"Животът е безкраен танц" - един филм за осъществените мечти

Суинг триото Sentimental Swingers

© Елена Ненкова

Суинг триото Sentimental SwingersДокументалният филм "Животът е прекрасен" на белгийския режисьор Андре Шандел ще направи българската си премиера днес, 19 април, от 16 ч. в столичния Културен център G8.


"Андре отдавна искаше да разкаже за България и реши да го направи така. Когато започнах да пея и се запознах с всички тези музиканти, той каза: - Ще го направя по този начин", разказа за "Дневник" певицата и продуцент на филма Вера Шандел.


Премиерата тази година не е случайна - свързана е с това, че през 2019 г. се навършват 30 години от падането на Берлинската стена.
Сюжетът разказва за живота в България през погледа на суинг триото Sentimental Swingers - Андрония Попова-Рони, Десислава Андонова и Вера Шандел, както и на музикантите от секстета на тромпетиста Михаил Йосифов: Велислав Стоянов - тромбон, Димитър Шанов - контрабас и самия Йосифов.


Личните истории на героите показват житейския им път във времето преди и след прехода. Те обясняват защо са избрали да останат в България, когато голяма част от българите заминават да работят и живеят в чужбина.


"Филмът има много надежда и е по-скоро за това колко по-ценно е да бъдеш, отколкото да имаш. Може също да се каже, че това е филм за осъществените мечти, защото аз винаги съм искала да бъда певица и успях да го направя тук", обяснява продуцентът.


Филмът се е снимал в продължание на години, заради финансирането, което е идвало на части, разказва още Вера Шандел. През това време се е налагало да сменя няколко роли в живота - тази на артист, на продуцент и на майка.


"Снимахме го и по време на събитията през 2013 г., когато сваляхме правителството и беше вълнуващо, защото все едно имаше раздвижване на пластовете", допълва тя.


След днешната премиера, филмът ще бъде представен в столичното кино "Култура" на 22 април, когато Десислава Андонова и Вера Шандел ще представят концерт със своите нови музикални проекти - DESY & The Shiny Stockings и JAZZ Boudoir.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK