Изложбата "Портрет на приятел" превръща режисьора Иглика Трифонова в куратор

Портрет на дете от Дечко Мандов<br />маслени бои на картон, 34 х 28 см

© Софийска градска художествена галерия

Портрет на дете от Дечко Мандов
маслени бои на картон, 34 х 28 смРежисьорът и сценарист от киното Иглика Трифонова се превръща в куратор на изложбата "Портрет на приятел" - петата от поредицата на "Другото око" на Софийска градска художествена галерия, която се открива днес от 18 ч. и ще посреща посетители до 2 юни.


Проектът "Другото око" започва още през 2010 г. и цели да представи един различен поглед към творбите от фонда на галерията. Идеята е творчески личности, които не са изкуствоведи, да получат достъп до музейната колекция, да изберат посока и идея за експозиция.


Портрет от Магда Абазова, 1986 г.<br />маслени бои на платно, 81 х 65,5 см

© Софийска градска художествена галерия

Портрет от Магда Абазова, 1986 г.
маслени бои на платно, 81 х 65,5 см

В изложбата "Портрет на приятел" Иглика Трифонова, познавата като автор на 10 документални филма, както и на игрални заглавия като "Писмо до Америка" от 2000 г., "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" от 2015 и "Асансьор за пациенти" от 2017 г., отправя поглед към близостта с личността, с отделния образ.
Селекцията й е резултат от множество разговори и представя един нов поглед към една всъщност многократно коментирана тема - портретът. "Избирах портретите по тяхното въздействие, по силата на присъствието им. Толкова пъти и с операторите, с които съм работила, и с актьорите, и с публиката съм говорила за това присъствие. В него има нещо неподдаващо се на описание, нещо толкова енигматично и толкова привлекателно", отбелязва режисьорът-куратор в съпътстващия изложбата каталог и допълва: "Най-красиво биха му стояли думите на Шекспир "създадено от материя, от която сънищата са създадени"...


Портрет на момиче с автор Лика Янко 1962 г.<br />маслени бои на платно върху картон, 68 х 33

© Софийска градска художествена галерия

Портрет на момиче с автор Лика Янко 1962 г.
маслени бои на платно върху картон, 68 х 33

Интересно е, че с нейния избор някои от творбите напускат музейните хранилища за първи път и успяват да представят някои добре познати имена в различна светлина.


"Има човешки лица, които светлината харесва, има такива, които ти се запечатват и дълго не можеш да избягаш от тях... Между портретите има известни българи, чиито лица всички разпознаваме, има и анонимни хора, живели някога или днес", пише още Трифонова, според коят "художническата работа по портрета е вдъхновение и умение, и в същото време отговорност към обекта".


В изложбата са включени над 100 произведения от различни жанрове като живопис, скулптура, фотография, създадени в периода между края на XIX в. и първото десетилетие на XXI в.


Сред авторите се открояват Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров- Майстора, Генко Генков, Иван Ненов, Лика Янко, Иван Лазаров, Светлин Русев, Павел Койчев, Атанас Пацев и Васка Емануилова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK