ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Епископската базилика в Пловдив ще функционира като културен център

В церемонията участваха дипломати от 19 страни

© Георги Кожухаров

В церемонията участваха дипломати от 19 страниПосланици от 19 държави отправиха днес послания за разбирателство, уважение и единство, които ще бъдат гравирани на входа на Епископската базилика в Пловдив. Това е част от инициативата "Камъче по камъче. Ръка за ръка" на фондация "Америка за България" и община Пловдив. Дипломатите откриха официално една от реставрираните мозайки с изображение на паун. Церемонията се проведе под защитната конструкция над площадката, където все още текат строително-реставрационни дейности. Базиликата ще бъде отворена на 26 септември в рамките на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.


Над 2 хил. кв.м са римските мозайки, които ще станат достъпни за посетителите в новия културен център "Епископска базилика на Филипопол". Той е резултат от публично-частното партньорство на фондация "Америка за България" и община Пловдив. Мозаечните подове, датирани от IV до VI век, ще бъдат изложени на две нива и включват над 100 медальона с различни видове птици. В тяхното разкриване са участвали над 450 доброволци - адвокати, музиканти, студенти и представители на граждански организации. Процесът по реставрацията на базиликата започна през 2014 г.


Мозайката с изображение на паун

© Георги Кожухаров

Мозайката с изображение на паун
"България е известна със своята толерантност, залегнала още в Търновската конституция от 1879 г. В член 61 позицията на страната е особено ясно изразена: "Всеки роб, независимо от пол, вяра и народност, става свободен, щом стъпи на българска земя", подчерта в речта си президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър. "За мен е чест и голямо уважение да отправя първото послание. На 25 юли 1872 г. Васил Левски пише до Любен Каравелов: "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност."


За представянето на различните артефакти ще бъдат използвани и съвременни технологии като виртуална реалност и интерактивни панели. В центъра ще бъде обособена "Зона на откритията", чиято цел е да представи историята на Епископската базилика по достъпен за децата начин.


"Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред", каза още Нанси Шилър.


Над 2 хил. кв.м са римските мозайки, които ще станат достъпни за посетителите в новия културен център "Епископска базилика на Филипопол"

© Георги Кожухаров

Над 2 хил. кв.м са римските мозайки, които ще станат достъпни за посетителите в новия културен център "Епископска базилика на Филипопол"


Кметът на града Иван Тотев подчерта голямото значение на проекта, подчерта добрата работа в екип на всички, взели участие в него, и благодари на "двигателя на проекта" Нанси Шилър. По неговите думи историята на Епископската базилика най-добре пресъздава историята на самия град . "Нашето послание от името на Пловдив ще бъде "Заедно", завърши той.


Епископската базилика в Пловдив е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО. В церемонията се включиха представители на Австрия, Албания, Великобритания, Гърция, Дания, Израел, Испания, Ирландия, Италия, Кипър, Косово, Словакия, Словения, САЩ, Румъния, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и представителството на Европейската комисия за България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK