На какво е празник 24 май

На 24 май

© Юлия Лазарова

На 24 май"Дневник" препечатва текста от "Тетрадката" с разрешението на писателя Алек Попов.


Предмет на всеки празник, на всяко голямо честване, стават по принцип събития, които излизат от рамката на нормално установеното. Изключителни случки: подвизи, чудеса, избавления. Когато нещо толкова обикновено и широко разпространено като буквите стане повод за празник, човек започва да се чуди, дали зад тържествената фасада не се крие всъщност нещо друго


Проявите на героизъм са изключение. Грамотността, общо взето, следва да бъде масово явление. Поне в началото на 21-ви век. Но дали само буквите са в основата на това празненство? Дали чрез тях не се опитваме да осмислим идеи и ценности, надхвърлящи тясната историческата рамка, в която обикновено ги поставяме?
През не чак толкова далечната 1851 г. в Пловдив за първи път се организира празник на братята св. Кирил и св. Методий, който скоро се утвърждава в празничния календар на нацията като Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост. Има сведения, че подобно тържество е било организирано и в Шумен още през 1813 г. Но целта не е да разказваме историята на празника.


Както през 1813 г., така и през 1851 г. просветата и грамотността в България са по-скоро кауза на едно образовано малцинство, отколкото общовалидна норма. По този повод Софроний Врачански възкликва:


"Оле, безрасъдство българско и голяма глупявина! Потъмнели и помръкнали от пиянство и не се хванат да се потрудят да доведат един мъдър даскал и наставник, да научат чедата си на мъдро книжно учение, ами ходят като слепи в тъмнина. О, глупави и неразумни човече! Така ли чинат другите християнски народи, що са учени и мъдри философи. Я погледайте и попитайте какво вършат те. Я вижте те за какво си разнасят стоката. Не я ли харчат за школи и академии и за учение граматическо и философско? И са станали мъдри философи, и хитри, и учени, и се славят и процъфтяват в учението като пролетни цветове? А не са потъмнели и помръкнали роби и под тежък чрем подложени като нас – неучени, безкнижни, невежи, безгласни, безответни като едни скотове?"


Българското общество излиза от състояние на вековна летаргия и културна изолация, последвали загубата на независимостта. На този фон събуждането на все по-широки слоеве на населението за интереси, отвъд непосредствените нужди на ежедневието, трябва да е изглеждало като истинско чудо. Празникът е целял да даде израз на тази воля за образование и просвета, с която народът е свързвал надеждите си за по-добро и достойно бъдеще. Става носител на идеята за Промяна. За преодоляване на статуквото, за нов цивилизационен избор.


Но още тогава, в самата зора на просвещението, дуализмът, заложен в светогледа на българина от дълбока древност, започва да прокарва разделителни линии между дух и материя. Наред със стремежа към "умствено возвисяване", върви и недоверието към т.нар. учени глави. От една страна, знанието е нещо желано, най-вече заради престижа и възможностите, които осигурява, от друга страна, винаги ще остане съмнението дали наистина си струва парите, времето и труда. Връзката между познанието и сферата на практическото действие като че ли все ще убягва на иначе прагматичния български ум.


Макар и интуитивно да се досеща за нея, той упорито отказва да възприеме правилата на тази благотворна симбиоза, защото е свикнал винаги да разделя духа от тялото. Едното е някъде там, другото – тук. Между двете не само няма особена връзка, но се намират в състояние на принципна опозиция. По силата на тази манихейска логика образованието, интелектът и възпитанието спадат към категориите на духа, които нямат особено отношение към реалния живот.


Докато материалният свят се управлява от съвсем други закони. За да успееш в него, са нужни едни други качества, свързани по-скоро с демоничната природа на неговия създател. Така неусетно се стига до една парадоксална ситуация: знанието се откъсва от зоната на действието, а действието губи от дълбочината и смисъла на познанието.


Четейки "Записките" на Захарий Стоянов, осъзнаваме, че цялата борба за национално освобождение е белязана от подобно нелепо разделение – между просветители и революционери. Между хора на знанието и хора на делото. Първите подозират вторите в невежество и безразсъдство. Вторите обвиняват първите в нерешителност и страхливост. И макар че в основата на всяко велико дело да стоят именно хората на знанието, често се случва те да изпуснат инициативата и то да бъде продължено от не толкова знаещи, но по-детерминирани и действени личности. По този начин делото може и да преуспее, но има и голям риск да се изпорти. Защото действия, лишени от промисъл, са обречени на провал.


Както историята неведнъж е доказвала


Под знака на тези смесени чувства към всяка по-висока форма на култура, изкуство и степен на образованост ще премине и почти целият период след Освобождението. В ненужно, а често пъти и напълно деструктивно противопоставяне между добродетелите на простия живот и развалата на ума, вследствие от прекаленото залягане над книгите. Не друг, а същият Захарий Стоянов – сам той блестящ писател и проницателен психолог на народната душа – отново ще напише:


"Аз пак казвам, от учените светът ще пропадне. И тая пословица не е измислена от един човек, от едно село – тя е произведение на целия български народ и в онова време, когато и между нас почнаха да никнат учените цанцугере като гъби; и ако не можем да наречен калугерското учение "глас народа, глас сина божия" лъжовно, тогава още по-малко смеем да назовем тоя глас народен неверен, неправеден и пристрастен, но трябва да се съгласим, че тоя глас е глас на праведно отвращение, глас на праведна и свята присъда, произнесена от нашето общество против развалените мозъци и деморализираните сърца на нашите преучени цанцугере".


В страха си да не се преучи и да стане непригоден за живота младият български елит ще се окаже неподготвен за сложните игри на историята. Нещо все ще му пречи да разчете картата на времето, да се ориентира в лабиринта от знаци и символи на високата култура, втъкани в европейския начин на мислене. Поредица от грешни, лекомислени избори, подплатени със самоувереност и егоизъм, присъщи на непросветения ум, ще доведат до серия от национални катастрофи. За което народът ни впрочем също има готова пословица: "от ума си тегли". Теглил е и ще тегли, докато не се научи. Но това за съжаление все се отлага, за да се превърне системен проблем на българското общество, независимо от политическите системи, през които преминава. Неспособността му за просветено действие, произтичаща от принципното неразбиране за мястото на духовността в живота.


Духът на Просвещението, родил и нашето собствено Възраждане, е велик именно поради факта, че пронизва всички аспекти на живота – от най-прозаичните, до най-интелектуалните. Той изважда знанието от лабиринта на средновековната схоластика и го връща на хората. Превръща го в двигател не само на икономиката, но и на историята. На човешките взаимоотношения. Нищо повече няма да бъде същото. Включително мисленето.


Нещата, които само до оня ден са изглеждали естествени и нормални, изведнъж ще станат дълбоко неприемливи – като робството, във всичките му уродливи форми. Нещата, които поколения наред са смятали за непостижими със средствата на разума, ще станат пределно очевидни – като произхода на видовете. Дух на промяната, дух на справедливостта, вдъхновител на революциите и на борбите за "човешки правдини" – това е духът, изпълнил сърцата и умовете на нашите славни предшественици.


На деня, посветен на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и култура, може би трябва да се замислим за всичко онова, което ни пречи и спира да превърнем познанието в действие и през класните стаи, научните кабинети и библиотеките да го включим директно в кръвоносната система на нашата измъчена от неграмотни експерименти нация. Действие, което би преобразило живота ни, страната ни и нас самите. Защото силата на просвещението се проявява именно в делата – в тях се оглеждат както полетът на мисълта, така и дълбочината на ума. Пак и само по делата му ще познаем и доколко един народ е приел в сърцето си заветите на своите духовни учители. Честит празник!

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Тва требе да е некакъв северно македонски празник.Нали двама от внуците на Алекс Македонски са измислили савецката азбука?!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  На какво е празник 24-ти Май? На македонската писменост и култура, разбира се! Самият Путин го каза, а той винаги е най-правият в мире!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 501 Неутрално

  На книгата,разбира се. Днес приляга всеки българин да разтвори книга писана на български език и да почете, било на глас, било в усамотение.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  "Както през 1813 г., така и през 1851 г. просветата и грамотността в България са по-скоро кауза на едно образовано малцинство, отколкото общовалидна норма" - е, поне за всички е празник, къде с цветя, къде с четиво, къде със софра, че и с мислА за избори. ОгръмОТЯВАНЕТО е основата на развитието, на прогреса, на просперитета на всяка нация.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 279 Неутрално

  „А не са потъмнели и помръкнали роби и под тежък Чрем подложени…“ – от Статията
  ---------------------------------------------------------------------------------
  Какво е това „Чрем“ ?
  Ако думата е Ярем, не ви ли е срам да пишете с правописни грешки баш на този празник? Срам ме е от вас !

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  „А не са потъмнели и помръкнали роби и под тежък Чрем подложени…“ – от Статията---------------------------------------------------------------------------------Какво е това „Чрем“ ?Ако думата е Ярем, не ви ли е срам да пишете с правописни грешки баш на този празник? Срам ме е от вас !
  —цитат от коментар 5 на ebf52574941


  Ни съ сръмувъй!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 354 Неутрално

  На книгата,разбира се. Днес приляга всеки българин да разтвори книга писана на български език и да почете, било на глас, било в усамотение.
  —цитат от коментар 3 на ''zms15783''


  Ако чакаш да дойде 24 май за да отвориш книга... майко мила!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5858 Весело

  Ако си умен (и красив) - отнасяш подигравки и забележки от рода на "като много знаеш, а оди кОпай".
  Ако си невъзпитан простак - те третират с респект.
  "Свестните у нас, считат за луди..."
  И те така...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ако си умен (и красив) - отнасяш подигравки и забележки от рода на "като много знаеш, а оди кОпай".Ако си невъзпитан простак - те третират с респект."Свестните у нас, считат за луди..."И те така...
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Ти, от кои си?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  "Както през 1813 г., така и през 1851 г. просветата и грамотността в България са по-скоро кауза на едно образовано малцинство, отколкото общовалидна норма."


  Това е така, а малко след Освобождението изследвания сочат, че на 30 души са се падали 5 грамотни. Сравнено обаче с един на 100 в Русия, си е все пак нещо...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Колобър
  Колобър
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако щеш на евраците даже пише “Евро” на български което си е яко

 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "На деня, посветен на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и култура, може би трябва да се замислим за всичко онова, което ни пречи и спира да превърнем познанието в действие и през класните стаи, научните кабинети и библиотеките да го включим директно в кръвоносната система на нашата измъчена от неграмотни експерименти нация."


  И както обикновено никой не се сеща за всичките медии, които днес ще пуснат по 5-6 материала за празника, а в останалата част от годината си правят неграмотни експерименти с езика.
  Включително "Дневник".

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  [quote#9:"Милост за живите"][/quote]

  От тия, които сами се провъзгласяват за умни, пък не са.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До коментар [#5] от "ebf52574941":

  Да, сбъркали са с цитата при копи/пейст, не мисля, че е някаква обмислена политика. Би трябвало да е :
  " А не са потъмнели и помръкнали роби и под тежък ярем подложени като нас – неучени, безкнижни, невежи, безгласни и безответни като едни скотове!”
  Стойко Владиславов (1739 – 1813). По известен като Софроний Врачански.

  По-сериозно е разширяването на безкнижието и безответността днес. За ме смисълът на днешния ден е в ежедневната борба за един по-грамотен, културен и "ответен" (отговорен) народ.
  Хубав празник на всички!

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  По-достойната дата за национален празник!

 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  „А не са потъмнели и помръкнали роби и под тежък Чрем подложени…“ – от Статията---------------------------------------------------------------------------------Какво е това „Чрем“ ?Ако думата е Ярем, не ви ли е срам да пишете с правописни грешки баш на този празник? Срам ме е от вас !
  —цитат от коментар 5 на ebf52574941


  Можеш ли да направиш разлика между правописна и печатна грешка

 17. 17 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 841 Неутрално

  И пак е 24 май , и пак "грамотните " ни убеждават нас неграмотните че двама римски монаси са ни написали азбука за да можем и ние като другите народи да се научим на " четмо и писмо ".И нито дума за това че българи са създали българската азбука , и че никаква "славянска писменост " не съществува .Че милиони в Европа и Азия пишат и четат с българската азбука .
  И да 24 май , е празник .Но е празник на българският комплекс за малоценност , че сме били роби ,че сме малки , че нищо не сме създали , че все други ни освобождават.
  Благодаря но нямам нужда от такива измислени празници.

 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Защото силата на просвещението се проявява именно в делата – в тях се оглеждат както полетът на мисълта, така и дълбочината на ума." 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Честит празник на всички по света които имат шанса да общуват на кирилица .

  Bukalemun
 20. 20 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Честит 24-ти май!
  Празник на писмеността! Празник на просветата! Празник на културата!
  Български празник!

 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  "Както през 1813 г., така и през 1851 г. просветата и грамотността в България са по-скоро кауза на едно образовано малцинство, отколкото общовалидна норма."Това е така, а малко след Освобождението изследвания сочат, че на 30 души са се падали 5 грамотни. Сравнено обаче с един на 100 в Русия, си е все пак нещо...
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf

  И още малко статистика. От вицовете. Стар, от преди повече от 30 години.
  "Разлика между България и Турция. В България има 5% неграмотни, а в Турция 5% грамотни.
  Прилика между България и Турция. 5-те процента управляват."
  Понякога и старите вицове звучат актуално.

 22. 22 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 980 Весело

  "Здравейте, българи! Честит празник на буквите!"

  http://bit.ly/2JAYqUA

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Пак ни трябва "дъхът на Просвещението" защото според мен отново сме се върнали в началото на 19-ти век когато "..просветата и грамотността в България са по-скоро кауза на едно образовано малцинство..."
  Прочее, честит празник на всички!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  +++
  Честит празник!

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  Тва требе да е некакъв северно македонски празник.Нали двама от внуците на Алекс Македонски са измислили савецката азбука?!
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите  На какво е празник 24-ти Май? На македонската писменост и култура, разбира се! Самият Путин го каза, а той винаги е най-правият в мире!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Шегувате се , но на снимката се вижда част от македонското знаме изрисувано с цветя в градинката около паметника на Кирил и Методи пред Народната библиотека в София. Така е от години и на никой това не му прави впечатление.

 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#5] от "ebf52574941":

  Лапсус клавис не е правописна грешка... 🙄

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  И пак е 24 май , и пак "грамотните " ни убеждават нас неграмотните че двама римски монаси са ни написали азбука за да можем и ние като другите народи да се научим на " четмо и писмо ".И нито дума за това че българи са създали българската азбука , и че никаква "славянска писменост " не съществува .Че милиони в Европа и Азия пишат и четат с българската азбука .И да 24 май , е празник .Но е празник на българският комплекс за малоценност , че сме били роби ,че сме малки , че нищо не сме създали , че все други ни освобождават.Благодаря но нямам нужда от такива измислени празници.
  —цитат от коментар 17 на lout66


  Поздравления за поста.
  Не веднъж и аз съм писал , че днес трябва да е празник не на славянската , а на БЪЛГАРСКАТА писменост. Защо се отказахме доброволно от това най-голямо българско културно постижение? За да угодим на руснаците , които не искат да признаят , че ползват българската азбука. Затова я нарекоха славянска ,което е в противоречие с факта , че половината славянски народи не я ползват. Това са поляци , чехи , словаци, хървати и словенци , които си служат с латинската азбука.
  По-горе някои се шегуваха , че азбуката е македонска , но за хората по света , които не са длъжни да знаят българската история, славянската азбука не е българска ,а руска, защото с нея си служи най-голямата славянска страна Русия. Така ще бъде когато доброволно се съгласихме българската писменост да се нарича славянска.

 28. 28 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Нещата, които само до оня ден са изглеждали естествени и нормални, изведнъж ще станат дълбоко неприемливи – като робството, във всичките му уродливи форми. "

  Извинете, но кога след разделянето на Римската имеприя робството е било естествено и нормално по българските земи?!? Не беше ли нормално до средата на 19-ти век за онези, които сега се пишат особено културни и ни дават акъл как да живеем и как да си организираме държавите. Мда, същите, които след края на робството при тях, преминаха на колониализъм и до ден днешен не са се отказали от тази "стратегия".
  Айде стига сте подценявали и омаловажавали българите и българската култура през вековете!!!

 29. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  ... някои се шегуваха , че азбуката е македонска , но за хората по света , които не са длъжни да знаят българската история, славянската азбука не е българска ,а руска, защото с нея си служи най-голямата славянска страна Русия. Така ще бъде когато доброволно се съгласихме българската писменост да се нарича славянска.
  [quote#27:"tacheaux"][/quote]
  По света е популярна азбуката кирилица. Cyrillic alphabet. Не като българска азбука, но не и като руска
  П.П. Известно ми е, че все още според немалка група хора Ленин е създал тази азбука. Но това твърдение предизвиква иронични усмивки дори сред огромна част от сънародниците на изказващите го.

 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Най хубавият български празник!

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Честит празник на Българските Писменост, Език и Култура !

  Историческата истина е, че това на което пишем в момента
  не е нещо ново, новосъздавано и оригинално.
  Това е гръцката азбука, адаптирана за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.
  Точно така, както французи,немци,виетнамци,турци....и прочее...
  адаптират латиницата за техните езици,
  българите сме адаптирали преди повече от хилядолетие
  гръцката азбука за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.
  В това няма нищо срамно и нищо, което да подтиска
  националното ни самочувствие.

  НАЦИОНАЛНОТО САМОЧУВСТВИЕ НА НАС КАТО БЪЛГАРИ
  идва от това, че

  БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ИМПЕРИЯ

  ИМПЕРИЯ НА ДУХА, НА КУЛТУРАТА и НА ЕЗИКА.

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК, а не някакъв измислен от чужди политически
  пропагандатори и придворни писачи "църковно-славянски" език,
  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК е този на който сега говорят
  РУСНАЦИ, УКРАИНЦИ, СЪРБИ, МАКЕДОНЦИ, а до преди 2-3 века и РУМЪНЦИТЕ.

  НЯМА СЛАВЯНСКИ, още по-малко няма "ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИ" език.

  ИМА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!!

  Това, на което служат в ТУКАШНАТА, нарочно не я изписвам като
  "българска", каквато в момента НЕ Е православна църква,
  В ТУКАШНАТА, в РУСКАТА, в СРЪБСКАТА, в МАКЕДОНСКАТА, в РУМЪНСКАТА,
  в УКРАИНСКАТА, в БЕЛОРУСКАТА......православни църкви е

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК.

  БЪЛГАРИТЕ, а НЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ от руските придворни хибридчици
  "ЦЪРКОВНО СЛАВЯНИ" са дали на ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА
  ЕЗИКА, ПИСМЕНОСТТА и КУЛТУРАТА !!!!

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  "Това е така, а малко след Освобождението изследвания сочат, че на 30 души са се падали 5 грамотни. Сравнено обаче с един на 100 в Русия, си е все пак нещо..."

  Това е направило дълбоко впечатление на военния кореспондент на Руско турската война от 1877-1878 година Евгени Утин, който с удивление вижда , че във всяко българско селище има училище и църква. Утин е още повече удивен , когато разбира , че Османската империя не е дала и грош за просветно дело и, че всички тези училища , църкви и читалища , които вижда са построени по инициатива и с дарения на местното българско население. Утин прави сравнение с Русия , където в повечето малки населени места няма училища, въпреки , че държавата дава големи суми за просвещение и се пита , къде отиват тези пари, намеквайки за голяма корупция и кражби на държавните чиновници. Утин е учуден , че в Османската империя има до такава степен развитие на местното самоуправление и децентрализация на властта, за което Русия може само да мечтае. Утин стига до извода , че въвеждане на руско управление, което руснаците разбират като "освобождение", няма да се хареса на българите, че културното ниво на този народ позволява да има самостоятелност подобно на сърби и гърци. Утин разбира , че преди войната руснаците съзнателно са били заблуждавани за нивото на култура на българския народ и неговото положение , като са очаквали да видят бедстващи и гладуващи хора , а се оказало , че българите имат стандарт на живот и живеят много по-добре от руснаците , дошли да им налагат "освобождение" под формата на руско управление , което са считали за по-добро и напредничаво от турското. Утин като руски патриот с огорчение вижда , че това не е така , че Русия е изостанала дори от Турция като обществено развитие.

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Утин като руски патриот с огорчение вижда , че това не е така , че Русия е изостанала дори от Турция като обществено развитие.
  —цитат от коментар 32 на tacheaux


  И при ПУТИН, положението е същото както е било и при УТИН.

  По простата причина, че РУСКАТА ИМПЕРИЯ, в 21-ви век е на нивото

  на обществено развитие на 19-ти век и ЦАРИЗМА.

 34. 34 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Честит празник!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#29] от "zhivko6461":
  "По света е популярна азбуката кирилица. Cyrillic alphabet. Не като българска азбука, но не и като руска"

  Напротив. Масово чужденците си мислят, че азбуката на руснаците е руска. Случвало ми се е на няколко пъти да обяснявам на чужденци , че азбуката не е руска , а българска при което те са ме гледали с недоверие. Дори един се опита да ме опровергава с аргумента, че ако съм бил прав , тогава защо азбуката не е известна като българска , както е известно , че има арменска и грузинска азбука. Как да им обясняваш на такива колко комплексиран е българина спрямо руснаците и как българското русофилство води до самоотричане и предателство.

 36. 36 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":


  До коментар [#33] от "Hawaii":

  Ало троловете, хайде поне днес не ни занимавайте с глупостите си бе! Какъв Путин, какви пет лева?

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#29] от "zhivko6461":"По света е популярна азбуката кирилица. Cyrillic alphabet. Не като българска азбука, но не и като руска"Напротив. Масово чужденците си мислят, че азбуката на руснаците е руска. Случвало ми се е на няколко пъти да обяснявам на чужденци , че азбуката не е руска , а българска при което те са ме гледали с недоверие. Дори един се опита да ме опровергава с аргумента, че ако съм бил прав , тогава защо азбуката не е известна като българска , както е известно , че има арменска и грузинска азбука. Как да им обясняваш на такива колко комплексиран е българина спрямо руснаците и как българското русофилство води до самоотричане и предателство.
  —цитат от коментар 35 на tacheaux


  Простотии плямпаш!

 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Най хубавият български празник!
  —цитат от коментар 30 на von_seeckt


  Поне това изречение да го беше написал правилно...

 39. 39 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#38:"bez_ime2"][/quote]

  Троле, и за тебе се отнася!

 40. 40 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 724 Весело
 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":До коментар [#33] от "Hawaii":Ало троловете, хайде поне днес не ни занимавайте с глупостите си бе! Какъв Путин, какви пет лева?
  —цитат от коментар 36 на von_seeckt


  Ушанка, ти като какъв се изживяваш бе? Не стига, че пишеш неграмотно, а и ще обиждаш...

 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#41:"bez_ime2"][/quote]

  Хайде у лево ватник!

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  [quote#33:"Hawaii"][/quote]
  тин като руски патриот с огорчение вижда , че това не е така , че Русия е изостанала дори от Турция като обществено развитие.
  —цитат от коментар 32 на tacheaux


  И при ПУТИН, положението е същото както е било и при УТИН.

  По простата причина, че РУСКАТА ИМПЕРИЯ, в 21-ви век е на нивото

  на обществено развитие на 19-ти век и ЦАРИЗМА.

  Кончаловски, режисьора, когото трудно можем да обвиним в "русофобство", смята, че руското общество не е излязло все още от XIII, XIV век.

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Ушанка, ти като какъв се изживяваш бе? Не стига, че пишеш неграмотно, а и ще обиждаш...
  —цитат от коментар 41 на bez_ime2


  Класическия Трол !

  Спами Форума с обиди, нямащи нищо общо с темата.

  На такива тролове затова им плащат.

  Сега сигурно им плащат с бонус като за работа в празничен ден.

 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":
  Масово чужденците си мислят, че азбуката на руснаците е руска. Случвало ми се е на няколко пъти да обяснявам на чужденци , че азбуката не е руска , а българска при което те са ме гледали с недоверие.

  За мен беше огромно удоволствие да виждам това недоверие в руските очи, когато научаваха от мен произхода на тяхното си писмо 😎

 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#44:"Hawaii"][/quote]

  Ха,ха..мда Путин е точно по темата. Личи си кой е трол и кой не.

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Тва требе да е некакъв северно македонски празник.Нали двама от внуците на Алекс Македонски са измислили савецката азбука?!
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  АЛЕКСАНДР ФИЛИПОВИЧ МАКЕДОНСКИЙ

  Така полу на шега, полу на сериозно го именуват в

  руските правителствени "медии"

 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Българската азбука славянска ли е или все пак българска? Тези неуточнени понятия създават поколения българи с размита идентичност.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  Де да бяха всички руснаци като хуманиста Утин , а то, привърженици на сатрапа Путин.

 50. 50 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#29] от "zhivko6461":"По света е популярна азбуката кирилица. Cyrillic alphabet. Не като българска азбука, но не и като руска"Напротив. Масово чужденците си мислят, че азбуката на руснаците е руска. Случвало ми се е на няколко пъти да обяснявам на чужденци , че азбуката не е руска , а българска при което те са ме гледали с недоверие. Дори един се опита да ме опровергава с аргумента, че ако съм бил прав , тогава защо азбуката не е известна като българска , както е известно , че има арменска и грузинска азбука. Как да им обясняваш на такива колко комплексиран е българина спрямо руснаците и как българското русофилство води до самоотричане и предателство.
  —цитат от коментар 35 на tacheaux

  Зависи от критериите за масовост. Зависи от обществените групи, от които вадите глобални заключения.
  Не съм компетентен, а и не само поради това не се наемам да предложа методика как да се пропагандират успехите и постиженията на България и българи в различни области. Но защо не им предложите да проверят достоверността на твърденията Ви. За средноинтелигентен човек не би представлявало трудност. По света също знаят какво е Google, Wikipedia и т.н. Много често когато съм предлагал информация за България и българи, която представлява интерес за събеседници от други националности те са проверявали и са се информирали. Както и аз за други страни и личности. Нищо странно, нищо изключително.
  Често ми се е случвало чужденци да задават въпроса "Защо много българи непрекъснато се изказват за страната и сънародниците си с обобщаважи и абсолютизиращи отрицателни твърдения?". При това те са установили и са сигурни, че това не е така. В случая твърдите, че българинът е "комплексиран спрямо руснаците и българското русофилство води до самоотричане и предателство". Вероятно е валидно за някои българи. Може би и за Вас. Но с какво основание обобщавате? С какво основание убеждавате чужденците, че това е истина?

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  [quote#44:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 46 на von_seeckt
  Ха,ха..мда Путин е точно по темата. Личи си кой е трол и кой не.[/quote]

  Таваришче,
  Не преиначавай по ТРОЛСКИ маниер написаното.
  НИКОЙ НИКЪДЕ не пише ЗА ПУТИН !!!!
  Написаното е ЗА ОВПУТЕНА РУСИЯ,
  хайде така да го напиша, за да не ми се вгледаш,
  че писал съм бил "за Путин"

  ОВПУТЕНА РУСИЯ,
  която ВМЕСТО ДА Е ВЕЧНО ПРИЗНАТЕЛНА И БЛАГОДАРНА
  на БЪЛГАРИТЕ, ЧЕ СМЕ Й ДАЛИ
  ГОВОРИМИЯ ЕЗИК, ПИСМЕНОСТТА и КУЛТУРАТА
  сипе ХИБРИДНИ ЛЪЖИ и глупотии,
  с които си придава значимост, каквато НЯМА

  Поне що се отнася до ЕЗИКА и ПИСМЕНОСТТА

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  От както се помня празникът е просто неработен ден.като в някои дни се правят разни християнско-фолклорно-езически ритуали,като за второто няма никакво значение дали са официални или не.

 54. 54 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Докато има българска писменост, ще има и България. Честит празник!

 55. 55 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  Никаква такава "историческа истина" няма.

 56. 56 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 689 Неутрално

  В Полша, Чехия, Словакия, Словения славяните пишат на латиница, а Българската азбука е кирилица и от тук се е разпространила в Украйна, а от там и в Русия.
  24 Май е ден на българската писменост и култура.

 57. 57 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Фактите са следните: незначителен е етническият произход на Светите братя, важното е, че те са "продукт" на Византия; кирилицата е "българска" азбука, дотолкова доколкто я ползваме, защото реално тя е "шльокавица" от ГРЪЦКАТА азбука, точно така както "чешката" азбука е шльокавица от латинската азбука. Всичко останало е изопачаване на очевидни истини и комплексарщина. Ако кирилицата беше българска азбука, а не гръцка шлокавица, защо 85% от буквите ни имат съвършено същия аналог в гръцката азбука?

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Българската азбука славянска ли е или все пак българска? Тези неуточнени понятия създават поколения българи с размита идентичност.
  —цитат от коментар 48 на Читател


  Чисто българска си е. Все пак намеренията на Кирил и Методий може и да са били за славянска азбука. Обаче част от славяните попадат под влиянието на Рим, съответно са католици и пишат на латиница.

  А точно в България се разработва Кирилицата, която последствие заедно с православието се разпространява на Изток и из региона.

  Честит празник.

 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Ако кирилицата беше българска азбука, а не гръцка шлокавица, защо 85% от буквите ни имат съвършено същия аналог в гръцката азбука?
  —цитат от коментар 57 на Митко Палаузофф


  Щото нова азбука не може да дойде от въздуха. Много ясно, че ще има влияние от другите две азбуки - гръцката и латинската известни към момента.

  То по тая логика може да кажеш, че латиницата също е гръцка шльокавица, или па че кирилицата е латинска шльокавица. Щото съвременната кирилица има доста голямо съвпадение с днешната латиница.

 60. 60 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 423 Гневно

  Българи! Дали сте се замисляли какво щеше да случи, ако Борис I не беше поръчал на Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд създаването на българската азбука, наречена „кирилица“ и след това на Преславския събор през 893 г. я обявява като официална писменост за езика, употребяван по това време. А синът му, великият Симеон I през 913 г. я налага за цялата огромна империя, наречена България.
  Последствията щяха да бъдат катастрофални. Днес по тези земи щеше да съществува някакво население говорещо гръцки или някой друг език, част от кой знае каква държава. Това население може би щеше да научи, че някога е имало българи, славяни, траки, власи, кумани, печенеги и др., които отдавна са изчезнали.
  Какво е останало от Великия Хазарски хаганат – само еврейско население около Одеса. Кубратова и Батбаянова България днес се нарича Татарстан, където се говори ... български?
  Извод: Аспарух е извоювал една нова държава, но истинските творци на България, българската нация, църква и народ са Борис I и Симеон Велики! Поклон пред тях!

 61. 61 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Живеейки постоянно извън България, често говоря с други хора за България, за културата й, историята й, стигаме и до буквите.
  Повечето са искрено изненадани, че Кирилицата не е руска, че и проверяват - поне на интернет. А тя баш си е българска азбука, създадена от Св. Климент Охридски около 900 година по изрично искане на българската аристокрация.
  Славянското писмо, измислено от Св. Конастантин-Кирил е глаголицата, но тя не се използва повече. За последен път е била използвана през XVIII век като литургично писмо на хърватите - далматската църква е имала позволение от Папата да използва или латиницата, ако прави литургия на латински, или глаголицата, ако я прави на старославянски в хърватска редакция. Също така за записване на проповеди.

  E PLVRIBVS VNVM
 62. 62 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Това е истинският български национален празник.
  Духовност, просвещение и култура.
  Това са стълбовете на нация и народ.
  Другото е политическа конюнктура и спорни политически актове .
  ----
  Отдавна руската пропаганда се опитва да принизи и обезличи този празник, защото само комплексиран и деморализиран народ е лесен за управление.
  Крайъгълен камък на цялата руска пропаганда е насаждане на комплекс за малоценност - като се започне от опита да си направят задунайска губерния маскиран, като 'освобождение' и се завърши с днешния руски цинизъм относно 24-ти май.
  И сега продължава започналото от социализма извращение да бъдат принизени подобни народно-религиозни празници до, едва ли не, съсловно-професионални банкети, като например:
  - Гергьов ден бил ден ..на овчаря?!
  - Св. св. Кирил и Методий, били ден на .. учителя и правописната точност?!
  - Василов ден бил.. цигански празник?!
  И мн. др., но основната нишка е да се обезличи истинския и голям духовен смисъл на тези празници.

 63. 63 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":


  исто българска си е. Все пак намеренията на Кирил и Методий може и да са били за славянска азбука. Обаче част от славяните попадат под влиянието на Рим, съответно са католици и пишат на латиница.
  —цитат от коментар 58 на realguru


  Почти сте прав, само с уточнението, че славяни НЯМА и никога НЕ е имало!! Всички тези "славянски" народи са от БЪЛГАРСКИТЕ племена. Не случайно братята ходят до Вликоморавия, където са приети доста добре. просто и там тогава са били българи и са имали връзка с тукашните. Славянството е измислено през 18-ти век и не почива на никакви научни доказателства. Както и съществуването на траки, които във всички източници са писани с имена на племена, но общо са описвани като "булгари". Нали не мислите, че Хан Аспарух е дошъл тук с една шепа хора и всички тук са пелснали с ръцев и са си казали, а този е нашият шеф. :-) Те са си били тук много отдавна, просто не са били в пределите на велика България, а във Византия!! Както и да е, кирилицата е поръчана и подкрепена от българските царе, така че си е българска азбука. В това няма исторически спор!!

 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Българи! Дали сте се замисляли какво щеше да случи, ако Борис I не беше поръчал на Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд създаването на българската азбука, наречена „кирилица“ и след това на Преславския събор през 893 г. я обявява като официална писменост за езика, употребяван по това време. А синът му, великият Симеон I през 913 г. я налага за цялата огромна империя, наречена България.Последствията щяха да бъдат катастрофални. Днес по тези земи щеше да съществува някакво население говорещо гръцки или някой друг език, част от кой знае каква държава. Това население може би щеше да научи, че някога е имало българи, славяни, траки, власи, кумани, печенеги и др., които отдавна са изчезнали.Какво е останало от Великия Хазарски хаганат – само еврейско население около Одеса. Кубратова и Батбаянова България днес се нарича Татарстан, където се говори ... български?Извод: Аспарух е извоювал една нова държава, но истинските творци на България, българската нация, църква и народ са Борис I и Симеон Велики! Поклон пред тях!
  —цитат от коментар 60 на bozkata


  По леко с обобщенията. Траките и те са имали писменост, макар тя да имала сакрален характер.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Като ученици знаехме този празник, като Празник на българската писменост, просвета и култура.

 66. 66 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Днес България празнува празнува решението на Източно-римският император Михаил да се разпореди на славяните да бъде създадена писменност, тъй като е вече 860 година, те нямат писменност, а трябва да бъдат приобщени към христианството. Това е типично за ромеите. Говори се, че някъде в 4-ти век край сегашния Никопол в България е била създадена старо-готическата писменност за източните готи.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 67. 67 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  … младият български елит ще се окаже неподготвен за сложните игри на историята … Поредица от грешни, лекомислени избори, подплатени със самоувереност и егоизъм, присъщи на непросветения ум, ще доведат до серия от национални катастрофи …

  Това е истина колеги!

  Началото е било ужасяващо!
  “Първото преброяване на населението в Княжество България (1. I. 1881 г. ст. ст.) показва, че само 3,3% от населението (5,0% от мъжете и 1,5% от жените) умеят да четат и пишат.”

  С голяма мъка е имало тук и там български училища.
  1835 - Васил Априлов в Габрово, някъде към 1861 се открива първото българско школо във Варна, Чорбаджията Халачев от Ловеч е издържал 10 българчета да учат във виена (именно него е пристигнал да граби Левски, но не го заварил и заклал калфата му).

  След Освобождението се създава интелигенция (но с огромно закъснение) и с недостатъчна численост, но се създава и развива. За да дойде преврата и окупацията на 9.9.1944, когато интелигенцията попада под ударите на окупаторите и прислужниците им. Хидрологът Иван Иванов (построил Рилския Водопровод, кмет на София( е натикан в затвор, а след това изваден оттам и пратен да строи язовир Искър. Проф. Иван Дуйчев (византолог) е уволнен (впоследствие Л. Живкова го издига, но късно). Почти целият състав на Университета е уволнен и заменен с рабфаковци.
  Адвокати, писатели, икономисти са принудени да се занимават със строителство. Вицът е, че не можеш да си строителен работник в София без 2 висши образования.

  Та това са резултатите, уви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 68. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2491 Неутрално
 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Колкото и на някои да не го приемат,никой извън България не се интересува от историята на крилицата,а и от която и да е друга азбука,реално освен на английски,италиански,испански и португалски,другите езици ,които ползват латиница имат специфични символи,но нямат проблем да наричат азбуката,на която пишат
  "латиница",в езика и в своята историческа или друга уникалност са се вторачили само нации и етноси или групи,с някалтв проблем в идентичността или в периоди на национално или етническо инжинерство и стздаване на идентичност,Ние не би трябвало да имаме такива,но по-някаква причина,може и повече от една, устойчиво се подържат,Едва ли има и един българин ,който да се съмнява какъв е и на какъв език говори,

 70. 70 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#59:"realguru"][/quote]

  Баси глупостите - грузинската и арменските азбуки нямат нищо общо с гръцката и латинската!

  Преглътни го: великата кирилица е ... гръцка шльокавица. Вялата бораба между Рим и Константинопол е била дали скотовете на север от Дунав да пишат на гръцка или на латинска шльокавица!

 71. 71 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Вие четете това благодарение на Кирил и Методий .Честит празник ! Пишете грамотно на кирилица!🌹

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  Историческата истина е, че това на което пишем в момента
  не е нещо ново, новосъздавано и оригинално.
  Това е гръцката азбука, адаптирана за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.
  ========
  Да обаче има една подробност. ....

  И да си прав , историческия развой на нещата предупределя някои съществени различия .....
  Когато Братята се наемат с делото си , на практика започва и разграничаването между двете писма ....гръцкъто и българското. ....
  А това е вече отделна 'марка'.....която намира приемственост дълбоко на север.
  Затова, не случайно и до днес .....гръцката азбука си е останала единствено в днешна Гърция. ...а кирилицата я виждаме в десетки държави.....

  Игнорираш ли я тая подробност. ....историческата правота на тезата ти просто увисва във въздуха. ....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  Да, но днес има ли траки? Има ли държава на траките? А можеш ли да ми покажеш книга или ръкопис на траките?!

 74. 74 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#70] от "Митко Палаузофф":

  Повтаряте една и съща безсмислена мантра.
  1. Кирилицата наистина е производна на гръцкия маюскул от IX век сл. Хр, но такава е и латинижата, само че от шрифтовете използвани във Велика Елада (т.е. южна Италия и Сицилия) около VII - VI в. пр. Хр.
  2. Самата гръцка писменост е заимствана и доразвита от финикийското западосемитско писмо (ок. XIV в. пр. Хр.), а то пък е вариация на тема старосемитска писменост (ок. XVIII в.пр. Хр.). От там е възникнало и староеврейското (не е идентичном с деншното) и арамейското писмо.
  3. За основа на старосемитското писмо пък се смята опростен вариант на египетските йероглифи, тъй като Египет е имал първенствуващо политическо и културно влияние в Близкия Изток до края на XIII в. пр. Хр. Но по въпроса се спори, защото в Месопотамия също е намерено старошумерско йероглифно писмо, от което би трябвало да е възникнал клинописът.

  E PLVRIBVS VNVM
 75. 75 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Страхотен коментар. А също и срамота че един турчин учи безродниците и изобличава глупостите които разпространяват.

 76. 76 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...

  [quote#59:"realguru"]
  —цитат от коментар 70 на Митко Палаузофф
  Баси глупостите - грузинската и арменските азбуки нямат нищо общо с гръцката и латинската!Преглътни го: великата кирилица е ... гръцка шльокавица. Вялата бораба между Рим и Константинопол е била дали скотовете на север от Дунав да пишат на гръцка или на латинска шльокавица![/quote]

  хахахаха... я гуей тука к'во пише!
  http://aliya.blog.bg/photos/114319/original/Magura Cyrillic.jpg

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 77. 77 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":


  До коментар [#75] от "Трансмач":

  Вижте, не азбуката е важна, а културата. Русите са приели азбуката на Свети Климент, понеже такава е била волята на ромеите. Българската азбука е създадена за да се христианизират славяните надлъж и нашир. Обаче в културно отношение няма кълнове. Докато гръцката култура и език е в основата на римската култура и на латинският език. Римляните доразвиват културата на древна Гърция и я продължават в Западна Европа. Банка, Стефан, трендафил и много други думи са гръцки думи. Днес всеки философ изучава Платон, инженерите знаят за Архимед, знае се за гръцкия театър, гръцката демокрация. Познава ли някой подобни имена от България или Русия?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 78. 78 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":Да, но днес има ли траки? Има ли държава на траките? А можеш ли да ми покажеш книга или ръкопис на траките?!
  —цитат от коментар 73 на Трансмач


  ето,бре... ето ти книга...

  https://antiquevillage.eu/bg/NEWS/News/Details/207

  чети бре, чети... http://prarodinata.blog.bg/history/2012/09/28/praistoricheskata-azbuka-na-bylgarite-sravnitelni-tablici.1004245

  ... и още чети... защо е станало така... http://thethracianchurch.com/съборна-тракийска-църква/новозаветна-църква/реформата-на-цар-борис/


  ... айде, със здраве )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 79. 79 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  ... мммм... приятно ме изненадА, бре, келеш )

  ... ся оставайки верен на "историческата ИСТИНА" , би ли бил така любезен да си признаеш, че това, мюсулманите не-араби първом на "кирилица" сте прописали... м?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK