Галерия "Структура" закрива изложбата, в която бяха открити фалшификати

Картините в галерия "Структура", които са били фалшифицирани, бяха обозначение като такива и показани със снимки

© Анелия Николова

Картините в галерия "Структура", които са били фалшифицирани, бяха обозначение като такива и показани със снимкиГалерия "Структура" обяви, че изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" се закрива от днес, 20 юни. Съобщението бе публикувано във фейсбук страницата на галерията, която в понеделник обяви публично, че част от картините в експозицията са били предмет на измама и са фалшификати.


В него се казва още: "За измамата с картини, експонирани в рамките на изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" в галерия "Структура", София, собственикът на колекцията Николай Неделчев уведоми писмено главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров и Дирекция на Националната полиция. От компетентните органи са образувани преписки, по които се извършва разследване."


Оттам допълват, че предприемат тази стъпка, за да съдействат за установяване на истината, заради което всички творби от изложбата да бъдат предоставени за изследване по реда на българското законодателство и от компетентните органи.
Изложбата бе открита на 30 май. В анонса преди откриването бе обявено, че тя представя почти 100 неизвестни произведения на български автори със значителен принос в областта на изкуството. Екипът зад проекта допълни, че чрез показването на непознати произведения и слабо известни имена изложбата поставя въпроса, че в българската история на изкуството все още има големи бели петна, които трябва да бъдат запълнени и изследвани.


На 17 юни собственикът на колекцията в изложбата, рекламистът Николай Неделчев, екипът, който стои зад проекта и включва реставратор, както и екипът на галерия "Структура" обявиха, че част от картините са фалшификати и че неволно са подвели публиката, ставайки жертва на "злоумишлени действия", за които след това сезираха и прокуратурата.


Пред "Дневник" по-късно разказа, че определените като фалшиви картини са му били продадени от антиквар на име Александър Александров, който има антиквариат на ул. "Цар Асен I" 11 в София, а към него го е насочил реставратора доц. Стефан Белишки, работил по картините с масло в колекцията.


От Инепсктората за опазване на културното наследство обявиха след запитване на изданието Club Z, че аантикварят Александров не е вписан в Регистъра на лицата, имащи право да извършват търговска дейност с движими културни ценности. "Тъй като случаят касае произведения на изкуството, които не са движими културни ценности, Министерство на културата няма отношение към него. Разследващите органи ще преценят дали има извършено престъпление или не, съгласно Наказателния кодекс въз основа подадената жалба от г-н Неделчев", се казва още в техния отговор.


Интервю със собственика на колекцията, представена в галерия "Структура", Николай Неделчев четете тук.


За пазара с фалшификати на произведения на изкуството в България четете повече тук.


Интервю с началника на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" главен инспектор Ангел Папалезов за пазара на изкуство в България, фалшификатите и методите за навлизането им може да откриете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK