Какво предлага на зрителите тазгодишното издание на One Dance Week

Кадър от "Дете"

© Olympe Tits

Кадър от "Дете"Пълната програма тазгодишното издание на фестивала за съвременен танц One Dance Week вече е факт. От 20 септември до 19 октомври в Пловдив ще бъдат показани 22 спектакъла на 17 танцови компании. Фестивалът залага както на утвърдени имена от съвременната сцена, така и на млади артисти от различни части на света - Белгия, Полша, Чехия, Австралия, Индонезия, Тайван, Япония, Израел, Сирия, съобщават от One Dance Week.


В рамките на денонощието на 24 май почитателите на съвременния танц ще могат да си купят специален пас, който дава възможност да бъдат гледани 8 предварително избрани спектакъла от програмата на фестивала.


Откриването на One Dance Week е на 20 септември с последната продукция на белгийската компания PEEPING TOM. Представлението изследва различните етапи и скритите лица на детството. С "Дете" компанията завършва трилогията си, включваща "Баща" / Vader (2014 г.) и "Майка" / Moeder. Спектакълът обещава внушителна сценография и цели да провокира зрителите да надникнат в собствените си спомени от детството. Поради големия интерес "Дете" ще бъде показан и на 21 септември.
На 24 май всички желаещи могат да си купят пас за 8 постановки от програмата на фестивала

© Sofia Dance Week

На 24 май всички желаещи могат да си купят пас за 8 постановки от програмата на фестивала


На 22 септември фестивалът ще покаже спектакъла "МЕДИУМ" на индонезийския хореограф Рианто - съвременен
прочит на екзотичния ритуален феномен Ленгер - танц на плодородието и съблазняването от остров Ява в Индонезия.


Следват "ПОД НЕБЕТО НИСКО" на сирийския мултидисциплинарен артист Уеал Али (27 септември) и "ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ" на японската хореографка Каори Ито (29 септември). Представленията ще бъдат показани на камерната сцена на Драматичен театър Пловдив. Междувременно едни от най-добрите брейк денс артисти от Тайван канят публиката да се включи в техния MONDAY SCHOOL - открит урок в централната част на Пловдив (28 и 29 септември).


Сегедската компания за съвременен танц ще покаже интерпретацията си на "КАРМИНА БУРАНА" на 29 септември. Спектакълът вдъхва нов живот на популярната кантата на Карл Орф, създадена по едноименния средновековен сборник с разкази.


Кадър от "СвободниСтъпки"

© Chang-Chih Chen

Кадър от "СвободниСтъпки"


В началото на октомври фестивалът се фокусира върху танцово изкуство от Тайван със спектаклите "СвободниСтъпки" (3 октомври) и "СвободниСтъпки - Нини" (4 октомври) на компанията HORSE. Паралелно с това във вечерта на 3 октомври на сцената на Дом на културата "Борис Христов" ще гостува италианската хореографка Луна Ченере със соловото си изпълнение "КОКОРО".


На 4 октомври спектакълът "СОМА" на чешкия хореограф Мартин Талага ще напомни на публиката, че тялото е тленна обвивка на това, което наистина ни прави хора. През 2018 г. представлението е отличено с голямата награда на чешката танцова платформа.


На 5 и 6 октомври е гостуването на израелската L-E-V COMPANY на Шарон Еял и Гай Бехар, които ще представят най-новия си спектакъл "Глава трета". Неговата световна премиера ще се състои в Германия броени дни преди показването му в Пловдив. Представлението завършва трилогията на компанията, посветена на любовта, и е фокусирано върху раздялата.


На 11 и 12 октомври цигуларката Биляна Вучкова, хореографите Акеми Нагао и Джунко Вада, заедно със звуковия артист Ханс Питър Кун ще представят пърформанс инсталацията "ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ". А отново на 11 и 12 октомври One Dance Week ще насочва вниманието към нови съвременни артисти от Канада със спектаклите "КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ" на хореографката Клара Фюре и "НЯКОГА ПРЕДИ" на компанията Out Innerspace.


Друг основен акцент в програмата е A Simple Space на австралийската трупа за съвременен цирк Gravity & Other Myths. В спектакъла седем акробати демонстрират впечатляващи умения, без да използват технологии, трикове или осигурителни въжета и сякаш се противопоставят на законите на физиката. Зад кулисите няма нищо - нито светлини, нито грим или специални костюми. Само перкусии, които отмерват ритъма на прелитащите тела.


"Космическа любов"

© Clara Furey

"Космическа любов"


Фестивалната програма завършва с фокус върху съвременния танц на Полша с "Втора природа" на Агата Синиарска и Каролина Гживнович (18 октомври) и "Добре дошли" на Аурора Лубос (19 октомври). Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, за да представят съвременен прочит на травмата на холокоста, а Аурора Лубос засяга болезнената тема за бежанската криза в Европа.


Програмата на One Dance Week 2019 може да бъде намерена тук. Билети могат да бъдат купени в мрежата на Epaygo.bg и на касите на EasyPay в цялата страна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK