Николай Неделчев за фалшификатите в "Структура": Щетите не са материални, а морални (допълнена)

Част от картините в изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" в галерия "Структура" и <a href="https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/06/17/3926352_sirak_skitnik_ili_kama_sutra_-_izlojba_v_galeriia/" target="_blank">картината</a>, представяна за дело на Сирак Скитник (вдясно, горе)

© Анелия Николова

Част от картините в изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" в галерия "Структура" и картината, представяна за дело на Сирак Скитник (вдясно, горе)*Статията е допълнена в частта относно реставратора доц. Белишки и антиквариата, от където са купени някои от фалшифицираните рисунки.


Колекционерът и рекламист Николай Неделчев обяви, че проблемните 14 картини са му стрували общо около 3500 лв., заради което не мисли толкова за материалните, а по-скоро за моралните щети. Заедно със собственика на галерия "Структура" Мария Василева той говори в БНТ по повод фалшификатите в изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива", която бе открита на 30 май в София.


"Има проблем с удостоверяването на автентичността на дадено произведение. Онова, което ние направихме, когато се разбра, че са базирани на други автори - внесохме жалба до главния прокурор. Свалили сме нещата и ще ги съхраним за веществени доказателства. В изложбата е упоменато, че са свалени, тъй като са обект на измама", допълни Неделчев.
Той разказа, че проблемните картини са били сред последните попълнения в колекцията му. Купил е част от тях през април 2018 г.. По това време той е работил с реставратора доц. Стефан Белишки от НХА, който е реставрирал седем от маслените картини в изложбата. Той му споделил за негов познат антиквар, който имал неща, които можело да го заинтригуват и му дал телефон за връзка.


По-късно* пред "Дневник" колекционерът уточни, че доц. Белишки няма връзка с покупката на въпросните картини и че реставраторът дори не ги е виждал.


Неделчев допълни, че антикваря, с когото е разговарял, се казва Александър Александров и че става дума за антиквариат на ул. "Цар Асен I" 11 в София. Проверка в интернет показва, че на този адрес се представя антиквариат, чието име в уебсайт и "Инстаграм" профил е Diamond Coin, а във "Фейсбук" профила му пише GoldMix.


Пред БНТ Неделчев разказа още, че на среща с антикваря разгледал папка и подбрал част от картините. "Онова, което беше убедително в цялото това нещо, бе, че имаше печат на издателството на Гео Милев - издателство "Везни", (...) други на издателство "Хемус". По думите му явно не става дума за "случаен акт, в който някой е рисувал нещо на тавана си, а е създадено с цел измама".


Той допълни, че другият убедителен фактор при подобни покупки са сертификатите на хората, които продават такива картини, както и историите, които разказват за тях.


Неделчев разказа още, че преди изложбата в галерията са имали дебат дали да включат тези работи и накрая решили да ги включат, но не уточни какви са били причините.


По думите му в България много рядко, даже почти никога не се стига дотам да се изследват физическите параметри на работата и едно от нещата, които възнамерява да направи сега, е да подложи картините от масло в колекцията си на експертиза, защото според него това е единственият достоверен начин да се докаже произходът на дадено произведение.


Бизнесът с фалшификати в България е много голям и онези, които ги създават, не биха могли да съществуват без свои консултанти, които разбират от изкуство. От друга страна обаче, колекционерите, които са потърпевши, не говорят за този вид индустрия открито, а само "под сурдинка", заяви Неделчев.


"Това избухна, защото направих нещо видимо",


допълни той.


Собственикът на галерия "Структура" и един от авторите на каталога, съпътстващ изложбата, Мария Василева потвърди, че процесът по сертифициране е много сложен. "Това отнема години. Не искам да се оправдавам, че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и факти - историите, документите и легитимността на търговците, препоръките на реставратора, очевидни белези като наличието на подписи, печати, на пръв поглед вида на хартията. Но


наша задача не е била да сертифицираме произведенията, а да направим изложба от тях",


заяви тя.


"Звучи парадоксално, но след първите емоции в известен смисъл съм доволна, че стана така, за да може най-накрая това, за което мълчим, да излезе на бял свят", коментира галеристката, според която става дума за дългогодишна схема, която компрометира и тяхната работа.


Тя допълни, че не би искала създалата се ситуация обаче да засенчва и проблема с българския модернизъм, който остава. "Бялото петно на българския модернизъм тепърва ще се открива - ние отворихме малко вратата на това неизследвано поле", бяха част от думите й.


По повод обвиненията, че всъщност от години се работи по темата български модернизъм, тя обясни: "Работи се в тази посока, много колеги се занимават в научните институти, но на практика модернизъм не може да бъде видян в нашите музеи. Няма го не само в колекциите, да не говорим в експозициите - не и по начина, по който би трябвало да бъде представен."


Според нея все повече пластове от този период ще бъдат разровени, защото това е важно не само за периода на модернизма, но и за това как четем следващите течения. "Много се надявам да се запази тази линия на разговора", каза тя.


В края на разговора Неделчев призова за по-дълбоко журналистическо разследване, както и прокуратурата да проследи веригата - кой ги е направил, кой е консултирал този човек и кой издава сертификатите.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  "Добър ден"!!!
  "Всяко чудо за три дни и на всеки три дни - чудо"!!!
  Тук е така, всичко си знаем, но се лъжем, че нещо се случва и от време на време :"Изненадааа, ти да видиш"...!!!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Мега, мега скандал! И въобще, коя творба е истинска, коя не? Голяма търговия със сертификати и експертизи, голямо нещо! Най-простия фалшификат може да стане оригинал след като му бъде издадено съответното удостоверение, естествено срещу съответната сума....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колекционер, а? Не познава (нямам предвид разпознава) изкуството. И после, футболът ни бил слаб.

 4. 4 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако никой не бе разбрал за измамите, изложбата щеше да легитимира колекцията. А сега :"Кой ми срав гащите". Да си взима "колекцията" вкъщи и повече да не излага България.

  Дедо Крум
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  ... Колекционерът и рекламист Николай Неделчев обяви, че за проблемните 14 картини са му стрували общо около 3500 лв., заради което не мисли толкова за материалните, а по-скоро за моралните щети ...

  "Това избухна, защото направих нещо видимо", допълни той.


  Тъй!

  А сега да свалим шапки, да наведем глави и да помълчим ...

  O sancta simplicitas!

 6. 6 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 272 Весело

  Дрън-дрън-ярина!
  Хайде, колекционерът - както и да е. Ама има рецензенти. И то все "мастити специалисти".
  То се видя колко са специалисти. И по какво...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#3] от "Николай Колев":
  А галеристката?

  Тя пък бетер щангистите ни!

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Весело

  Колекционер, а? Не познава (нямам предвид разпознава) изкуството. И после, футболът ни бил слаб.
  —цитат от коментар 3 на Николай Колев

  Ми к'во?
  Предлагат му по две за лев, както разправя - що па да не се изнаколекционира?

 9. 9 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Е за 3500 лв да си купиш колекция, ми той много на далавера е искал да излезе.

 10. 10 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Колев":

  Ама естествено, че не разбира! Да не мислите, че Черепа разбира какво има. Ходи при някой да му каже и да удостовери.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Весело

  До коментар [#3] от "Николай Колев":Ама естествено, че не разбира! Да не мислите, че Черепа разбира какво има. Ходи при някой да му каже и да удостовери.
  —цитат от коментар 10 на selinda

  Сорри, ама Черепът не си купува картини сам. Има си хора които разбират.
  И ако му продават известни художници по два за лев ще му светне веднага под капата без дори да претендира да разбира.
  А продавачът и "консултанта" като нищо току виж ги разходили из Витоша.
  В багажник ...

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Неделчев в ролята на "излъганото камилче". Кой ли харесва тази роля. Затова и другите колекционнери си мълчат и преглъщат загубата или се разправят по друг начин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 867 Неутрално

  „галеристката“ и „колекционерът“ ни мислят за глупаци. след като сте имали съмнение, че става дума за фалшификати, защо ги излагате? за да ги въведете в оборот? 3500 лв дал за „колекция“! неам думи колко нагли люде!

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  „галеристката“ и „колекционерът“ ни мислят за глупаци. след като сте имали съмнение, че става дума за фалшификати, защо ги излагате? за да ги въведете в оборот? 3500 лв дал за „колекция“! неам думи колко нагли люде!
  —цитат от коментар 13 на асен георгиев

  Е, как защо?
  Това е светът, в който днес живеем!

  Няма значение какво и как де факто правиш - вАжи какво казваш, че правиш!
  И колкото е по-шумно и арогантно претенциозно за "новаторско" и "разбиващо стереотипите" - толкова си по "успешен"!
  Това е моделът!

 15. 15 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Това че 14 ' картини' са му стрували 3500 лева( три хиляди и петстотин лева) е абсолютна лъжа!
  Готов съм да застана с името си!
  Ако той застане с документите за покупка ня всяка една от тях!!!
  (Цитирам ред едно и две от статията!!))
  Пряко предизвиквам написалия го или собственика да го докаже с документи!!

 16. 16 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Чакам ви, Уважаеми автор/и и собственици.
  Познавам имената!
  Вие сте ня ход!

 17. 17 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#15] от "Head of Medusa":

  А, колко са стрували? Защото това е по 250 лева на парче.

 18. 18 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#15] от "Head of Medusa":А, колко са стрували? Защото това е по 250 лева на парче.
  —цитат от коментар 17 на selinda


  Кво са 250 лева са С.С.☺

 19. 19 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#15] от "Head of Medusa":

  Чакайте Вие да видите документи! Както в началото говореха, че работите произхождат от колекцията на Синиша Паунович, така, след като Пламен Петров доказа, че няма как това да се е случило, се оказаха купени от клошар за 3500лв., без фактура, разбира се. Няма и сертификат за автентичност, но въпреки това колекцията е включена в каталог и е "изпрана" с изложба. Ако не бяха разобличени, няма да се учудя ако тези ментета бяха попаднали в НХГ, както тръбяха организаторите, че там им е мястото, купени с едни австралийски пари, разбира се. И Яра Бубнова, като ИД на галерията, щеше да е много удобна, за да прокара схемата.

 20. 20 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#15] от "Head of Medusa":Чакайте Вие да видите документи! Както в началото говореха, че работите произхождат от колекцията на Синиша Паунович, така, след като Пламен Петров доказа, че няма как това да се е случило, се оказаха купени от клошар за 3500лв., без фактура, разбира се. Няма и сертификат за автентичност, но въпреки това колекцията е включена в каталог и е "изпрана" с изложба. Ако не бяха разобличени, няма да се учудя ако тези ментета бяха попаднали в НХГ, както тръбяха организаторите, че там им е мястото, купени с едни австралийски пари, разбира се. И Яра Бубнова, като ИД на галерията, щеше да е много удобна, за да прокара схемата.
  —цитат от коментар 19 на dds27557755


  Ааа..
  Не така!
  Там пише друго!
  И е заявено друго!
  Дайте документите за придобиване. Според описа в каталага.

  Аз съм тук. .

  Прекалиха.

 21. 21 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#18] от "Head of Medusa":

  Това е билет от националната лотария :)

 22. 22 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Той и билета е един!
  Тук са 14 неща!!!
  Гео Милев?!?
  То няма толкова некадърни на линеен метър фронт!!!
  Чакам документи.

 23. 23 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Да не повярва направо човек, че от Дневник са решили да отразята този скандал. Е, със седмица закъснение, но на това, кой му обръща внимание.

  Все пак, шефа на Дневник /Капитал си има проблеми и както виждаме, половината от съдаржанието на медията е за него или от него или около там, неговите проблеми със съдебната власт.

  Тоест, медията се превръща в нещо подобно на "Лична Драма".
  В която обаче, няма място за историите на другите, има място само за драмата на издателите...

  Но е хубаво, че се е намерило време и за нещо друго освен драмите на Прокопиеви.

  Доколкото виждам, засега в двата текста се опитвате да опрадваете Василева...

  Но, тук оправдавате Иванчева и кой ли още не, тоест, трудно би ме учидило вече каквото и да е.

  Относно проблемът с въпросната изложба. Болезнено проста е истината от моята гледна точка.

  Имаме някакъв колекционер, който си е повярвъл и не само това, но той иска да бъде канонизиран. Той и неговата колекция.

  Как става това. Става с изложба в престижна галерия, става с писане на каталог, става с огромен ПР.

  Мария Василева разправя навсякъде, че тези картини мястото им е в музеите. И той, колекционерът е направо в канона с тези картини.

  Дневник и още няколко други медии също са впрегнати в този ПР.

  После, Генова, Данаилов и Василева не са си написали домашното и допускат някаква аматьроски фалшификати в галерията.

  И не само това. Ами издават и каталог. А това вече е голямо нещо.Това отнеме толкова много време и толкова много усилия. И толкова малко изложби в България имат каталози...

  Кой го е финансирал този каталог? Колко пари са получили Василева, Генов и Данаилов за да напишат хвалебствията си в този каталог?

  И как е възможно да вземат парите, да напишат хвалбите и дори да не свършат най-елементарна проверка за автентичност на същите тези творби?

  Тоест, ако имаш пари и някакви хартийки, купени от кварталния антиквар, обаждаш се на Мария Василева, и получаваш ВИП обсужване, получаваш ПР,получаваш академично кредибилити, получаваш каталог.

  Цел, институционализиране на изложбата, вдигане на цената на произведенита, тежст за колекционера.

  Обаче, сега, като се разкри плитката схема, всичко се изпокри и е малко ситуацията като при Борис Джонсън тези дни. Крие се и не можеш да го откриеш. Ясно е защо. Ще каже нещо, което не трябва и ще загуби точки в борбата за премиерския пост в Британия.
  И ето ти ситуацията ив България, излиза днес колекционер обяснява, че дал само 3500 лева за тези боклуци, разбираш ли. Тоест, той не се е прекарал. Нали, той е умен. Той не може никога да се прецака...

  Обаче, как сега изглежда Мария Василева на този фон. Някакъв си пич, отива и си купува някакви си боклуци от анткваря, а тя пише каталози, адвокатства му, ПР- ства му, и дори съзира някаква конспирация срещу себе си и и екипът и...

  Тоест, става така, че буквулано господин Неделчев срина Мария Василева и нейната галерия. За да излезе той чист от ситуацията и най-важното, да не излезе, че нещо се е прецекал.

  Ами, таке като човек е готов да се продаде за няколко сребърника.

  И после, тези хора са в журита, от тези хора зависят съдби на други хора. 24. 24 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#19] от "dds27557755":

  Глупости, понеже току-тъй се купуват произведения от националната галерия. Има процедура, не става така, от битака. Ама тука във форума нали всички от всичко разбираме и сме наясно как стоят нещата...

 25. 25 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 299 Неутрално

  С пазара нещата са ясни. Остава само проблема с българския модернизъм . . .

 26. 26 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#24] от "selinda":

  Когато колекцията е включена в каталог, съставен от петима "топ експерти" и е показана в престижна галерия, вече не е точно от битака, а цената ѝ се покачва неимоверно. Това, че "произведенията" трябва да са част от колекцията на НХГ са думи на М. Василева.

 27. 27 Профил на mnemosina
  mnemosina
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Има един важен въпрос. Всички от екипа питаха защо тези произведения не са в музея. Защо Неделчев не ги е предложил за изложба в Националната галерия, Софийска градска галерия или друга държавна галерия, а ги е предложил на Мария Василева. Отговорът е, че в друга галерия изобщо нямаше да минат, камо ли да запълват белите петна на модернизма с тях. Обидно е към обществото.

 28. 28 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#26] от "dds27557755":

  Пазарната логика е обратната. Има художник в националната, което реципрочно качва цената на вторичния пазар, а не, някой си колекционер купува пейзажи с дъб и националната иска да купи същото.

 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някой ще ми каже ли, колко струва портрет от уличен художник по курортите?
  П.П. Между другото, понеже не съм специалист в тази област, ще направя следното (опростено) сравнение. Да се хвалиш, че не си се минал като си купил дизайнерска чанта за десет кинта, която се е оказала китайска. Обаче тук нещата са по-лоши, защото, освен претенция, имаме и опит за легитимиране.

 30. 30 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Ало, кризисния ПиАр, часове минаха...
  За документи питам..
  Твърдя че нямате документи .
  И не е вярно, че 14 работи, които са включени в каталога и за които твърдите, че са с определен произход са купени за ' около 3500 лева'.
  Нещо неясно?

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  За дискурсите отвъд парадигмата нито дума.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Евристика: когато умнокрасивите в социалните ми медии почнат да се прехласват по нещо, то в него има нещо смърдящо. Пример: провален фестивал (Fyre Festival), Спас от Кочериново, Револют (още е над водата, ама смърди), сега и тая изложба.

  Хипотеза: поредният хитряга се е опитал да пробута менте на умнокрасивите. За една бройка да мине. Сигурно е минавало.

 33. 33 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Някой, нещо...Или работното време свърши?
  Що не си стоите с имената ( и докементите) зад думите?!

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  "По-късно* пред "Дневник" колекционерът уточни, че доц. Белишки няма връзка с покупката на въпросните картини и че реставраторът дори не ги е виждал."

  Хахахах, препоръчал му ги защото могат да представляват интерес, собственикът се набутал плащайки за фалшификати и няма нищо общо...
  'баси мърлявата работа - мила родна картинка!

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#23] от "rwn":

  Мария Василева не я мислете. Галерията, от където дошла, там отишла. Ще се потопи за известно време, колегите ѝ ще я третират като лудия чичо, когото никой не споменава, в момента само Дияна Попова, както винаги не е разбрала какво да прави и запушва амбразурата, ще продължава да бъде под сурдинка в комисиите и в един момент пак ще изплува. Гьонсурати и проверени, не са за изпускане!

 36. 36 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По-идиотското е, че се търси под вола теле, кой е виновен, кой е измаменото камилче и пр. Истината е, че този тип прави депо, в което ще събере фалшификати и после Яра Бубнова ще ги изкупи за баснословни суми с полученото дарение. Целта на тази спешна изложба е тъкмо да се легитимират с каталог и изкуствоведи фалшификациите. Пред нас е цяла банда - организирана, с хладнокръвна пресметливост и ясна цел - да се гепят близо милион и половина лева он НХГ. Прочетете интервюто на този синковец в сайта "Площад Славейков", даже надига гребен и твърди, че никой не може да докаже, кое е фалшификат, дори Ружа Маринска. След усвояването на едни 500 000 лв. от известната групичка - Бубнова, Василева, Банов , платени за пет налепени фибрана от по два кинта във Венеция, следващият удар е точно с изпирането от Василева на вероятно цял контейнер фалшификати. На ход е Бубнова с мангизите, дарени на НХГ.

  Дедо Крум
 37. 37 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Крещящ непрофесионализъм от страна на Мария Василева и екипът й, ако въобще има такъв. За останалите изложби във въпросната галерия нищо няма да кажа също. Търси се трети и пети виновник, отрича се докрай, защото това е "най-напредничавата" галерия в София. Сега експонатите са изложени като фотографии, всяка вълна трябва да се яхва, няма повод за срам. Но за този род хора няма лоша реклама, нито срам.

 38. 38 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 272 Весело

  По-идиотското е, че се търси под вола теле, кой е виновен, кой е измаменото камилче и пр. Истината е, че този тип прави депо, в което ще събере фалшификати и после Яра Бубнова ще ги изкупи за баснословни суми с полученото дарение. Целта на тази спешна изложба е тъкмо да се легитимират с каталог и изкуствоведи фалшификациите. Пред нас е цяла банда - организирана, с хладнокръвна пресметливост и ясна цел - да се гепят близо милион и половина лева он НХГ. Прочетете интервюто на този синковец в сайта "Площад Славейков", даже надига гребен и твърди, че никой не може да докаже, кое е фалшификат, дори Ружа Маринска. След усвояването на едни 500 000 лв. от известната групичка - Бубнова, Василева, Банов , платени за пет налепени фибрана от по два кинта във Венеция, следващият удар е точно с изпирането от Василева на вероятно цял контейнер фалшификати. На ход е Бубнова с мангизите, дарени на НХГ.
  —цитат от коментар 36 на Дедо Крум


  Тъй де, тъй де...
  И колко време още ще отнеме, за да видят всички, че царят е гол?
  И колко още пари ще опапкат царедворците?

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 39. 39 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Естествено?!?!, че нямало документи!
  Това от новото интервю.

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#28] от "selinda":

  Ама на теб наистина ти липсва всякаква способност да разсъждаваш. Тук целта не е бил пазарът, а престиж, НГ, влизане в историята. Всички в това са се целили - Неделчев, Василева и останалите. И въпреки, че всички те се проявили чутовна глупост, са знаели много добре, че не са изпипали нещата, но са продължили в името на горната цел и са смятали, че нищо няма да се забележи.

 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#30] от "Head of Medusa":

  На теб не ти е ясно и затова гледай някое от десетината интервюта, които ексибиционистът Неделчев дава на всеки желаещ. Там той си разказа всичко - как реставратор му съобщил, че е антиквариат зад Съдебна палата и ало неща, които може би ще го заинтересуват. Как той отишъл, но купил само 1-2 и обяснил на антикваря кои автори го интересуват. И как след седмица там вече го чакала папка с 35 рисунки, донесени от някакъв клошар и той си купил 18 за 3500 лв. Нито една нямала сертификат, но някои имали печат от издателствата Везни и Хемус и му се сторили достоверни, с пък великата специалистка по модернизма Генова смята, че хартията, на която били нарисувани била стара, като от периода.

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  в антиквариат имало неща

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#35] от "dds27557755":

  Не е само Диана Попова, но и Весела Ножарова, която пуска теории за гадна конспирация. Всичко, родено от ерОдирания ѝ мозък. ( това е нейната версия на "ерудиран")

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Дневник, гледам, че сте заредили цяла серия дописки на тема фалшификати на картини и сертификати, с цел отвличане на вниманието от главния фалшификат: изкуствоведите-ментета, начело с Василева, които са организирали тази изложба-измама!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK