Епископската базилика в Пловдив ще функционира като културен център

В церемонията участваха дипломати от 19 страни

© Георги Кожухаров

В церемонията участваха дипломати от 19 страниПосланици от 19 държави отправиха днес послания за разбирателство, уважение и единство, които ще бъдат гравирани на входа на Епископската базилика в Пловдив. Това е част от инициативата "Камъче по камъче. Ръка за ръка" на фондация "Америка за България" и община Пловдив. Дипломатите откриха официално една от реставрираните мозайки с изображение на паун. Церемонията се проведе под защитната конструкция над площадката, където все още текат строително-реставрационни дейности. Базиликата ще бъде отворена на 26 септември в рамките на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.


Над 2 хил. кв.м са римските мозайки, които ще станат достъпни за посетителите в новия културен център "Епископска базилика на Филипопол". Той е резултат от публично-частното партньорство на фондация "Америка за България" и община Пловдив. Мозаечните подове, датирани от IV до VI век, ще бъдат изложени на две нива и включват над 100 медальона с различни видове птици. В тяхното разкриване са участвали над 450 доброволци - адвокати, музиканти, студенти и представители на граждански организации. Процесът по реставрацията на базиликата започна през 2014 г.


Мозайката с изображение на паун

© Георги Кожухаров

Мозайката с изображение на паун
"България е известна със своята толерантност, залегнала още в Търновската конституция от 1879 г. В член 61 позицията на страната е особено ясно изразена: "Всеки роб, независимо от пол, вяра и народност, става свободен, щом стъпи на българска земя", подчерта в речта си президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър. "За мен е чест и голямо уважение да отправя първото послание. На 25 юли 1872 г. Васил Левски пише до Любен Каравелов: "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност."


За представянето на различните артефакти ще бъдат използвани и съвременни технологии като виртуална реалност и интерактивни панели. В центъра ще бъде обособена "Зона на откритията", чиято цел е да представи историята на Епископската базилика по достъпен за децата начин.


"Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред", каза още Нанси Шилър.


Над 2 хил. кв.м са римските мозайки, които ще станат достъпни за посетителите в новия културен център "Епископска базилика на Филипопол"

© Георги Кожухаров

Над 2 хил. кв.м са римските мозайки, които ще станат достъпни за посетителите в новия културен център "Епископска базилика на Филипопол"


Кметът на града Иван Тотев подчерта голямото значение на проекта, подчерта добрата работа в екип на всички, взели участие в него, и благодари на "двигателя на проекта" Нанси Шилър. По неговите думи историята на Епископската базилика най-добре пресъздава историята на самия град . "Нашето послание от името на Пловдив ще бъде "Заедно", завърши той.


Епископската базилика в Пловдив е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО. В церемонията се включиха представители на Австрия, Албания, Великобритания, Гърция, Дания, Израел, Испания, Ирландия, Италия, Кипър, Косово, Словакия, Словения, САЩ, Румъния, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и представителството на Европейската комисия за България.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бреееей- какво да обърна- дневник публикува поне една положителна новина за България- вероятно, заради фактът, че “....Това е част от инициативата "Камъче по камъче. Ръка за ръка" на фондация "Америка за България" и община Пловдив. ..“ Добре, де- правете повече такива проекти, пък ги промотирайте на макс и е по-добре да правите това, вместо тъпотиите с противоконституционните цели на софия прайд и глбти! Направете една инициатива- фондация“ Америка за България“ , заедно със съответната община, да възстановите и реставрирате всички римски мозайки, намерени на територията на България! А, де- а да видим дали тогава ще има българин, който да е негативен към американската фондация....

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "cmy12603507":

  Защо? Защо само да ни помагат другите? Ние бебета ли сме, нещо недъгави ли сме. Защо само гледаме да получаваме? Защо ние не помогнем на някой в Сащ? Ще се освободим, когато престанем да мислим само за себе си/като хора и като народ и държава/.
  Както казва великия Георги/Гоце/ Делчев ".........Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите...."

 3. 3 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Весело

  “...."България е известна със своята толерантност, залегнала още в Търновската конституция от 1879 г. В член 61 позицията на страната е особено ясно изразена: "Всеки роб, независимо от пол, вяра и народност, става свободен, щом стъпи на българска земя", подчерта в речта си президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър....“ Йеееейййй- най- накрая да цитирате Търновската конституция- след като над 20 ПЪТИ съм ви цитирала този нейн конституционен текст, под статии в този форум, за да подчертая точно това- ТОЛЕРАНТНОСТТА на българският народ още в 1вият момента на възстановяване на българската държавност след 1877г.:):) Сега- да вземете да коригирате коментарите на нпо троловете, които пишат нонстоп, че след като българите сме против исканията на глбти, сме били “ксенофоби, расисти, хомофоби и нацисти“, защото сами опровергавате тяхната реч на омраза към нас!

 4. 4 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle": По време на соца достатъчно помагахме финансово на други държави в Азия, Африка и Латинска Америка. Като ученичка не помня 1 календарна година, в която да не сме събирали в училище помощи за децата в държавите от тези континенти- и химикали, и тетрадки, и парички... То не беше Ангола, Зимбабве, Боливия и много други африкански държави, които даже не помня,... Хайде, стига толкова, а?

 5. 5 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... никак не ми се види "православна" таз черковна украса... традиционна българска черковна украса, бих казал ... )))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 6. 6 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... има въпрос, който трябва да получи и официалния си отговор: кой и по кои причини срути тази и още най-малко 1200 черкви в българското землище през "тъмните векове"... м?
  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "cmy12603507":

  Еми то е срамно и да получаваме помощ. Защо ни строят пътища. Това е срамно при нашето величие. Защо ни даряват медицинска апаратура. Нали имаме собствени средства.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Мозайките в Голямата базилика са нещо уникално, хора!
  Непременно каня всичкото форум в Пловдив след откриването!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#8] от "АзКлавдия": Ще дойдем да ги видим, задължително!

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#6] от "о сандо":

  Ми тази базилика специално е била срутена през VI век, освн ако бг википедията не лъже:
  ”Голямата базилика на Филипопол е построена в началото на V век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции. Тя е разрушена в средата на VI век по неизяснени причини.”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "cmy12603507":

  Дори и за Полша...

 12. 12 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "о сандо":Ми тази базилика специално е била срутена през VI век, освн ако бг википедията не лъже:”Голямата базилика на Филипопол е построена в началото на V век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции. Тя е разрушена в средата на VI век по неизяснени причини.”
  —цитат от коментар 10 на DDR


  .... Чилингиров , а и не само той, дава некои данни по "въпроса"...
  *забележително е, че европейските катедрали се строят 100+ години, а тук за 100 години хем са я построили, хем са я и разрушили два пъти... и 'що така, се пита в задачата....

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 13. 13 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мозайките в Голямата базилика са нещо уникално, хора!Непременно каня всичкото форум в Пловдив след откриването!
  —цитат от коментар 8 на АзКлавдия


  ... уникални са единствено "среднощните" ти яЙца... ))) мозечният под е типична! украса за българските черкви, като неизменно наследство от предходната културна традиция...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#8] от "АзКлавдия":

  Благодаря за поканата :) :)

  Преди две години ги видях, че и гости доведох.
  Пак ще дойда есента, Пловдив си е винаги в дневния ред.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK