Откъс от "Картография на идеи" на Джейми Наст

Издателство "Колибри"

Издателство "Колибри"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Картография на идеи" с автор Джейми Наст, предоставен от Издателство "Колибри"


Как да открием и използваме скритата сила на ума си


Работата на Наст в тази книга дава шанс на творческите умове да изложат мисловния си процес ясно в образи, а на аналитичните – да открият творческото в себе си. Ако имате нужда от прагматичен наръчник за процеса на картографирането на идеи стъпка по стъпка, вече сте го открили.
Крис Браун, вицепрезидент, DTE Energy Resources
Вече 30 години практикувам картографирането на идеи и съм обучавал студенти, служители и собствените си деца как да използват потенциала му. Горещо препоръчвам тази книга и вярвам, че ще я оцените като една от най-добрите си инвестиции в процеса на собственото си израстване.
Стивън Лъндин, съавтор, Риба!


Всеки трябва да прочете тази интерактивна, подтикваща към размисъл книга за ума и ученето, която ще разшири полезрението ви. Наст, преуспял и уважаван инструктор, ме отведе в ново измерение на възможности. Сигурен съм, че и вие ще се почувствате по същия начин, докато четете книгата й.
Саймън Тай, главен изпълнителен директор, Buzan Centre Taiwan и S&J Media Intergration Co. Ltd., водещ на News Discovery в NEWS 98 Taiwan


Наст демонстрира революционен метод да изобразите мисловния си процес. Не подценявайте простотата на картите на идеи, защото в нея се крие гениалност.
Скот Нагуд, четирикратен шампион в състезанието USA Memory, автор, Memory Power


Способността да се визуализират и организират мисли и идеи е позволила на милиони хора по целия свят да вършат работата си по-продуктивно и по-творчески, да движат бизнесите си по-стратегически и да се справят със сложни проекти по-ефективно. Изключително практичната книга на Наст ще ви помогне бързо да схванете един от най-лесните, но най-мощни инструменти за организиране на вашите идеи, работа и време.
Майк Джетър, Mindjet Corporation


Принципите, които Наст описва в Картографиране на идеи, са се превърнали в основа за мен през последните 25 години. Запознах се с концепцията през 1992 г. и оттогава я практикувам непрекъснато. Картографирането на идеи изцяло промени начина, по който уча, проектирам и се подготвям за публични изяви. Никога преди не съм бил толкова уверен и спокоен, че необходимият материал е запаметен подробно в ума ми, както би трябвало да бъде. Пригответе се за преживяване, което ще промени живота ви, както и този на хората, на които влияете.
Уил Флора, Chick-Fil-A University, Атланта


В този забързан свят от нас постоянно се изисква да вършим повече за по-малко време. Как обаче се справяте с напрежението? Картографирането на идеи е отговорът. Това е ефективен, революционен инструмент, който ви позволява да се справите с изискванията на живота и работата, като подобрите способностите си да планирате, мислите и учите.


Създадена да ви помогне да използвате по-голяма част от умствения си потенциал с по-малко усилие, картата на идея е цветно визуално представяне на специфичен въпрос, проблем или идея – заедно с ред други приложения – върху лист хартия. Мозъците ни се справят много по-добре с възприемането, обработването и запомнянето на информация, представена мултилинейно. Тъй като картите на идеи представят факти и въпроси визуално – като ангажират и двете мозъчни полукълба, те стимулират по-ефективно учене, позволяват ви да подходите към проблемите по-творчески и помагат да мислите по-систематизирано.


Джейми Наст е обучила хиляди хора и десетки високопрофилни организации как да използват картографирането на идеи. В тази книга тя разяснява как да прилагате силата му в професионалния си живот, за да можете вие и вашите екипи да планирате по-добре, да увеличите продуктивността си, да организирате сложна информация, да пестите време и да развивате нови идеи и решения.


За да ви направлява в процеса, книгата включва действителни карти на идеи, създадени и използвани от 21 души с различни бизнеси и професии от цял свят, както и други полезни източници. Наст разяснява правилата и логиката на картографирането на идеи и ви води през всяка стъпка от процеса. Започва с простички карти и надгражда с по-сложни, за да улесни схващането на процеса и приложенията му спрямо личния ви опит.


За да увеличи ефективността на вашите карти, както и на начина ви на мислене, Наст ви води към преодоляване на потенциалните препятствия, докато овладявате умението да представяте визуално идеите си. Освен теорията авторката предлага и множество примери, които да ви ориентират в процеса.


Картографирането на идеи е отличен инструмент за постигане на повече в работата и живота. Без значение дали сте погълнати от вихъра на собствен бизнес, или просто искате да се научите да разрешавате проблемите по-бързо и по-ефективно, тази книга ще ви предложи великолепен начин да работите по-пълноценно и да успявате по блестящ начин.


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Картография на идеи" на Джейми Наст


Четвърта глава
Трите основни правила за картографиране на идеи


Създаването на карти на идеи изисква овладяването на три фундаментални правила, както и прилагането им на практика. Те са:
Идентифициране на ключови думи.
Построяване на главни разклонения.
Рисуване на прости, спомагателни картинки (икони).


Веднъж усвоили тези умения, ще можете с лекота да създавате карти на идеи. Вещината, с която го правите, ще расте правопропорционално на опита ви с тях. Заедно ще направим редица упражнения, които ще ви помогнат да научите повече за всяко едно от тези основни умения.


Идентифициране на ключови думи


Един от законите за картографиране на идеи, който засегнахме в трета глава, ни дава логична обосновка за използването на една-единствена ключова дума за дадено главно разклонение. Докато 90 % от всеки един текст есъставен от спомагателни думи (като, в, на, и, е, беше, с, за, от и т.н.), картата на идеи избира само най-важните думи (и изображения), нужни за постигане на целта ви - воденето на записки. Прочетете следния откъс. Подчер­тайте или оградете тези думи в него, които считате за ключови.


Роден на 11 февруари 1847 г., Томас Едисон е бил изоб­ретател и учен. По това време на електричеството се е гледало като на краткотрайно увлечение. А по времето, когато умира, през 1931 г., цели градове вече биват осве­тени от електричество. Едисон е патентовал над 1000 изобретения. Най-известното му откритие е крушката с нажежаема жичка. Едисон работи и върху подобряването на оригиналните дизайни на телеграфния апарат и теле­фона.


Също така разработва фонографа и кинетоскопа (кутия за гледане на филми). Той създава най-значителни­те си и новаторски изобретения в периода 1883-1884 г., когато представя първата в света система за централно генериране и разпространение на електрическа топлина, светлина и сила. Вярвал е в усиления труд, като понякога е работел по 20 часа на ден. Една от най-често цитира­ните фрази на Едисон е: "Гениалността се състои от 1 % талант и 99 % труд".


Съберете броя на отделните ключови думи, които оградихте, и си отбележете сумата им. Тя вероятно ще варира между 6 и 36 думи. Количеството ключови думи в който и да е случай зависи от многобройни фактори, меж­ду които са степента, до която сте запознати с мате­риала, количеството детайли, които искате да отрази­те, целта ви, нивото ви на интерес към темата, както и това доколко разчитате на паметта си.


От практика мога да ви кажа, че вместо да изберат само тази информа­ция, която ще им е нужна за в бъдеще, много хора си водят записки така старателно и подробно, като че ли някой ще ги изпитва върху материала. В този контекст забеляз­вам тенденция хората да включват повече от необходи­мото количество думи в картите си. Може би това не личи така ясно в предния пример, защото е общ пример с широко приложение и без ясно определена цел. По-лесно ще мога да ви го демонстрирам в конкретна ситуация. Засе­га просто бъдете наясно защо се спряхте точно на тези ключови думи.


Ползите от употребата на ключови думи


Най-очевидното предимство на по-малкия брой думи е, че спестява място. По тази причина много повече информация се побира в карта, където самите идеи са под­несени под формата на ключови думи, а не чрез фрази или изречения. Също така по този начин връзката между отделните мисли може да бъде проследена много по-лес­но. Ключовите думи предоставят основите от думи и мисли, от които можете да избирате, когато създавате своята карта на идеи. Не трябва задължително да включ­вате някоя дума в картата си само защото сте я огради­ли в текста. В зависимост от целта ви може да решите да не включвате дадената дума или да я замените с някоя по-подходяща.


Подборът на ключови думи от писмени материа­ли е различен от импровизираното им идентифициране по време на среща или конференция. Трябва да сте силно концентрирани, за да сте в състояние да сбиете значение­то на цяла мисъл или фраза в една-единствена дума. Пре­димството тук е, че сте под напрежение, което от своя страна помага да останете съсредоточени и бдителни по време на процеса на картографиране и също така ви кара да се запитате: "Какво означава за мен чутото?". Зато­ва едновременно слушате по-внимателно от обикновено, усвоявате чутото по-добре и взимате решения къде на картата си ще поставите ключовите думи. Всичко това допринася за по-доброто усвояване, както и запаметяване на новия материал.


Ключови думи - собствените ви записки


Най-успешният начин за определяне на ключови думи е при изразяването на собствените ви мисли. Тази практи­ка е подобна на метода, използван в картата, която създа­дохте в края на трета глава. Искам да се върнем към ва­шите начални записки от първа глава, за да направим едно последно упражнение за определяне на ключовите думи. Това бяха линейните записки, които ви помолих да запази­те под заглавие "Поглед върху собствените ми записки".


Набързо ги прегледайте, като си припомните каква е била целта ви в случая? Защо сте си водили съответните бе­лежки? Какво сте искали да постигнете? Сега вече, след като приключим със следващото упражнение, ще можете да ги изхвърлите, ако сте сигурни, че няма да имате нужда да се допитвате до тях за в бъдеще. Обаче ако мислите, че ще са ви от полза, упражнението, което ще направим сега, може да подсили способността ви както да разбира­те по-добре значението на записките си, така и да си ги припомняте по-добре при нужда.


Подобно на това, което ви помолих да направите с параграфа за Томас Едисон, подчертайте или оградете ключовите думи. Целта този път трябва да е много по-ясна, защото вие самите сте я определили чрез тези си записки. Щом идентифицирате ключовите думи, запазете записките си, за да продължим с упражнението по-късно в тази глава.


Определяне на главните разклонения


Щом изберете дума, която да включите в картата си, ще трябва да се справите с предизвикателството да определите дали тази дума ще е главно разклонение, или подразклонение. Както вече споменах, идеалният брой главни разклонения за всяка карта на идеи е от 5 до 9. Най-добрият начин да илюстрирам това твърдение е чрез една практическа игра. Целта на играта е да ви научи да опре­деляте главните разклонения и подразклоненията. Задача­та ви е да съставите карта от следния списък с термини, използвайки думата РАБОТА за централна тема:
пътувания
телефон
начин на
придвижване
празници
извънредна работа
кафе
мисия
задължения
компетенции
уебстраница
ваканция


Поставете в центъра на листа си думата РАБОТА (или изображение, което да асоциирате с тази дума), като не забравяте да обърнете листа по ширина. Прегледайте думите в списъка и изберете такова главно разклонение, което би могло да поддържа две или три от изброените думи като свои подразклонения. Разбира се, не е задъл­жително заглавието на главните разклонения, както и на подразклоненията, да е измежду думите в примерния списък. Например мога да избера думата ХОРА за едно от моите главни разклонения.


Тази дума не фигурира в списъ­ка, но виждайки понятия като персонал, колега, началник, екип и клиент, сметнах, че думата ХОРА е добро обоб­щение на целия клон думи. Групирането на думи е личен избор. Вашият начин за категоризиране може да е напълно различен от моя. Изберете този подход, който ще ви вър­ши най-добра работа. При желание от ваша страна, преди да се заемете с картата, можете да използвате цветни маркери или символи (кутийки, кръгчета, звездички), за да определите различните категории думи в горния списък.


Начертайте всяко едно от главните разклонения на ва­шата карта и след това ги съединете с всичките думи от списъка, които могат да са представени под формата или на подразклонения, или на под-подразклонения. Всеки път, когато поставите дума на картата, я зачертавайте от списъка и продължавайте така, докато не използвате всич­ките думи в картата си.


Продължаваме работа по записките ви


Нека сега още веднъж се върнем към началните ви за­писки. Вече сте идентифицирали ключовите думи. Сега е време да започнем да изграждаме карта на идеи по тях. Вземете бял лист и нарисувайте централно изображение. Прегледайте отново ключовите думи, които подчертах­те, и определете главните разклонения. Не забравяйте, че не е задължително да включите дума в картата си само защото сте я подчертали в записките си, а може и да ви се наложи да създадете главно разклонение, което да свърз­ва някои от ключовите думи. В този случай ще трябва да измислите думи, които не са фигурирали в оригиналния текст. Не бързайте и обмислете добре кои ще са глав­ните разклонения в картата, създадена на базата на на­чалните ви записки. Завършете цялата карта, преди да продължите.


Използвайте прости спомагателни картинки (икони)


Използването на изображения е един от най-ефектив­ните инструменти, които можете да включите в своите карти на идеи. И въпреки това за много хора е и най-смущаващият. Кога за последен път се учихте да рисувате? Предполагам, че е било доста отдавна. Вероятно сами се убеждавате, че не можете да рисувате. Но аз ви казвам, че можете! Всякакви картинки, дори и най-смешните човечета, биха ви свършили работа. Не забравяйте, че в пове­чето случаи вие ще сте единствените, които ще трябва да тълкуват значението на картинката.


Учейки се да рисувате простички икони, вие раздробя­вате една задача до съставните й части, които са лесно управляеми. Вземете лист хартия и възпроизведете вся­ка една от стъпките.


Справихте ли се? Сега опитайте да създадете своя икона. Намерете проста картинка (от книжка за оцве­тяване, уебстраница или лого на някоя фирма), която ви се нрави и бихте искали да пресъздадете. Започнете с ня­коя част от картинката, която ви се струва най-лесна за възпроизвеждане. Постепенно добавяйте към детайли, докато не я възпроизведете изцяло. С практиката ще се научите да рисувате по памет.


Прибавяне на картинки към началните ви записки


Нека прегледаме още веднъж вашите начални записки и картата ви. Засега сте избрали ключови думи, създали сте главни разклонения и сте завършили собствената си карта на идеи. Съдържа ли картата ви в сегашния си вид някакви изображения? Има ли места в нея, където бихте искали да добавите символ, код или картинка, за да подси­лите интереса си към информацията и следователно по-доброто й запаметяване? Сега остава само да добавите картинката към картата си.


Урок № 6. Използвайте ключови думи, отделяйте главните разклонения от подразклоненията и се научете да рисувате прости картинки


Упражнение по картографиране на идеи


Като използвах началните ви записки, постепенно ви запознах със стъпките, чрез които да създадете карта на идеи от вече съществуващи записки. Сега е време да оползотворим новопридобитите ви умения (съчетани с правилата за картографиране, на които се спряхме в пре­дишните глави), като направим едно упражнение, за изпъл­нението на което може и да няма налични записки в пис­мен вид. От сега нататък вашите карти на идеи трябва да бъдат практически приложими и да са ви от полза. Ето изброени няколко от задачите, за изпълнението на които можете да се възползвате от картографирането на идеи. Чувствайте се свободни да ги използвате и като трам­плин за собствените си идеи:
създаване и изнасяне на презентация;
групов или индивидуален брейнсторминг;
разрешаване на проблеми;
рецензия на книга;
интервю за работа;
обучение за серификат или друга форма на специализирано обучение;
вземане на решения;
планиране;
лични визити;
усвояване и разбиране на сложна информация;
длъжностна характеристика;
характеристика на клиента;
записки по важна статия или документ;
проект;
труден разговор;
дневен ред на работна среща;
разработване или провеждане на обучение;
оценка на представянето на член от екипа;
телефонен разговор;
преговори;
план за развитие на кариерата;
маркетингова стратегия;
визия за бъдещото развитие на компанията.


Преди да прочетете пета глава, създайте сами една или две карти на идеи, които ще ви помогнат при изпъл­нението на определена задача или проект да се справите с предизвикателство, да вземете решение или да превъз­могнете проблем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 2368 Неутрално

    "Картографирам" идеите си по посоченият начин вече около 30 години. В този смисъл, авторът не е измислил нищо ново или революционно, освен, че е дал име на точно този тип процеси...Няма нужда да се открива топлата вода, защото всеки мозък мисли различно и поради това, начинът, по който ни хрумват идеите, не може да бъде един и същ за различните хора, защото се основава на субективни, строго лични и индивидуални аналогии....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK