Изложба представя българските азбуки

Изложба представя българските азбуки

© Българска академия на науките (БАН)Изложба, посветена на българските азбуки, може да бъде разгледана пред Народния театър "Иван Вазов" от днес до 13 май. Организатор е Институтът за български език на Българската академия на науките (БАН), съобщава БНР.


Ще бъдат представени 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. Чрез буквите са оформени думите "български", "дух" и "вечност", носещи посланието, че българският дух е вечен.


В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие с българската азбука. Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите "ние", "светлина", "добро" и "възход", като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.


Експозицията "Българските азбуки" се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина. Тя се посвещава на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7413 Любопитно

  Сега чакаме северномакедонците да се изкажат за Св.Климент Охридски ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Можело е да донесат поне фасадата на "Литера" а и мощна защита....

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Прекрасно събитие!
  РЕСПЕКТ!!!
  Да го видят непременно руските туристи, както и всички, обратното на "умни" западняци, които обясняват как ние пишем с руски букви.....

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5145 Неутрално

  Крайно време беше. Хърватите продават в самолета детски игри с изображения на глаголицата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2567 Весело

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Лошо няма. Те си я ценят. Из Загреб има запазени надписи на глаголица. Чехи и словаци много уважават светите братя Кирил и Методий и дори в Чехия денят посветен на тях е официален празник (за ужас на патреотит, ни мъц за ролята на Бг)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5145 Весело

  До коментар [#5] от "DDR":

  Да, знам. Гледах един надпис в църква на Големия Бриюн (Бриони)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Прекрасно събитие!РЕСПЕКТ!!!Да го видят непременно руските туристи, както и всички, обратното на "умни" западняци, които обясняват как ние пишем с руски букви.....
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Няма нужда да го виждат руските туристи. Българите сами се отказахме от нашия основен културен код, като се съгласихме българската азбука да се нарича славянска. На 24 май честваме денят на "славянската" , а не на българската писменост, макар , че половината от славянските народи като поляци, чехи, словаци , хървати и словенци не си служат с нея , а с латинската азбука. Съгласихме се на руската претенция азбуката, която ползват да не се казва българска. При това положение за чужденците тя ще бъде руска, за македонците и руснаците ще бъде македонска или "произлязла от македонските земи".

 8. 8 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Абсолютно прав си. Има и друг един проблем, изкуствено създаден от българските врагове. Твърдението, че Светите братя са създали само първото, а не и второто българско писмо, не почива на никакви доказателства.
  Това твърдение е измислено от тези фалшификатори на историята, които искат да докажат, че Кирил и Методий въобще не са стъпвали в България, а са били изпратени от "византийските-гърци" да проповядват на "славяните" в "Чешко-Словашка" Моравия.
  Истината е, че братята провеждат Великоморавската си мисия изцяло на територията на България, това е Моравия ВЪВ Долна Панония, която е южно от Дунава и въобще кракът им не е стъпвал в Чешко-Словашка Моравия (северно от Дунава) през Великоморавската си мисия до 867 г., когато пристигат в Рим по покана на Папата.
  За Великоморавската си мисия Св.Братя отиват по Моравския път "с книгами рамном българскими", заедно с войските на Св. Цар Михаил I Богорис (Борис), който отива на среща с Крал Лудвиг II Германски да сключва военен съюз срещу Римската империя (Константинопол).
  Срещата е станала в гр.Тулумн на Дунава, западно от Виена.
  Втората българска азбука се оказва по-рационална и затова по-късно се налага като основна.
  Изкуственото терминологично разделение на Българската Азбука на "глаголица" и "кирилица" е направено съвсем целенасочено от нашите врагове, за да се прикрие българския произход на Българската азбука.

 9. 9 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Я, чак сега се вгледах в снимката. На челно място е проф. Марияна Цибранска, която е от ИБЕ при БАН. Познавайки научните й е разработки, мисля че вероятно тя е инициаторката за организиране на изложбата. Както и да е, тази жена наистина е допринесла много за историята на българския език.

 10. 10 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Крайно време беше. Хърватите продават в самолета детски игри с изображения на глаголицата...
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  имат важни документи на глаголица, и са я използвали доста дълго, за разлика от БГ, където е изместена от кирилицата.

  http://www.tug.org/TUGboat/Articles/tb17-1/tb50zubr.pdf

  Winora forever
 11. 11 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 256 Весело

  Ами тя глаголицата е създадеа от Кирил и Методий, а кирилицата е с доста спорен произход... Това, че са я нарекли кирилца не значи, че е създадена от Кирил... Буквите, които в момента ползваме е т.н. граждански шрифт, съведен от Петър I в периода 1708-1710г. , когато сме били под турска окупация! "По същество новият шрифт е типографско адаптиране на използваната дотогава славянска писменост към латинското писмо използвано тогава (антиква). Премахнати са писането на ударения и титли, както и различните изписвания на букви в началото и средата на думите. Въведени са несъществуващите дотогава малки букви. Главните букви са уеднаквени с подобните по външен вид латински букви. Буквата Ѧ е заменена с Я, произлизаща от ръкописната форма на Ѧ, но и съвпадаща огледално с латинско R. Буквите Д и Л също получават нова форма, въведени са буквите Й и Э. Освен това са въведени и арабските цифри за означаване на числа, които заменят използвания дотогава кирилски цифри. Ръкописният вариант на гражданския шрифт се развива към втората половина на 18 век.
  През първата четвърт на 19 век гражданската азбука е възприета в Сърбия и България и постепенно измества църковнославянската такава." Това за българска азбука го забравете, приказки под шипковия храст... Естетствено не трябва да ни прави по-малко горди българи! Нека търсим причини за гордост на други места ;-) А това дето го разказват на децата, че Кирил и Методи едва ли не били българи..., без коментар. Борбата между католицизма и православието е като борбата на латиницата срещу други алтернативи. Не случайно "братя" славяни като хървати, словаци, чехи или поляци ползват латиница и са католици. Дори румънците са я ползвали до 70-те години на 19 век.

 12. 12 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Прекрасно събитие!РЕСПЕКТ!!!Да го видят непременно руските туристи, както и всички, обратното на "умни" западняци, които обясняват как ние пишем с руски букви.....
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Преди време излезе статия от българската езиковедка Ана Кочева, в която съобщаваше за нов опит на някои руски учени да оспорят българския произход на Българската азбука.
  Аргументите им били, че ако признаят, че покръстването и писмеността идва от България, излизало, че в Киевска Русия по онова време били прости и неграмотни, а това било обидно за руснаците.
  Затова една група руски учени пак започват кампания, за да се опитват да прокарат лъжата, че "славянската" писменост се била зародила на територията на Русия и от там била внесена в България.
  Това е стара версия, която още преди век и половина беше отречена от най-големите руски учени, но и до ден днешен битува и тихомълком се проповядва в руските училища.

 13. 13 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А това дето го разказват на децата, че Кирил и Методи едва ли не били българи..., без коментар.
  —цитат от коментар 11 на Paris Hilton


  Рождените имена носят неподправена информация за произхода. Чисто българските им имена са Църхо и Страхота. Производни на тях са Церко и Страхил, които и днес се употребяват в България. Името Църхо е трудно за произнасяне на гръцки. Във византийския двор той се нарича с латинското име Константин, а брат му носи гръцкото име Методий. Това са имена, приети при покръстване. Монашеското име Кирил е прието от малкия брат при постъпването му в римски манастир.
  На запад се пазят много свидетелства за тези имена. Напр. Чешките хусисти, наследници на българските богомили приемат делото на братята като свещена мисия и отбелязват 9 март (ден на св.св. Кирил и Методий по тогавашния католически календар) за ден на св.св. Църхо и Страхота. В 1495г. в Бохемия са излезли легенди за братята под заглавие “Животът на св.св. Църхо и Страхота”. Хавел Салански писал в проповедта си за Ян Хус (ок.1610г.): “Бог изпратил на чехите двама апостоли: Църхо и Страхота”. Малко по-късно Павел Странски в “Чешката държава” пише, че “по-старото църковно управление на страната било устроено според гръцка, т.е. – българска насока... от епископа с гръцка вероизповед Страхота, т.е. Методиус”. Във Ватиканската библиотека е открита хроника за моравската мисия на братята, в която Методий се нарича Страхота.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#11] от "Paris Hilton":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK