Какво ще е българското участие в One Dance Week

Светлинната среда, която създава Ханс Питър Кун

© ONE DANCE WEEK

Светлинната среда, която създава Ханс Питър КунЦигуларката Биляна Вучкова ще бъде българското участие във фестивала за съвременен танц One Dance Week на тазгодишното му издание. В проекта "Златни илюзии", който се намира на границата между пърформанса и инсталацията, тя си партнира с Ханс Питър Кун, Акеми Нагао и Джунко Вада, съобщават организаторите на събитието.


Световната премиера на "Златни години" ще бъде на 11 и 12 октомври в пространството "Склад" в Пловдив. В него светлинната и звукова инсталация на Ханс Питър Кун служи за основа, в която се вписват хореографията на Акеми Нагао и Джунко Вада. Към тях с композиции и пърформанс се включва Биляна Вучкова. По този начин артистите заедно изследват взаимодействието между различните изкуства и тяхното разполагане в общо пространство.


Биляна Вучкова съчетава класика и музика от съвременни композитори (често написана от самата нея), като в изпълненията си набляга на импровизацията. Тя живее и работи в Берлин и участва в концерти и фестивали по целия свят. Първият й солов албум излиза под заглавието Modus of Raw. Носителка е на стипендията на за композитори на Сената на Берлин.
Биляна Вучкова

© Кристина Маркс, ONE DANCE WEEK

Биляна Вучкова


Ханс Питър Кун живее и работи между Берлин и Киото (Япония). През 1975 г. започва професионалната си кариера в германските театри и работи като звуков дизайнер в постановки на Питър Щайн, Клаус-Майкъл Грубер, Люк Бонди. В края на 70-те години заедно с Робърт Уилсън създава спектакъла Death, Destruction and Detroit. През 1993 г. взема наградата "Златен лъв" на Венецианското биенале за съвместната си работа с Уилсън по инсталацията "Памет/Загуба".


Джунко Вада е родена в Токио. Завършва живопис, но се изявява и като танцьор. От 1985 г. си сътрудничи с артисти като Акио Сузуки, Ролф Юлиус, Ханс Питер Кун и други. Участва в продукции на Саша Валц и изпълнява спектакли в музеи, галерии и различни публични пространства. Акеми Нагао е танцьор и хореограф. През годините се е занимавала с балет, улични танци, соул, съвременен и импровизационен танц. От 2011 г. насам Нагао танцува в продукциите на редица хореографи и артисти от Европа


Билетите за "Златни илюзии" могат да бъдат намерени в мрежата на Epay-Go.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK