Откъс от "Погубената България" на проф. Вили Лилков и Христо Христов

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Погубената България" с автор проф. Вили Лилков, предоставен от Издателство "Сиела"


Систематичното унищожаване на българския елит е разгледано подробно в мащабното продължение на "Бивши хора".


Две години след явлението "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност" – едно от най-сериозните изследвания, посветени на съдбата на българския елит след 9 септември 1944 г., авторите проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христoв рисуват образа на "Погубената България" в своеобразното продължение на труда си.
Книгата "Погубената България" излиза на 15 май 2019 г. и включва непроучени до момента архиви на репресивния апарат на БКП, сведения, открити в регионалните държавни архиви, както и свидетелствата на наследници на т. нар. "бивши хора".


В книгата са включени сведения от архивите на ДС и преки свидетелства за ликвидирането на елита в градовете Габрово, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Добрич, Русе, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Елена, Дряново, както и за почти неизвестните политически съдебни процеси, насочени срещу инженерно-техническата интелигенция.


Подробното и безпристрастно изследване на проф. Вили Лилков и Христо Христов разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели части от българското общество в периода 1944–1989 г. Нещо повече – "Погубената България" възкресява паметта за много познати и непознати личности, по своему герои, които, поставени на изпитания, отстояват до край общочовешки ценности в мрака на комунистическата държава-концлагер.


Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". Общински съветник и заместник председател на Столичен общински съвет (1999-2014) и народен представител в 43-то Народно събрание (2014-2017).


От 2013 г. проучва архивите на ДС и по-специално документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика, която БКП провежда спрямо бившите хора, в резултат на което след "Девети" българският елит е ликвидиран. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията и записва техните свидетелства.


Христо Христов е разследващ журналист с близо 30-годишен професионален опит. Основател е на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com. Автор е на 13 документални разследвания върху различни престъпления на комунистическия режим и корупцията през прехода, както и сценарист на 15 документални филми, посветени на жертви на тоталитарното управление на БКП.


Носител е на всички престижни награди за разследващата журналистика в България. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Погубената България" на проф. Вили Лилков и Христо Христов


За изследването


Избивани, преследвани, въдворявани, съдени, затваряни, изселвани, национализирани, ограбвани, изключвани, уволнявани, разработвани, наблюдавани, пренебрегвани и изолирани – такава е съдбата на жертвите на тоталитарния комунистически режим между 1944–1989 г., част от онази видима и невидима репресия, стоварила се върху хиляди българи и техните семейства, които със своята находчивост, упоритост, предприемчивост и труд са изграждали основите на България до деветосептемврийския преврат.


Българи, които комунистическият режим нарече "бивши хора", копирайки политиката и тактиката на болшевиките в съветска Русия за разправа с класовия враг – представители на буржоазните партии, дипломати, армейски офицери, банкери, индустриалци, предприемачи, търговци, заможни селяни и чифликчии, държавни и общински служители до идването на комунистите на власт, адвокати с отнети права, изключени студенти и др.


Случилото се с тези не бивши хора, а стойностни личности, и преди всичко родолюбци и истински патриоти, представители на политическия, военния, интелектуалния и стопанския елит на България, общественици и дарители, остана незаслужено в забвение повече от четвърт век след краха на тоталитарната комунистическа система у нас. По една или друга причина. До 2017 г., когато излезе изследването ни "Бивши хора".


Огромният интерес към него и обиколките, които предприехме с книгата в страната, ни вдъхновиха и задължиха да продължим. Да изследваме непроучени до момента архиви на репресивния апарат на Българската комунистическа партия, да надникнем в регионалните държавни архиви, да се срещаме с наследници на бивши хора, да откриваме спомени за тях и да събираме свидетелства.


Така се появи още една важна страница от големия разказ за истината за комунизма и неговите жертви – настоящата книга "Погубената България". Ние сме убедени, че 30 години след началото на края на тоталитарното управление на БКП у нас е изключително важно да се събере паметта за онези, които понесоха ударите на комунистическия режим заедно с техните семейства и наследници.


Дължим им го! След отказа от лустрация, след липсата на справедливост и правосъдие за престъпленията на комунизма, след късното отваряне на досиетата на сътрудниците на Държавна сигурност и след като България е последната държава от страните в Централна и Източна Европа, попаднали в съветска орбита в края на Втората световна война, в която тепърва предстои младите поколения да изучават антихуманната тоталитарна комунистическа система с нови знания, термини и понятия.


Възкресяването на паметта за хората от погубената България е важен момент от нашето днес и нашето утре като нация, защото тази памет ни дава и поуки, и образци на поведение на личности в моменти на изпитания, когато те са отстоявали общочовешки ценности в мрака на комунистичес-ката държава концлагер, задушавала свободата за близо половин век.


От авторите


ПРЕДГОВОР


Когато завърших да чета тази книга, първото нещо, което ми дойде наум, беше:
Какъв Василий Българоубиец?
Какво ислямско нашествие и османски султани?
Какъв Баязид Илдъръм?


Какви кърджалии, даалии, тероризирали българската земя, какви зап-тиета и читаци, какви башибозуци могат да се сравняват с това, което тази книга е документирала за нашата, и то най-близка, история?
Има ли нашественик, който да е пролял толкова невинна българска кръв и да е измъчвал собствения си народ по толкова нечовешки начин? Да е причинил толкова болка и така дълбоко да е разкъсал душата на цялата ни нация?


Опитах се с цялата немощ на своето човешко въображение да схвана и да си представя какво стои зад тези страници и документи в тази така безпощадно ясно документирана книга на Българския Холокост, извършен от комунистите в името на чужда и страшна по своята безчовечност идеология, наложена с чуждо оръжие и танкове върху нашата страна всред пламъците на Втората световна война и продължила почти пет десетилетия. Отраженията и до днес са такива, че не се знае дали Холокостът е завършил, или просто продължава с други средства.


Ще откажа да използвам чужди думи, влезли в езика ни от другаде, за да описват чужди страдания, няма да използвам даже думата геноцид. Не защото страданието на другите не ни засяга, ние дължим на всички жертви на ужасния двадесети век да свалим шапки в преклонение пред страданията на милионите безименни жертви. Но в тази книга ние можем да се вгледаме в очите на нашите собствени български жертви пред тотемите на нечовешката болшевишка идеология. Те ни гледат от всяка страница – безмълвни, понякога с някое оцеляло лично свидетелство.


А от документите безжалостно свидетелстват машинописните страници на статистиката и на числата. Десетки хиляди хора, загубили живота си, напразно и безмилостно смазани; стотици хиляди членове на семействата им – унижени, ограбени, отхвърлени, изселени, принудени да живеят на дъното на скованото от терора общество в атмосфера на безнадеждност, страх и мизерия.


Можем да проследим под микроскопа на това потресаващо изследване как се е осъществила безжалостната война срещу издигнатите и успешни личности, срещу качеството, срещу благородството, срещу почтеността и трудолюбието в полза на подлостта, завистта и триумфиращата посредственост. Никога не е имало по-нечовешки и противоестествен подбор и по-позорна победа на най-низкото и неграмотното над извисеното и просветеното.


Тази книга ни превежда през голготата на най-качественото, което нашият народ е успял да възпита и образова през кратките десетилетия след създаването на Третата българска държава, което е успяло да оцелее през войни и национални катастрофи, да създаде стопанство, индустрия и земеделие за пример, да излъчи истински културен, военен и политически елит с помощта на европейско образование, владеене на езици, усърдие и опит. Но не е оцеляло, когато "работническо-селската" власт е решила да го унищожи.


Страница след страница, град след град се разгръща картината на това унищожение. От първите дни след "Девети", когато започват повсеместните арести и убийства край селата и градовете по цяла България, екзекутирани из долове и край черни скали, понякога безразборно с търнокопи и чукове, или извозвани през нощта с камион след камион, разстрелвани и закопавани плитко из полето край Радомир, навсякъде из страната техните трупове, влачени от диви зверове или плаващи по Марица "окървавена". Вакханалията продължава с месеци и това става по времето, когато аз съм роден – 1944 година!


Наричаха нас, родените през тази година, "връстници на свободата". Сега на мен се пада да напиша предговор към тази книга, която документира всичко онова, което започва тогава в онези страшни дни и което постави основите на онази деградация и терор над нашия народ, което преживяхме оттогава и което комунистите наричаха "народна демокрация" и "социализъм". Отгръщам страница след страница. Документи за "народния съд". Тълпи, които крещят с обезумели от омраза очи – "Смърт, смърт!".


Смърт на заможните, на успелите, на предприемчивите, на образованите. Смъртни присъди даже за онези, които са вече убити и заровени неизвестно къде. Убити често от завист, заради заграбване на тяхното имущество или жилище, за това, че са облечени добре, за това, че имат достойнство или че притежават образцови стопанства, за това, че са индустриалци или успешни търговци. Че са служили на България, че са били кметове, свещеници, народни представители, учени, офицери, че са учили в странство. Народни врагове!


Ето как са били наричани. Бивши хора! Тоест те не са вече българи, те не са дори вече хора, те някога са били хора, но сега вече са нищо, станали са просто предмети, "обекти", подлежащи на унищожение, а техните домове – на разграбване и заселване с "пролетарски синове" и служители на милицията. Но не само те, а целите им семейства и поколенията след тях са обречени да носят клеймото на "врагове на народа". За тях пътят към образование, работа, пътуване, нормален живот е отрязан завинаги. Но войната на най-лошото, на криминалното и неграмотното, родено в низините на българския народ, сега овластено от съветските окупатори срещу онези, които го превъзхождат, не спира дотук.


Следват концлагерите, затворите, душегубките, страшните разпити от садисти в подземията на ДС, пребитите, прекършените, полуделите, самоубилите се в резултат на мъченията. Показни процеси. "Никой не бива да бъде оправдан!" Включително и напълно невинните. Лагери, лагери, Белене, изселвания, "въдворявания", конфискации, национализации. Вериги и пранги навсякъде, разстрели, обесвания. Разгром на българското село, колективизации, насилствено вкарване в текезесета, прогонване на селяните в безумните и безплодни строителства на заводи, произвеждащи брак, тежка индустрия, която успешно трови природата и не произвежда нищо, което да носи печалба.


Комунистическа пропаганда по радиоточките от сутрин до вечер, затворени граници и разстрел за онези, които се опитат да пресекат граничната бразда, тормоз и издевателства за роднините им, ако все пак са успели да преминат при "враговете" на Запад. Постепенно и трайно установяване на властта на неуките и негодните над можещите, на партийните секретари над професионалистите, на "активните борци" срещу капитализма над онези, които разбират от икономика или търговия. "Безкласовото общество", установено с помощта на тотален терор и насилие, е разделено на класи: едните са "правоимащи", а милионите други са принудени да превиват гръб и да мълчат. "Враговете" са унищожени, стъпкани, изкоренени, дори поколенията и родовете им са преследвани и затрити.


Ето това разказва тази книга. "Погубената България". Да, тя беше погубена, променен беше нейният облик и това се усеща до днес. Една голяма част от българите е с комунизирано съзнание и носталгично настроено към "социализма" на тяхната младост. Те са погубени като мислене, като манталитет на свободни хора точно както затворникът, осъден на доживотен затвор, пуснат накрая на дните си на свобода, предпочита да бъде върнат отново в затвора.


Една голяма част от онези, произхождащи от "правоимащите", техните деца и внуци или охранителите им, "юмрукът" на Партията – ДС, Комсомолът, светкавично от борци срещу капитализма се превърнаха в капиталисти от най-уродлив вид, ограбиха банки, държавни имущества, производства, организираха престъпни банди с цел рекет на дребния зараждащ се бизнес, но и с мисълта да представят настъпилото беззаконие като "демокрация", с което да я злепоставят в очите на дезориентираното общество.


България беше погубена още веднъж от наследниците на комунистите, опитите за изграждане на нормално общество, почиващо на правото, закона и цивилизационните ценности чрез създаване на партии с демократично мислене, бяха проваляни от внедрени агенти на ДС, провокатори и кариеристи с манталитет, наследен от онази "социалистическа" България, която уж престана да съществува на 10 ноември 1989 г.


Тази забележителна книга е документ, който трябва да прочете всеки, който иска да разбере защо и как България беше погубена и защо и днес всички колективно сме най-нещастното общество на планетата по наше собствено признание. Това е така, защото най-лошата част от нашия народ след "Девети" успешно победи и унищожи по-добрата, а след това успешно мимикрира и безнаказано продължи войната срещу собствения си народ.


д-р Любомир Канов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  Глупости и клевети. Ти си учудващо елементарен трол.

 3. 3 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Моля вижте на кое място беше България според индекса на човешкото развитие на ООН
  (Human Development Index) към 1989 и на кое място е сега.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Книгата е забележителна, препоръчвам я. Толкова подробно изследване, поименно и по градове и области. Когато човек чете за погубените инженери, търговци, фабриканти, лекари, адвокати, офицери, колкото и да си е мислил, че знае за комунистическия погром, разбира каква България сме загубили. Това са хора, които са учили в Европа и са се завърнали със знанията си, работили са почтено, трупали са опит и икономическа база, градили са страната ни и тя е била истинска европейска държава. Грижили са се за работниците си и са работели повече от тях. И за благодарност са убити без съд и присъда, изпратени са по концлагери и затвори, превърнати са в бездомници и не са им давали работа. През стотици съдби виждаш как азиатските руски орди и техните престъпни помагачи в България са унищожили отечеството ни.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  До коментар [#3] от "jeq19606355":

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Научих, че книгата се радва на огромен читателски интерес, което обяснява и писъците ви.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Доста поучителна е съдбата на големия русофил Атанас Буров.

 8. 8
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  Книгата е забележителна, препоръчвам я. Толкова подробно изследване, поименно и по градове и области. Когато човек чете за погубените инженери, търговци, фабриканти, лекари, адвокати, офицери, колкото и да си е мислил, че знае за комунистическия погром, разбира каква България сме загубили. Това са хора, които са учили в Европа и са се завърнали със знанията си, работили са почтено, трупали са опит и икономическа база, градили са страната ни и тя е била истинска европейска държава. Грижили са се за работниците си и са работели повече от тях. И за благодарност са убити без съд и присъда, изпратени са по концлагери и затвори, превърнати са в бездомници и не са им давали работа. През стотици съдби виждаш как азиатските руски орди и техните престъпни помагачи в България са унищожили отечеството ни.
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  Ако ВСИЧКИ ТЕЗИ ХОРА НЕ БЯХА ИЗБИТИ,

  сега НЯМАШЕ ДА СМЕ НА НИВОТО НА РУСИЯ, БЕЛАРУС и АРМЕНИЯ,

  а щяхме да сме ПРЕДИ ГЪРЦИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ, където сме БИЛИ,

  ПРЕДИ РУСКИЯ ГЕНОЦИД

 10. 10 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Бивши хора" чета в момента и определено обяснява много неща за разложението на църквата и проблемите на България, с които се сблъскваме и днес. Така че и новата ще е задължително четиво. Вили Лилков не е корумпиран. Съседи сме в родния му град и тези неща се знаят.

  malart.blog.bg
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Любопитно

  Книгата е забележителна, препоръчвам я. Толкова подробно изследване, поименно и по градове и области. Когато човек чете за погубените инженери, търговци, фабриканти, лекари, адвокати, офицери, колкото и да си е мислил, че знае за комунистическия погром, разбира каква България сме загубили. Това са хора, които са учили в Европа и са се завърнали със знанията си, работили са почтено, трупали са опит и икономическа база, градили са страната ни и тя е била истинска европейска държава. Грижили са се за работниците си и са работели повече от тях. И за благодарност са убити без съд и присъда, изпратени са по концлагери и затвори, превърнати са в бездомници и не са им давали работа. През стотици съдби виждаш как азиатските руски орди и техните престъпни помагачи в България са унищожили отечеството ни.
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  Ъхъ, забележителна книга и още по забележителен Лили Вилков!
  Но аз предпочитам трудовете на другаря Иван Костов.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  "БГ е станала модерна държава през комунизма, тогава е правена индустрията на Бъгария, БЪЛГАРСКАТА индустрия"

  Мхъ, индустрия работеща на чиста загуба, командвана от прости каскети, слезли от Балкана...

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  "да схвана и да си представя какво стои зад тези страници и документи" - няма как да стане, защото неуките, неграмотни хора не могат да бъдат разбрани. Фанатизмът умножава простотията, заслепява желанието, блокира морала, но пък дава привилегии за последователите на химерни идеи. Човешката природа е и сложна, и проста, но колкото по-малко следва природните закони, толкова повече мутира и води до погубване, на природата, на човека. Тъжното е, че няма поука след всички тези "експерименти", а уж българите СМЕ интелигентен и мъдър народ. Паметта ни става все по-къса.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 819 Весело

  Вили Лилков не е корумпиран. Съседи сме в родния му град и тези неща се знаят.
  —цитат от коментар 10 на malart

  Ти какво чакаш, да се появи във Видин с "Бентли" ли?

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Неутрално

  "БГ е станала модерна държава през комунизма, тогава е правена индустрията на Бъгария, БЪЛГАРСКАТА индустрия"Мхъ, индустрия работеща на чиста загуба, командвана от прости каскети, слезли от Балкана...
  —цитат от коментар 12 на palav_nik


  ++++++++
  Разбираш ги тея работи!Сигурно си крупен и преуспял бизнесмен.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  [quote#11:"Милост за живите"][/quote]

  Първо прочети трудовете на Дрогаря Живков!

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Любопитно

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Колко тираж са им платили, че се радва на огромен читателски интерес, ???

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Любопитно

  [quote#11:"Милост за живите"]
  —цитат от коментар 16 на 4ort
  Първо прочети трудовете на Дрогаря Живков![/quote]

  Фсичко съм изчел от другаря Тодар Живков-Яшар!А другаря Иван Костов просто доразви приватизационните идеи на другаря Живков,затова толкова го ценя и обичам!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 19. 19 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Моля вижте на кое място беше България според индекса на човешкото развитие на ООН(Human Development Index) към 1989 и на кое място е сега.
  —цитат от коментар 3 на jeq19606355


  БЪлгария е пропаднала за 30 години, това е очевидно.
  НЯма БЪЛГАСРСКИ компании, които да изнасят скъпа продукция , има само евтини рабтоници работещи за БВП-то на чужди държави.
  ИЗвън София, Пловдив, Ст. Загора, Варна - е почти икономическа пустиня. А се помни соца, с по 4-5 големи завода в областен град.

  Оттам и този неистов хъс на грантаджиите да "подменят историята".

  Главното за периода след 1944г., казва грантажията , са репресиите.
  Не казва обаче че репресиите след 1944 срещу режима на Борис и бандата му са репресии на загубилити ВВ2, каквито е имало и във Франция, и Италия, ... т.н. без там да има комунисти и Червена Армия.
  В Фрация са убити без съд 2000 жени били с германците като любовници, осъдени са франските политици били марионетки на Хитлер. Но това не са репресии, спроред грантаджията.
  Комунизма е газил рабира се богатите преди 44, но това е била идеологията на Маркс (изобретена в Лондон), това е било факт, но никои не е убит за нищо както ни се разправя.

  А модернизацията на България, и превръщането и от суровинна колония на Германия, Франция и другите развити страни до индустриална държава грантаджията не го интересува.
  От 80% селско население, с рало и магаре, 1944 до 1990 80% градско работещо в бизнеса и услугите - това не се брояло, за грантаджията
  Той живее на гранти от Лондон и българската икономика и население не са му преоритет.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  Нека всички прочетат от извора истината за "Народния Съд" за да се спре със спекулациите и да не се лъже повече.
  Четете ВНИМАТЕЛНО !!!
  http://archives.bg/narodensud/3-

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  "Има ли нашественик, който да е пролял толкова невинна българска кръв и да е измъчвал собствения си народ по толкова нечовешки начин? Да е причинил толкова болка и така дълбоко да е разкъсал душата на цялата ни нация?"

  Комунистите разделиха обществото на "правоимащи" и "правонямащи". Създадоха господстваща каста от продали душата си лоялисти на шумкарската върхушка и безправен плебс. Осем милиона българи бяха категоризирани по един единствен критерий: отношение към режима на правешкия неграмотен козар.

  Най-отгоре бяха лакеите от ловната дружинка и "априлските сърца": Георги Джагаровци, Любо Левчевци, Светлин Русевци, любовниците на Людмила и назначеният за неин съпруг червен плейбой - Батето.

  Вторият ешелон включваше членовете на Политбюро и ЦК, окръжните феодали, шефовете на ДСО-та и ВТО-та, висшето ръководство на ДС.

  Следваше обслужващият персонал: псевдоучените от БАН, които пишеха том след том правешка книжнина, гавазите от УБО, управителите на десетките резиденции и ловни стопанства, дипломатите (повечето потомци на двата съперничещи помежду си партизански отряда)...

  Най-отдолу, лишени от всякакви права и житейска перспектива, бяха децата на набедените за "врагове на народа", хората с прекършените съдби, изселените, с отнети имоти, в които се ширеха Пеко Таковци и Въли Горанови.

  А като си помисля, че сред нашите съфорумци има хора, на които този строй и до днес им се струва прогресивен и справедлив...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Любопитно

  Я да видим и чуем какво е казала дрогаря Петър Младенов за икономиката на цоциализъма преди 30 години:

  "Първо. Очертава се силно спадане на тем­повете на икономическия растеж.
  Като имаме предвид, че това спадане протича паралелно с бързо увеличаване на вът­решния и външния дълг на страната и на инфлацията, може да се направи изводът, че по същество през последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.
  Второ. Появиха се и се задълбочават ня­кои остри диспропорции в икономиката.
  Влоши се материалната и суровинната осигуреност на производството. Прогресивно се увеличава делът на амортизираните про­изводствени фондове, който в края на 80-те години достигна 40–45 на сто. Нарушиха се основни народностопански баланси.
  Засили се тенденцията на изоставане на количеството и качеството на произведените стоки от изискванията на потребителите. Про­изводството на редица стоки през последни­те няколко години е по-малко в сравнение с 1980 година. Това се отразява преди всич­ко върху жизненото равнище на хората и върху състоянието на вътрешния пазар..."
  http://glasove.com/categories/skandalyt/news/predi-29-g-petyr-mladenov-za-todor-zhivkov-vse-edno-opisva-bojko-borisov-i-dneshna-bylgariya-dokument

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Наистина има много такива случаи. Има и други, които са оставени да работят в предприятията си .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  . Това са хора, които са учили в Европа и са се завърнали със знанията си, работили са почтено, трупали са опит и икономическа база, градили са страната ни и тя е била истинска европейска държава.
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  Елита преди 44 е бил основно комрадорски.
  Това значи , че нищо не е развивал в България, а е бил придатък на Западал , като ролята му е била да изнася суровини за основно Германия, и другите развити държави, а да продава тук Западни индустриални стоки.
  Това не е развитие - това е статус на КОЛОНИЯ.

  Банките в БЪлгария са били с предимно западен капитал - фреснки, немски ..., и никога не са имали цел да кретидират пройзвотство и индустрия в БГ.
  Те са изнасяли зърно, кожа, дърво ... и други необработени стоки.

  КОлко промишлени предприятия има в БГ 1944?
  Освен дърводелници, мелцници, и други примитивни фирми?

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  [quote#18:"Милост за живите"][/quote]

  Идеите на Дрогря Живков ги доразви БКП, когато реши, )че повече няма да храни недоношчето и поеха курс не към въоръжена борба, а към изграждане на капитализъма.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  и поради огромния интерес ли се пази тайна в какъв тираж е издадена?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Любопитно

  Моля вижте на кое място беше България според индекса на човешкото развитие на ООН(Human Development Index) към 1989 и на кое място е сега.
  —цитат от коментар 3 на jeq19606355


  Майната му на тва!
  Важното е,че еволюирахме духовно и три милиона се евакираха, за да работят в сферата на чистотата в ЕС и по света!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Димната завеса на грантаджиите има за цел хората в БГ да забравят, че може да има българска индустрия, български компании, ... български банки, които да развиват България, а не чужди компании.

  Димната завеса на Сорос и подобно има само един прочит за времето преди 1990 - имало е репресии.
  Точка.
  Нямало е демократични избори.
  Точка.
  Белене, .... т.н.

  9 000 000 човека не са правели нищо друго , а в главите им е било репресии и Белене.
  Истината е че това е било за едно малко парче хора, свързани с режима преди 1944, и то до времето към средта на 60-те, когато Живков затваря Белене и подобни лагери.
  Едва ли имат и 1% тези засегнати от репресии при комунизма, а 90% са се дигнали икономически и културно за този период.

 30. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Разстроено

  До коментар [#6] от "spiegel":и поради огромния интерес ли се пази тайна в какъв тираж е издадена?
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Книгата е издадена в 10 екземпляра,и за съжаление всичко е изкупено от Палавника и Огледалото!
  Требе да се примирим,и да продължим да четем фундаменталните трудове на другаря Иван Костов!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  "Книгата е забележителна, препоръчвам я."

  Непременно ще си я купя, за да я добавя към колекцията си от "подривна" литература: тритомника та Иво Инджев, книгата за Белене на Борето Скочев, Свидетелствата на Иван Костов, и още доста други. 🙂

  Досега не ми се е случвало да ми препоръчаш книга, и да съм се разочаровал. Благодаря ти!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Весело

  До коментар [#5] от "spiegel":"Книгата е забележителна, препоръчвам я."Непременно ще си я купя, за да я добавя към колекцията си от "подривна" литература: тритомника та Иво Инджев, книгата за Белене на Борето Скочев, Свидетелствата на Иван Костов, и още доста други. 🙂Досега не ми се е случвало да ми препоръчаш книга, и да съм се разочаровал. Благодаря ти!
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz


  Не се съмняваме,че ше си я купиш!
  Но требе да изчакаш да издадат новия тираж, щото 10 броя от този свършиха!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 33. 33 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#19] от "WWW":

  "НЯма БЪЛГАСРСКИ компании, които да изнасят скъпа продукция ...."

  Селски, я кажи, като изнасяхме скъпа продукция, какво внасяхме???
  Ще ти нАпиша, селски!!! От целия тоя износ успявахме да внесем шоколади Тоблерон за магазина на Кореком!!!
  И ако не знаеш, селски, такъв беше износът, че Кореком имаше само в София, щото тая мощна индустрия можеше да си позволи зареждането на един магазин.

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Любопитно

  "КОлко промишлени предприятия има в БГ 1944?"

  През 1921 г. има 1544 промишлени предприятия (включително насърчаваните от държавата) с общо 55 000 работници.
  След приемането на Закона за насърчаване на местната индустрия до 1929 г. индустриалното производство в България се увеличава с 88%, а до 1939 г. с още толкова...
  Икономическият възход на България в навечерието на Втората световна война може да се види, като се направи сравнение на нейните постижения с тези на съседните държави. Да вземем само пшеницата. На глава на населението в кг през 1938 година тя е била 280 кг за България, 142 – за Гърция, 245 – за Румъния, 248 – за Турция и 197 за Югославия.
  При това трябва да се има предвид, че Южна Добруджа по онова време все още е румънска...
  https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/ikonomika-tsarstvo-balgariia-prez-1939-godina.html

 35. 35 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  "Развита България" преди 1944, данни за 1929г, най-бедната държава в Европа.
  Може би сме били само пред Албания, както и сега сме.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_на_Царство_България

  Царство България, БВП на глава от населението, сравнителна за 1870–1945, в 1990 щ. д. [4]
  Държава 1929
  България 1148
  Гърция 2342
  Испания 2739
  Португалия 1610
  Финландия 2717
  Ирландия 2824
  Великобритания 5503
  САЩ 689

 36. 36 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1246 Весело

  До коментар [#6] от "spiegel":и поради огромния интерес ли се пази тайна в какъв тираж е издадена?
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Дерибейка не си блъскай главата с незначителни въпроси (и без това ти е адски трудно) или откровено се боиш, че няма да стигне до теб? Хахахаа! Нищо, когато я преиздадат ще разбереш!

  Имало едно време ссср...
 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Нека всички прочетат от извора истината за "Народния Съд" за да се спре със спекулациите и да не се лъже повече.Четете ВНИМАТЕЛНО !!!http://archives.bg/narodensud/3-
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  Скъпа ми кметичке, моят съсед е бил МОБИЛИЗИРАН към жандармерията и е раздавал заплати, дори не е носил униформа. Съден е от Народния съд!!!
  Той ли е въвлякъл България???

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  "... БГ е станала модерна държава през комунизма, тогава е правена индустрията на Бъгария..."!

  Модерна държава, която е фалирала няколко пъти? Каква индустрия? Онази, която произвеждаше черно-бели телевизори и чушкопеци? Онази индустрия, която произвеждаше по допотопни съветски технологии за пазара на СИВ?! Извинявай, но отговорните другари по онова време не искаха да карат Москвичи, ами Мерцедеси и си пазаруваха от Кореком, нали? Толкова за нашата индустрия...

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Изключителен предговор от д-р Любомир Канов!
  Само един цитат от него:
  "Отраженията и до днес са такива, че не се знае дали Холокостът е завършил, или просто продължава с други средства."

 40. 40 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Неутрално

  "Развита България" преди 1944, данни за 1929г, най-бедната държава в Европа.Може би сме били само пред Албания, както и сега сме.https://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_на_Царство_България Царство България, БВП на глава от населението, сравнителна за 1870–1945, в 1990 щ. д. [4]Държава 1929България 1148Гърция 2342Испания 2739Португалия 1610Финландия 2717Ирландия 2824Великобритания 5503САЩ 689
  —цитат от коментар 35 на WWW


  Царство България е било гоуема работа,ве!
  90% от електората е одил със свински цървули и е немал ток и течаща вода!Но въпреки тва са биле щастливи, кат жители на Бангладеш!И са вервали, че един ден ше се роди другаря Иван Костов, а Лили Вилков ше опише колко са биле щастливи!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 41. 41 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  ИНдустриално развитие България е получила след 1944.

  И не заради комунизма, той няма много общо с това, а с практическия протекционизъм, който с дошъл като резултат на Желязната завеса, която Запада налага към доминираната от СССР ИЗточна Европа.

  Вместо машини от Германия, модни дрехи от Франция, и подоби, на целия ИЗточен Блок му се е наложило да развива индустрия, ако иска да живее.
  И в е развил колкото е могъл, вклюително е България.

  След 1990 на 2/3 това е ликвидирано, и БГ се завръща в битието си на суровинна полу-колония, която произвежда суров продукт - зърно, кожа, мед , билки и глогинки, грънци и цървули .

  Каквото има ценно от индустрият е прилапано от Западни фирми - Актавис/Тева фармация, хим. заводи, циментови заводи ..
  Банките са Западни, застраховтателните компании са западни, търговските вериги са западни , ... златото в БГ се курира от канадска фирма...

  Една руска голяма фирма има - Лукоил и тя им бърка в очите на лакомия Запад - той държи да лапа на 100% от БГ !
  Всяка троха трябва да отиде в Лондон, Берлин и Париж !

  И на местни нищо не трабва да се оставя (КТБ), туземците не може да имат собствен бизнез - само като прислуга им се полага работа.

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  До коментар [#30] от "Милост за живите":

  С интерес ще очакваме томовете на Бойко...! Не може, толкова високо образован и начетен доктор на науките, да не напише няколко тома спомени. Все пак е ученик на Тодор Живков...! ;)

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 480 Неутрално

  За близо хиляда триста и четиридесет годишното си историческо съществуване България два пъти се озовава в сянката на азиатска деспотия. Веднъж подир гибелта на средновековната българска държава в края на XIV-ти век. Втори път след разтурянето на Третото българско царство в средата на миналия.
  По един и същ начин е нарушено естественото национално развитие: избити, прокудени и обезличени са по-издигнатите хора, пресечени са органичните връзки с Европа, наложени са чужди закони и порядки.
  И в двете империи завоевателки - османската и съветската - господстващите народи изповядват едно и също жизнено кредо:
  ,,Ние принадлежим на върховния повелител и ще дадем животите си, щом той рече”.
  И двата властващи етноса възприемат съществуването си като телеологично движение, започващо от божествено озарение в главата на месия и продължаващо към свръх-грандиозна цел, завършваща историята. Юнашко завоюване на Европа, че и на света. Хилиастично ощастливяване на целокупното човечество.
  Българските мечти произлизат от земна жизнена философия:
  ,,Аз искам да живея и работя за благото на семейството ми и за моя собствена полза. Да спазвам установените закони. И те да бъдат еднакви за всички”.
  Важни са децата, имота и работата. Във всички епохи, за хубаво или лошо, твърдоглавите българи са имали лично гледище по отношение на идеите, собствено мнение за събитията и индивидуален подход към хората.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#37] от "4ort":

  Мен ли питаш ? Ако беше дезертирал щеше да е герой ! Това е историческата истина селски. а не разни лъжливи мантри. Прочете ли матриал1ето внимателно да видиш кои са организаторите и къде е юридическото основание на този съд ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Весело

  “(Белчев, Б., Коларов, В., Докладна записка относно задлъжнялостта на някои стопански обединения и предприятия по кредитите за капитални вложения и за създаване икономически условия за развитието им през деветата петилетка, ЦДА, ф. 136, оп. 79, а.е. 415, с. 157–177).
  „През осмата петилетка ефективността на въгледобива и електропроизводството бележи тенденция на непрекъснато влошаване. Загубите във въгледобива ежегодно се увеличават, а в електропроизводството печалбата от 180 млн. лева за 1981 г. намалява и става загуба в размер на 57,7 млн. лева през 1985 г. В същото време през годините на осмата петилетка са усвоени капитални вложения в размер на 4 млрд. и 244,2 млн. лева, като за тяхното финансово осигуряване държавният бюджет е предоставил 1 млрд. и 608,6 млн. лева. В МП „Ленин“ основните производствени фондове са нараснали през 1985 г. с 247,5 на сто, а за същия период стоковата продукция – със 107,4 на сто. Докато през 1981 г. предприятието е реализирало печалба в размер на 6 млн. 460 хил. лева, то в следващите години на петилетката отчита загуба, която за 1985 г. достига 45 млн. 525 хил. лева. Също така в ТЦ „Металолеене“ (...) дългът е достигнал 161 млн. 668 хил. лева. (...) В системата на СО „Български държавни железници“ дългът по кредитите за капитални вложения възлиза на 492 млн. 825 хил. лева..." и т.н.

  Те това е великата цоциалистическа индустрия. Загуби и дългове, дългове и загуби. Дорде окончателно се скапа...

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#45] от "palav_nik":

  Сага колко МИЛИАРДА е задлъжналостта в тези два сектора и ЗАЩО !?!??!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Моля вижте на кое място беше България според индекса на човешкото развитие на ООН(Human Development Index) към 1989 и на кое място е сега.
  —цитат от коментар 3 на jeq19606355


  Забравяш много съществен елемент смешко!
  Фактът, че сега на власт са си пак същите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Престъпната, терористична антибългарска комунистическа партия отдавна трябваше да е разформирована и забранена.

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  Разбира се. В качеството му на какъв точно, след като Лилков не заема никаква държавна или общинска длъжност?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Весело

  "Сага колко МИЛИАРДА е задлъжналостта в тези два сектора и ЗАЩО !?!??!"

  Ми щото тези и останалите сектори беха приватизарани от верни партийни дрогаре като Ковачки, Банов и Гергов...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Това е една книга, която описва престъпленията на комунизма с факти и конкретни истории. Няма много коментар и разсъждения, има факти, за съжаление гадни.

  Срещу тази книга скачат герберасти и комуняги.
  Ем.. туй то.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Такова цееленасочено прочистване води до безвъзвратно обедняване на българския генотип, погубени таланти и заличава на цели линии в човешката история. Само заради това е трябвало да бъдат вкарани в затвора толково много престъпници за престъпления срещу държавата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Любопитно

  Това е една книга, която описва престъпленията на комунизма с факти и конкретни истории. Няма много коментар и разсъждения, има факти, за съжаление гадни.Срещу тази книга скачат герберасти и комуняги.Ем.. туй то.
  —цитат от коментар 52 на Darth Plagueis


  Тц,тц,тц!Напрао да се чуди човек,как са оцелели демократичните българи!Сигурно са се крили по горите и са нападали мандри,за да се изхранват!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Неутрално

  До коментар [#52] от "Darth Plagueis":

  А кой плаща за тиражи на подобни фиксации днес ?

  karabastun1@abv.bg
 56. 56 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Единия от авторите Христо Христов, ако е същия Христо Христов дето написа един фалшификат за Георги Марков си е лъжец професионалист.

  Вместо да се напише как Георги Марков беше примамен в ББС, куриран да пише критика за комунизма в България, и след това принесе в "сакрална жерта" от МИ6, Ристов ни разказва приказаката за "българския чадър".
  ПИсана от специалисти от МИ6 с театрално образование, ристо ни казва как някакви лоши хора от ДС , направили един много специален чадър които можел да стрела (за какво им е чадър като има пистолет с заглушител не е ясно, така е по холивудски) и отишли в Лондон и убили Георги Марков.

  Следствие на което Марков става икона, като "сакрална жертва" на борбата с комунизма.

  Пита се кои има интерес да го прави на икона и сакрална жертва?
  ДС или МИ6?

  Отговора е очевиден - МИ6.

  Това с стандартна схема за производство на "борци срещу режима - икони" на МИ6:
  папата и Сергей Антовно, Борис Немцов пред Кремъл на 100 метра, Политковаска, Марков с "чадъра", Скрипал с "новичока", Литвиненко с "полония" ....

 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Неутрално

  До коментар [#52] от "Darth Plagueis":

  Срещу тази книга няма нужда да скача никой, щото е клиничен случай, ама се пита кой им плаща на такива, че и ги хвали?

  karabastun1@abv.bg
 58. 58 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Отношението към тази книга, разделя хората на две различни по големина и манталитет групи хора: комунистически отломки от миналото и всички останали...
  От една страна, с комунистите по-принцип е тъпо да се спори, още повече когато става дума за книги, култура или пък за близкото ни комунистическо минало... От друга страна обаче, при тях е в ход разпад и ние трябва съвсем добронамерено да помогнем на този разпад със всички сили и средства.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Любопитно

  До коментар [#56] от "WWW":

  Абсолютно вярно - аз само се питам, що хората още се връзват на подобни постановки / изключвам тукашните платени фенове, разбира се / ???

  karabastun1@abv.bg
 60. 60 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Книгата е поучителна включително и защото показва какви биха ги свършили некои форумни присъствия, ако им бъде дадена възможност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 61. 61 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Книгата, която г-н Лилков е написал е от 30 години в главата ми. Изнесох се от България, за да не се подам на изкушението да се радикализирам и отстрелям някой друг комуноид. Защо да ги лежа тези изроди за човеци и да съсипя своя и на сина си живот.
  Така че, по-скоро се опитвам да забравя, отколкото да знам. Превърнаха мъжете на този народ в послушковци, поливащи гузната си съвест с алкохол и дрога на фона на чалга.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 62. 62 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#52] от "Darth Plagueis":Срещу тази книга няма нужда да скача никой, щото е клиничен случай, ама се пита кой им плаща на такива, че и ги хвали?
  —цитат от коментар 57 на karabastun


  Откога етноцидът на собствения народ е "клиничен случай"?! Ти на колко години си и какво си работил по време на соца?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 63. 63 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#56] от "WWW":

  Ако тоя буламач, дето си го изплюл тука, го кажеш в мое присъствие, може после просто да пееш на фалцет.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 64. 64 Профил на bojidar petkov
  bojidar petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дядо ми е бил убит от комунистите в затвора. Имал стопанство с 150 дка ниви . Работел от ранни зори до късна вечер през лятото. Наемал сезонни работници за жътвата. Не е искал да влезе в ТКЗС- ето и си е скрил житото и ечимика. Арестуван от народната милиция и после в затвора. Там и умира пребит .Баба ми не го е видяла повече и не го е погребала. В село власта и имуществото на заможните тогава отива в ръцете на най - мързеливите и неграмотните .....и на бандитите( комунисти).Наистина погубиха България.

 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Тази забележителна книга е документ, който трябва да прочете всеки, който иска да разбере защо и как България беше погубена и защо и днес всички колективно сме най-нещастното общество на планетата по наше собствено признание. Това е така, защото най-лошата част от нашия народ след "Девети" успешно победи и унищожи по-добрата, а след това успешно мимикрира и безнаказано продължи войната срещу собствения си народ.

  д-р Любомир Канов
  —цитат от коментар 0 на Статия  Дааа! Словото е мощно оръжие!
  Когато става дума за близкото ни комунистическо минало, хората трябва все по-силно и трайно да свързват този трагичен период от историята ни с днешната "бсп"! Всички и най-вече младите хора трябва да разберат, че когато говорим за комунисти, става дума за бсп, и обратното - когато говорим за бсп, става дума за прости пещерни комунисти или за техните деца, възпитани в същия дух...
  Нямаме друг изход, освен всички ние заедно да ги изтрием от лицето на днешния и утрешния ден.
  Най-добре за България е, тази партия да изчезне и на нейно място да се създаде европейска социалдемократическа партия! Този път минава през разцепване на бсп, но не на няколко проруски парчета както се случваше често до сега...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Забележете как всички червени отрепки са се навъртели като лешояди и се чудят какви тъпотии да напляскат, за да попречат на ефекта от книгата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Констатирани са фактите, но има ли анализ за първопричините за тези събития, вкл, за начина, по който протича преходът в наши дни? Защо нямаше осъдени за престъпленията на предишния режим? Направен ли е паралел с другите страни, които попадат в съветска орбита след ВСВ и защо в Гърция има гражданска война, която комунистите там губят, също с цената на много жертви и бежанци? Защо при съвременната свобода за сдружаване и създаване на партии все още говорим, че масата българи били с комунистическо мислене и над 70 години си избират палачите? Защо Западът не помага на горяните? Защо България два пъти е на страната на Германия, след като това е кауза пердута при баланса на силите? Ако страната ни не бе преминала през социализъм, навярно щеше да е на нивото на Гърция по стандарт на живот, дълголетие и лична удовлетвореност.

  Апропо, селата ни в навечерието на 10.11.1989 г. бяха доволно витални, въпреки миграциите към градовете. Пълната разруха настъпи след това, като днес има известни опити за съживяването им.

  Винаги трябва да се питаме защо нещо се случва или се е случило? Лесно е да се лепят етикети на ангро, особено към обществото.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3748 Разстроено

  Сравнете описаното в тази книга със случилото се по времето на Пол Пот, или избиването на полските военни от червената армия, или площад Тянанмън или.....Боже колко много подобни престъпни деяния на червените има по света!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#67] от "Читател":

  Констатирани са фактите, но има ли анализ за първопричините за тези събития, вкл, за начина, по който протича преходът в наши дни?

  ----

  Начина по които протича прехода от 1990 е стандартен за страни като България - 100% рецептата на Международния Валутен Фонд / МВФ и Световната Банка / СБ:
  - деиндустрализация
  - депопулация
  - денационализация (Джасим от Демократична България: Левски е лайно)
  - дерационализация / прихващане на образованието (Сорос, АзБ ...)

  Колония, Колонизация, пълен запис
  https://www.youtube.com/watch?v=ppH-Zkn7Ry4

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#54] от "Милост за живите":

  Ми не са оцелели.


  До коментар [#57] от "karabastun":

  Аз плащам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Щом и слугите започнаха да пишат за историята на България, значи сме прекалено зле. Напр. въпросния Канов се скъсва да пише за лошата БСП, но и дума не обелва за Мутрата от Банкя. А Лилков как е станал преподавател в червена България ? Да не говорим за комичния Христов, който бе "разкрил" физическия убиец на Г. Марков, но англичаните просто не му обърнаха внимание.
  Да пишат за комунизма такива персонажи е повече от несериозно.

 74. 74 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Сравнете описаното в тази книга със случилото се по времето на Пол Пот, или избиването на полските военни от червената армия, или площад Тянанмън или.....Боже колко много подобни престъпни деяния на червените има по света!
  —цитат от коментар 69 на Храбър


  А ти проучи какво се е случило с индианците в Америка, след нахлуването на белите хора там. Само захарчета и локумчета са получавали.

 75. 75 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":До коментар [#3] от "jeq19606355":До коментар [#4] от "karabastun":Научих, че книгата се радва на огромен читателски интерес, което обяснява и писъците ви.
  —цитат от коментар 6 на spiegel  Не бих купил книга от нечистоплътни личности като Христов ( и не само заради мазната му и немита коса). Със същият успех нему подобният ( Антон Тодоров) скоро ще започне да издава много томници за гадните комунисти и великата ТИКВА . И двамата са иделаният пример какво предствалява българинът наистина - двуличник, чакащ да го оправят. Днес се комунисти - утре демократи. Днес сте комунисти а утре капиталисти. Днес ще плюете капитализма а утре комунизма. Днес ще купите ненужни самолети за 3 млрд долара а утре ще построите Беляне за 20 млрд лева. Само парвенюта като теб (ако изобщо) купувате книгите на тоя смешник. Пък и се правите на много начетени. Вие сте обикновенни ПАЛЯЧОВЦИ - хора без работа От къде намирате рлкова време да кисните в този форум а? .Колкото до книгата на Костов е пълен шит - Книга за идиоти. Даваш ли си изобщо сметка, че в нея не пише АБСОЛЮТНО НИЩО, което да има стойност?

 76. 76 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  За онези, които помнят, но се опитват да забравят;
  За онези, които не помнят и са готови да ги излъжат.;
  За онези, които помнят, но искат да излъжат онези, които не знаят;
  ТАКА РАБОТИ КОМУНИЗМА!!!!

 77. 77 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Червеният терор в България.
  Действали са по указания 10:1 .

  Верно че има и бял и кафяв терор в Бг,
  но в по- малък мащаб .

 78. 78 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 301 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"][/quote]


  МИ бай Х** дори и на тяхното ниво не сме. Беларус е пред нас....както и Кения, Танзания, НИигерия и т.н. :) :) :) :)

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4880 Весело

  Ха ха как врещят русофилите партайгеносета под подобни статии и как не им изнасят подобни книги!

  klimentm
 80. 80 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Тенденциозно и елементарно. Очевидно ще мине още доста време преди да доживеем книга, представяща тази част от историята обективно. Продължавам със собствените си проучвания, за да намеря отговорите, които ме интересуват. На тези хора не им вярвам.

 81. 81 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  "Колко тираж са им платили, че се радва на огромен читателски интерес, ???"

  Единствено служители на изд-во "Сиела" могат да отговорят на въпроса Ви, доколкото в издателското каре на книгата този реквизит отсъства. Но от години издателствата си "спестяват" съобщаването на тиража на изданието по различни причини. Принцип е издателствата, като търг. дружества, да поемат икономическия риск от издаването на която и да е книга. Те заплащат всички разходи, те са получатели на печалбата, ако има такава. Когато авторите издават книги със собствени средства, не се изписва издателство, а и идент. код /ISBN/ би бил друг.
  Освен това, не е задължително авторският хонорар да е зависим от тиража, за да им го "плащат".
  Книгата е интересна с изнесените факти. Разбира се, не е задължително да се хареса на всички. Аз ще я прочета, защото уважавам авторите ѝ, както и Любомир Канов.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4880 Весело

  До коментар [#78] от "GreenBush":

  Благодарете на дрогарете Дойнов,Луканов,Лилов .Виденов и останалите незнайни ченгете 'банкери','бизнесмени' и крадци които чевръсто окрадоха страната !

  klimentm
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4880 Весело

  Тенденциозно и елементарно. Очевидно ще мине още доста време преди да доживеем книга, представяща тази част от историята обективно. Продължавам със собствените си проучвания, за да намеря отговорите, които ме интересуват. На тези хора не им вярвам.
  —цитат от коментар 80 на elena_pipilota


  Ми не е нужно да се ходи много далеч!
  Прочетете инструкциите на дрогара Г Димитров от Масква до дрогара Трайчо за това колко недоволен е Човекоядеца от Кремъл дето се лигавим с българската буржуазия и интелигенция!

  klimentm
 84. 84 Профил на Неделчо
  Неделчо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ДСарските корумпета написали книга?Ето какво "благоденствие" е било и какво сме "изгубили".През най-благодатните 1938-39 г, потреблението на електроенергия на глава на населението в България( наричана от ДСарите "Швейцария на Балканите") е било 42 кВтч , сравнено с 230 кВтч средно в света, и 500-800 кВтч в „най-развитите европейски държави“) - няма и 20 пъти по-малко от европейските държави.
  Основните енергийни мощности в "Швейцарията на Балканите" са домашните говеда. (85% от населението е заето в селското стопанство, което е толкова ниско производително, че едва изкарва жито колкото за изхранване на населението (метални плугове са имали под 30% от стопанствата, останалите - дървено рало). Когато по съюзните договори с Германия се налага износ на пшеница през ВСВ се въвеждат по два безхлебни дни в седмицата и т.н.
  Също ок. 85 % от населението в същите благодатни години не е чувало за бельо и т.н. Благоденствие.

 85. 85 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Червените глисти са пак тук и се чудят от кое дере да извадят вода за измиване на осраните си задници!

 86. 86 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#19] от "WWW":

  За това ли 3 пъти са фалирали държавата за 40 години. И след това още веднъж при Виденов.

  Морски
 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  До коментар 24 от "WWW":

  Колега, зная че идеологиите ни много не съвпадат.
  Но как си успял в 10-15 реда да напишеш толкова много глупости?
  Ти прочетели написаното преди да го пуснеш?

 88. 88 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#41] от "WWW":

  Не може да ликвидираш това което го няма.
  През 1990 България беше с технологично остаряла, материалоемка и енергоемка индустрия (резултат от закрития пазар на СИВ). Тя просто нямаше шанс в конкурентна среда. Бяхме изостанали с десетилетия от модерното производсвто.

  Морски
 89. 89 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Тенденциозно и елементарно. Очевидно ще мине още доста време преди да доживеем книга, представяща тази част от историята обективно. Продължавам със собствените си проучвания, за да намеря отговорите, които ме интересуват. На тези хора не им вярвам.
  —цитат от коментар 80 на elena_pipilota


  Ало, "проучвателката", дано имаш поне 45 лазарника, щото едно е да преживееш нещо лично, друго е да питаш баби и дедовци, хванати безвъзвратно в епохата на Соца и Тато.
  И кое намираш от написаното в статията за "елементарно"?
  Може би това:

  "Опитах се с цялата немощ на своето човешко въображение да схвана и да си представя какво стои зад тези страници и документи в тази така безпощадно ясно документирана книга на Българския Холокост, извършен от комунистите в името на чужда и страшна по своята безчовечност идеология, наложена с чуждо оръжие и танкове върху нашата страна всред пламъците на Втората световна война и продължила почти пет десетилетия. Отраженията и до днес са такива, че не се знае дали Холокостът е завършил, или просто продължава с други средства."

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 90. 90 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Коалиционният партньор на Пръмовица, Лилков с какво се занимавал. Ми питай Пръмова какво е работил свекър й...

 91. 91 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  А колко "елементарно е това, а "проучвателко" в детски пелени?? Да хванем ли бас, че нищо не си прочела от статията?

  "А от документите безжалостно свидетелстват машинописните страници на статистиката и на числата. Десетки хиляди хора, загубили живота си, напразно и безмилостно смазани; стотици хиляди членове на семействата им – унижени, ограбени, отхвърлени, изселени, принудени да живеят на дъното на скованото от терора общество в атмосфера на безнадеждност, страх и мизерия.

  Можем да проследим под микроскопа на това потресаващо изследване как се е осъществила безжалостната война срещу издигнатите и успешни личности, срещу качеството, срещу благородството, срещу почтеността и трудолюбието в полза на подлостта, завистта и триумфиращата посредственост. Никога не е имало по-нечовешки и противоестествен подбор и по-позорна победа на най-низкото и неграмотното над извисеното и просветеното."

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#85] от "tedif":

  "Червените глисти са пак тук..."

  От всички описания, които народът ни е измислил за въпросната прослойка, това може би най-добре им пасва.

  Глисти - като паразити, вредители, болестотворни организми, които подяждат и разяждат отвътре нацията.

  И аз често го ползвам, но те се обиждат и ме донасят на модератора да ми го трие.

  Нищо, поне до утре ще стои, да им напомня кои са и какви са.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":През стотици съдби виждаш как азиатските руски орди
  >>> Да бе... Само руснаци е имало в Червената армия и техния репресивен апарат. Сещам се сега освен за Сталин и за Берия, Деканозов, Кобулов и др. руснаци.

 94. 94 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#3] от "jeq19606355":
  За 1989 г. не видях инфо, но видях, че 1990 г. е била на 51 място и 2018 е пак на това място. Други въпроси?
  Още много комунистически престъпления не са разкрити така че има голяма нужда от подобни книги.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#89] от "tolkoli":

  Яко се излагш и ти и авторът на текста с хоокоста !!!
  ОГРАМОТЕТЕСЕБЕ !!!
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Холокост

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#73] от "krf54523578":А Лилков как е станал преподавател в червена България ?
  >>> Мога да ви отговоря, защото ми беше колега и се познавахме относително добре. Старателен и способен студент, който е бил приет без изпит. Имаше в него още едно време потенциал за...политическа дейност., но не беше единствения с подобни заложби:) След демократизацията повечето се отказаха от политически амбиции и се отдадоха на научна и административна кариера.

  п.п. Виждам, че е шеф на катедра в МГУ. На времето там беше шеф на катедра проф. Любомир Кандов. Доколкото знам от сина му, Кандов е учил в Германия по време на войната. Не са го репресирали..

 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#91] от "tolkoli":

  При революционната смяна на един обществен строй с друг винаги има терор.юю
  Припомнете съдбите на кралските роднини и на благородниците при ВФР .
  Кажете нещо и за гилотината като най-хуманното оръдие на труда на палачите за времето си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 97 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Другаре, що ривете бре? Май ви е мъчно за руското робство, а?

 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#94] от "andreas_hofer":

  А убийствата на прехода разкриха ли ги ? Пак без съд и присъда !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Гледам, другарите много се гордеят с подобни престъпления... Браво другари-позитанци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK