Йозеф Куделка: През 1968 г. руснаците не искаха да кажат истината за Прага

Йозеф Куделка

© Георги Кожухаров

Йозеф КуделкаАко може да се каже, че има фотограф на Пражката пролет, това е Йозеф Куделка. През 1968 г. бившият инженер заснема окупацията на Чехословакия от армиите на Варшавския договор. По-късно снимките са изнесени от страната и са публикувани в "Сънди таймс", а през 1970 г. Куделка излиза зад граница и така започва периодът му на изгнаничество.


На тази тема е и неговата изложба, която ще бъде открита тази вечер от 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия. Нейното заглавие е "Изгнания" и тя ще може да бъде видяна до 9 юни. "Никога не съм си мислел, че чехите за една нощ са способни така да се променят. Това, което се случи, беше едно чудо", коментира Куделка събитията от 1968 г. на пресконференция днес в галерията.


Изложбата ще продължи до 9 юни.

© Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP©Josef Koudelka/Magnum Photos

Изложбата ще продължи до 9 юни.
За него случилото се в Прага е дало възможност на чехите да станат нещо различно от това, което са били дотогава. "Малка страна сме и малко пъти сме се държали достойно и мисля, че чехите не трябва да забравят, че един път в историята си са се държали достойно", каза пред медиите той. "Всички имахме само един неприятел и това беше руската армия. Всичко друго оставаше на втори план", допълни разказа си той.


Куделка смята, че в хода на времето фотографиите от Прага са се наситили с различен от първоначалния смисъл. "Отначало те бяха просто документи на това, което се случи в Чехословакия. Защото руснаците не искаха да кажат истината. Те бяха публикувани една година след събитието и станаха новина", отбеляза той. Докато днес показват "как един народ иска да извоюва свободата си, а друг иска да му я отнеме". Но според него в тях са запечатани и човешки същества - просто едните от тях държат "Калашников", а другите - не.


Един от най-прочутите кадри на Куделка - на опустелия пражки площад "Вацлавске намести" през 1968 г., е смятан за една от 100-те най-влиятелни снимки на XX век.

© Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP©Josef Koudelka/Magnum Photos

Един от най-прочутите кадри на Куделка - на опустелия пражки площад "Вацлавске намести" през 1968 г., е смятан за една от 100-те най-влиятелни снимки на XX век.


След като напуска Чехословакия, Куделка пътува из цяла Европа и не спира да снима. "Фотографията ми осигури свобода", казва той. Изкуството го прави както изгнаник, така и гражданин на света. Но го освобождава и в по-прагматичен аспект. "Като инженер отговарях за 80-ина души. Това е голяма отговорност. А сега единственият ми шеф е фотоапаратът", усмихва се той.


По какъв начин Куделка създава знаменитите си фотографии? Отново чрез свобода. Той признава, че не планира какво ще заснеме. Това не означава, че се осланя изцяло на случайността, въпреки че фотографията е "единственото изкуство, в което можеш да постигнеш майсторско изпълнение случайно." Куделка се осланя на момента, но мисли внимателно в момента на заснемането на кадъра.


Според Куделка фотографията е "единственото изкуство, в което можеш да постигнеш майсторско изпълнение случайно".

© Георги Кожухаров

Според Куделка фотографията е "единственото изкуство, в което можеш да постигнеш майсторско изпълнение случайно".


За него добрата снимка е тази, която може да каже различни неща на различните хора. А ако фотографът има да каже нещо, най-подходящо е това да стане в книга. "За съжаление няма много подобни книги", коментира той. Въпреки че е на 81 години, Куделка не е консервативен и цени дигиталната фотография, защото във формата, в който работи (панорамни снимки), с една лента може да заснеме едва четири кадъра. "Днес не трябва да прося пари, за да се снабдявам с ленти. Мисля, че живея във време на огромен технологически прогрес във фотографията и мога спокойно да кажа: да живее дигиталната фотография!", казва той на френски, като "революционно" вдига юмрука си във въздуха.


А какво може да каже за разликата между Изтока и Запада? "По-трудно ми беше да съхраня свободата си на Запад, отколкото в Чехословакия. При нас липсваше политическа свобода, но отсъстваше и свободата да правиш пари. Сега някои хора, които се държаха много добре в комунистическия период, много се промениха, защото получиха възможност да печелят пари", завършва той.


В момента Куделка живее между Франция и Прага и продължава неуморно да работи. А по отношение на Чехия чувства, че е останал вътрешен изгнаник.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  "През 1968 г. руснаците не искаха да кажат истината за Прага"
  Ти да видиш...ами сега дали искат?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Руснаците никога не са искали, не искат и няма да пожелаят да говорят и дори да чуят истината!
  Те си живеят в 19-ти век и са добре пияни в локвата на собствената си пик..

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  " Всички по-раншни престъпления на руската империя са се вършили в сянката на потайността. Изселването на половин милион литовци, избиването на стотици хиляди поляци, ликвидирането на кримските татари — всичко това е останало в паметта на човечеството, без да е документирано със снимки, следователно — като нещо недоказуемо, което рано или късно ще бъде обявено за мистификация. За разлика от това нахлуването в Чехословакия през 1968 година е фотографирано от край до край и се пази в архивите по целия свят.

  Чешките фотографи и оператори си дадоха сметка, че именно те могат да направят единственото, което все още можеше да се направи: да съхранят за далечното бъдеще картината на насилието. Цели седем дни от ранно утро до късна вечер Тереза беше на улицата и снимаше руските войници и офицери във всевъзможни компрометиращи ситуации. Руснаците не знаеха как да реагират. Те бяха получили точни инструкции как да се държат, ако по тях се стреля или се хвърлят камъни, но никой не им бе казал какво да правят, ако някой насочи към тях обектив на фотоапарат. "

  Милан Кундера, Непосилната лекота на битието

 4. 4 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 679 Гневно

  Отричат, като истински комунисти.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Руснаците кога и за какво са казвали истината? За Чернобил, за Курск, за Крим, за малайзийския Боинг, за мелдония, за "частната" си армия Вагнер, за Литвиненко, Немцов, Скрипал?

  Лошото е, че покрай тях и нашата червена ОПГ не ни казваше какво става, та баща ми всяка вечер слушаше ВВС и Свободна Европа - същита ВВС и Свободна Европа, които и сега бъргат в джигереца на червената ОПГ...

  Слава на тоя скромен човечец, запечатал паметните събития около "братската помощ", оказана на европейците-чехи от монголоидните диваци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 823 Неутрално

  непременно ще я разгледам. както и тази на вивиан майер.

 7. 7 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "През 1968 г. руснаците не искаха да кажат истината за Прага..."

  Както двадесет години по-рано нямаха никакво желание да изговарят истината за България:

  През декември четиридесет и седма комунистическата власт преминава от локални конфискации към генерално ликвидиране на персоналното и акционерно владеене върху средствата за производство и национализира банки, застрахователни дружества, фабрики, занаятчийски работилници, магазини. Марксистко-ленинските влъхви знаят най-добре, че частната собственост, пазарните отношения и демокрацията вървят ръка за ръка.
  След като осигуряват неоспорвано господство на местните си пионки, съветските окупатори се изтеглят. За четиридесет месеца на българска земя пребивават с различна продължителност около шестотин хиляди червеноармейци и енкаведисти. По съветско разпореждане България им изплаща заплатите, командировъчните и режийните в долари.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Прав си ! Не казаха и за саможертвата на Ян Палах , както и за избите от "спасителите
  на социализма " от войски на т.н.ВАРШАВСКИ ДОГОВОР , между които и наши !
  Ян Палах умира на 19 януари и е погребан шест дни по-късно в Прага. Името му става символ на непобедимата воля на чехи и словаци да живеят свободно, без оковите на болшевишкия режим, налаган от СССР

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  "Тереза беше на улицата и снимаше руските войници и офицери във всевъзможни компрометиращи ситуации. "

  +++++++

  Великолепно подбран текст на Кундера, от който извадих може би най-показателния цитат.

  Най-големият враг на руснака е истината, а една снимка няма как да лъже.

  От знаменитото побиване на байряка над Райхстага, където на оригинала руският войник е с ТРИ ЧАСОВНИКА на ръката, през това:
  https://c8.alamy.com/comp/B40W09/events-second-world-war-wwii-germany-end-of-war-soviet-soldier-taking-B40W09.jpg

  до това:
  https://i1.wp.com/euromaidanpress.com/wp-content/uploads/2016/09/Soviet-and-German-troops-in-a-friendly-discussion-after-suppressing-Polish-resistance-in-Brest-Sept.-18-1939.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Спомням си хокейните мачове между СССР и Чехословакия през 70-те години, след Пражката пролет - чехите излизаха като за последна битка,
  а Прага осъмваше надраскана с лозунги:
  "Вие по нас - с танкове, ние по вас - с шайби!"

 11. 11 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Още преди много години обърнах внимание, че когато в България стане някакво бедствие, чехите първи ни отпускат някой лев като помощ или изпращат безвъзмездно полезни пратки със самолет. За тях понятието "славяно-езични братя" не е кух лозунг!

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Да, и нас забъркаха като изпратиха там млади войничета с танкове и бетеери.

 13. 13 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Цитирате Кундера, но самият той е в някакъв аспект спорна фигура.

  Има доста информация на чешки на английски и на френски език, дори и на български може да се намери.

  Ето нещо от вестник култура

  Милан Кундера във въртележката на миналото

  "Събитията, описани в чешкия седмичник „Респект“, биха могли да бъдат част от който и да е от десетината световноизвестни романи на френско-чешкия писател Милан Кундера. Той е обвинен, че е издал политически противник, който впоследствие бил осъден на двайсет и две години принудителен труд. Живеещият в Париж 79-годишен Милан Кундера яростно отхвърли тези обвинения."

  http://www.kultura.bg/bg/print_article/view/14820


  Личното ми мнение е, че този въпрос е нещо като ситуацията с Юлия Кръстева, просто, малко по-различен мащаб.

  Както знаем, където има дим, трява да има и огнище.

  Нямам идея дали тези неща са така или не са, но заради това, Кундера не е получил и няма да получи Нобелова награда за литература.

  Относно Куделка, най-интересното е, че човека си дава сметка за това, че една цяла фотографска кариера, неговота, може да се окаже плод на една случайност.

  Ако в онзи ден, Куделка не е бил там, където е бил, никой днес нямаше да е чувал за неговото име.

  Факторът късмет е голямо нещо.

  Но е добър фотограф. Не зная дали всичко е само плод на късмет, но е добър.
  Разглеждал сме му фотографиите във Франция преди време, запомнящи са. Спор няма. 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  И стана безпощадно ясно , че братска дружба се крепила на щиковете. Е русофилчета ще има признание или не е важно.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Орбане, и за Будапеща през 1956 важи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално


  Те не казаха истината дори и за кацането на човек на Луната! Обявиха изстрелването на първия човек в Космоса за победа на социализма, но отказаха да признаят кацането на човек на Луната за победа на човечеството!

 17. 17 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 476 Неутрално

  ДЯДО ми
  е бил там ,
  разправяше , че ЧЕХКИНИТЕ
  били много ПОХОТЛИВИ ! ! !
  АХАХАХАХХА

  БЪЛГАРИТЕ нито са стреляли ,
  нито са влизали в ПРАГА ,
  само ЧЕХКИНИ ! ! !

  Every little helps
 18. 18 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Да, и нас забъркаха като изпратиха там млади войничета с танкове и бетеери.
  —цитат от коментар 12 на Peni Nikol


  Едно от малкото неща в последните години, което направи почти несъществуващото българско гражданско общество:

  https://asengenov.wordpress.com/2013/08/21/bulharska_se_omlouva/

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 679 Гневно

  ДЯДО мие бил там ,разправяше , че ЧЕХКИНИТЕбили много ПОХОТЛИВИ ! ! !АХАХАХАХХАБЪЛГАРИТЕ нито са стреляли , нито са влизали в ПРАГА ,само ЧЕХКИНИ ! ! !
  —цитат от коментар 17 на Шопов


  И османлиите сигурно така за мислили за баба ти, когато са тръгнали да окупират българските земи.

  Боклук!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#19] от "FourOhFive":

  "Боклук!"

  Т.нар. "Шопов" е един от хората, за които тази дума е напълно достатъчна като описание.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Пражката пролет е огромна победа на чехите и словаците над съветската тъпотия. Тя е едно от най-широко отразените събития от онова време. Фотографът се нарича Йозеф КОУДЕЛКА. Езиковата култура на българските журналисти е под всяка критика.

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Руснаците кога и за какво са казвали истината? ....
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Никога! Поради което те самите най-малко познават истината.

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#19] от "FourOhFive":"Боклук!"Т.нар. "Шопов" е един от хората, за които тази дума е напълно достатъчна като описание.
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  Или понеже е русофил , по-близко ще му звучи , Мусур.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  ДЯДО мие бил там ,разправяше , че ЧЕХКИНИТЕбили много ПОХОТЛИВИ ! ! !АХАХАХАХХАБЪЛГАРИТЕ нито са стреляли , нито са влизали в ПРАГА ,само ЧЕХКИНИ ! ! !
  —цитат от коментар 17 на Шопов


  Излъгал те е.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  За какво ти е истината, когато ти за всяко нещо си имаш своя истина?! Например за атентатът срещу папата, твоята истина е тази, която много, много отдавна всички отрекоха и дори самият папа дойде на крака в България за да потвърди, че тя е била лъжа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  "Например за атентатът срещу папата, твоята истина е тази, която много, много отдавна всички отрекоха."

  Кои ВСИЧКИ бе, трол? Официалната версия на западните служби за атентата срещу папата е, че е организиран от ДС с логистичната подкрепа на КГБ, като е вербуван член на полулегална турска терористична организация - Сивите вълци.

  Документирани са всичките престои на Агджа и Бекир Челенк в София, във Витоша Ню Отани - хотела, най-плътно контролиран по онова време от ДС.

  В другата тема те помолих да ми покажеш къде в "доклада" (в pdf-формат), който беше пуснал, се споменава за Папата и за атентата срещу него, ти се изниза като мокра връв.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  "... самият папа дойде на крака в България за да потвърди, че тя е била лъжа."

  Ти си ДС, нали? Само вие имате интерес да изопачавате думите на Папата. Той каза, че не обвинява България и българския народ за атентата срещу себе си. Вие, като ДС, не принадлежите към българския народ, а сте филиал на КГБ. Айде, чупката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Да факт е. Руснаците са действали с танкове и редовна армия, а американците и англичаните чрез Гладио. Само в Италия техните жертви са два пъти повече отколкото в Чехия. Да не говорим за преврата на черните полковници в Гърция. Да не говорим за терористичние взривове и поръчковите убийства.

  Но това не са истини, които грънчовците биха искали да научат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":
  Изнервен ми се виждаш нещо! Ясно ми е защо е така. Елементарните душици живеят само заради вярата си. Когато някой посегне на това те изпадат в паника и раздразнение и по никакъв начин не могат са бъдат въвлечени в спор. Така че остани си с твоите си истини и си живуркай щастливо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  "Изнервен ми се виждаш нещо! "

  Напротив - напълно спокойно ти се подигравам на нескопосните манипулации, които се опитваш да пробутваш във форума.

  Според вас от ДС, и Георги Марков е убит от англичаните, нали? За Скрипал е ясно... :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Нито съм казвал нещо за Скрипал, нито за Георги Марков, но понеже не можеш да обориш това, което казвам, започваш да си фантазираш, какво би могъл евентуално да обриш, ако взема да го кажа. Това заедно с етикетите, които ми лепиш доказва правотата на подписа ми.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  А България казваше ли истината за 1968 ?!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  "... не можеш да обориш това, което казвам..."

  Ти не казваш абсолютно нищо, всъщност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  А каква друга истина казаха междувременно ?

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Те за какво са казвали истината, че и за Прага.

 36. 36 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Руснаците кога и за какво са казвали истината? За Чернобил, за Курск, за Крим, за малайзийския Боинг, за мелдония, за "частната" си армия Вагнер, за Литвиненко, Немцов, Скрипал?Лошото е, че покрай тях и нашата червена ОПГ не ни казваше какво става, та баща ми всяка вечер слушаше ВВС и Свободна Европа - същита ВВС и Свободна Европа, които и сега бъргат в джигереца на червената ОПГ...Слава на тоя скромен човечец, запечатал паметните събития около "братската помощ", оказана на европейците-чехи от монголоидните диваци.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Явно си падаш по чудеса, искаш от руснаците да те разхождат в страната на Алиса. Затова и претенциите ти към тях клонят към шизофрения. Малайзийския Боинг, Литвиненко, Немцов, Скрипал,.. все неща изсмукани от пръстите и с нищо доказани твърдения. Ти не си виновен. Така те е моделирал татко ти, дъртия, партиен матросовец. А ти, крушата, няма как да си паднала по-далеко.
  А това, че смяташ отделни народи за диваци е разбираемо. Новите ти кумири със същото това разбиране избиха над 40 милиона индианци, а в последните две десетилетия, без да им мигне окото, окупираха и разрушиха редица проспериращи държави избивайки отново милиони. Но ти търси сламката в окото на руснаците!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 37. 37 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  "Най-големият враг на руснака е истината, а една снимка няма как да лъже.""

  Има, има. Спомни си за една снимка направена в Берлин и часовниците на една ръка.
  Има и още и пак една с премахнат часовник. Повече ме е гнус да пиша за руските...

 38. 38 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Тъпото е, че това е поредната антируска пропаганда. Ако е нещо лошо е руско, ако е нещо хубаво е съвецко...
  Все пак това са съвецки войници.
  И български военни е имало в Прага нали? Защо няма статия "Колко са гадни българите"?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 39. 39 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  За съжаление, българската армия също участвала на "Пражката пролет". 12-ти и 22-ри български моторизирани полки, с общо 2164 души. и един български танков батальон, който е бил въоръжен с 26 бр. Т-34

  "Чуждестранен агент"
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#37] от "gmbh":

  "Спомни си за една снимка направена в Берлин и часовниците на една ръка...."

  Нея съм я споменал изрично. ;)

  Преди време ми беше попаднала една книга за отдела към НКВД, занимавал се с ретуширане на снимки - след всяка чистка груповите снимки на Сталин с членове на Политлюбото са били "редактирани", за да се премахнат от тях "премахнатите" в действителност негови бивши съратници.

  От там в английския се появява думата unperson - премахването на всякакви документни свидетелства за съществуването на даден човек, която заляга и в основата на романа 1984 на великия Оруел.

  За който червените мурзилки твърдят, че отразявал проблемите на западното общество. :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  Днес сме свидетели на тролски ретуш. Гръмогласен, нагъл, безочливо манипулативен.
  Стада от тролове са впрегнати да защитават всичко руско; и то се знае "православно", "консервативно". Сталински душици, агресивно войнствени и примитивни.

 43. 43 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Всички имахме само един неприятел и това беше руската армия. Всичко друго оставаше на втори план"
  !!!!!!!
  Ето защо чехите просперират сега (а и не само сега, преди болшевишката окупация Чехия е една от най-развитите страни в света), а ние кретаме на дъното на Европа, управлявани от рускосъветски агенти и наследници на престъпните комунистически главорези от 40-те и 50-те години на миналия век.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#44] от "rumata":

  За снимката на онзи контрабандист-кагебеец ли ми говориш, отворко?
  Дето идва у нас и тропа по масата.

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Куделка се осланя на момента, но мисли внимателно в момента на заснемането на кадъра....... А по отношение на Чехия чувства, че е останал вътрешен изгнаник."

  Пражката пролет я заснел. А Арабската пролет що не я засне? "Мисли внимателно в момента" изгнаникът му с изгнаник!

 47. 47 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":Прав си ! Не казаха и за саможертвата на Ян Палах , както и за избите от "спасителите на социализма " от войски на т.н.ВАРШАВСКИ ДОГОВОР , между които и наши !Ян Палах умира на 19 януари и е погребан шест дни по-късно в Прага. Името му става символ на непобедимата воля на чехи и словаци да живеят свободно, без оковите на болшевишкия режим, налаган от СССР
  —цитат от коментар 8 на doroteus


  Лелееее - такива излияния, че няма накъде. Ти въобще наясно ли си що е това "Пражка пролет" ? Че тя бе насочена към подобряване на социализма, че начело на нея беше шефа на компартията Дубчек, така че за какви окови говориш ? Тя не бе насочена срещу социализма, но дори това не знаеш. А Палах са запалва, защото е отчаян от мълчанието на неговите съграждани няколко месеца след нахлуването.

 48. 48 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Всички имахме само един неприятел и това беше руската армия. Всичко друго оставаше на втори план"!!!!!!!Ето защо чехите просперират сега (а и не само сега, преди болшевишката окупация Чехия е една от най-развитите страни в света), а ние кретаме на дъното на Европа, управлявани от рускосъветски агенти и наследници на престъпните комунистически главорези от 40-те и 50-те години на миналия век.
  —цитат от коментар 43 на Coldplay


  Ако беше наясно с националното стопанство на Чехословакия преди войната и с това на България нямаше да ръсиш такива глупости. Карловия университе в Прага е създаден през 1348 г. Дори само този факт трябва да ти подсказва нещо.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#48] от "krf54523578":

  Др. руснак, кое не е вярно?

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#42] от "gmbh":

  "Днес сме свидетели на тролски ретуш. Гръмогласен, нагъл, безочливо манипулативен."

  Страхотен лаф, поздравления! :)

  Видя ли, btw, как Трите бири пак се изниза като пръднал от асансьора?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  ако някой се интересува🤔
  Относно участието на България в Пражките събития
  "Пражката пролет Софийското лято" (4 части)
  Комунистическият режим навсякъде е същият.😏

  https://youtu.be/BhEor9WK96Y
  https://youtu.be/4bPKK9aZttM
  https://youtu.be/4BL67Do2Nz4
  https://youtu.be/8EkH41YZQY8

  "Чуждестранен агент"
 53. 53 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#5] от "Norman Granz":Прав си ! Не казаха и за саможертвата на Ян Палах , както и за избите от "спасителите на социализма " от войски на т.н.ВАРШАВСКИ ДОГОВОР , между които и наши !Ян Палах умира на 19 януари и е погребан шест дни по-късно в Прага. Името му става символ на непобедимата воля на чехи и словаци да живеят свободно, без оковите на болшевишкия режим, налаган от СССР
  —цитат от коментар 8 на doroteus


  И не е само Пражката пролет. Рускосъветските болшевишки главорези и техните български слуги грижливо крият истината и за Горянското движение в България. Горянското движение между впрочем е първата в Източна Европа огранизирана съпротива срещу съветизацията, и по-специално срещу комунистическия терор след 1944 г. и колектевизацията в селското стопанство. Истината за него грижливо е укривана от комунистическото управление повече от половин век, както впрочем, и много други факти от новата ни история, които по някакъв начин засягат интересите на монголоидите. Ето защо сега в Европа този факт е слабо известен, за разлика, например, от унгарската съпротива от 1956 г., или Пражката пролет от 1968.
  Едва през 1953 г., с помощта на съветски инструктури, Червенков успява да се справи с основните отряди на съпротивата, между които и сливенската чета на Георги Стоянов-Търпана. В чест на "победата", Червенков заповядва да бъде променен скромният проект за паментник на Съветската армия в София, като височината му нараства до 34 метра.

 54. 54 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 634 Любопитно
 55. 55 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#44] от "rumata":

  Пропуснал си да ме наречеш козяк. Или ми следиш коментариите и си забелязал, че нама нито един в подкрепа на Тръмб. Благодаря, все пак ! Бъркаш страх с неприязън и погнуса.

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#55] от "gmbh":

  "Пропуснал си да ме наречеш козяк."

  Защо изобщо му обръщаш внимание? Стискай нос и отминавай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 679 Разстроено

  А България казваше ли истината за 1968 ?!!!!!!
  —цитат от коментар 32 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  От 1944 до 1990 България нямаше думата. Беше само една кукла на конци, която си отваряше устата. Вместо нея говореха московските кукловоди.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 58. 58 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  ""Защо изобщо му обръщаш внимание? Стискай нос и отминавай.""

  +++
  За да го откажа друг път да ме занимава. ))

 59. 59 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 873 Весело

  Ти ли си "българския народ" бе, дрисльо!!
  —цитат от коментар 40 на rumata

  Новите ти кумири със същото това разбиране избиха над 40 милиона индианци,
  —цитат от коментар 36 на rumata

  Алоо, 'рума-дрисльото', забрави за негрите дето ги биели в Америка!!
  Ще се глобяваме! ;)
  ---

 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2351 Весело

  ... Езиковата култура на българските журналисти е под всяка критика...
  —цитат от коментар 21 на валентин николов


  Е, не издребнявай. Всяка страна си има своя транскрипция на имената.
  Чехите (предполагам знаеш) на Франц Йосиф 1 му викат Франтишек Йосиф !, на кралица Елизабета и викат Елжбета, Ангела Меркел е Меркелова а Тереза Мей е Мейовова, а Джорж 1 е Иржи 1.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 61 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "rumata":

  Ега някой не се „насере“ на майка ти в устата порусначен имбецил скапан

  Порусначен народ- слаба държава
 62. 62 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  а от кой е убит тоя Марков и нещо по повод на тая чешка пролет я ни кажи поляците как вземат участие и защо тоя фотограф не направи подобна изложба във Варшава а се мъкне тук Като си толкова по истината , разкажи ни какво става същата година 68 във Франция

  гошо
 63. 63 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Разстроено

  До коментар [#43] от "Coldplay":

  имаш страшни пропуски в познанията си Когато в чешките заводи са правели корабни витла ,у нас и пирони не са се произвеждали

  гошо
 64. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Гневно

  До коментар [#32] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Интересно ми е Полша какво казва ,ама до сега никога и нищо не съм чул от там по въпроса Виж ние умрем да плямпаме ,макар че сме били с най малкия корпус и реално никакво участие не сме взели освен присъствено

  гошо
 65. 65 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Те колхозниците никога не са се интересували от истината. Дай им малко съветска пропаганда и водка или поне боярищник и са готови.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 66. 66 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#43] от "Coldplay":имаш страшни пропуски в познанията си Когато в чешките заводи са правели корабни витла ,у нас и пирони не са се произвеждали
  —цитат от коментар 63 на гошо


  Таваришч, нали и аз това казвам. Вие руснаците, наред с тежките генетични деформации, имате проблеми и с логическото мислене. След като монголоидите слагат ръка на Чехия и Словакия (Чехословакия), тогава и тези народи са дръпнати назад с половин век. Понимаеш?

 67. 67 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  "Всички имахме само един неприятел и това беше руската армия. Всичко друго оставаше на втори план"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 68. 68 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  у нас пък червената армия си има МОЧА и безбройни альоши... всичко друго е на втори план

  https://www.peticiq.com/uploads/images/2d2af2044cab62ba54eef6c2b249dfb2_L.jpg

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK