и мнението на бившия съпруг на Политковская-Александър Политковски ( с който живеят повече от 20 години):
  ".,.....Ещё где-то в начале 2000 года он, прочитав её очередной опубликованный материал, сказал: «Ты понимаешь, это не журналистика».
  Сам Александр до сих пор теряется в попытках определить род деятельности Анны: «Это то ли писательство, то ли что-то ещё…» Деятельность Анны он определяет как некую тревогу о справедливости, изливаемую на газетные полосы.
  Она была сложным человеком. И эта сложность локализована в её статьях. Но здесь надо разделять: одно дело отношения мужа и жены, воспитание детей, а другое дело — профессиональные качества. Анна помогала мне становиться журналистом, я в чем-то помогал ей. Ей не очень везло до 1996 года. Но с этого момента она стала самостоятельным журналистом..."

 71. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#54:"Манчо"][/quote]

  Абе, Манчо, да целуваш задните части на Бащицата, това ли за теб е "добра дума за страната"? Не всички са поцелуйковци като теб...

 72. 72 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#66] от "Taiga":
  Дай линк с превода бе, тавариш.
  Нито тайга е руска дума, нито превода е такъв. Но те разбирам, търсиш внимание в интернет форум, че от другаде няма къде.
  =================

  😏 Товарищ☝️ Това е руски език. Внимавай. 🤷‍♂️ Не се притеснявай толкова много😂😂

 73. 73 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 318 Неутрално
 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Така завършват несъгласните с Путин в Русия.

 75. 75 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Весело

  eeee, съжалявам, но това е вашият проблем!Поздрави
  —цитат от коментар 59 на putinxujlo


  Не мисля, защото проблемът с Вашия ник е само и единствено Ваш. Колкото и да се хилите в този крайно интелигентен стил - така стоят нещата ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 76. 76 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  светла личност като Анна Политковская
  —цитат от коментар 63 на Norman Granz


  Не знаех, че една светла личност може да се дефинира като 100% ненавист. Сега знам.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  [quote#54:"Манчо"]
  —цитат от коментар 71 на bez_ime2
  Абе, Манчо, да целуваш задните части на Бащицата, това ли за теб е "добра дума за страната"? Не всички са поцелуйковци като теб...[/quote]

  Къде твърдя, че проблемът е в целуването на толкова впечатлилите Ви човешки дадености на г-н Путин? И къде и как точно съм ги целувал, ако не е тайна?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#76:"Манчо"][/quote]

  И как точно се "дефинира като 100% ненавист" като отказва да се кланя на Бащицата ви?

 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#77:"Манчо"][/quote]

  Манчо, аз го казвам в преносен смисъл, но не се съмнявам ако някога се срещнеш с него, какво ще направиш...

 80. 80 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Тази доста често е лъгала:http://www.specnaz.ru/article/?967
  —цитат от коментар 73 на krf54523578


  И теб ли те излъга бе, ушанка, що си толкова наивен, да не кажа прост?

 81. 81 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  [quote#76:"Манчо"]
  —цитат от коментар 78 на bez_ime2
  И как точно се "дефинира като 100% ненавист" като отказва да се кланя на Бащицата ви?[/quote]

  ***
  Уважаемый Кирилл! В 1991—1994 годах я не имела физической возможности исследовать проблему геноцида русского народа в Чечне. Однако геноцид чеченцев нынешнего периода очевиден.
  ***

  Чиста форма на цинична ненавист.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#81:"Манчо"][/quote]

  Браво, Манчо, страхотен аргумент! Форумните русияни изумявате с чекистката си логика....

 83. 83 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#81] от "Манчо":
  Уважаемый Кирилл! В 1991—1994 годах я не имела физической возможности исследовать проблему геноцида русского народа в Чечне. Однако геноцид чеченцев нынешнего периода очевиден.
  ***
  Чиста форма на цинична ненавист

  =====================
  🤦🏻‍♂️ Успокойте се вече, прочети уикипедия
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Этнические_чистки_в_Чечне

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#81] от "Манчо":Уважаемый Кирилл! В 1991—1994 годах я не имела физической возможности исследовать проблему геноцида русского народа в Чечне. Однако геноцид чеченцев нынешнего периода очевиден. ***Чиста форма на цинична ненавист=====================🤦🏻‍♂️ Успокойте се вече, прочети уикипедияhttps://ru.wikipedia.org/wiki/Этнические_чистки_в_Чечне
  —цитат от коментар 83 на putinxujlo


  Няма как да се успокои, такива като Анна Политковская не дават мира на родните путинисти дори и след смъртта...

 85. 85 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#81] от "Манчо":
  Чиста форма на цинична ненавист.
  =============================

  Ето какво казваше за това време, този, от които моя ник

  В июле 2000 года президент России Владимир Путин заявил: «В последние годы на территории Чечни мы наблюдали широкомасштабный геноцид в отношении русского народа, в отношении русскоязычного населения. К сожалению, на это никто не реагировал»[56]. В 2002 году, выступая на встрече с представителями чеченской общественности, В. В. Путин отметил, что правление А. А. Масхадова привело к геноциду в отношении представителей других народов, проживавших ранее в Чечне[57

 86. 86 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  [quote#81:"Манчо"]
  —цитат от коментар 82 на bez_ime2
  Браво, Манчо, страхотен аргумент! Форумните русияни изумявате с чекистката си логика....[/quote]

  Каква "чекистка логика" има в това човек да се запита как така един хуманист-защитник на невинни жертви вижда тези жертви сред чеченците, а не успява да ги види сред етническите руснаци в Чечня, не по-малко невинни от невинните чеченци?
  Бихте ли обяснили кое е чекисткото?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  До коментар [#81] от "Манчо":Чиста форма на цинична ненавист.=============================Ето какво казваше за това време, този, от които моя никВ июле 2000 года президент России Владимир Путин заявил: «В последние годы на территории Чечни мы наблюдали широкомасштабный геноцид в отношении русского народа, в отношении русскоязычного населения. К сожалению, на это никто не реагировал»[56]. В 2002 году, выступая на встрече с представителями чеченской общественности, В. В. Путин отметил, что правление А. А. Масхадова привело к геноциду в отношении представителей других народов, проживавших ранее в Чечне[57
  —цитат от коментар 85 на putinxujlo


  Путин е казал каквото е казал, интересното е защо Политковская отказва да коментира инфото, че в Чечня загиват доста етнически руснаци, жертви на етническо прочистване от местните терористи с чалми.
  Имате ли разумно обяснение на този факт?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 88. 88 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Успокойте се вече, прочети уикипедияhttps://ru.wikipedia.org/wiki/Этнические_чистки_в_Чечне
  —цитат от коментар 83 на putinxujlo


  Аз съм съвършено спокоен, драги. И съвършено спокойно продължавам да питам как така една светла личност, като Политковская, публично отказва да коментира етническото насилие и над мирни руснаци в Чечня. Ще се опитате ли да отговорите вменяемо на този въпрос или ще продължите да се изявявате на равнището на ника си?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#88] от "Манчо":

  Уважаемый Кирилл! В 1991—1994 годах я ☝️НЕ ИМЕЛА☝️ФИЗИЧЕСКОЙ ВОЗВОЖНОСТИ☝️ исследовать проблему геноцида русского народа в Чечне.

  НЕ ИМЕЛА☝️ФИЗИЧЕСКОЙ ВОЗВОЖНОСТИ☝️ !!!значи тя не е била там по онова време

 91. 91 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7479 Неутрално

  Книгата си заслужава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 92. 92 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Весело

  Уважаемый Кирилл! В 1991—1994 годах я ☝️НЕ ИМЕЛА☝️ФИЗИЧЕСКОЙ ВОЗВОЖНОСТИ☝️ исследовать проблему геноцида русского народа в Чечне. НЕ ИМЕЛА☝️ФИЗИЧЕСКОЙ ВОЗВОЖНОСТИ☝️ !!!значи тя не е била там по онова време
  —цитат от коментар 90 на putinxujlo


  Уауууууу, чакайте сега да пресметна колко нервни клетки са нужни, за да се пръкне горното гениално заключение, според което Политковскя е била физически свидетел на етническите убийства на невинни чеченци по време на войната, поради което ги е коментирала, а чистките на етнически руснаци не коментира, понеже не е била физически там .........еднаааааааааааа ..........двеееееееееее .....тттттт...... тттттттррр.........дали е имало трета...........спорно е, спорно.......Е, от мен да мине - нека са три!
  Почитания ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#90] от "putinxujlo":
  "...Ако сте в Лондон, идете да си починете от Русия".( от откъса горе)
  Разните и свободни ...импровизации за същността на тангото няма да коментирам, макар че сигурно имам повече познания и опит от нея в него.
  Вие от сложилите ми минус (на цитираните от мен думи на А. Политковски за Ана ) ли сте? Между другото, самият Политковски е не по-малко интересна личност, а сред неговите колеги от някогашната програма Взгляд имаше и други жертви(В.Листьев). Самият Политковски въведе снимането със скрита камера в Русия, а и участва в спецоперациите в Чечня като наблюдател...

 94. 94 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lou":Абе и на Запад не е много по-различно, там е каквото кажат рокфелер, морган, дю понт, форд, харкнес и други честни и демократични хора, натрупали богатства от пестене от закуски.
  —цитат от коментар 4 на Taiga


  Ма статията не е за "на Запад".

  Пак тръгна да се оправдаваш.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 95. 95 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#92] от "Манчо":

  😏Извинете🤦🏻‍♂️Забравих на кого обяснявам🤷‍♂️
  Докато Кремъл не започна войната в Чечня, там всичко беше спокойно. Както в цяла Русия. Амбициите на Елцин, а след това и на Путин, доведоха там ситуация до ужас. За всички.

 96. 96 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#93] от "тулса":
  ...... Вие от сложилите ми минус (на цитираните от мен думи на А. Политковски за Ана ) ли сте? .....
  =======///====================

  😊😂Да, успокой се 🤦🏻‍♂️ сложил още един минус.☝️ Не се колебайте сега - един със сигурност моят👎😊

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1120 Весело

  До коментар [#92] от "Манчо":😏Извинете🤦🏻‍♂️Забравих на кого обяснявам🤷‍♂️Докато Кремъл не започна войната в Чечня, там всичко беше спокойно. Както в цяла Русия. Амбициите на Елцин, а след това и на Путин, доведоха там ситуация до ужас. За всички.
  —цитат от коментар 95 на putinxujlo


  Пардон, сгреших! Две са....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK