Райко Алексиев - карикатуристът, убит от комунистическата власт

Ленин: "Не се опитвайте да се чукате, господа, това породисто яйце ще изпотроши всичките Ви яйца", списание "Българан", 1919 г.

© Софийска градска художествена галерия

Ленин: "Не се опитвайте да се чукате, господа, това породисто яйце ще изпотроши всичките Ви яйца", списание "Българан", 1919 г.Ретроспективна изложба на българския художник и карикатурист Райко Алексиев се открива тази вечер от 18:00 часа в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Тя може да бъде видяна до 14 юли и включва карикатури и първи страници на хумористични издания като "Щурець", "Барабан", "Българан", "Смях и закачки", както и маслени пейзажи. Голяма част от произведенията идват от колекцията на семейството му, съобщава СГХГ.


Карикатурите на Райко Алексиев, известен и под псевдонима Фра Дяволо, се отличават с особено рязък и саркастичен хумор. Това е една от причините, които довеждат до неговата трагична смърт. Райко Алексиев е една от първите жертви от средите на изкуството на комунистическия режим.


Райко Алексиев - Пейзаж от София, 1922 г.

© Софийска градска художествена галерия

Райко Алексиев - Пейзаж от София, 1922 г.


В дните преди деветосептемврийския преврат неговите близки многократно го предупреждават да напусне страната. Кумът му Никола Мушанов дори го снабдява с дипломатически паспорт, за да му помогне. Райко Алексиев обаче е категоричен и казва, че винаги е осмивал политиците, когато те са вършили нередности. "Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва", отговаря на близките си той.
Непосредствено след преврата Райко Алексиев се връща в София от Чамкория (днес Боровец - бел. ред.) и е арестуван като "враг на народа" заради сатиричните си карикатури на Сталин, които са добре познати на широката публика. В една от карикатурите Сталин държи в ръката си брадва, от която капе кръв. На друга над него е изобразена петолъчка, в чиито краища има по една глава на хора като Лев Троцки и Николай Бухарин, а текстът отдолу гласи: "Не се натискайте един по един - има място за всички."


Диоген Московски: "Има ли някъде останал още някои стар революционер, който не се познава с прокурора", списание "Щурец", 1936 г.

© Софийска градска художествена галерия

Диоген Московски: "Има ли някъде останал още някои стар революционер, който не се познава с прокурора", списание "Щурец", 1936 г.


Райко Алексиев е малтретиран в продължение на повече от месец и докаран до неузнаваемост и пребит до смърт, умира на 18 ноември 1944 г. в болницата на Червения кръст.


Синът му Веселин Алексиев разказва за тези дни пред Алберт Бенбасат в статия, публикувана първо в списание "Пламък", а след това в портал "Култура". Той твърди, че обвинението срещу баща му е издадено посмъртно, за да се узакони убийството и конфискацията на имуществото на семейството. По думите му в смъртния акт пише, че причината за смъртта е язва.


"Непосредствено преди смъртта на баща ми се срещнахме с един човек, пуснат оттам, който е бил с него в една килия и ни разказа, че от всички затворени в килията Райко Алексиев е бил най-много малтретиран. Когато го питали: "Райко, защо толкова те бият", той отговарял: "Бият ме невзрачни художничета и писатели, които ме питат: "Ти, мръсно куче, защо не поместваше нещата, които ти пращахме?" А аз им отговарям: "И сега да е, като са невзрачни, не мога да ги поместя и да си кепазя вестника", разказва Веселин Алексиев.


Отново по негови думи след бруталния побой Райко Алексиев благодарение на усилията на съпругата му, актрисата Весела Грънчарова, е прехвърлен от болницата в затвора в тази на Червения кръст. "Тя ми е разказвала, че първоначално не могла да го познае. Видяла една дрипава маса от хора – кой пребит, кой болен, кой със счупени кости. Изведнъж някаква ръка едва-едва се мърда и ѝ маха. Това бил баща ми – брадясал, слаб, стенещ при всяко помръдване", продължава Веселин Алексиев.


- Накъде, Юда?- Отивам да се присъединя към съглашението, нали Англия апелира към всички свои братя! Райко Алексиев, 1917 г.

© Софийска градска художествена галерия

- Накъде, Юда?- Отивам да се присъединя към съглашението, нали Англия апелира към всички свои братя! Райко Алексиев, 1917 г.


"Майка ми успя да изиска ковчега с тялото. Той беше закован и беше забранено да се отваря, но дядо ми нареди да го отковем, за да видим дали вътре е той. Отворихме ковчега и аз не можах да позная баща си, който беше затворен само преди два месеца. Това беше съвсем друг човек – подпухнал, неузнаваем, човек, който е преживял страхотни физически и душевни страдания. А вуйчо ми, който е успял да влезе в моргата и да го види гол, казваше: "По тялото му още личаха следите от побоя, токовете от ботушите. Половите му органи бяха смазани", завършва Веселин Алексиев.


Райко Алексиев е роден е през 1893 г. в Пазарджик. Семейството се мести от град на град, преди да се установи във Враца, където той завършва гимназиалното си образование и прави първите си опити в карикатурата. След това учи литература в Софийския университет и посещава Рисувалното училище (днешната Национална художествена академия - бел. ред.). Дългата му професионална кариера в медиите започва, когато е едва на 18 години и става сътрудник на хумористичното списание "Барабан". Следващата година вече е редактор и основен карикатурист в хумористичното списание "Людокос".


С течение на годините се превръща в един от водещите карикатуристи в България. Той е неколкократен председател на Съюза на дружествата на художниците в България, сътрудник на периодичните издания "Барабан", "Смях", "Людокос", "Българан", "Маска", "Македония", "Зора", основател, главен редактор и основен автор на сатиричния вестник "Щурец" (1932-1944 г.). През 1939 г. се жени за младата актриса Весела Грънчарова.


По време на комунистическия режим творбите му са забранени. Реабилитиран е едва след 1990 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  Комунистите са си убийци, това е вън от съмнение.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Бащата на една видна сегашна "социалистка" му е скачал по главата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4370 Разстроено

  Четете статията и прогледнете-ето това е истинското лице на комунизма!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 78 Неутрално

  А БСП продължава да се гордее с историята си...

 5. 5 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Наскоро започнах да наричам бесепарите байганьовци, но сгреших, защото Бай Ганьо не е убивал хора, БСП с всичката си наглост още се бута във властта въпреки всичките убити талантливи човеци. Комуноидите са върховното зло.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 6. 6 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Според Валери Жаблянов случилото се е необходимо и неизбежно. Сигурно съжалява, че не е могъл лично да даде своя принос в геноцида след девети септември.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4351 Гневно

  "Райко Алексиев е малтретиран в продължение на повече от месец и докаран до неузнаваемост и пребит до смърт..."


  Това са комунистическите гадове, родни и чужди, знаят, че ще го убият, но трябва да стане продължително, мъчително, да си изкарат сульо и пульо, от най-долната обществена прослойка, всички комплекси върху интелекта, върху знанието, върху истината...
  В този Форум още има подобни...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Тази изложба непременно трябва да се види, и нека си спомним, че убиецът на Фра Дяволо се нарича Георги Боков - дългогодишен мастит номенклатурчик, член на ЦК на БКП и несменяем главен редактор на Работническо дело.

  Неговата дъщеря Ирина Бокова бе номинирана от българската държава и номинирана на два пъти за генерален директор на ЮНЕСКО (довеждайки организацията до тежка финансова криза), а преди две години определени среди я подкрепяха и за генерален секретар на ООН.

  Можем само да гадаем какво би се случило със световната организация, ако този заговор бе успял.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  "Отворихме ковчега и аз не можах да позная баща си, който беше затворен само преди два месеца. Това беше съвсем друг човек – подпухнал, неузнаваем, човек, който е преживял страхотни физически и душевни страдания. "

  Без съмнение и сега има "хора", включително и тук във форума, които биха убивали българи, за да угодят на кремълските си господари.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Бащата на една видна сегашна "социалистка" му е скачал по главата.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Тази видна социалистка беше се наканила да става генерален секретар на ООН, а преди това, за срам и позор на световното левичарство, което я избра , беше шеф на ЮНЕСКО.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  "Без съмнение и сега има "хора", включително и тук във форума, които биха убивали българи, за да угодят на кремълските си господари."

  Извън всякакво съмнение.

  Тук имаше един Курт Деликуртев, който в лични бележки ме е заплашвал, че ще ме "свари на сапун" (беше си намислил, че съм евреин); чел съм как участници биват заплашвани, че ще бъдат ликвидирани "с лопата в тила" или "обесени на тънка тел" - изобщо има една може би маргинализирана, но твърде гласовита прослойка, която само чака своя нов "девети", за да грабне брадвата и да цепи глави на врагове на народа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Все пак, тази видна социалистка беше подкрепяна от аФтентично десният ученик на Тодор Живков...! ;)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Това е за младите ни колеги във форума.Така беше момчета и момичета.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Просто косата ми настръхна. Въпреки, че съм чела много пъти за жестокостите на комунистите, всеки път е същото. Такива примитиви са управлявали България 45 години и още я управляват. Вече не така брутално, но целта е същата. Да се смажат инакомислещите.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  "По време на комунистическия режим творбите му са забранени. Реабилитиран е едва след 1990 г."

  Съвсем наскоро един изключително нагъл трол ме апострофираше, че при соца се била изучавала автентичната българска история, докато дошла демокрацията и всичко било тенденциозно изкривено, за да се спазела "политкоректността" и да се "угоди на новите господари".

  Интересно, защо в социалистическите учебници по "история" не се споменаваше нищо за погромите след славния девети, за мазетата на милицията, за убийци като Георги Боков, Мирчо Спасов, Лев Главинчев, Шахо Циганина, Газдов и Гогов; за концлагерите, изселванията, самонастаняването на Пеко Таковци в домовете на порядъчни хора?!

  Защо нищо не се споменаваше за Горянското движение и за 16-та съветска република?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ КОМУНИСТИТЕ, независимо от коя фракция са!

 17. 17 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2474 Разстроено

  Кажи им комунисти и не ги обиждай повече!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 18. 18 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 294 Неутрално

  5 века и повече турците са избивали храбрите и достойни българи, след това 45 години руските служби са избивали храбрите и достойни българи, сега вече не могат и 30 години въртят циркаджийски номера с опити за преврати. Резултатът е страхливо апатично население като елоите от "Машината на времето" (има и филм). Все някога населението трябва да се ядоса, да си свали юздата, да се обърне и да я сложи на комунистическите престъпници и да я държи здраво до тяхното изчезване.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Фамилията Бокови ще посетят ли изложбата!

 20. 20 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 458 Весело

  има и такива,живущи в ануса на Кой,например като Дърева,която написа книга като опрощаваща идулгенция и панагерик за атентата на комундетата в църквата Св. Крал.Гнус!

 21. 21 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petleshev":

  Освен от Боку, много мощна подкрепа получи и от президентстващия тогава другар Плевналиев!
  Който дори преФърча до САЩ, за да й помага на място!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 22. 22 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Гледам - под статията някои бокулизачи клемят комунизъма.

  Ма не питат Боку що се е наврял у комунишката партия?
  Воден само от простотията си ли("Аз съм прост ...")?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 23. 23 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Омразата не води до нищо добро, но може да се спомене и че бащата на Ирина Бокова е един от садистичните убийци на писателя.

 24. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Не е само Георги Боков издевателствувал над Райко Алексиев.
  Четох, че и Крум Кюлявков не е останал по-назад. А в спомените си съпругата му, Весела, споделя как след смъртта му видяла на улицата Кюлявков, който се бил издокарал с Райко-вия балтон.
  Акълът ми отказва да осмисли подобен примитивизъм.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 25. 25 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Садизъм и варварщина в най-чист вид. Всеки път преди избори, трябва да се напомня на нашия народ за какви изроди не трябва да гласува.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 26. 26 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3350 Гневно

  Това са те, гадните комунисти, съветските ибрици, националните предатели, които още поемат "вината с мезетата"! Кога ще ви затворят прокажени твари, да отговаряте за престъпленията които сте извършили срещу своите братя и сестри български, срещу Род и Родина!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Садиста убиец гордо се разхождал с балтона на убитият Райко Алексиев

  klimentm
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  А синът му, Филип Боков, заяви най-цинично от трибуната на парламента, че поемат вината само с мезе.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Светла му памет на човека и твореца Райко Алексиев!!!
  Вечна анатема на комунистическите мъчители над него и над българският народ!!!

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fiji":

  "А синът му, Филип Боков, заяви най-цинично от трибуната на парламента, че поемат вината само с мезе."

  А пък внукът - Георги Боков Младши - беше обикновен гангстер и прекупвач на крадени коли, който уби с Аудито си младо семейство, тръгнало на почивка.

  Фамилия от облигатни престъпници...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fiji":

  До коментар [#8] от "Norman Granz":А синът му, Филип Боков, заяви най-цинично от трибуната на парламента, че поемат вината само с мезе.
  —цитат от коментар 28 на Fiji


  А днес същият раболепен наглец, мисля все още, защитава като наш посланик интересите на България в Москва.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Тази изложба непременно трябва да се види, и нека си спомним, че убиецът на Фра Дяволо се нарича Георги Боков - дългогодишен мастит номенклатурчик, член на ЦК на БКП и несменяем главен редактор на Работническо дело.Неговата дъщеря Ирина Бокова бе номинирана от българската държава и номинирана на два пъти за генерален директор на ЮНЕСКО (довеждайки организацията до тежка финансова криза), а преди две години определени среди я подкрепяха и за генерален секретар на ООН.Можем само да гадаем какво би се случило със световната организация, ако този заговор бе успял.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  +++
  Не само да се види изложбата,но и да си водим записки!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  С подковани ботуши по тялото от яд злост и липса на талант. Това е и единствения "подпис" на тези "художници", който остава ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Фамилията Бокови ще посетят ли изложбата!
  —цитат от коментар 19 на balkantourist


  Сетих се за сина на садиста убиец, брат на "видната социалистка" и неговата знаменита и ненадмината като цинизъм фраза , че вината комунистите щели да приемат с мезе.

 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 978 Неутрално

  За съжаление червената измет не получи справедливо възмездие за злодеянията си приживе.

 36. 36 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Тук виждам много почитатели на карикатурите на Райко Алексиев. Случайно, той да е публикувал някоя карикатура за убийството на Гео Милев? Или Йосиф Хербст? Питам, защото не съм срещал такива, а не е като да не е бил свидетел на "белият" терор много преди да дойде червеният!?! Да не би да е мълчал?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 37. 37 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Разстроено

  За съжаление червената измет не получи справедливо възмездие за злодеянията си приживе.
  —цитат от коментар 35 на Индиана


  Може би,защото демократичните българи не са много решителни,или не са много демократични!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 38. 38 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 991 Неутрално

  георги боков и крум кюлявков защо са пропуснати? или убийците са неизвестни? дневникари, засрамете се!

 39. 39 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Тъжно и мъчително е да се коментира темата за Райко Алексиев.
  Няма как да не се спомене за проявите на методичен садизъм към българската интелигенция извършени от представителите на т.нар. пролетарска диктатура.
  Бог да прости жертвите.

 40. 40 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това са те, гадните комунисти, съветските ибрици, националните предатели, които още поемат "вината с мезетата"! Кога ще ви затворят прокажени твари, да отговаряте за престъпленията които сте извършили срещу своите братя и сестри български, срещу Род и Родина!
  —цитат от коментар 26 на Realist


  Кратко, ясно и много точно! Жалко, че не съм в България, бих отишъл на изложбата на този велик българин.

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#35] от "Индиана":

  Айде сега дай да не се караме, каквото било било.

 42. 42 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#36] от ".NET":

  Какъв бял терор.......аз знам за терор преди 1944 г. когато едни национални предатели през 1923 г. повеждат най-изпадналите и маргинализирани селяни да обират и убиват образованите и успели българи в Монтана,Враца,Берковица....после през 1925 г. същите безродници взривяват една църква и убиват над 200 човека, а накрая същите изроди мецду 1941-1944 г. тероризираха пак страната извършвайки убиства и грабейки мандри...за други терористи не знам!

 43. 43 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#42] от "bobbyperu":

  Добро напомняне за 1923 година.
  Домонстрация на селективна амнезия си е червен патент.

 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Взели са му оставката на Райко Алексиев. Май това имаше предвид перфидната шегичка на Корнелия "Вие една оставка не може да вземете".
  Само да не се докопат до власт вулгарните комунисти!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45 Профил на waa32577706
  waa32577706
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Не, че не се знаят, но е добре да се припомнят всеки път имената на физическите извършители. Странно, че ги няма в статията.

 46. 46 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Деветосептемврийският преврат, по-късно помпозно наречен ,,социалистическа революция”, отприщва терористически произвол, при който загиват и безследно изчезват най-малко осемнайсет хиляди души. Противоконституционен ,,Народен съд” изпраща в затвора и осъжда на смърт общо девет хиляди обвиняеми. През ада на десетки концентрационни лагери (,,Трудово-възпитателни общежития”) преминават над сто и осемдесет хиляди български граждани, лишени от свобода без съдебно решение.
  Хипнотичното преклонение пред грубата сила сродява хиляди конформисти от бившите русофилски партии с идолопоклонниците на съветския комунизъм. В шефски кабинети, заседателни зали и следствени арести отблизо лъсва истинското съдържание на двете разрекламирани качества, ужким проявявани от новоизпечените властници през борческия им период.
  Афишираната им жертвоготовност се оказва токсично съединение на пара-религиозен фанатизъм, дива жажда за отмъщение и флагрантно неуважение към човешкия живот и достойнство. А народническият им идеализъм - вкиснат миш-маш от ниска интелигентност, малограмотност и войнстващо невежество.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Тук пак се почнаха спекулациите за Бокова, баща и рода и, "облигатните престъпници".
  Кои са истинските престъпници, измъчвали и убили Алексиев и кой му е носил коженото плато е долу горе ясно:
  "....Знае се, че един от главните инквизитори е бил следователят Бачо Зеев — известен със садистичните си методи, – който е разследвал и Трайчо Костов. Другите са били някакви художници, но и до ден-днешен не се знае кои точно са били. Предполага се, че един от тях е Крум Кюлявков, защото същият влезна и разграби нашия дом.
  По-късно администраторът на „Щурец“ Йордан Николов го вижда с коженото палто на баща ми и с неговите костюми. Казал му: „А бе, бай Круме, ти носиш дрехите на Райко!“ Отговорът бил: „Ти да мълчиш, че и ти ще отидеш при него!“......"
  (ЖИВОТЪТ И СМЪРТТА НА РАЙКО АЛЕКСИЕВ
  Разказва неговият син Веселин Алексиев):
  https://bit.ly/2KYGSS6
  п.п. Отделно, че малко се пише за Лев Главинчев, който е една мрачна фигура още преди Девети 1944 и е имал някакви лични сметки с рода на Алексиев по македонска линия.

 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Съвременният аналог на Райко Алексиев може би е Христо Комарницки, за щастие в по-демократични времена, макар че пак се усеща сянката на тоталитаризма.

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#47] от "тулса":

  Според моите познания голяма част от терора след 09.09.1944 г. е на лична основа. Да, има императиви от Москва, но повечето убийства и мъчения са лични вендети. Иначе нямат обяснение подобни ярост и жестокост. Това не ги оправдава, просто търся обяснение на процесите. И днес има такова явление, но в много по-малък мащаб (примерно убийствата на момичета и жени от бивши и настоящи партньори или пък други трагедии от ранните години на прехода).

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#49] от "Читател":

  На мен пък ми направи впечатление, че след прехода никой не потърси сметка от човека който му е провалил живота.

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#38] от "асен георгиев":
  До коментар [#34] от "tacheaux":

  Не е лощо да се види какво казва синът на убития в интервюто за убийците. Май обичаме да приказваме без да сме наясно с фактите:

  "Последният брой на „Щурец“ излиза на 8.IX.1944 година. И Райко Алексиев, вместо да се скрие от бурята (тогава не се знаеше кой кого), отива в Министерството на пропагандата и казва на министъра Димо Казасов: „Какво да правя сега, бай Димо?“ Той му отвърнал, че ще попита в централния комитет. От ЦК, както съм чул, отговарят, че партията няма нищо срещу Р. Алексиев и нека веднага да издаде първия деветосептемврийски брой. Оттам баща ми отива в сладкарница „Цар Освободител“ и Лев Главинчев (пръв директор на милицията тогава) го арестува. Тук в скоби ще отбележа, че двамата са имали дрязги по македонска линия (Р. Алексиев по баща е македонец), а Лев Главинчев е бил много злобна и отмъстителна личност.

  След арестуването му Р. Алексиев е отведен в училището на слепите, което е превърнато в следствено отделение и където го пребиват до смърт. Към него не е предявено никакво обвинение. Посмъртно беше изваден на Народен съд, за да може да се узакони убийството му и конфискацията на нашето имущество. Смъртният акт е издаден от Червения кръст и в него се казва, че Р. Алексиев е починал от язва. Непосредствено преди смъртта на баща ми се срещнахме с един човек, пуснат оттам, който е бил с него в една килия и ни разказа, че от всички затворени в килията Р. Алексиев е бил най-много малтретиран. Когато го питали: „Райко, защо толкова те бият?“ – той отговарял: „Бият ме невзрачни художничета и писатели, които ме питат: „Ти, мръсно куче, защо не поместваше нещата, които ти пращахме?“ А аз им отговарям: „И сега да е, като са невзрачни, не мога да ги поместя и да си кепазя вестника.“

  Знае се, че един от главните инквизитори е бил следователят Бачо Зеев — известен със садистичните си методи, – който е разследвал и Трайчо Костов. Другите са били някакви художници, но и до ден-днешен не се знае кои точно са били. Предполага се, че един от тях е Крум Кюлявков, защото същият влезна и разграби нашия дом. По-късно администраторът на „Щурец“ Йордан Николов го вижда с коженото палто на баща ми и с неговите костюми. Казал му: „А бе, бай Круме, ти носиш дрехите на Райко!“ Отговорът бил: „Ти да мълчиш, че и ти ще отидеш при него!“

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#47] от "тулса":

  Извинения, дублирал съм част от твоя пост, като при това не съм дал линк (който ти си дал) от текста в "Култура":
  https://kultura.bg/web/райко-алексиев-живот-смърт-обругав/

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ирина и Филип Бокови дали се гордеят с баща им?

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#47] от "тулса":Според моите познания голяма част от терора след 09.09.1944 г. е на лична основа. Да, има императиви от Москва, но повечето убийства и мъчения са лични вендети. Иначе нямат обяснение подобни ярост и жестокост. Това не ги оправдава, просто търся обяснение на процесите. И днес има такова явление, но в много по-малък мащаб (примерно убийствата на момичета и жени от бивши и настоящи партньори или пък други трагедии от ранните години на прехода).
  —цитат от коментар 49 на Читател


  Не, не са лична вендета, извършени са по заповед от Москва...

 55. 55 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#50] от "blondofil":

  Това е много показателно за същността на прехода. По същия начин няма и един наказан и осъден за другите престъпления в годините на соца, въпреки че дела са били заведени (примерно за лагерите, където основната свидетелка е убита по мъчителен начин).

 56. 56 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Комунистите са си убийци, това е вън от съмнение.
  —цитат от коментар 1 на Николай Колев


  Така е!!И няма значение как се казват - БСП, ГЕРБ, ДПС, ВМРО, Атака, НФСБ, Воля, РЗС и прочие - комунистите са си комунисти!!!
  По делата се познават , не по имената!!!
  И са убийци!!!

 57. 57 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Ирина и Филип Бокови дали се гордеят с баща им?
  —цитат от коментар 53 на bez_ime2


  Никога не са го крили - те са горди убийци, наследници на убиец!!!

 58. 58 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сенчеста фигура":

  Малка корекция: поне 150 години преди септември 1944г. българското население е търпяло погромите на руските нашествия по българските земи по време на войните на имперска Русия срещу Турция. Затова са писали и Раковски, и Захари Стоянов, а и други летописци - ограбвана е многократно Източна България от набезите на нашествениците и хиляди български семейства са били изселвани принудително за да заселват южните пусти земи на руската империя. Ако са милеели за своите "братушки", България е можела да бъде освободена от турското владичество още през 1833г. по време на успешния поход на руските войски чак до Цариград, когато са помогнали на султана да запази своите територии от египетските нашествия. Но както се знае, всичките им набези на руснаците са били само с една цел - завладяване на Балканите и Босфора!!!

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#55] от "Читател":

  За неосъдените ясно. Съдиите слугуват на комунистите, но как не се намери една жертва на комунистите да не чака на покварените съдии, а сама накаже виновника.

 60. 60 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Разстроено

  До коментар [#18] от "Сенчеста фигура":Малка корекция: поне 150 години преди септември 1944г. българското население е търпяло погромите на руските нашествия по българските земи по време на войните на имперска Русия срещу Турция. Затова са писали и Раковски, и Захари Стоянов, а и други летописци - ограбвана е многократно Източна България от набезите на нашествениците и хиляди български семейства са били изселвани принудително за да заселват южните пусти земи на руската империя. Ако са милеели за своите "братушки", България е можела да бъде освободена от турското владичество още през 1833г. по време на успешния поход на руските войски чак до Цариград, когато са помогнали на султана да запази своите територии от египетските нашествия. Но както се знае, всичките им набези на руснаците са били само с една цел - завладяване на Балканите и Босфора!!!
  —цитат от коментар 58 на bek


  Ужас,ше си изям ватенката от мъка!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 61. 61 Профил на qmr16533793
  qmr16533793
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да убиваш собствената си интелигенция и то творец! Това само долната, мръсна паплач интернационално-комунистическа подлога може да направи.

 62. 62 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  просто защото това са си измислици и опит за създаване на седесарски фолклор

  гошо
 63. 63 Профил на waa32577706
  waa32577706
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#62] от "гошо":

  Кое са измислици, бе, измислен?

 64. 64 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  До коментар [#15] от "Norman Granz":просто защото това са си измислици и опит за създаване на седесарски фолклор
  —цитат от коментар 62 на гошо


  Какви измислици бе, комундер безсрамен

  Мома, връщай 12 и 12А!
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Да убиваш собствената си интелигенция и то творец! Това само долната, мръсна паплач интернационално-комунистическа подлога може да направи.
  —цитат от коментар 61 на qmr16533793


  Интелигенцията по тези времена е ЛЯВА ... както и сега пак е лява !
  Фашистите избиха интелигенцията 1923, 1925-1927, 1941-1944
  ... и не смейте да петните паметта септемврийци от 1923 г.
  = въстание на целия народ срещу военни превратаджии.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#38] от "асен георгиев":

  В София има улица с име "Крум Кюлявков".

 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#65:"dark'star"][/quote]

  Таньо, шумкарите избиваха и "лява" и "дясна" интелигенция. За тях беше важно да няма интелигенция, а само овчари, които да се подчиняват на Кремъл. А, това, което наричаш въстание 1923 г., не е нищо повече от нескопосан метеж, организиран от банда малоумни коминтерновци. Дори Д. Благоев е против това т.н. въстание...

 68. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#60:"Милост за живите"][/quote]

  Решетников ще ти изпрати нова...

 69. 69 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#65] от "dark'star":

  Е как тъй целия народ пък неуспешно.

 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#69] от "blondofil":

  :)
  Както с Нинова, целият народ е с нея, ама тя не може да спечели избори...

 71. 71 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В статията липсват точните дати за раждането и смъртта на Райко Алексиев, затова ги допълвам тук. Райко Алексиев - Фра Дяволо е роден на 7 март 1893 год. - художник, карикатурист, автор на хумористични разкази и фейлетони. Пребит до смърт на 18 ноември 1944 година , след ареста му по заповед на Лев Главинчев. Посмъртно осъден на смърт по Дело №6 на т.нар. Народен съд, заедно с други журналисти, писатели и художници, някои от които също вече убити от комунистите.

 72. 72 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4192 Неутрално

  " В дните преди деветосептемврийския преврат неговите близки многократно го предупреждават да напусне страната. Кумът му Никола Мушанов дори го снабдява с дипломатически паспорт, за да му помогне. Райко Алексиев обаче е категоричен и казва, че винаги е осмивал политиците, когато те са вършили нередности. "Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва", отговаря на близките си той. '

  Достойните българи са точно това - никога не напускат потъващия кораб ! Дори и пребити и осакатени до неузнаваемост, те си остават именно това : Българи, за разлика от тяхните палачи, чиито внуци днес ни учат на евроценности....

 73. 73 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Бащата на една видна сегашна "социалистка" му е скачал по главата.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  А после е откраднал балтона му и с гордост го е носел облечен из софийските улици.

  Gunter glieben glauchen globen
 74. 74 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Книгата се казва "Горещи червено" доколкото си спомням.

 75. 75 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petleshev":Освен от Боку, много мощна подкрепа получи и от президентстващия тогава другар Плевналиев!Който дори преФърча до САЩ, за да й помага на място!
  —цитат от коментар 21 на b_52_strato


  Ти и другаря Петлешев нямате лъжата за нищо.

  Gunter glieben glauchen globen
 76. 76 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#62] от "гошо":
  До коментар [#65] от "dark'star":
  До коментар [#60] от "Милост за живите":
  Гнусни червени плъхове! Гнус ме е от вас. Като се появите, мирише на леш, сигурно е от ватенките или ушанките ви.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 77. 77 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#56] от "Капабланка":

  Да не забравяме и, че "България уби дете".

  Gunter glieben glauchen globen
 78. 78 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Любопитно

  До коментар [#62] от "гошо":

  Абе ти наскоро не плашеше ли с Белене?

  Gunter glieben glauchen globen
 79. 79 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Комунист — да не одобрява кървавата разправа с противника?"
  Димитър Подвързачов

 80. 80 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#65:"dark'star"][/quote]

  Не е ли по-голямо потъпване на паметта на загиналите през смутните години това, че т.нар народно въстание от 9.10.1944г. е организирано от Кимон Георгиев И Дамян Велчев. Професионалните превратаджии организатори на прсловутия деветоюнския преврат от 1923 и по-малко известния деветнайстомайския от 1934г. Ако в България е имало фашисти тези двамцата са били най-завършените ФАШИСТИ. ФАШИСТИ организират поредния за тях преврат-9.9.1944. Тези двамцата са и първият министър-председател, съответно военен министър. За тях разлика е нямало фашизъм=комунизъм. Важното е да има диктатура и здрава ръка.
  Никои повече да не мрънка-ама какъв терор било до 44-та и какъв фашизъм. Ами баш най-големите превратаджии са челниците на "въстанието" ви. Не , искрено вярващите комунисти идеалисти.

  И като става дума за интелектуалци, дето всички били леви, чувал ли си някога за инж. Иван Иванов. Човекът построил водопровода докарващ вода от Рила, Най-дълго упралвявалият кмет на София преди войната. Осъден от нродната власт на доживотен затвор заради едно стихотворение. Но в крайна сметка пуснат, за да проектира и построи яз. Искър.Тъй като капацитет на лявата интелигенция не е бил достатъчен за това.

 81. 81 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Така постъпваха с достойноте българи слугите на Сталин. Поклон пред бележития наш
  гражданин и превърнал се във Великомъченик Райко Алексиев. А Бокови си получиха заслуженото, дано скоро и всички порусначени ибрици - семката им да изсъхне!

 82. 82 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 284 Неутрално

  По повод темата за Райко Алексиев искам да отбележа две неща. Първо - почит към паметта не само на Райко Алексиев, но и към паметта на всички българи, загинали за доброто на България.
  Второ - възмущение, дори ярост към една партия, която вече 30 години упорито и съзнателно замита под килима, избягва темата за нейната зверства след преврата на 9-ти септември и дори отрича престъпленията, извършени от нейни активисти и заповядани от нейни висши функционери. Престъпления и зверства безспорни и доказани, за които свидетелстват партийни активисти и преки извършители като Мирчо Спасов:

  „Партията разпореди преди Народния съд да се поизчистят колкото се може повече врагове. Защото „после с присъдите става бавно.” И всяка нощ през Дирекцията на полицията на „Лъвов мост”, докарваха хора от града и селата. Сетне ги откарвахме към Радомирско – местността Червена могила, селата Върба, Темелково, Батановци. Там на нивята ги опушкваха и набързо ги зариваха в нивите. Около сто нощи пращахме по пет камиона, по двайсет души на камион – това ще е някъде десет хиляди”.

  При това тази партия проявява невероятна наглост, безочие и възмутително нахалство, замитайки темата! Като почнем с "Партията поема вината, но само с мезетата" на Филип Боков и стигнем до изявлението комунистката Весела Лечева, че народът и особено младите хора не се интересували от тази тема и станалото няма значение за настоящето.
  Никой не търси разделение, нито отмъщение. Ако беше така, най-лесно беше непосредствено след 1989-та да се направи лустрация и да се осъдят виновните за комунистическите зверства. Като народ нямаме нужда от отмъщение и реваншизъм, а от честно и почтено признаване на грешките и престъпленията, без да се оправдаваме с предишни такива спрямо нас, от покаяние и прошка. Всички, без изключение. Включително БКП/БСП, в лицето на нейното ръководство, активисти и членове.
  Има една древна мъдрост, че народ, който не познава миналото си, няма бъдеще. Също така, ако не знаеш откъде идваш, не знаеш и къде отиваш. А щом не знаеш накъде вървиш, винаги стигаш някъде другаде.

 83. 83 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сенчеста фигура":

  "Наскоро започнах да наричам бесепарите байганьовци, но сгреших, защото Бай Ганьо не е убивал хора, БСП с всичката си наглост още се бута във властта въпреки всичките убити талантливи човеци. Комуноидите са върховното зло."

  Еххх неграмотност... Кой уби Алеко според Вас. Нали тъкмо хора олицетворяващи Бай Ганьо. И да... Ганьовщината не е толкова характерна за БСП, колкото за ГЕРБ.

 84. 84 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Синът на Райко Алексиев работи заедно с доносника Илиан Василев в някакъв си измислен център за изследвания. Бащата го убиват комунистите, а тоя за трошици хлебец най-безсрамно им се продава.
  Какво ли е да работиш с наследник на убийците на твоя баща, а Алекс Алексиев ? И го давай по-полека с морала...Лоша ли е ДС ? Май че при теб морални норми няма. Важно са парите. Жалък си.

  http://bulgariaanalytica.org/about/

 85. 85 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#24] от "simval":

  "Не е само Георги Боков издевателствувал над Райко Алексиев.
  Четох, че и Крум Кюлявков не е останал по-назад. А в спомените си съпругата му, Весела, споделя как след смъртта му видяла на улицата Кюлявков, който се бил издокарал с Райко-вия балтон.
  Акълът ми отказва да осмисли подобен примитивизъм."

  А недалеч от улица "Райко Алексиев" се намира улица "Крум Кюлявков".

 86. 86 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Диктатурите се страхуват до смърт от смеха, иронията, сатирата.
  Като дявол от тамян.

 87. 87 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  кажи името де : БОКОВ , бъдещия главен редактор на в Работническо дело!

 88. 88 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  а комунистите всяка година строят нови съветски и "антифашистки" "паметници"

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 89. 89 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":
  А брат и каза, че поемал вината с мезета.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 90. 90 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  А БСП продължава да се гордее с историята си...
  —цитат от коментар 4 на montale  Докато има ГЛУПАЦИ, ще има и ТАРИКАТИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 91 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6888 Неутрално

  Ама какво да се очаква от комунисти-терористи, който не им е удобен го убиват.

 92. 92 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6888 Неутрално

  Ама какво да се очаква от комунисти-терористи, който не им е удобен го убиват.

 93. 93 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2659 Гневно

  Надя Дункин - светла й памет! Убита в дома си, понеже като бивша концлагериста посмяла да свидетелства!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2659 Гневно

  До коментар [#89] от "Николай Колев":

  И го последва възмездие! Синът му ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  До коментар [#89] от "Николай Колев":И го последва възмездие! Синът му ...
  —цитат от коментар 94 на Сатана Ликующий


  Ако щеш, вярвай. Все това съм си мислил, да пази Господ.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 96. 96 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Бил ли си комунист? Бил съм. Бил съм и социалист, бил съм и гербаджия, бия и националисти.

  No Pain No Gain
 97. 97 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Жалка комунистическа история.


  Памет на жертвите.

 98. 98 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#63] от "waa32577706":

  това за разните горяни, а Райко Алексиев е бил сътрудник на германците и нормално е наказан след войната като колаборационист или мислиш че Цанков ако не беше избягал нямаше да го убият

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK